مايي که براي تفريح به ارتفاعات نزديک شهر سفر مي کنيم و از بالاي يکي از کوه ها وسعت شهر را مي بينيم، دنيا را زير پاي خود احساس مي کنيم و با مقايسه وسعت شهر با کشور و به تناسب با سطح زمين شگفت زده مي شويم. هر نقطه از اين کره خاکي، زيبايي خاص و منحصر به فردي دارد که تنها با سفر به آن نقطه و مشاهده از نزديک به طور کامل قابل درک است. اما فناوري هاي امروز به ما امکان مي دهند به جاي سفر به ارتفاعات و مشاهده وسعت شهر، در منزل و درون اتاق خود، جهان را در دستان خود احساس و در مدت کوتاهي به هر نقطه از دنيا سفر کنيم.
در مدار زمين ماهواره هاي متعددي قرار گرفته اند که هريک هدف خاصي دارند و قادرند اطلاعات مختلفي از سطح زمين به پايگاه هاي خود ارسال کنند. برخي از اين ماهواره ها قادرند تصاوير دقيق و با جزييات بالايي را از سراسر کره زمين به مرکز مخابره کنند که شرکت کي هول (kehole) يکي از موسسه هايي بوده که توانسته با کمک تصاوير ماهواره اي تهيه شده توسط شرکت هاي
aerial photography, satellite imagery وD3 GIS ، نرم افزاري با عنوانEarth Viewer طراحي کند که نمايش جزيي از سرتاسر کره زمين را در معرض ديد کاربران قرار مي داد. اولين نسخه اين نرم افزار در ژوئن سال 2001 عرضه شد که درست 4 سال بعد با فروخته شدن شرکت کي هول به گوگل، نسخه 3 اين نرم افزار با نام جديد گوگل ارت(google Earth) در اختيار کاربران قرار گرفت.
? نرم افزار گوگل ارت
نرم افزار گوگل ارت نرم افزاري آنلاين است که شما را قادر مي سازد از فاصله بسيار دور از کره زمين به هر نقطه دلخواه نزديک شده و جزييات آن منطقه را با وضوح قابل قبول و در برخي مناطق با وضوح بالا مشاهده کنيد. در هر مرحله نزديک شدن به يک منطقه کيفيت تصاوير در آن ناحيه رفته رفته بهبود مي يابد و در نهايت در هر فاصله اي از زمين تصويري از آن نقطه را خواهيد داشت. اين تصاوير که توسط ماهواره ها به طور واقعي از سطح زمين ثبت شده اند به صورت بلوک هاي کوچکي کنار يکديگر چيده مي شوند تا اين گونه احساس شود که به طور طبيعي در حال پرواز بر سطح زمين هستيد. اين تنها يکي از ده ها امکان نرم افزار توانمند گوگل ارت است. با استفاده از اين نرم افزار مي توانيد تصاوير مدل سازي شده سه بعدي از آثار تاريخي را که هم اکنون تا حد زيادي تخريب شده اند در مـحـل واقـعـي خـود مـشـاهـده کـنيد. علاوه بر استفاده هاي تفريحي و سياحتي، نقشه راه ها به طور سازگار با سيستم موقعيت يابGPS به همراه نام هتل ها، رستوران ها، مدارس، فرودگاه ها، پارک ها و... نيز در اختيار کاربران است تا بتوانند از آن براي امور روزمره خود استفاده کنند. ضمن اين که در برخي مناطق امکان گرفتن گزارش لحظه اي ترافيک نيز ممکن است.
گوگل ارت، نرم افزاري آنلاين است که شما را قادر مي سازد از فاصله بسيار دور از کره زمين به هر نقطه دلخواه نزديک شده و جزييات آن منطقه را با وضوحي قابل قبول مشاهده کنيد از ديگر امکانات موجود در اين نرم افزار، شبيه ساز پرواز است. به عبارتي ديگر مي توانيد به طور مجازي با هواپيماي دلخواه بر فراز مناطق مورد علاقه خود پرواز کنيد و با استفاده از امکان ساخت فيلم در اين نرم افزار، خاطرات مجازي خود را ثبت کنيد. شايد حس وطن دوستي باعث شود هرکس اولين تجربه کار با اين نرم افزار را با کشور و شهر خود آغاز کند و ابتدا در جستجوي محله يا خانه خود در سطح زمين باشد.
? جاذبه ها و کشف ها
جذابيت هاي اين نرم افزار براي عده اي آنقدر زياد بوده که منجر به تشکيل گروهي شده است که زمان زيادي را صرف کار با اين برنامه و کشف مناطق جديد، شگفتي هاي ناشناخته و تصاوير خاص و شباهت هاي تصاوير به نمونه هاي کوچک مي کنند. به عنوان مثال شخص دقيق و کنجکاوي متوجه کوهي شد که از بالا و فاصله زياد شبيه زني است که روسري محلي به سر دارد و در گوش خود هدفون قرار داده است. يا فرد ديگري در سرزمين هاي پهناور آفريقايي، ده ها فيل را پيدا کرد که با هم در حال حرکت بودند. ماهواره ها گاهي در ثبت تصاوير گذرا و موقت جالب نيز خوش شانس هستند. به عنوان مثال تصاوير هواپيماي در حال پرواز، کشتي در حال غرق شدن و... نيز در گوگل ارت ديده شده است.
