گوشيهاي تلفن همراه كمكم دارند به كامپيوتر تبديل ميشوند. تقريباً از هر شش موبايل، يكي با سيستمعاملWindows Mobile كار ميكند. وقتي تلفن هوشمند ميشود، يعني ميتوانيد كامپيوتر منزل يا محل كارتان را هميشه همراه داشته باشيد.
سال جديد براي صنعت تلفن همراه سال بزرگي خواهد بود. سرعت بيشتر انتقال ديتا و گوشيهاي هوشمندتر، يعني فراهم شدن امكان ارائه محتواي بهتر ويديويي، دانلود، بازي، ايميل و ... . كنگره جهاني 3GSM كه در نيمه ماه فوريه سال ميلادي جاري در بارسلون اسپانيا برگزار شد، رويدادي بود كه خود را به عنوان بزرگترين نمايشگاه تلفن همراه در جهان به اثبات رساند. بيش از پنجاههزار بازديدكننده به مركز نمايشگاهها و كنفرانسهاي بارسلون رفتند تا با دستاوردهاي نزديك به هزار شركت فعال در زمينه موبايل آشنا شوند. دستاوردهايي كه امروزه ديگر به گوشي جديد و افزودنيهاي جديد محدود نميشود. امسال "سرويس"ها نيز به نمايش گذاشته شدند!
? سرويسهاي همراه
گوشيهاي تلفن همراه كمكم دارند به كامپيوتر تبديل ميشوند. تقريباً از هر شش موبايل، يكي با سيستمعاملWindows Mobile كار ميكند. وقتي تلفن هوشمند ميشود، يعني ميتوانيد كامپيوتر منزل يا محل كارتان را هميشه همراه داشته باشيد.
مثلاً با سيستمهاي جديد iMate ميتوانيد در هر جا كه باشيد به كامپيوتر دسكتاپ خود متصل شويد و اسناد مورد نيازتان را از روي هاردديسك برداريد (براي اطلاع بيشتر به اين نشاني سربزنيد).
به گفته جيم موريسون، رئيس iMate، "اين طوري زندگي آسانتر ميشود. چرا كه اگر چيزي را در خانه يا اداره جا گذاشتيد، ميتوانيد به آن دسترسي داشته باشيد كه ممكن است يك نمايش در پاورپوينت، يك سند در Word، يا عكسي از تعطيلات اخير كه ميخواهيد به دوستانتان نشان دهيد باشد".
اگر بدشانسي آورديد و تلفنتان گم شد، نگران از دست رفتن اطلاعاتتان نباشيد. ميتوانيد از راه دور به تلفن خود متصل شويد و اطلاعات آن را برداريد و سپس همه را پاك كنيد تا به دست ديگران نيفتد. البته به شرط آن كه تلفن روشن باشد.
نامهاي بزرگ اينترنتي هم به بازار موبايل علاقمند شدهاند. مثلاً ياهو با راهاندازي سرويسي به نام Yahoo Go خدمات ايميل و پيامرساني فوري را روي موبايل (علاوه بر پيسي و نوتبوك) ارائه ميدهد. با اين سرويس، ميتوانيد با موبايل، دوستان آنلاين خود را ببينيد و با آنها چت كنيد. ايميلها و عكسهايتان نيز هميشه همراهتان خواهند بود. اين سرويس، مدتي است كه در ايالاتمتحده شروع بهكار كرده و قرار است ماه آينده در اروپا نيز راهاندازي شود.
به گفته توماس هيوسن، از شركت تحقيقاتي ژوپيتر: "امروزه شاهديم كه شركتهاي بزرگ، بهجاي اپراتورهاي موبايل، دارند خودشان محتوا را مستقيماً در اختيار مصرفكننده ميگذارند و مصرفكننده هم ترجيح ميدهد از نامهاي قابل اطمينان، اطلاعات بگيرد".
اخيراً سرويسهايي كه روي وب ارائه ميشوند يك نسخه موبايلي هم دارند. سايتهاي وبلاگي موبايل نظير فونبلاگ Newbay ، مردم را تشويق ميكنند با استفاده ازSMSهاي تصويري، عكسهاي خود را روي سايت وب آنها آپلود كنند. با اين كار ديگر مجبور نيستيد براي تكتك دوستانتان جداگانه SMS بفرستيد.
مارك وارد از Newbay ميگويد: "ما واقعاً در سه ماه گذشته شاهد دوبرابر شدن ترافيك سايت بودهايم. علت اصلي اين امر را ميتوان از اين واقعيت پيدا كرد كه مردم از تلفنهاي دوربيندار زياد استفاده ميكنند و فهميدهاند كه فونبلاگ ارزانترين راه براي به اشتراك گذاشتن عكس با دوستان است؛ بهويژه وقتي در حال حركتند".
انتظار ميرود ترويج منابع خبري RSS در اينترنت به موبايل هم كشيده شود.
