خوراک اصلي قناري غير از زمان پر ريزان
دان اصلي قناري تخم کتان و ارزن است و نسبت بين انها 4 به3 ميباشد يعني به ازاي هر4 کيلو گرم تخم کتان 3 کيلو گرم ارزن کافي مي باشدارزن از گروه غلات است که کربوهيدرات زياد و چربي کمي دارد تخم کتان از گروه دانه هاي روغني است که چربي زياد و کربوهيدرات کم دارند . تخم كتان كه به دانه قناري مشهور است طبيعتي گرم دارد و حاوي انواع ويتامين و تركيبات كربو هيدرات و املاح معدني مي باشد.
علاوه بر ارزن و کتان از هفت تخم نيز استفاده مي شود که طرز تهيه آن به صورت زير است
تخم شلغم | 200گرم |
تخم کاهو | 200گرم |
تخم گشنيز | 100گرم |
تخم خرفه | 250گرم |
شاهدانه | 50گرم |
تخم کلم قمري | 100گرم |
منداب | 100گرم |
آيا طبيعت دانه ها را مي دانيد؟
دانه ها با طبيعت گرم
تخم کتان : اين دانه جزء غذاي اصلي پرنده است ،نام ديگر اين دانه دانه قناري است . اين دانه طبيعت گرم دارد وحاوي انواع ويتامين ها و کربو هيدرات ها و املاح معدني مي باشد . اين دانه خاصيت داروئي براي قناري دارد و باعث بر طرف شدن آسم و سرماخوردگي است .
تخم شلغم : اين دانه طبيعت گرم دارد و سرشار از ويتامين ها و املاح معدني مي باشد . مصرف اين دانه در زمستان بسيار مفيد است .
تخم منداب : طبيعت گرم دارد و سرشار از املاح معدني بوده .مصرف آن مانع از پيچيدن تخم در شکم قناري مي شود پس بهتر است قبل از تخم گذاري پرنده اين دانه به دستور غذائي آن اضافه شود .
تخم گشنيز : اين دانه نيز طبيعت گرم دارد و اشتها آور است وبراي درمان پرنده هاي ضعيف بسيار مفيد است (پرنده هائي که سينه خود را باخته اند و اصطلاحا سينه کاردي شده اند)اين دانه نيز ضد انگل ميباشد .
شاهدانه : اين دانه طبيعت بسيار گرم دارد جزء دانه هاي چرب نيز محسوب مي شود وباعث افزايش تحرک و مستي در قناري مي شود استفاده نا به جا از اين دانه بسيار خطرناک است پس بهتر است با توازن خاص مصرف شود .
دانه ها با طبيعت سرد
ارزن : اين دانه طبيعت سرد و خشک دارد ، اين دانه ،دانه ايست قليائي وسرشار از ويتامين و پروتئين است ،اين دانه منبع غني از ويتامين براي قناري است پس بهتر است در تمامي فصول سال اين دانه را در دستور غذائي داشته باشيم
تخم کاهو : اين دانه نيز طبيعتي سرد دارد وداراي املاح معدني بوده و خاصيت تميز
کنندگي دستگاه گوارشي دارد . اين دانه را مي توان داروئي براي انگل روده نيز به حساب آورد .
تخم کلم قمري : طبيعتي سرد دارد و داراي املاح معدني مفيد بوده و يک پاک کننده موثر دستگاه گوارشي است .
تخم اسفرزه : داراي طبيعت سرد بوده و داراي املاح معدني و سرشار از ويتامين است .
دانه ها با طبيعت معتدل
تخم چغندر : اين دانه داراي طبيعت معتدل بوده و سرشار از ويتامين ها و املاح معدني است .
خواص ميوه جات و سبزيجات
ميوه جات وسبزيجات يکي از بهترين منابع براي تامين ويتامين هاي بدن قناري شما مي باشند اما بايد توجه داشته باشيد استفاده نادرست از آن باعث بيماري ،حتي مرگ پرنده شما مي شود .
نکته مهم : ميوه جات و سبزيجات به خاطر سم پاشي شدنشان عامل مهم بيماري پرنده مي شوند ،سعي کنيد حتي الامکان از سبزيجات و ميوهجاتي استفاده کنيد که سم پاشي نشده باشند در غير اين صورت بايد آنها را کاملا با مواد شوينده به دقت شستشو کنيد ،سپس آنها را لاي روزنامه با وسيله نم گير قرار دهيد تا کاملا خشک شود . رطوبت ميوه جات و سبزيجات باعث دل درد و ناراحتي هاي روده اي براي پرنده شما مي شود .
