جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
ERP (برنامه ريزي منابع سازماني) چيست ؟
-(6 Body) 
ERP (برنامه ريزي منابع سازماني) چيست ؟
Visitor 465
Category: دنياي فن آوري
کلمه ERP در اصل مخفف واژگان Enterprise Resource Planning يا سامانه تخصيص منابع سازمان است که طيف وسيعي از فعاليتهاي مختلفي را که به بهبود عملکرد سازمان منتهي مي شود در بر دارد. ERP توسط برنامه هاي کاربردي که شامل چندين زيربرنامه کاربردي ديگر است پشتيباني مي شود بطوريکه فعاليتها را در گستره واحدهاي عملياتي سازمان يکپارچه مي سازد. اين فعاليتها مي تواند بازه وسيعي از مديريت توليد، خريد قطعات، کنترل موجودي انبار، ارسال مواد به واحدهاي توليدي تا ردگيري سفارشات را شامل شود. ERP همچنين مي تواند زير برنامه هاي کاربردي در زمينه مديريت مالي و مديريت منابع انساني سازمان را هم در بر داشته باشد.

تعريف :
 

ERP سيستمي است که داراي اهداف، اجزا و محدوده مشخص و معيني است. در ادامه ERP را بر حسب هر يک از اين جنبه ها تعريف مي کنيم.

هدف ERP :
 

هدف از يک سيستم ERP بهبود و تسريع فرايندهاي داخلي کسب و کار سازمان است که براي رسيدن به اين منظور عموماً به مهندسي مجدد فرايندهاي سازمان نياز است.

اجزاي يک سيستم ERP نرم افزار ERP :
 

هسته اصلي هر سيستم ERP بخش نرم افزار آن است. نرم افزار ERP در عمل بر مبناي زير برنامه هاي کاربردي قرار دارد. هر يک از زير برنامه هاي کاربردي فعاليتهاي عملياتي بخشي از سازمان را به شکل مکانيزه شبيه سازي مي کند. زير برنامه هاي معمول نرم افزارهاي ERP مديريت توليد، خريد مواد اوليه، کنترل موجودي انبار،، ارسال مواد به واحدهاي توليدي و ردگيري سفارشات را پوشش مي دهد.

فرايندهاي کسب و کار کارآمد :
 

فرايندهاي کسب و کار سازمان به سه سطح کلي تقسيم بندي مي شوند – فرايندهاي استراتژيک، کنترلهاي مديريتي و کنترلهاي عملياتي. ERP ها به تدريج به راه حلهاي جامعي براي کارآمد کردن فرايندهاي سازمان در هر سه سطح مذکور ارتقا يافته اند. بخش عمده اي از موفقيت سيستمهاي ERP به يکپارچه کردن فعاليتها در کل سازمان باز مي گردد.

کاربران :
 

کاربران سيستمهاي ERP مي توانند کليه کاربران سازمان در هر سطحي از هرم سازماني را شامل شوند.
معمولترين سيستم عامل براي کاربري نرم افزارهاي ERP سيستم عامل UNIX مي باشد. علاوه بر اين Windows NT و Linux ديگر سيستمهاي عامل مورد استفاده براي نرم افزارهاي ERP اند اما اکثر سيستمهاي ERP بزرگ بر مبناي سيستم عامل UNIX قرار دارند. UNIX سيستم عاملي است که در اصل براي استفاده همزمان جندين کاربر طراحي شده و پروتکل ارتباطي TCP/IP را در خود دارد. از ديد فني دلايل زيادي براي توجيه قرارگيري ERP بر روي سيستم عامل UNIX وجود دارد.

محدوده سيستم ERP :
 

محدوده سيستم ERP از محدوده سازماني که ERP در آن پياده سازي مي شود کوچکتر است. بر عکس ERP ، مرز سيستمهاي زنجيره اي تأمين و تجارت الکترونيک از محدوده سازمان فراتر رفته و تا تأمين کنندگان ، شرکا و مشتريان سازمان گسترش مي يابد. با اين حال، عملاً پياده سازي بسياري ا ز سيستمهاي ERP مستلزم يکپارچه سازي با سيستمهاي اطلاعاتي خارج از محدوده سازمان است.

