همانطور که همه روزه استفاده افراد از شبکه هاي اجتماعي از قبيل فيس بوک، تويتر و فرندفيد بيشتر و بيشتر مي شود، حفظ حريم خصوصي نيز اهميت بيشتري پيدا مي کند. عضويت در شبکه هاي اجتماعي همواره براي عده ي زيادي با نگراني و اضطراب همراه بوده است و در مواردي نيز منجر به مشکلاتي هم شده است. کم نيستند افرادي که از برچسب خوردن عکس هايشان توسط ديگران و يا ديده شدن عکس هاي خصوصيشان توسط دوستان نه چندان صميميشان شاکي اند. در برخي جوامع اين مشکل به اندازه اي زياد شده که کلماتي مانند Facebook Fired به فرهنگ لغات هم راه يافته اند.
Urban Dictionary در توضيح اين عبارت مي نويسد: اخراج شدن از کار به دليل استفاده بيش از حد از فيس بوک در ساعات کاري- آسيب ديدن و اخراج شدن به دليل برخي چيزهايي که در فيس بوک نوشته ايد!
در اين درس به طور خلاصه به برخي خطرات بالقوه ي شبکه هاي اجتماعي و به خصوص فيس بوک مي پردازيم و راه کارهايي براي کاهش اين خطرات و همچنين حذف کامل اکانت در آنها ارائه خواهيم کرد.
نکته: مدتي است که تعدادي شبکه ي اجتماعي فارسي زبان از قبيل کلوب راه اندازي شده اند، که با استقبال خوبي هم از طرف کاربران ايراني مواجه شده اند. اما در خصوص اين سايت ها ذکر اين نکته ضروري است که صاحبان آنها طبق قوانين ايران موظف اند که در صورت درخواست مقامات قضايي، تمامي اطلاعات کاربران را در اختيار مراجع مربوطه قرار دهند. اين اطلاعات شامل تمامي عکس ها، نوشته ها و حتي مشخصات تماس و آي پي فرد مي شود.
مواظب باشيد که چه چيزي را به اشتراک مي گذاريد
هميشه در زندگي آنلاين تان همانند زندگي واقعي حد و مرزي براي ارتباطات تان قائل شويد. قبل از آنکه متني را توييت کنيد يا چيزي را در فيس بوک منتشر کنيد، کمي تامل کنيد و ببينيد آيا کسي از ديدن آن آزرده نخواهد شد و يا اينکه در آينده برايتان مشکلي ايجاد نمي کند؟ اگر رئيس تان آن را ببيند چه اتفاقي خواهد افتاد؟ اگر گروه تاييد صلاحيت شما در شغل جديدتان به آن سر بزنند چطور، عکس هاي ميهماني يا اردو دوستانه سال گذشته برايتان مشکل ساز نمي شوند؟ مطالبي که در خصوص همکاران، مسئولين و محيط کارتان مي نويسيد، دردسري ايجاد نمي کنند؟
به عنوان يک اصل، هميشه چيزي را منتشر کنيد که کسي در آينده نتواند آن را دست مايه ي سوءاستفاده از شما قرار دهد.
دوستان و دوستانِ دوستان تان را بشناسيد و به خاطر داشته باشيد
حواس تان باشد که ليست دوستان تان شامل چه کساني است. حتي مراقب دوستانِ دوستان تان باشيد، ممکن است آنها هم برايتان مشکل ساز شوند. ممکن است شما تنها به دوستان تان اجازه ي ديدن پست ها و عکس هاي فيس بوک تان را داده باشيد، اما وقتي که دوستي براي شما کامنت مي گذارد و يا مطلبتان را لايک مي زند، آنگاه دوستان او هم قادر به ديدن مطلب شما هستند. شما از رئيس تان شاکي هستيد و به تمسخر وي در فيس بوک مي پردازيد. هيچ کدام از روسا و مسئولين در ليست دوستان تان نيستند و آن را نمي بينند. همکارتان هم که در ليست دوستان تان است آن را لايک مي زند، از شانس بد شما، جناب رئيس در ليست دوستان دوست لايک زن است و از طريق همين لايک، مطلب شما را مي بيند. حالا وقت آن است که خر بياوريد و باقالي بار کنيد!
شما يکي از ايرادات و يا مسائل مهم محل کارتان را توييت مي کنيد. مطمئن هستيد که جناب رئيس نمي تواند توييت شما را ببيند، اما از شانس بد يکي از دوستان آن را دوباره توييت (retweet) مي کند. حالا آقاي رئيس آن را مي بيند و شما را مورد نوازش قرار مي دهد.