سعي کنيد يک روز در ميان از ميوه جات و سبزيجات را در جيره غذائي پرنده تان قرار دهيد .سبزيجات و ميوهجات سرشار از ويتامين ها و املاح معدني هستند وداراي انواع هيدرو کربن ها و قند هاي طبيعي و... اين غذا حياتبخش ترين غذائي است که پرنده مي تواند استفاده کند .
برگ كاهوي بدون رطوبت تامين كننده كلسيم و آهن و اشتها آور و ضد يبوست مي باشد. برگ كاهو طبيعتي سرد دارد.
برگ تازه و جوان اسفناج ، طبيعتي معتدل داشته و تامين كننده آهن و ضد يبوست مي باشد.
برگ و ساقه كرفس نيز طبيعتي گرم داشته و حاوي سديم ، پتاسيم و كلسيم مي باشد و به مقدار كم به قناريها داده مي شود.
برگ گشنيز تازه طبيعتي سرد داشته و حاوي ويتامين C و A و املاح معدني مي باشد.
برگ تيزك شاهي نيز طبيعتي گرم دارد و حاوي ويتامين C ، كلسيم و يد بوده و ضد آسم مي باشد.
برگ تيزك آبي نيز همان خاصيت تيزك شاهي را دارد اما مقدار يد آن بيشتر مي باشد و در درمان برونشيت و آسم بسيار مفيد است.
سيب درختي شيرين طبيعتي معتدل دارد و سرشار از ويتامينهاي گوناگون بوده و در درمان يبوست و اسهال مفيد است.
گلابي طبيعتي معتدل داشته و مملو از ويتامين ها و املاح معدني مي باشد.
پرتقال شيرين طبيعتي معتدل دارد و حاوي ويتامين C و املاح معدني مي باشد و در بهبود و درمان بيماري آسم و سرماخوردگي و برونشيت ميتوان از آن استفاده كرد.
هويج تازه طبيعتي گرم دارد و سرشار از ويتامين A و املاح معدني و رنگدانه است كه جلا دهنده پرهاي قناري مي باشد.
چنانچه مقداري پوست خشك شده ي تخم مرغ را كوبيده و هر 15 روز كمي از آن را به قناريها بدهيد باعث مي شود تا علاوه بر صحت مزاج ، قناريها ي ماده در فصل تخم گذاري ، تخم بدون پوسته نگذارند و به يبوست نيز مبتلا نشوند.
تغذيه جوجه ها قبل از شصت روزگي
اين دوران دوران بسيار مهمي از لحاظ تغذيه است اين پرنده بسيار آسيب پذير و شکننده است وبايد به خوبي از آن مراقبت شود .در اين دوران علاوه بر دانه هاي اصلي که همان کتان و ارزن هستند هفته اي دو مرتبه هفت تخم به مقدار کم در اختيارشان قرار دهيد . ((البته بايد متذکر شوم که جوجه ها تا قبل از يک ماهگي توسط پدر و مادرشان تغذيه مي شوند))از ابتداي تولد حتما با غذاي نرم بايد تغذيه شوند تا زماني که مطمئن شويد کاملا ميتوانند از تمامي غذاها استفاده کنند.از هفته چهارم مي توان به پرنده ميوه و سبزيجات هم داداز يک ماهگي ميتوان جوانه دانه ها را نيز به پرنده داد که خود سرشار از ويتامين است .