تاريخچه ERP :
 

سيستمهاي ERP در اصل تحول يافته سيستمهاي برنامه ريزي نيازمندي توليد يا (MRPII) هستند. از منظر کسب و کار سازمان ERP حاصل تلفيق فرايندهاي توليد با فرايندهايي است که کليه ابعاد سازمان را در بر دارند. از منظر تکنولوژيک نيز مي توان سيستمهاي ERP را تحول يافته سيستمهاي قديمي به معماري سه لايه client-server دانست.

مديريت و کنترل موجودي انبار :
 

مديريت و کنترل موجودي انبار ترکيبي است از سيستمها و فرايندهايي که موجودي هر کالا درا نبار را در سطح مناسب و معيني نگه مي دارند. فعاليتهاي مديريت انبار شامل تشخيص نيازمنديهاي انبار، هدف گذاري، گزينه ها و راهکارهاي کسري قطعات، ردگيري مصرف هر يک از قطعات، موازنه انبار و گزارش وضعيت موجودي انبار است.

برنامه ريزي نيازمندي مواد اوليه (MRP) :
 

برنامه ريزي نيازمندي توليد يا MRP الگوريتم و زمانبندي مشخصي است که به براي فرايندهاي توليدي با چندين سطح از توليد طراحي شده است. MRP با استفاده اطلاعات ورودي، نيازمنديهاي توليد محصولات نهايي مختلف، ساختار سيستم توليد، سطح موجودي فعلي انبار از هر يک از کالاهاي تمام شده و ميزان lot معين براي هر بار توليد، برنامه اي زمانبندي شده براي عمليات توليد و خريد مواد اوليه ارائه مي دهد.
فرآيندهايي که ERP از آن پشتيباني مي کند فرايندهاي مديريتي سازمان را به سه سطح کلي تقسيم بندي کرده است – فرايندهاي استراتژيک، کنترلهاي مديريتي و کنترلهاي عملياتي. ERP ها به تدريج به راه حلهاي جامعي براي کارآمد کردن فرايندهاي سازمان در هر سه سطح مذکور ارتقا يافته اند. بخش عمده اي از موفقيت سيستمهاي ERP به يکپارچه کردن فعاليتها در کل سازمان باز مي گردد. موفقيت ERP ها در سطوح برنامه ريزي استراتژيک و کنترلهاي مديريتي به تعهد و همکاري مدت مديريت ارشد سازمان وابسته است.
کمک به کاهش هزينه هاي عملياتي نرم افزارهاي ERP به منظور يکپارچه سازي فرايندهاي کسب و کار در کل سازمان و زيربخشهاي آن و از طريق سيستمي اطلاعاتي که کليه سازمان را در بر دارد، طراحي شده اند. مهمترين مزيت ERP ها بهبود هماهنگي بين بخشهاي سازمان و افزايش کارايي فرايندها است. نخستين مزيتي که از ERP در کوتاه مدت و پس از پياده سازي مي توان انتظارد اشت، کاهش هزينه هاي عملياتي نظير کاهش هزينه هاي کنترل موجودي انبار، کاهش هزينه توليد، کاهش هزينه هاي بازاريابي و پشتيباني است.
تسهيل کارهاي روزمره مديريت مزيت ديگري که از پياده سازي ERP در سازمان مي توان انتظار داشت، تسهيل انجام روندهاي روزمره مديريتي است. پياده سازي ERP با ايجاد backbone قوي از انباره داده ها، دسترسي بهتر و سريعتر به داده ها را براي مديريت امکانپذير ساخته و به اين ترتيب مدير مي تواند براي تصميم گيري به سرعت به اطلاعات مورد نياز خود دسترسي داشته باشد.