هميشه اين اصل را رعايت کنيد تا دچار مشکل نشويد: هيچگاه چيزي را که از انتشار آن در زندگي واقعي تان احساس امنيت و راحتي نمي کنيد، در فضاي مجازي منتشر نکنيد، زيرا سرانجام کساني که نبايد، آن را خواهند ديد.
حريم شخصي خود را مشخص کنيد
در همه ي شبکه هاي اجتماعي اين امکان را داريد که دسترسي افراد مختلف را به مشخصات فردي و محتوايي که منتشر مي کنيد، مشخص نماييد. در فيس بوک اين امکان را داريد که بخش هاي مختلف اکانت تان را براي دوستان، دوستانٍ دوستان، شبکه و همه افراد قابل ديدن کنيد.
اين موارد شامل برخي تنظيمات مهم بخش حريم خصوصي فيس بوک هستند:
دوستان تان را گروه بندي کنيد: فيس بوک اين قابليت را دارد که دوستان تان را براساس سطح روابط و صلاح ديد خود در گروه هاي مجزا دسته بندي کنيد. به طور معمول گروه ها در سه قالب دوستان، خانواده و کاري تقسيم بندي مي شوند. در حالت دسته بندي، راحت تر مي توان حريم خصوصي گروه ها را کنترل کرد.
براي ايجاد ليست دوستان مي توانيد به صفحه ي Friends در فيس بوک مراجعه کنيد. در اين صفحه در برابر نام هر يک از دوستان تان گزينه اي با نام Add to List مي بينيد که با کليک روي آن مي توانيد شخص مورد نظر را در يکي از ليست ها قرار دهيد.
اطلاعات خود را از نتايج جستجوي فيس بوک حذف کنيد: با دنبال کردن مسير زير مي توانيد سطح دسترسي به اطلاعات تان از طريق بخش جستجوي فيس بوک را تنظيم کنيد:
Facebook > Setting > Privacy Setting > Search > Search Visibility > Only Friends > Save Changes
البته فيس بوک به صورت پيش فرض تمامي اطلاعات شما را براي افراد موجود در شبکه اي (Network) که عضو آن هستيد قابل جستجو مي سازد. با استفاده از منوي باز شونده، مقابل گزينه ي Search Visibility مي توانيد با انتخاب گزينه ي Customize، حلقه اين جستجو را تنگ تر کنيد.
مشخصات خود را از گوگل حذف کنيد: براي عده اي از کاربران که مي خواهند توسط نتايج جستجو در دسترس باشند و از آن استفاده ي تبليغاتي کنند، اين امکان بسيار ارزشمند است. اگر شما جزو اين دسته از افراد نيستيد، مي توانيد با مراجعه به صفحه ي Search Privacy و برداشتن تيک کنار گزينه Create a public search listing for me and submit it for search engine indexing مانع نمايش مشخصات تان در موتورهاي جستجو شويد.
Facebook > Settings > Privacy Setting > Search > Create a public search listing for me and submit it for search engine indexing
از برچسب خوردن نام تان در عکس هاي نامناسب جلوگيري کنيد: در فيس بوک مي توان بر روي هر عکسي نام افراد مختلف را برچسب زد. زماني که نام شما بر روي يک عکس چسبانده مي شود، اين عکس براي همه نمايش داده مي شود. اينکه هر روز وقت زيادي را صرف حذف برچسب عکس ها کنيم، اصلا عاقلانه نيست.
براي رهايي از اين مشکل بايد در صفحه ي Profile privacy page وارد بخش Photos tagged of you شويد و با انتخاب گزينه ي customize، نحوه ي نمايش عکس هاي برچسب خورده را تعريف کنيد. در اينجا با صفحه اي روبرو مي شويد که در آن از شما مي خواهد تا مشخص کنيد که عکس هاي برچسب خورده اول به چه کساني و در چه گروهي نمايش داده شوند. پيشنهاد ما انتخاب گزينه هاي only me در قسمت بالا و گزينه None of my Networks در قسمت پايين است.
Facebook > Settings > Privacy Setting > profile > photo tagged of you > Customize
Friends > Only Me
Networks > None of My Networks
از آلبوم هايتان محافظت کنيد: شما مي توانيد با مراجعه به صفحه ي Album Privacy به صورت دلخواه سطح دسترسي ويژه ي هر آلبوم را تعيين کنيد. با استفاده از اين قابليت، تنها افرادي عکس هاي شما را خواهند ديد که شما به آنها اين اجازه را داده باشيد. براي حفظ حريم خصوصي، استفاده از اين امکان فيس بوک اکيدا توصيه مي شود.
