اگرچه سهم کاربران مک از بازار کامپيوترها در ايران ناچيز است، اما اين پلتفرم و فناوريهاي مربوط به آن طرفداران پروپاقرصي را به دور خود جمع کرده است و گاه و بيگاه هنگام روبهرو شدن با زيبايي و خلاقيتهاي به کار رفته در اين محصولات، ميتوان ديد که اين تعصب و وفاداري چندان هم بيمورد نيست.هرچند پرونده حاضر قرار بود به بررسي جديدترين نسخه مرورگرهاي مطرح دنياي کامپيوترهاي شخصي بپردازد و با اينکه از انتشار آخرين نسخه مرورگر خاص اپل بيش از ده ماه ميگذرد، اما با توجه به ويژگيهايي که اين مرورگر در خود دارد و با توجه به امکان دريافت و نصب آن روي پلتفرمهاي ويندوزي ترجيح داديم که به عنوان حسن ختام نگاهي گذرا به اين مرورگر داشته باشيم. شايد سافاري تازهنفسترين جنگجوي اين ميدان نباشد، اما توان فوقالعادهاي كه در برخي زمينهها دارد، ميتواند آن را در پارهاي عرصهها به برنده اصلي تبديل کند.
تولد
در سخنراني استيو جابز در کنفرانس جهاني توسعهدهندگان اپل در سال 2010 تمام توجهها به انتشار نسخه چهارم سيستمعامل آيفون معطوف بود. اما ساعاتي بعد اپل بدون هيچ هياهويي آخرين نسخه مرورگر خود، يعني سافاري 5 را منتشر کرد و اين بيتوجهي تا حدودي عجيب بود، زيرا در کمال ناباوري اپل راضي شده بود تا همانند ساير مرورگرهاي رقيب چهارچوبي را براي توسعه قابليتها و افزايش تواناييهاي سافاري از طريق افزونهها عرضه کند. به علاوه، اين شركت قابليت تازهاي به نام Reader را بهصورت پيشفرض در سافاري گنجانده بود و اين نسخه جديد از HTML5 نيز پشتيباني ميکرد و معرفي نکردن اين امکانات با شيوههاي جذاب و حرکات خيرهکنندهاي که اپل حتي گاهي براي معرفي فناوريهاي تاريخ گذشته خود بهکار ميبرد، بسيار عجيب بود. به هر حال، در ادامه فناوريهاي کليدي و نقاط قوت و ضعف سافاري را بررسي خواهيم کرد.
Redaer: خواندن به روشي تازه
اين قابليت به منظور تسهيل مطالعه متون طولاني روي وب در نظر گرفته شده است. هنگامي که بارگذاري يک صفحه به پايان رسيد، سافاري سعي ميکند بخش اصلي صفحه يا قسمتي که شما را جذب کرده است بيابد و به طور معمول اين کار را با يافتن طولانيترين متن پيوسته صفحه انجام ميدهد. اگر اين فرآيند با موفقيت به انجام برسد، سافاري در سمت راست نوار آدرس دکمهاي با عنوان Reader را نمايش ميدهد (شكل1).
![سافاري5 (قسمت اول)](/userfiles/Article/1390/09/01/52471.JPG)
شكل 1- دكمه Raeder در نوار آدرس
با کليک اين دکمه چيدمان اصلي صفحه محو شده و مقاله اصلي با فونتي خوانا و در لايهاي جداگانه روي پس زمينه محو شده به نمايش در ميآيد. با حرکت ماوس به پايين صفحه نوار ابزاري حاوي دستورات مربوط به بزرگ و کوچک کردن اندازه حروف، چاپ يا ايميل مقاله ظاهر ميشود (شكل 2)، اما هيچ گزينهاي براي تغيير فونت، تغيير فاصله سطرها يا موارد مشابه در اختيار نخواهيد داشت. اگرچه Reader در برخي شرايط (مثلاً در صفحات ويکيپديا) به اشتباه افتاده و متون نامربوط را بايکديگر ترکيب ميکند، اما به طور كلي براي استفادههاي روزمره قابليت بسيار مفيدي است. Reader در واقع بر پايه يک پروژه اپنسورس به نام Arc90’s Readability شکل گرفته است. اين برنامه در ساير مرورگرها هم قابل استفاده است، اما تنها سافاري است که ارزش آن را درک کرده و بهصورت پيشفرض آن را در اختيار کاربر قرار ميدهد.
![سافاري5 (قسمت اول)](/userfiles/Article/1390/09/01/52471.JPG)
شكل 2- نمايش متن اصلي سايت در حالت Reader
افزونهها: برآورده شدن انتظارات
بالاخره اپل نيز تصميم گرفت به جمع ساير سازندگان مرورگرها بپيوندد و امکان افزايش قابليتهاي سافاري را از طريق افزونههايي که هم روي مک و هم روي ويندوز اجرا ميشوند، فراهم کرده است. اين زيرساخت در حالت پيشفرض فعال نيست. براي فعالکردن اين گزينه شما ابتدا بايد با فشردن ALT منوها را ظاهر کرده و از منوي Edit گزينه Preferences را انتخاب كنيد. در پنجره ظاهر شده و در زبانه Extensions ميتوانيد اين قابليت را فعال يا غيرفعال کنيد. متأسفانه فهرست افزونههاي قابل استفاده بهصورتي کاملاً ابتدايي ارائه ميشود. جاييکه حتي IE هم افزونهها را در ردههايي نظير نوار ابزارها، شتابدهندهها، خدمات جستوجو و... طبقهبندي ميکند، چنين سيستمي براي اپل، شرکتي که به وسواس روي رابط کاربر مشهور است، بسيار عجيب به نظر ميرسد (شكل 3).
![سافاري5 (قسمت اول)](/userfiles/Article/1390/09/01/52471.JPG)
شكل 3- تنظيمات مربوط به افزونههاي سافاري
هرچند هنوز افزونههاي زيادي (در مقايسه با ساير مرورگرها) براي سافاري در دسترس نيست، اما اين حرکت قدم مهمي در راستاي افزايش محبوبيت سافاري و تبديل آن به جايگزيني مناسبتر براي مرورگرهاي غالب بازار خواهد بود. در اين ميان يکي از مزيتهاي اساسي سافاري به ساير مرورگرها وجود قابليتهاي توسعه و پيادهسازي افزونهها در خود مرورگر است. با فعال کردن منوي Develop در سافاري، امکان دسترسي به Extension Builder فراهم ميشود که از طريق آن ميتوان افزونهها را توليد، آزمايش و پيادهسازي کرد. به اين ترتيب، توسعهدهندگان براي پيادهسازي و توسعه افزونهها به هيچ ابزار خاص و حتي به خود پلتفرم مک نياز نخواهند داشت (شكل 4). نکته ديگري که در زمينه افزونهها از اهميت فوقالعادهاي برخوردار است، اجراي آنها در يک محيط حفاظتشده يا به اصطلاح SandBox است که تمام فعاليتهاي افزونهها را از محيط مرورگر ايزوله کرده و به اين ترتيب از نفوذ کدهاي مخرب و ناپايداري مرورگر در اثر مشکلات افزونهها جلوگيري ميکند.
![سافاري5 (قسمت اول)](/userfiles/Article/1390/09/01/52471.JPG)
شكل 4- ابزار Extension Builder براي توسعه افزونهها
منبع:ماهنامه شبکه ارسال توسط کاربر محترم سايت :hasantaleb