پشتيباني از برنامه ريزي استراتژيک :
 

برنامه ريزي استراتژيک مجموعه اي است از فرايندهاي مشخصي که براي ارزيابي و تشخيص نيازهاي و منابع سازمان، تعيين مشتريان بالقوه، تنظيم اهداف و آرمانها، برنامه ريزي و طراحي استراتژيهاي هماهنگ بين بخشهاي مخالف با تضمين عملي بودن و موفقيت، اجر مي شود. اين فرايند همچنين ارتباط منطقي بين استراتژيهاي اتخاذ شده با نيازها، دارائيها و نتايج به دست آمده را تعريف کرده و فرايند و نتايج آنرا اندازه گيري و ارزيابي مي کند. بخشي از نرم افزاره اي ERP موجود، عملاً براي پشتيباني از بخش برنامه ريزي منابع فرايند برنامه ريزي استراتژيک طراحي شده اند، اما در عمل اين قابليت به نوعي ضعيفترين ويژگي ERP هاست ودليل آن هم پيچيدگي و عدم اطمينان بالاي برنامه ريزي استراتژيک ونبود يکپارچگي کافي با سيستمهاي پشتيباني تصميم (DSS) است.

مزاياي ERP :
 

مزاياي سيستمهاي برنامه ريزي تخصيص منابع سازمان (ERP) را مي توان به شکل زير خلاصه کرد:
کاهش هزينه هاي انبار (نگهداري، حمل و نقل . ..) کاهش هزينه سفارشها کاهش هزينه توليد کاهش هزينه عمليات حسابداري و ثبت وقايع مالي کاهش هزينه حمل و نقل کاهش حجم مورد نياز سرمايه گذاري در تجهيزات و ماشين آلات کاهش حجم مورد نياز سرمايه گذاري در کارخانه کاهش حجم مورد نياز سرمايه گذاري براي خريد زمين کاهش هزينه ناشي از توقف خط توليد فرايند توليد منعطف و قابل تغيير کاهش هزينه خطاهاي ناشي از هماهنگي ضعيف بين واحدها مختلف سازمان کاهش هزينه ها نهايتاً به افزايش فروش و سهم بازار بيشتر متهي مي گردد کاهش زمان تکميل و نهايي کردن محصول افزايش شفافيت و ردگيري فرايند توليد براي مشتري افزايش قابليت متناسب سازي براي مشتري و نهايتاً تطبيق بيشتر با نيازهاي وي افزايش رضايتمندي مشتري در تمام فرايندهايي که وي با آنها درگير است، از لحظه سفارش تا دريافت و حمل ونقل محصول

نرم افزار توليد ERP :
 

طيف وسيعي از فعاليتهايي است که براي بهبود عملکرد فرايندهاي داخلي سازمان به کار مي رود. ERP از طرف نرم افزارهاي با چند زيرسيستم که فعاليتها را در تمام بخشهاي سازمان يکپارچه مي کنند، پشتيباني مي شود. اين زيرسيستمها شامل برنامه ريزي توليد، خريد قطعات، کنترل موجودي انبار، توزيع قطعات و مواد اوليه و يا ردگيري سفارشها مي گردد.

ويژگيهاي نرم افزارهاي توليد ERP :
 

سيستمهاي ERP در اصل تحول يافته سيستمهاي برنامه ريزي نيازمندي توليد يا (MRP) II هستند. در حال حاضر طراحي و پياده سازي نرم افزارهاي توليد ERP در مرحله جلوتري نسبت به ساير نرم افزارهاي ERP قرار دارد. نرم افزارهاي توليد ERP داري فرايندهاي کاري داخلي هستند که به شکل خاص براي بنگاههاب توليدي و به منظور مديريت کل چرخه از سفارش تا محصول نهايي هستند. اين چرخه شامل مراحل مختلفي از جمله تأمين مواد اوليه، برنامه ريزي توليد، توليد، بازاريابي، فروش و ثشخيص و ثبت نهايي عمليات فروش. برخي از تأمين کنندگان ERP فرايندهاي توليد را به شکل الکترونيکي و real-time به مشتري ارائه مي دهند. سازمان مي تواند با کارآمد کردن فرايندها و بهينه سازي چرخه سفاش محصول و فرايندهاي توليد، استفاده از منابع را به حداکثر رسانده و هزينه را کمينه کند.
منبع : مقاله نت
ارسال توسط کاربر محترم سايت : sm1372
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image