در همين خصوص مدتي پيش در خبرها خوانديم که با استفاده از گوگل ارت ناحيه اي ناشناخته در يکي از جنگل هاي موزامبيک کشف شد که پيش از آن هرگز کسي به وجود آن پي نبرده بود. اين مساله موجب کشف گونه هاي گياهي و جانوري جديدي شد که در نوع خود بسيار ارزشمند است.
? مشکلات امنيتي و نظامي
نرم افزار گوگل ارت تنها براي اهداف تفريحي و تحقيقاتي نبوده است و بعضا مشکلات امنيتي و نظامي را نيز در پيش داشته است. مدتي پيش اختلافات زيادي بين گوگل و وزارت دفاع آمريکا بروز کرده بود که دليل آن نمايش مناطق نظامي و استراتژيک توسط اين نرم افزار گوگل اعلام شد.
از يک طرف وزارت دفاع آمريکا خواستار حذف برخي مناطق از نقشه بود و از طرف ديگر گوگل معتقد بود اين برخلاف آزادي جريان اطلاعات است. اين اختلاف و اختلافات مشابه در نهايت منجر به اين شد که گوگل مجبور شود حداقل 13 نقطه را از گوگل ارت حذف کرده يا آن را محو کند يا براي جلوگيري از شک و شبهات جاي آن چمن بکارد! از جمله مناطق سانسورشده مي توان به کاخ سفيد آمريکا، کنگره آمريکا، محل اقامت ديک چني، معاون اول رئيس جمهور سابق آمريکا، پايگاه هوايي ريس در فرانسه و پايگاه هوايي رامشين در آلمان اشاره کرد. اين مناطق در عکس ها به صورت ناواضح نمايش داده مي شوند در حالي که اطراف آنها کاملا واضح و شفاف است.
? نرم افزارهاي مشابه
گوگل ارت تنها نرم افزار سفر مجازي به نقاط مختلف جهان نيست. نرم افزارها و سرويس هاي متعددي وجود دارند که امکانات مشابه يا هم خانواده امکانات گوگل ا رت را در اختيار کاربران قرار مـي دهـد. نـرم افـزارهـايNASA World Wind وBing Maps که پيش از اينMicrosoft Virtual Earth نام داشت ازجمله نرم افزارهاي مطرح دنيا در کنار گــوگــل ارت هـسـتـنــد . NASA World Wind نرم افزاري است که توسط ناسا (سازمان ملي هـــوا و فــضــانــوردي آمــريـکــا) بــراي شبيه سازي سفر به زمين و ديگر سيارات منظومه شمسي عرضه شده است. مشابه اين نرم افزار، گوگل ارت نيز در نسخه هاي جديد خود امکان سفر به آسمان و سيارات و کهکشان ها را نيز فراهم آورده است که کاربران را بيش از پيش به شگفتي وامي دارد.
? از کوچک ترين تا بزرگ ترين
گوگل ارت نرم افزار عجيبي است که موجب تحولات بسياري در دنياي مجازي شده است. در بيستم ژوئن امسال، همزمان با چهلمين سالروز ورود انسان به ماه، قابليت سفر مجازي به ماه نيز به اين نرم افزار اضافه شد. همچنين بتازگي يکي از شهرهاي کانادا به طور کامل به صوت مجازي در آن ساخته شده که چيزي فراتر از عکس بوده و کاملا سه بعدي است. امکان بازديد از يک موزه در اسپانيا نيز به آن اضافه شده و روز به روز در حال تکامل و گسترش است.
علاوه بر اين که مي توانيد در منظومه شمسي و بين سيارات حرکت کنيد قادر خواهيد بود پشت بام منزل خود را نيز مشاهده کنيد. حتي در برخي مناطق تصاوير بسيار جزيي تر از اين هـسـتـنـد. شايد يکي از واضح ترين مناطق در گوگل ارت، مقر خود شرکت گوگل است که در آن نوع خودروهاي پارک شده نيز براحتي قابل تشخيص است. جالب است مناطق کناري منطقه به اين وضوح نيستند. با ديدن اين توانايي ها انسان گاهي احساس خطر مي کند که نکند زماني کتاب در حال مطالعه ما نيز توسط ديگران قابل مشاهده باشد. شايد اين حس به انسان دست دهد که همواره اعمال وي در حال کنترل است و از اين مساله احساس ناامني کند. گوگل ارت علاوه بر اين که يک فناوري نوين امروزي در دنياي مجازي و ديجيتال است انسان را بيشتر به فکر وامي دارد.
چنين مساله اي و موارد مشابه آن باعث شده در مـحـافـل فـنـاوري بـحـث هـاي جـدي و مـهـمـي درخصوص مرزهاي حريم شخصي افراد و تطابق آن با پيشرفت فناوري هاي روز به وجود آيد؛ بحث هايي که مي خواهند جهت حرکت آينده بسياري از اين فناوري ها را ترسيم کند.
منبع:www.aftabir.com ارسال توسط کاربر محترم سايت : mohamadaminsh