جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
اصول اوليه پشتيبان گيري
-(6 Body) 
اصول اوليه پشتيبان گيري
Visitor 408
Category: دنياي فن آوري

نسخه پشتيبان يا بک آپ (Backup) چيست؟
 

در دانش فناوري اطلاعات، بک آپ يا عمل بک آپ گيري اشاره به تهيه کپي هايي از اطلاعات دارد. اين نسخه هاي کپي شده معمولا براي بازگرداندن اطلاعات هنگام آسيب ديدن و يا مفقود شدن اطلاعات اصلي به کار مي روند.

اهميت تهيه نسخه پشتيبان
 

هر فردي در طول زندگي اش ممکن است چيزهايي را گم کند. ممکن است پول تان را از دست بدهيد، راه تان را گم کنيد، يا دلتان را ببازيد! خب، کامپيوتر هم احتمال دارد چيزي را فراموش يا گم کند. تا به حال تصور کرده ايد که ممکن است روزي کامپيوترتان قفل کرده و همه اطلاعات ضروري تان از بين برود و هيچ راهي براي بازگرداندن آنها نداشته باشيد؟ هر چند ممکن است اين اتفاق پايان دنيا نباشد، اما مي تواند براي شما بسيار وحشتناک و طاقت فرسا باشد.
بگذاريد قبل از هر حرفي، قصه اي از قول يکي از دوستان تعريف کنم. او مي گفت:
«اميدوارم آنچه در اينجا مي خوانيد، هيچگاه برايتان اتفاق نيافتد. آن روز سه شنبه ساعت 4 بعدازظهر بود. من آخرين ماه هاي تحصيل در دانشکده مديريت را مي گذراندم. زمان زيادي بود که بر روي پايان نامه ام کار کرده بودم. دو فصل کامل آن را روي هارد کامپيوترم ذخيره کرده بودم. شايد اغراق نباشد که بگويم جمع آوري بايت به بايت اين اطلاعات سه ماه کامل وقت برده بود. در حال تايپ بودم که لپ تاپ ام مثل صحنه آهسته فيلم ها کند شد! به اميد افزايش سرعت شروع به بستن همه برنامه هاي باز روي سيستم کردم.
چندان نگران نبودم، قبلا هم از اين اتفاقات افتاده بود. راه حل معمول هم، بستن برنامه ها و ريستارت کردن سيستم بود. تا سيستم دوباره بالا بيايد، براي خودم يک ليوان چاي ريختم و برگشتم. نه! با يک صفحه سياه روبرو شدم که نوشته بود: درايو C وجود ندارد. Retry - Ignore - Abort. طبق معمول دکمه Retry را زدم. اما… چند ثانيه بعد کلا با يک صفحه سياه روبرو بودم.
ترس ذره ذره زير پوستم نفوذ مي کرد و همه وجودم را مي گرفت. سعي کردم دوباره سيستم را ريستارت کنم. کلمات سفيد، صفحه سياه، درد. ريستارت دوباره و دوباره. مغزم تعطيل شده بود. ده ساعت آينده را مشغول دست و پنجه نرم کردن با اين کامپيوتر جهنمي بودم. ولي نتيجه چيزي جز خشم، زيان و ندامت نبود.
نابودي 2.5 گيگابايت اطلاعات، به معني بر باد رفتن 2 سال گزارش و تکاليف و مقالات و اسناد بود. بدتر از آن اين لپ تاپ کاري من هم بود. يعني 4 سال اسناد کاري، بروشور، کاتالوگ، اطلاعات مشتريان، ايميل ها، برنامه هاي توسعه شغلي و … بدون هيچ کپي ديجيتال يا نسخه چاپي!
چرا نسخه پشتيبان نداشتم؟ در حقيقت فکر مي کردم که مصيبت فقط براي ديگران است. فکر مي کردم که لپ تاپ من مطمئن و کارآمد است. زيرا پشتيبان گيري هارد ديسک را روي ابزار ديگر، کاري خسته کننده و بي دليل مي دانستم. تصور مي کردم که هارد کامپيوتر من هيچگاه نمي ميرد. همانگونه که 4 سال گذشته را به خوبي پشت سر گذارده بود.
حالا بعد از پشت سر گذاشتن اين مرحله، من يک هارد اکسترنال، تعدادي کول ديسک و يک DVD رايتر خريده ام. بعد از آن سه شنبه خونين، تمامي اطلاعات من علاوه بر هارد کامپيوتر، در چند محل ديگر هم نگهداري مي شوند. اگر بخواهم براي دردسرهاي تهيه دوباره اطلاعات، بازيابي بخشي از اطلاعات، جمع آوري اطلاعات مشتريان، کمک هاي دوستان دانشکده براي آماده سازي پايان نامه، اطلاعاتي که ديگر نتوانستم آنها را برگردانده يا تهيه کنم و موارد ديگر قيمتي بگذارم، نداشتن نسخه پشتيبان براي من بين 8 تا 10 ميليون تومان هزينه در برداشت.
اميدوارم توانسته باشم شما را نسبت به ضرورت پشتيبان گيري متقاعد کرده باشم. همين امروز هم براي تهيه نسخه پشتيبان دير است، همين الان اقدام کنيد.»

