يکي از ويژگي هاي مهم اين شبکه ها قابليت برقراري ارتباط ميان کاربران از گوشه و کنار اين کره خاکي است و به واسطه داشتن اين قابليت شبکه هاي اجتماعي به مکاني براي معرفي ايده هاي جديد مبدل شده اند. اگرچه هدف از ايجاد و راه اندازي شبکه هاي اينترنتي فراهم ساختن ساده ترين روش براي دسترسي به داده هاي مختلف و به اشتراک گذاشتن اطلاعات در يک فضاي مجازي بوده است که بدون ترديد مي توان گفت انسان هيچ گاه در طول تاريخ مشابه آن را تجربه نکرده بود، اما جوامع مختلف همواره در تلاش بوده اند تا هر طور شده ميان مزيت هاي حاصل از سهولت دسترسي به اين اطلاعات و به اشتراک گذاشتن آن در يک فضاي عمومي و همچنين معايب ناشي از امکان از دست دادن مجموعه اي از اطلاعات ارزشمند يا شخصي تعادل مناسبي را برقرار کنند.
? بايدها و نبايدهاي شبکه هاي اجتماعي
همان طور که مي دانيم اينترنت کار اصلي خود را با هدف ايجاد زمينه اي براي برقراري ارتباط ميان محققان و دانشمندان و همچنين سهولت دسترسي به داده ها و منابع تحقيقاتي آغاز کرده و پس از گذشت مدت زمان کوتاهي توانست به عنوان يک اجتماع علمي شناخته شود، اما به مرور قدم فراتر نهاده و دامنه فعاليت هاي خود را تا ايجاد امکان برقراري ارتباط ميان کاربران از طريق پست الکترونيک يا همان ايميل افزايش داد تا اين که به عنوان يک راهکار ارتباطي جديد بر پايه فناوري هاي ارتباطي مدرن جايگاه منحصر به فردي در بين کاربران اينترنت پيدا کرد، اما شايد هيچ کس تصور نمي کرد که روزي رويکرد اجتماعي اينترنت به يکي از کاربردهاي اصلي آن مبدل شود. البته بسياري از کارشناسان بر اين باورند که چنين تحولاتي ناشي از ايجاد نياز اجتماعي جديدي با هدف تشکيل اجتماعات مجازي آنلاين در سطح جوامع است. اين در حالي است که در مقابل گروهي ديگر بر اين باورند که راه اندازي شبکه هاي اجتماعي بيش از اين که راهکاري براي ايجاد ارتباطات موثر ميان افراد باشد به عنوان ابزاري محدودکننده براي شکل گيري روابط اجتماعي افراد در دنياي واقعي شناخته شده است که شايد بتواند در آينده اي نه چندان دور شکل جديدي از اجتماعات را در جوامع انساني ايجاد کند. البته بايد پذيرفت که اين گونه جوامع هيچ گاه نمي توانند جايگزين مناسبي براي جوامع انساني در دنياي واقعي باشند بلکه تنها تسهيلاتي را براي ايجاد ارتباط در محدوده اي فراتر از دنياي پيرامون انسان ها و در سطح جهاني و به شيوه هاي جديد در اختيار ما انسان ها قرار مي دهند.
? آينده در تسخير شبکه هاي اجتماعي
شبکه هاي اجتماعي از جمله تحولات جديد در دنياي اينترنت هستند که به سرعت در حال رشد و گسترش بوده و روز به روز به تعداد کاربران آنها افزوده مي شود. ويکي پديا نيز از جمله شبکه هاي اجتماعي است که به عنوان بزرگ ترين دايره المعارف مرجع در اينترنت مورد استفاده کاربران قرار مي گيرد. ويژگي منحصر به فرد اين دايره المعارف اين است که دسترسي به آن رايگان بوده و به صورت اشتراکي توسط کاربران بين المللي نوشته مي شود.
علاوه بر اين نمونه هاي ديگري از شبکه هاي اجتماعي نظير Myspace، ourstory، Palabea، Yahoo 360 و Yahookickstart نيز وجود دارند که فضايي را براي ايجاد ارتباط بين افراد گروه هاي مختلف به وجود آورده اند.