Critical Path يكي از دهها شركت در كنگره جهاني 3GSM بود كه اين سرويس را ارائه ميداد. تفاوت اين سرويس با ساير سرويسهاي RSS موبايلي اين است كه خبرها را به صورت MMS به موبايل ارسال ميكند. در حالي كه ساير RSS ها تنها وقتي كه آنلاين ميشويد ميروند و خبرها را از سايت ميگيرند.
از ديگر خدمات اينترنتي كه حالا از طريق موبايل قابل استفاده است، خريد بليت براي هر رويدادي است. Mobiqa يكي از پيشروان راهحل خريد بليت از طريق موبايل در 28 كشور جهان است. در اين سرويس بليتها به صورت SMS يا MMS به تلفن شما ارسال ميشوند.
دانلود آهنگ براي موبايل هم از سوي ايستگاههاي راديويي عرضه ميشود و مشتركان بدون مواجهه با تبليغات، كانالهاي مختلف موسيقي را ميگيرند. Visual Radio و MobiTV دو نمونه از اين ايستگاهها هستند.
البته آمدن ويديو به دنياي موبايل نتوانسته است راديو را نابود كند. ولي دانلود ويديو ممكن است امسال با كمترين توجه مردم روبهرو شود. چرا كه حالا چيزي آمده به نام "تلويزيون موبايل". انتظار ميرود امسال مردم براي مشاهده مستقيم رويدادهاي ورزشي و كانالهاي مشهور روي تلفن همراه خود تقاضاي زيادي داشته باشند.
غير از ويديوي جرياني كه از اينترنت به موبايلهاي 3G منتقل ميشوند، امروزه تعدادي سيستمهاي پخش صدا و تصوير نيز به رقابت برخاستهاند كه براي بهره بردن از خدمات آنها مجبوريم گوشيهاي جديدي بخريم. اين گوشيها گيرنده مخصوصي دارند و به همين دليل دريافت تصاوير تلويزيوني را تضمين ميكنند.
در اروپا، شركت مخابراتي بريتيش تلكام با ارائه سرويس Movio در عرضه تلويزيون موبايل پيش قدم شده است. به گفته اما مويد، مدير كل BT Movio: "سرويسي كه ما ارائه ميدهيم بر پايه راديوي ديجيتالي DAB استوار است كه از قبل با آن آشنا هستيم".
بنابراين براي استفاده از تلويزيون موبايل بايد گوشيهايي بخريم كه گيرنده DAB دارند. قرار است شركت Virgin Mobile اين سرويس را تابستان امسال در انگلستان راهاندازي كند به اين ساير شركتها نيز طبيعتاً دست به كار خواهند شد. اما برخي كارشناسان معتقدند صنعت هنوز آمادگي لازم براي تهيه محتوا براي اين صفحهنمايشهاي كوچك را ندارد.
به گفته مارك نيومن، تحليلگر شركت Informa: "صنعت موبايل هنوز مشخص نكرده است كه مردم چگونه از تلويزيون همراه استفاده خواهند كرد. براي مردم محتوا مهم است. قرار نيست بنشينند و يك فيلم دو ساعته را تماشا كنند. محتوا هر چه باشد، بايد كوتاه و سريع باشد.
اساسيترين سؤالي كه در حال حاضر با آن روبهرو هستيم اين است كه نميدانيم مردم در چه حالت و در چه زمانهايي به تماشاي اين محتوا ميپردازند. آنچه ابتدا به ذهن ميرسد اين است كه مردم در حين سفر و در قطار و مترو اين كار را بكنند. اما جالب آن كه آزمايشها تاكنون نشان دادهاند مردم بيشتر دوست دارند در خانه يا اداره به تماشاي تلويزيون همراه بپردازند".
حالا يك سؤال ديگر هم مطرح ميشود: اگر قرار است بنشينيم و به يك صفحه نمايش دو اينچي زل بزنيم و بابت آنچه ميبينيم پول هم بدهيم، واقعاً چقدر ميتوان اميدوار بود كه تلويزيون همراه مورد استقبال عمومي قرار بگيرد؟
جاسوسهاي همراه
تلفن همراه مثل يك فرستنده راديويي است كه ميتواند مسير حركت شما را نشان دهد. در حال حاضر در انگلستان، سايتهاي زيادي هستند كه سرويس رديابي تلفن همراه را ارائه ميدهند (مثلاwww.mapamobile.com ). دلايل مختلفي ميتواند براي نياز به استفاده از چنين سرويسي وجود داشت ه باشد. مثلاً رئيس شركت ممكن است بخواهد از مكان پرسنل خود طي ساعات كاري اطلاع داشته باشد، يا والدين دوست دارند بدانند فرزندشان هر لحظه كجاست.
اين نوع سرويسهاي رديابي، اطلاعات را از شبكهاي ميگيرند كه تلفن شما در سلول آن قرار دارد و در ازاي مبلغي اندك، موقعيت شما را روي يك نقشه آنلاين نشان ميدهند.