استراتژي تهيه نسخه پشتيبان
 

خب، اصل را بر اين مي گذاريم که شما هم به اين نتيجه رسيده ايد که تهيه نسخه پشتيبان ضروري و لازم است. حالا قدم بعدي چيست؟ صرف نظر از اينکه يک کاربر خانگي يا اداري هستيد، بايد يک استراتژي و خط مشي مناسب براي بک آپ گيري تان طراحي کنيد.
هر چه که زمان مي گذارد، افراد و شرکت ها با حجم بالا و غير قابل کنترلي از اطلاعات روبرو مي شوند، که منظم سازي و دسته بندي آنها روز به روز سخت تر شده و مهمتر اينکه بدون حمايت لازم رها شده اند. با اين تفاسير مهمترين نکته در پشتيبان گيري، برنامه ريزي براي يک استراتژي صحيح و کارآمد است، تا در گذر زمان و با بالا رفتن حجم اطلاعات، کارايي لازم را داشته باشد.
پيشنهاد ما براي برنامه ريزي و تدوين يک شيوه نامه مدون براي تهيه نسخه پشتيبان، رعايت اين 5 مورد است:
1- براي انتخاب برنامه يا سرويس پشتيبان گيري مناسب، وقت بگذاريد.
نقدها و مطالب معرفي برنامه هاي پشتيبان گيري مختلف را مطالعه کنيد. قابليت هاي آنها را شناخته و با هم مقايسه کنيد. حتي براي تهيه برخي نسخه ها پول هم بدهيد. گاهي اوقات نسخه اصلي يک برنامه مناسب و يا هزينه ساليانه يک سايت مطمئن بيش از 30 يا 40 هزار تومان نيست. اما قيمت اطلاعاتي که نگهداري مي کنيد بسيار بيشتر از اين خواهد بود.
2- برنامه ريزي مشخصي براي تهيه بک آپ داشته باشيد.
بسياري از برنامه هاي پشتيبان گيري امکان زمان بندي و انجام خودکار پشتيبان گيري را هم دارند. از اين قابليت به صورت بهينه استفاده کنيد. تهيه يک جدول زماني براي بک آپ گيري وقت زيادي نياز ندارد. بسته به اهميت و حجم اطلاعات و يا نوع کارتان مي توانيد درباره بازه زماني تهيه نسخه پشتيبان تصميم بگيريد. مثلا کامپيوتر شرکت به پشتيبان گيري روزانه نياز دارد. در صورتي که بک آپ گيري هفتگي هم براي کامپيوتر خانه کفايت مي کند.
3- از سلامت نسخه پشتيبان و امکان بازيابي آن اطمينان يابيد.
حتي اگر طبق برنامه مشخص و درستي، نسخه پشتيبان لازم را در اختيار داشته باشيد، چه تضميني است که در موقع لزوم نسخه پشتيبان به درستي عمل کند؟! راه حل، استفاده از برنامه هايي است که نسخه پشتيبان را به صورت بيت به بيت تست مي کنند. اين نرم افزارها بعد از تهيه نسخه پشتيبان، به صورت خودکار سلامت اطلاعات و قابليت بازيابي آنها را به صورت دقيق کنترل مي کنند تا مطمئن شوند اين وسط حتي يک بيت اطلاعات هم ايرادي نداشته باشد.
4- سلامت ابزار نگهداري نسخه پشتيبان را کنترل کنيد.
شما بهترين برنامه بک آپ گيري دنيا را در اختيار داريد و هر ساعت از اطلاعات تان نسخه پشتيبان تهيه مي کنيد. اما ميزبان نگهداري اطلاعات تان چندان مناسب و مطمئن نيست. پس شما محکوم به فنا هستيد. دومين نکته براي تست قابليت بازيابي اطلاعات، استفاده از رسانه و ابزار مناسب ذخيره سازي و کنترل دوره اي آن براي کارکرد صحيح بازيابي است.
5- هارد ديسک هاي تان را به صورت دوره اي کنترل کنيد.
از آنتي ويروس و ضد جاسوس افزار مناسب استفاده کنيد. قبل از اينکه هارد ديسک تان به يک باره از حرکت باز ايستد و تمامي اطلاعات تان را به نابودي بکشاند، مرتبا آن را کنترل کرده و از سلامت آن و عدم وجود سکتورهاي خراب در آن اطمينان يابيد. زيرا شناخت به موقع برخي ايرادها و رفع آنها کمک زيادي به طول عمر هارد مي کند. حتي در صورت عدم امکان درمان، هشداري به شما جهت آمادگي بيشتر خواهد بود. ويروس ها و بدافزارها هم که به طور مشخص يکي از دشمنان اصلي اطلاعات شما در عصر اينترنت هستند.