روش ساختن و استفاده از دان نرم
بايد به اين نکته توجه داشت که اين غذا را بايد متناسب با مقدار پرنده ها ساخت به طوري که قبل از 24ساعت مصرف شود اين مدت هم بايد در فريزر باشد چون اين غذا سريعا خراب مي شود و نيز خود عامل بيماري مي شود . مقدار غذائي که در اختيار پرنده تان قرار مي دهيد بايد پس از گذشت 4 ساعت آن غذا را تعويض يا برداريد چون پس از آن ممکن است خراب شود و غامل بيماري شود .تخم مرغ را 45 دقيقه در آب مي جوشانيد سپس پوست آن را جدا مي کنيم و ميگذاريم پوستش خشک شود و آن را پودر مي کنيم . يک عدد هويج متوسط رنده کرده و سپس تخم مرغ را نيز رنده ميکنيم و به آن اضافه مي کنيم و مقداري آرد سخاري و آرد برنج و مقداري هم عسل به آن اضافه ميکنيم .اگر ميخواهيد غذاي کاملي داشته باشيد مقداري پودر بادام و پودر پسته به آن اضافه کنيد .وسپس پودر پوسته تخم مرغ را نيز به آن اضافه مي کنيد
تغذيه قناريهاي سرخ و پرتقالي با غذاي رنگي
البته براي تغيير رنگ اين پرنده ها ميتوان از داروهاي شيميائي استفاده کرد اما اين دارو ها به جز ضرر هيچ چيزي براي پرنده شما ندارند عامل اصلي بيماريهاي روده اي هستند .پس بهتر است از داروي شيميائي استفاده نکنيم و به جاي آن از ميوه جات و سبزيجاتي که داراي رنگ دانه هستند استفاده کنيم .بايد توجه کنيم که اين دستور فقط قبل از زمان پرريزان و در زمان پرريزان جواب ميدهد در غير اين صورت تغيير آنچناني مشاهده نمي کنيد . رنگ دانه ها بايد قبل از زمان پرريزان به پرنده برسد تا خون پرنده از مواد رنگي اشباء شود و بتواند آن را به نسوج پرهاي رنگي در حال رشد برساند . بايد توجه داشته باشيد که اين عمل با توجه به ميزان پرريزان ميزان غذاي رنگي نيز بايد تغيير کند و با به پايان رسيدن پرريزان غذاي رنگي نيز رفته رفته کاهش پيدا کند .
طرز تهيه غذاي رنگي
يک قاشق چاي خوري فلفل قرمز شيرين + 10 قاشق چايخوري بيسکوئيت يا ارد سخاري + تخم مرغ آب پز رنده شده + هويج رنده شده +مقداري عسل براي تحريک قناري به خوردن اين غذا
تغذيه در زمان پر ريزان (تولکي)
استفاده از غذاهاي مناسب و متنوع در دوران پر ريزان در سلامت ورنگ و .. پرنده بسيار موثر است پس دقت نمائيد در اين دوران از بهترين و متنوع ترين غذاها براي پرنده تان استفاده کنيد .بايددقت کنيد که پرنده دراين دوران بسيار شکننده و پذيراي هر نوع بيماري را در خود دارد پس سعي کنيد هم با غذاي مناسب هم با مکان تميز و مناسب براي سپري شدن اين دوران به پرنده خود کمک کنيد .اولين کاري که بايد براي غذاي پرنده در زمان تولک بودن انجام داد خارج کردن کلييه غذاهاي با طبيعت گرم از رزيم غذائي پرنده به جزء تخم کتان،هفته اي سه مرتبه هر بار هفت قطره مولتي ويتامين به آب آشاميدني پرنده خود اضافه کنيد(بايد متذکر شوم که حد اکثر اين دارو بايد 8 ساعت جلوي پرنده باشد و الا خود عامل بيماري ميشود ،سعي کنيد شب آب پرنده را برداريد و صبح با دارو آن را در اختيار پرنده قرار دهيد تا استفاده کند سپس ظهر آب را تعويض کنيد)استفاده از سبزيجاتي چون : برگ کاهو ،اسفناج،برگ کلم و.. که قبلا در موردشان در قسمت استفاده از ميوه وسبزيجات به جاي مواد و داروهاي شيميائي توضيحات لازم را داده ام(سبزيجات را بايد تميز شستشو کردو بعد حتما آن را خشک کنيم و الا باعث دل درد پرنده و مشکلات روده اي براي پرنده خواهد شد )استفاده از دانه هائي از قبيل : تخم کاهو ، تخم خرفه ، تخم کلم قمري استفاده از جوانه هاي دانه ها که سرشار از ويتامن است (دانه هائي که به پرنده خود ميدهيد را با آب گرم خيس کنيد تا جوانه کند سپس در اختيار پرنده قرار دهيد بايد توجه داشته باشيد که اين غذا سريعا خراب ميشود پس بايد به ميزاني که مورد مصرف پرنده است در اختيارش قرار دهيم ).قرار دادن ظروف استحمام سه روز يکبار عامل موثري در تسريع زمان پرريزان است.
منبع: www.qomcanary.com