Facebook > settings > Privacy Setting > Profile > Edit Photo Album Privacy Settings
اطلاعات تماس خود را خصوصي کنيد: با مراجعه به Contact information از طريق کليد Info در قسمت پروفايل، مي توانيد براي هر بخش از اطلاعات خود دسترسي مشخصي را تعريف کنيد. پس از انتخاب گزينه ي Edit روبروي عبارت Contact information، صفحه اي باز مي شود که براساس گروه هاي از پيش تعريف شده دوستان، اجازه ي دسترسي به اطلاعات را براي هر کدام به تفکيک تعريف مي کنيد. البته براي اين کار بايد بر روي آيکن قفل روبروي هر کادر کليک کنيد و تنظيمات ويژه آن کادر را انجام دهيد.
Facebook > Profile > Info > Contact Information > Edit > push Lock > who can see this
دسترسي افراد را به اکانت فيس بوک تان قطع کنيد
هنگامي که فردي بدون اجازه و غيرقانوني به حساب کاربري تان وارد شود، مي توانيد ارتباط وي را قطع کنيد. براي اين منظور، بر روي گزينه ي Account در بالاي صفحه ي پروفايل در سمت راست، کليک کرده و از پنجره اي که باز مي شود گزينه ي Account Settings را انتخاب کنيد. اطلاعات مربوط به فعاليت هاي حسابتان را در گزينه ي Account Security خواهيد يافت. اگر فرد ديگري هم log in شده باشد، همين اطلاعات در مورد او نوشته مي شود و مي توانيد او را به عنوان ناشناس معرفي و ارتباطش را قطع کنيد.
حتي ممکن است که کسي به حساب تان نفوذ نکرده باشد، بلکه روي کامپيوتر دانشکده، کتابخانه و يا کافي نت محله تان وارد حساب فيس بوک تان شده باشيد، اما فراموش کرده باشيد از آن خارج شويد. اينجا هم اين کار حسابي به دردتان مي خورد تا بعد از رفتن شما نفر بعدي نتواند از حساب تان استفاده کند.
سرقت اطلاعات شخصي، فيشينگ و اخاذي
ماهيت و طبيعت شبکه هاي اجتماعي، اجتماعي شدن و مراوده است. به اين معني که کاربران سپر زندگي روزمره را زمين مي گذارند و بدون هيچ ملاحظه اي به گسترش ارتباطات شان مي پردازند. با دوستان قديمي شان تماس مي گيرند و اطلاعات شخصي و عکس هاي خود را به اشتراک مي گذارند.
خب نوبت بچه هاي بد است که علاقه ي فراواني به مهندسي اجتماعي دارند. با حملات فيشينگ بسيار ساده، شما را شکار مي کنند و به سوء استفاده مي پردازند. به راحتي ماهيگيري درون يک آکواريوم!
حال نوبت استفاده از اکانت ها و اطلاعات شخصي سرقت شده است. احتمالا بسياري از شما با پروژه ي کلاهبرداري سرمايه دار نيجريه اي آشنا هستيد و ديگر با اين شيوه کلک نخواهيد خورد، ولي اگر يکي از دوستان قديمي تان ايميل بزند و يا در فيس بوک پيغام بدهد که در مسافرت است و کيفش را دزد برده و ماشين اش هم تصادف کرده، حالا براي برگشت نياز به پول دارد، بعد از شما بخواهد که اين پول را به حساب مسئول هتلي که در آن اقامت دارد بريزيد، چه مي کنيد؟ به نظر کاملا واقعي مي آيد. دوستي از شما تقاضاي پول کرده که برايتان بسيار عزيز است. به مشکل بدي هم برخورده است، پس شما وظيفه داريد که به او کمک کنيد.
اما چند لحظه صبر کنيد، اگر دوست تان اينقدر با شما صميمي است که درخواست کمک و پول کند، چرا به شما تلفن نزده است؟ يعني راهي سريع تر از فيس بوک و ايميل براي درخواست کمک ندارد؟ گيرم شماره تان را گم کرده باشد، شما که مي توانيد به او زنگ بزنيد و قبل از هرگونه واريزي، تلفني تاييد اين درخواست را بگيريد!
چگونه ممکن است که درخواست يک دوست تقلبي از کار درآيد؟ خب، يک هکر زرنگ اکانت فيس بوک يا توييتر دوست تان را سرقت کرده و از آن طريق، ايميل او را هم به دست آورده است. دوست شما هم که با اعتماد به نفس کامل، رمز عبور يکساني را براي همه حساب هاي اينترنتي اش انتخاب کرده است. پس شما درخواست کمکي را دريافت مي کنيد که شماره حساب اعلام شده در آن هم متعلق به هکر مهربان داستان ما است.