در حقيقت شبکه هاي اجتماعي به نوعي از انواع رسانه هاي اجتماعي محسوب مي شود که توانسته اند توجه تعداد زيادي از کاربران را به خود جلب کنند و جالب اين که در سال گذشته ميلادي شبکه هاي اجتماعي جزو يکي از 4فعاليت اصلي کاربران اينترنتي بوده است. بسياري معتقدند که اگر اين شبکه هاي مجازي در حال گسترش باشند آينده فضاي مجازي را از آن خود خواهند ساخت. اگر شما هم عضويت در يکي از شبکه هاي اجتماعي را تجربه کرده باشيد، حتما مطلع هستيد که کاربران اين شبکه ها در تلاش هستند تا بتوانند حداکثر ميزان نياز کاربران خود را فراهم کنند. افراد با عضويت در اين شبکه ها صفحات شخصي را براي خود ايجاد مي کنند و با ايجاد يک شبکه مجازي از دوستان خود، يادداشت ها، تصاوير و فايل هاي ويدئويي خود را به اشتراک گذاشته و همچنين از آخرين اخبار و رويدادها در حوزه هاي مختلف آگاه مي شوند. همچنين ممکن است برخي از کاربران در اتاق هاي گفت وگو عضو شده و عقايد و نظرات خود را با ديگر کاربران مورد بحث و بررسي قرار دهند، اما همه کاربران از اين قابليت ها و امکانات به يک اندازه استفاده نخواهند کرد.
? گوگل هم به جمع شبکه هاي اجتماعي پيوست
از آنجا که چند سالي است که موتورهاي جستجوگر اينترنتي مانند ياهو، اقدام به راه اندازي شبکه هاي اجتماعي کرده اند طبيعي بود که غول بزرگ اينترنتي يعني گوگل هم نخواهد در اين زمينه از ديگر رقباي خود عقب بماند. در يک سال گذشته خبرهايي از راه اندازي يک شبکه اجتماعي جديد توسط گوگل شنيده مي شد تا اين که بالاخره گوگل اعلام کرد که سرويس جديدي را با نام گوگل پلاس (google Plus) راه اندازي کرده است. اين سرويس در حقيقت يک پايگاه اينترنتي جديد اجتماعي است که امکانات و کاربردهاي متنوعي مانند به روزرساني تصاوير، پيام ها، نظرات و... را در ميان افرادي که به عنوان دوست در يک گروه قرار مي گيرند در اختيار کاربران قرار مي دهد. گوگل قصد دارد با اين شبکه در رقابت با ديگر شبکه هاي اجتماعي سهم بيشتري از ساعاتي را که کاربران در دنياي مجازي صرف مي کنند، به خود اختصاص دهد. اگرچه گوگل پيش از اين راه اندازي شبکه اجتماعي موسوم به اورکات و همچنين سرويس هاي اجتماعي نظير Buzz و Wave را نيز تجربه کرده بود، اما هيچ گاه نتوانسته بود به موفقيتي که رضايتش را جلب کند، دست يابد. به نظر مي رسد که گوگل در پروژه جديدي که تحت عنوان گوگل پلاس معرفي کرده است از تجارب قبلي خود استفاده کرده تا بتواند يک شبکه اجتماعي جذاب را براي جذب تعداد زيادي از کاربران اينترنتي طراحي کند.
نکته: مديران گوگل بر اين باورند که اشتراک گذاري آنلاين نيازمند ابداع روش هاي جديد است و گوگل پلاس نيز اولين اقدام براي ايجاد تغيير در شيوه هاي کنوني به اشتراک گذاري است که در گذشته در برخي زمينه ها چندان کارآمد نبوده است
گوگل پلاس حاصل يک سال و نيم تلاش مداوم گروهي از محققان اين شرکت به رهبري ويک گاندوترا ، معاون ارشد شرکت گوگل در امور مربوط به شبکه هاي اجتماعي است که بسياري از قابليت هاي ارتباطات آنلاين را مد نظر قرار داده است و يکي از ويژگي هاي متمايز اين شبکه با ديگر شبکه هاي اجتماعي اين است که از همان ابتداي عضويت کاربران، امکان به اشتراک گذاشتن اطلاعات و علايق آنها را با گروه هايي که تحت عنوان حلقه ها يا Circles طبقه بندي مي شوند ايجاد مي کند. به اين ترتيب مي توانيد با افراد مختلف اطلاعات گوناگوني را به اشتراک گذاريد. اين حلقه ها به شما کمک مي کند تا بتوانيد دوستان، اقوام و همکاران خود را در گروه هاي مختلفي طبقه بندي کنيد و مانند زندگي واقعي در اين دنياي اجتماعي مجازي نيز با اين گروه ها در قالب گروه هاي اجتماعي مختلف، اطلاعاتي را به اشتراک گذاريد.