از چه فايل هايي بايد بک آپ بگيريم؟
 

يکي از مشکلات کاربران اين است که روي اين موضوع وقت نگذاشته اند که از چه چيزي پشتيبان گيري کنند. وقتي که اطلاعات را از دست داديد تازه يادتان مي آيد که تصاوير عروسي برادرتان را در يک پوشه در درايو G نگهداري مي کرده ايد که فراموش کرده ايد از آنها پشتيبان بگيريد و حالا همه آنها از دست رفته اند.
برخي مکان هاي مهم که نبايد فراموش کنيد شامل اين موارد است:
پوشه My Documents: معمولا به صورت پيش فرض هر فايلي که ذخيره شود، به اين پوشه منتقل مي شود. بسياري از ما هم براي دسته بندي و مديريت فايل ها از اين پوشه استفاده مي کنيم. پس داشتن نسخه پشتيبان آن از ضروريات است.
E-mail: اگر براي مديريت اکانت هاي ايميل تان از برنامه هاي نصب شده روي سيستم مانند اوت لوک يا تاندربرد استفاده مي کنيد، نگه داري بک آپ از پوشه هاي محل ذخيره پيام ها لازم و حياتي است.
System Files: اين مورد مي تواند يکي از مهمترين بخش هاي سيستم پشتيبان گيري باشد. زيرا در صورت آسيب ديدن اين فايل ها، معمولا سيستم عامل از کار مي افتد. البته اگر نسخه پشتيبان تان به صورت يک ايميج کامل از همه چيز باشد، تهيه چنين بک آپي چندان ضروري نيست. در اين مورد بيشتر صحبت مي کنيم.
Data Files: بسياري از فايل هاي موجود در سيستم، آنهايي هستند که شما ايجاد کرده و يا از جاي ديگري به کامپيوتر منتقل کرده ايد. اين فايل ها ممکن است عکس، آهنگ، کتاب الکترونيک يا اسناد و مکاتبات متني باشند. در صورتي که آنها را تا حد امکان در يک جا نگه داريد، تهيه نسخه پشتيبان از آنها هم بسيار راحت تر مي شود.

نتيجه گيري
 

به گمانمان اغلب شما با مفهوم پشتيبان گيري از قبل آشنا بوده ايد. در اينجا هم به ضرورت و اهميت آن پرداختيم. در اين دوره قرار است به صورت خلاصه اطلاعات و سرنخ هاي لازم براي پشتيبان گيري از انواع مختلف اطلاعات را در اختيارتان بگذاريم. با ما همراه باشيد.
منبع:کتاب مباني پشتيبان گيري
ارسال توسط کاربر محترم سايت : king007
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image