آنچه در پشت آدرس هاي کوتاه پنهان است
در بقيه درس هاي اين مجموعه آموزشي به طور مفصل به آدرس هاي کوتاه شده و سايت هاي کوتاه کننده آدرس خواهيم پرداخت، فقط حواس تان باشد که به دليل محدوديت 140 کاراکتري توييتر، با اينگونه آدرس ها زياد برخورد خواهيد داشت. استفاده از آنها در پست هاي فيس بوک و فرندفيد هم زياد شده است. پس مراقب آدرس هاي خطرناکي که ممکن است در آنها پنهان شده باشند و شما را ناخواسته به آدرس هاي خطرناکي منتقل کنند، باشيد.
پاک کردن حساب کاربري در سايت ها و شبکه هاي اجتماعي
همه ي ما عضو تعداد زيادي از سايت ها و سرويس هاي آنلاين و شبکه هاي اجتماعي هستيم و گاهي همه ي اينها کمي طاقت فرسا و دردسرساز مي شوند. گاهي اوقات، چه براي ساده کردن زندگي مان، يا چون از سايت يا سرويس خاصي خسته شده ايم، لازم است که عضويت مان در برخي سايت ها را حذف کنيم.
چيزي که اغلب موقع ثبت نام در اين گونه سايت ها توجهي به آن نداريم، اين است که چقدر پاک کردن دائمي حساب کاربري مان مشکل است. برخي از آنها نيازمند يک پروسه پيچيده و چندگانه هستند که ممکن است چند روز (يا هفته) طول بکشد.
فيس بوک
اگر فقط مي خواهيد حساب تان را براي مدتي مسدود کنيد و امکان اين را داشته باشيد که بعدا دوباره از آن استفاده کنيد، مي توانيد حسابتان را غيرفعال کنيد. اين کار ساده است: فقط به قسمت Account Settings برويد و بر روي لينک «deactivate account» کليک کنيد. با اين کار فورا حسابتان براي ديگر افراد در فيس بوک نامرئي مي شود. اگر هم روزي تصميم گرفتيد که دوباره حسابتان را فعال کنيد، به همين سادگي کار انجام مي شود و تنها کافيست که بر روي «activate account» کليک کنيد.
اگر دنبال چيزي مي گرديد که کمي دائمي تر باشد، لازم است درخواستي براي فيس بوک ارسال کنيد. اگرچه نکته نيرنگ آميز اين است که آنها بلافاصله حساب شما را پاک نمي کنند. اگر در طول زماني که قرار است حذف دائم حساب تان صورت بگيرد شما وارد فيس بوک شويد، يا هر ارتباطي با فيس بوک برقرار کنيد، درخواست حذف تان لغو مي شود. براي درخواست حذف شدن حساب تان مي توانيد از اين فرم استفاده کنيد. به خاطر داشته باشيد که بعد از آن ديگر وارد حساب کاربري تان نشويد. گزارش هاي غير رسمي مي گويند اين کار 14 روز وقت مي برد. براي اينکه مطمئن شويد، ممکن است يک ماه يا بيشتر لازم باشد صبر کنيد و بعد تلاش کنيد که وارد حساب کاربري تان شويد، تا مطمئن شويد که پاک شده است.
توييتر
پاک کردن حساب کاربري در توييتر در مقايسه با فيس بوک نسبتا آسان تر است. تمام کاري که بايد بکنيد، اين است که وارد Account Settings بشويد و بر روي گزينه ي «Deactivate my account» در آخر صفحه کليک کنيد. اين غير فعال سازي دائمي است. اگرچه ممکن است يک ماه طول بکشد تا حساب و اطلاعات شما بطور کامل از سيستم توييتر حذف شود.
يک هشدار:
اگر احتمال مي دهيد که در آينده مي خواهيد از آدرس ايميل يا شناسه ي کاربري يا شماره تلفن تان در اکانت ديگري در توييتر استفاده کنيد، حتما قبل از غيرفعال سازي حساب تان آنها را عوض کنيد. هر چند مشخص نشده که اين موارد بطور دائمي يا موقت از سوي توييتر بلوکه مي شوند، اما بازهم بهتر است آنها را عوض کنيد.
فرند فيد
اگر قصد پاک کردن حساب فرندفيد خود را داريد، کافي است به لينک زير سر بزنيد. سپس دو بار رمز عبور و يک بار کلمه ي delete را در فيلدهاي مربوطه وارد و بر روي دکمه ي Permanently delete my account کليک کنيد تا عمليات پاک کردن پايان پذيرد.
http://friendfeed.com/account/delete
دقت کنيد که پس از انجام مراحل فوق کليه ي اطلاعات شما از سايت فرندفيد پاک مي شود. اين اطلاعات شامل تمامي اتصالات و همچنين فعاليت هاي شما اعم از لايک ها و کامنت هايي هم که در سايت اعمال کرده ايد، مي شود.
منبع:کتاب امنيت در 20 دقيقه ارسال توسط کاربر محترم سايت : king007