گذشته از پيدا كردن موقعيت فعلي تلفن همراه، ميتوان در زمانهاي از پيش تعيين شده به جستجوي موبايل پرداخت تا از اين طريق مسير حركت شخص در مقاطع مختلف در طول روز ثبت شود. گزارش حاصل از اين ردگيري براي كسي كه درخواست سرويس را دادهاست حتماً به درد خواهد خورد.
بديهي است براي استفاده از اين سرويس، صرفاً دادن شماره تلفن شخص كافي نيست. قبل از هر چيز، بايد هويت خود را از طريق كارت اعتباري ثابت كنيد و از اين مهمتر، خود شخصي كه مورد رديابي قرار ميگيرد بايد اجازه اين كار را داده باشد. براي اين منظور، پيامي به صورت SMS براي شخص فرستاده ميشود كه اين موضوع را سؤال ميكند و شخص بايد پاسخ مثبت به آن بدهد.
ولي به آساني ميتوان اين سوپاپ اطمينان را برداشت. مثلاً اگر موبايل دوستتان را براي مدت كوتاهي قرض بگيريد، ميتوانيد شماره آن را در يكي از سايتهاي رديابي ثبت كنيد و به پيامي كه ميآيد پاسخ مثبت دهيد. وقتي موبايل را به دوست خود پس داديد، از آن به بعد ميتوانيد رد حركت او را بگيريد.
ولي قرض گرفتن موبايل حقهاي بسيار ساده است و قبلاً براي آن فكر شده است. Mobile Broadband Group يكي از گروههاي مؤثر صنعت است كه بر فناوريهاي جديد، از جمله خدمات رديابي موبايل، نظارت دارد. اين گروه، نظامنامهاي را تدوين كرده است كه شبكههاي موجود در انگلستان ميتوانند داوطلبانه از آن پيروي كنند.
يكي از مواد اين نظامنامه اين است كه بعد از ثبت شدن يك شماره به منظور ردگيري شدن، بايد در زمانهاي تصادفي پيامي براي يادآوري موضوع به تلفن ارسال شود. بدين ترتيب، امكان ردگيري شخصي كه ناخواسته در سرويس رديابي ثبت شده است منتفي ميشود. اشكال اينجاست كه اين پيامهاي يادآوريكننده خيلي زود به زود ارسال نميشوند و فاصله زماني اولي تا دومي ممكن است دو روز طول بكشد.
ولي به اعتقاد هاميش مك لود، يكي از اعضاي گروه كه در تدوين نظامنامه فعال بوده همين فاصله كافي است. او ميگويد: "ما در زمان تدوين نظامنامه اين موضوع را ارزيابي كرديم و طبيعتاً با تمام كارشناساني كه داشتيم مشورت كرديم. ما فكر ميكنيم زمانهايي كه براي ارسال هشدارهاي تصادفي به نتيجه رسيديم كافي باشد. با اين حال، راه انتقاد باز است و در عمل بايد ديد چه ميشود".
با توجه به اين كه هر روز كودكانِ بيشتري به جمع دارندگان تلفن همراه ميپيوندند، اين سؤال مطرح است كه چه كساني واقعاً اجازه رديابي آنها را دارند. در نظامنامه مزبور آمده است كه سرويسهاي موقعيتياب مكلفند سازوكاري را تعريف كنند كه هم شخص ردگيريكننده و هم شخص ردگيري شونده بتوانند ثابت كنند كه راضي به اين رديابي هستند.
آقاي مك لود ميگويد: "شخصي كه قرار است موقعيتش رديابي شود بايد به سايت ارائهدهنده سرويس نشان دهد كه بالاي شانزده سال سن دارد. اين كار از راههاي مختلفي ميتواند صورت گيرد؛ مثلاً از طريق شماره كارت اعتباري. چون كسي كه كارت اعتباري داشته باشد، يعني به سن قانوني رسيده است. البته اين فقط يكي از راههاي ممكن است".
در عمل هيچ يك از سرويسها از شخص رديابيشونده نميخواهند كه "ثابت" كند داراي سن قانوني است. البته سن شما را ميپرسند. ولي كنترلي ندارند كه بفهمند راست گفتهايد يا نه. در كل شركتها از قواعد نظامنامه پيروي نميكنند و كسي هم نيست كه آنها را مورد بازخواست قرار دهد.
با اين كه نظامنامه با حسن نيت تنظيم شده است، خود Mobile Broadband Group هم قبول دارد كه با آشكار شدن نواقص آن نياز به تجديد نظر دارد. به همين دليل در حال ايجاد برخي تغييرات در نظامنامه است. مثلاً قرار است تعداد هشدارهاي تصادفي افزايشيابد و روشهاي كنترل سن طرفين بهطور مشخص تعريف شود. اين گروه همچنين به محدوديتهاي چنين قوانين داوطلبانه و مشكلات اجرايي كردن آنها اذعان دارد.
ارسال مقاله توسط کاربر محترم سايت :masoudranjbar