? امکانات گوگل پلاس چيست؟
به گفته مديران گوگل، به اشتراک گذاري بخش بزرگي از وب را تشکيل مي دهد، اما به نظر مي رسد که انجام اين کار به روشي ساده تر از آنچه در حال حاضر وجود دارد نيز امکانپذير باشد. خدمات جديد گوگل نيز براي رسيدن به اين اهداف و هرچه بيشتر ساده کردن تعامل افراد باهم طراحي مي شوند. اما گوگل پلاس چه امکاناتي را در اختيار کاربران قرار داده است؟
? Circles يا حلقه ها: يکي از مشکلات شبکه هاي اجتماعي عدم وجود امکان متمايز ساختن گروه هاي مختلف در ميان افرادي است که به فهرست دوستان کاربران اضافه مي شوند. به اين ترتيب کاربر نمي تواند يک محتواي خاص را تنها براي گروهي منتخب از دوستان خود به اشتراک گذارد، اما اين گزينه در گوگل پلاس به شما اين امکان را مي دهد که بتوانيد دوستان خود را انتخاب و آنها را گروه بندي کنيد.
? Sparks يا جرقه ها: تنها کافي است وارد اين قسمت شده و علاقه مندي هاي خود را اعلام کنيد. به اين ترتيب تصاوير، فايل هاي ويدئويي، متني و لينک هايي که مرتبط با علاقه مندي هاي شما باشد جمع آوري خواهد شد تا هر گاه که سري به گوگل پلاس زديد و فرصت داشتيد به مطالبي براي خواندن، ديدن به اشتراک گذاري آن به دوستانتان در دسترس داشته باشيد همچنين اين گزينه اين امکان را به شما مي دهد تا علاقه مندي هاي خود را نيز با دوستانتان به اشتراک گذاريد.
? Hangouts يا پاتوق ها: امکاني براي گفت وگوي ويدئويي و تماشاي فايل هاي ويدئويي است. با استفاده از اين گزينه ديدارهاي برنامه ريزي نشده براي نخستين بار قدم به دنياي مجازي گذاشته است.
علاوه بر اين گوگل پلاس اين امکان را در اختيار کاربران قرار مي دهد تا بتوانند مکالمات مختلف را به يک گفت وگوي گروهي تبديل کرده و اقدام به برگزاري يک تله کنفرانس کنيد. با استفاده از امکاناتي که با کليک کردن روي گزينه Huddle يا اجتماع در اختيارتان قرار مي گيرد، مي تواند از جمعي از دوستانتان براي انجام يک فعاليت خاص نظرسنجي کرده و بر اساس نظرات اعلام شده براي انجام يک کار گروهي برنامه ريزي کنيد. گزينه mobile نيز براي استفاده از کاربرها و قابليت هاي مختلف گوشي هاي تلفن همراه نظير ارسال پيام متني، دوربين و سيستم موقعيت ياب جهاني طراحي شده است.
با توجه به آنچه گفته شد مي توان به اين نتيجه رسيد که گوگل قصد دارد از طريق شبکه اجتماعي جديد که راه اندازي کرده است و با توجه به عادات وبگردي هر کاربر لينک ها و مطالبي را به او پيشنهاد کند و در اختيارش قرار دهد. براساس اعلام گوگل مانند ديگر سرويس ها و خدمات جديدي که توسط گوگل معرفي مي شود، امکان دسترسي به اين سرويس جديد نيز در ابتدا در اختيار تعداد محدودي از کاربران قرار خواهد گرفت تا پس از طي مراحل آزمايشي امکان دسترسي به آن در اختيار همه کاربران قرار گيرد. مديران گوگل بر اين باورند که اشتراک گذاري آنلاين نيازمند ابداع روش هاي جديد است و گوگل پلاس نيز اولين اقدام براي ايجاد تغيير در شيوه هاي کنوني به اشتراک گذاري است که در گذشته در برخي زمينه ها چندان کارآمد نبوده است.
منبع:Plus.google/Washingtonpost/Whatissocialnetworking ارسال توسط کاربر محترم سايت : king007