مقدمه:
در دنيا انقلاب هاى زيادى رخ داده است كه عبارتند از :1)انقلاب كشاورزى 2)انقلاب صنعتى 3)انقلاب نيمه هادى ها
(کامپيوتر ها) 4) انقلاب نانو تکنولوژي . نانوتکنولوژي به نام ريز ساز مطرح بوده است.کار نانو تکنولوژي در محيط اتمي صورت ميگيردو بيشتر از دو شيوه استفاده مي شود.
1)جابه جايي وحرکت مولکولي(مکانيک مولکولي)
2)همانند سازي
معرفي نانو تکنولوژي
نانوتکنولوژي توانمندي توليد مواد و ابزارها وسيستمهاي جديد با در دست گرفتن کنترل در سطح مولکولي و اتمي واستفاده از خواصي است که در آن سطوح ظاهر ميشود . درواقع اين فن آوري عبارت از کاربرد ذرات در ابعاد نانو ميباشد .يک نانومتر يک ميلياردم متر است که از دو مسير ميتوان به اين ابعاد دست يافت .
1) تهيه ذرات نانو باکمک تجهيزات دقيق از خرد کردن ذرات بزرگتر
2) فن آوري مولکولي که توليد ساختار اتم به اتم ويا مولکول به مولکول صورت ميگيرد.
درواقع اين فن آوري چيزهايي را که در اختيار داريم باخصوصيات جديد دراختيار قرار ميدهد ويا آنها را از مسيرنويني ميسازد.اين فن آوري موجب توليدات جديد وتوسعه گرايانه و محصولات ارزان است.نانو تکنولوژي داراي كاربردهايي در حوزه هاي مختلف ميباشد.
کاربرد هاي نانو تکنولوژي
1 ) کاربرد نانو درپزشکي و داروسازي
نانو تکنولوژي ميتواند فرمولاسيون ومسيرهايي براي رهايش دارو تهيه کند که به نحو حيرت انگيزي توان درماني دارورا افزايش دهد .شرکت Elan يكي از شرکتهايي است که با بهره گيري از ذرات نانو فرم محلول داروهايي مانند Sirolimns رابه فرم جامد تبديل مي کند که با کاهش سايز ذره سرعت انحلالSirolimns را به مقداري که بتواند به فرم قرص ارائه شود افزايش ميدهد. فن آوري نانو در زمينه تشخيص بيماريهاوتصويربرداري وبراورد سريع از کارايي مصرف دارو در افراد نيز کاربرد دارد.
يکي ازکاربردهاي فناوري نانو در زمينه دارو رساني ژن هاست. به علت پيشرفت در روند هاي ساخت ذرات و فرمولاسيون دارويي امکان دارورساني فراورده هاي جديد که عمدتا"از نوع پپتيدها وپروتئين ها ميباشند امکان پذيرشده است. هم راستاي اين پيشرفت هاصنعت ساخت پليمر هاي دارويي امکان تهيه حامل هاي مناسب براي دارو رساني به محل هاي اثر مورد نظر را فراهم کرده است.
2)توليد محصولات صنعتي
نانو تکنولوژي تغيير بنياني مسيري است که درآينده موجب ساخت مواد وابزارها خواهد شد.برخي مزاياي نانو ساختارها از قرار ذيل ميباشد.
مواد سبک تر وکاهش هزينه وعمر کاري بيشتر و....مي باشد.
با توجه به تحقيقات به عمل آمده چهار ماده نانومتري هستند که کاربرد فراواني در صنعت لاستيک سازي پيدا کرده اند. چهار ماده موردنظر عبارتنداز: اکسيدروي نانومتري (NanoZnO)، نانوکربنات کلسيم، الماس نانومتري، ذرات نانومتري خاک رس .
با اضافه کردن اين مواد به ترکيبات لاستيک، به دليل پيوندهايي که در مقياس اتمي بين اين مواد و ترکيبات لاستيک صورت مي گيرد، علاوه بر اين که خواص فيزيکي آنها بهبود مي يابد، مي توان به افزايش مقاومت سايش، افزايش استحکام، بهبود خاصيت مکانيکي، افزايش حد پارگي و حد شکستگي اشاره کرد. در زيبايي ظاهري لاستيک نيز تاثير گذاشته و باعث لطافت، همواري، صافي و ظرافت شکل ظاهري لاستيک مي گردد. همه اينها به نوبه خود باعث مي شود که محصولات نهايي، مرغوب تر، با کيفيت بالا، زيبايي و در نهايت بازارپسند باشند و توانايي رقابت در بازارهاي داخلي و جهاني را داشته باشند.
3)دوام پذيري منابع
اين فن آوري منجر به تغييرات شگرف در استفاده از منابع طبيعي و انرژي و آب خواهد شد که پس آب وآلودگي را کاهش خواهد داد.اين فن آوري امکان بازيافت و استفاده مجدداز موادو انرژي وآب را فراهم مي کند. شرکتهاي موادشيميايي مواد پليمري تقويت شده به نانو ذرات را ساخته اند که مي تواند جايگزين اجزاي فلزي بدنه اتومبيلها شود. استفاده گسترده از اين نانو کامپوزيت ها مي تواند سالانه 5/1ميليارد ليتر صرفه جويي مصرف بنزين را همراه داشته باشد.
4)هوا فضا
5)ا منيت ملي
تسلط اطلاعاتي از طريق نانو الکترونيک امکان اموزش مؤثرنيروها و کاهش خطر براي سربازها وبهبود کارايي خود روهاي نظامي واستفاده بيشتر از اتوماسيون رباتيک پيشرفته براي چبران کاهش نيروي انساني از موارد استفاده از نانو در اين زمينه مي باشد.
6)کاربرد نانو تکنولوژي درصنعت الکترونيک
با استفاده از اين فن آوري مي توان ظرفيت ذخيره سازي اطلاعات را حدود1000 برابر يا بيشترافزايش دهد ونهايتا" به ساخت ابزار هاي ابر محاسباتي به کوچکي ساعت مچي منتهي شود.
منابع:
سايت کميته مطالعات سياست نانو تکنولوژي (http://www.irannano.org)
سايت كميته نانو فناورىوابسته به بسيج دانشجويى دانشكاه صنعتي امير كبير
سياستگذاري علم وتکنولوژي (مطالعه موردي نانو تکنولوزي در ايران ) دکتر قاضي نوري
سايت: htm.انقلاب نانو http:/www. ارسال مقاله توسط کاربر محترم سايت : sabamm