در اين مقاله قصد داريم به تعريف و شيوه استفاده از اين روش پشتيبان گيري و مزايا و معايب آن بپردازيم. در انتها هم به چند سرويس مناسب براي پشتيبان گيري آنلاين و شگردهاي کار با آنها مي پردازيم.
ذخيره سازي کلود چيست؟
فضاي کلود، يک شيوه ذخيره سازي بر روي اينترنت است. شرکت هاي ارائه دهنده سرويس ذخيره سازي ابري (Cloud) در واقع گروه قابل توجهي از سرورهاي با حجم بالا را در اختيار دارند که با يک رابط کاربري بسيار ساده تحت وب، مي توانند ميزان بسيار زيادي از اطلاعات را بر روي اينترنت دسته بندي، ذخيره و بازيابي کنند.
از ديدگاه کاربران هم ذخيره سازي کلود در واقع مقدار نامحدودي فضاي هارد آنلاين است که با قيمت پايين، امنيت بالا و دسترسي نسبتا دائم، اطلاعات کامپيوتر و لپ تاپ ها را بر روي خود ذخيره، مرتب سازي و قابل بازيابي مي گرداند.
چه کساني به ذخيره سازي کلود نياز دارند؟
فضاي کلود همان فضاي ذخيره سازي آنلاين است. شما براي دست يابي به فضاي کلود به يک خط اينترنت پر سرعت نياز داريد. اين مساله مخصوصا براي پشتيبان گيري از اطلاعاتي که مساله زمان درباره آنها امر مهمي است، بيشتر مورد توجه بوده و خود را نشان مي دهد.
شيوه هاي تهيه نسخه پشتيبان به صورت کلود، اغلب هنگامي به کار مي روند که شما در مدت زمان کوتاه نيازي به بازيابي حجم بالايي از اطلاعات نداشته باشيد. زيرا در اين صورت، سرعت و هزينه اينترنت دو عامل مهم محدود کننده استفاده شما از نسخه پشتيبان هستند.
مثلا شما يک عکاس هستيد و مي خواهيد نسخه پشتيباني از تمام مجموعه عکس تان تهيه کنيد. به نظر مي رسد که ذخيره سازي نسخه پشتيبان روي کلود انتخاب کاملا مناسبي است. زيرا شما يک نسخه از فايل هاي تان را روي لپ تاپ يا هارد اکسترنال تان داريد و تنها در صورت بروز مشکل براي آنها، به نسخه کلود نياز پيدا مي کنيد. اما بسته به تعداد عکس ها و سرعت اينترنت، زمان تهيه اين نسخه پشتيبان ممکن است است از چند دقيقه تا چند ساعت طول بکشد. اما در خصوص بازيابي نسخه پشتيبان عکس ها، زمان در اين ميان نقش حياتي ندارد.
پس هر کس که به يک پشتيبان گيري امن بر روي سروري خارج از محيط کار بدون نياز به نگراني درباره نگهداري و بهينه سازي زيرساخت ها، احتياج داشته باشد، مي تواند از شيوه ذخيره سازي کلود براي تهيه نسخه پشتيبان استفاده کند. البته به اين شرط که بازيابي اطلاعات در بازه زماني کوتاه و با سرعت بالا، چندان اهميتي براي وي نداشته باشد، يا اينکه بتواند پهناي باند اينترنتي مناسبي را براي اين کار تهيه کند.
رمزنگاري و بازيابي اطلاعات در نسخه پشتيبان کلود
در شيوه پشتيبان گيري کلود، داده هاي شما بر روي يک سرور بيروني، خارج از خانه يا اداره تان اقامت دارند. پس اين اطلاعات نياز به محافظت خاصي دارند. خوشبختانه اکثر راه حل هاي کنوني تهيه نسخه پشتيبان کلود، از هنر رمزنگاري داده ها بهره مي برند و در نتيجه اطلاعات شما به گونه اي فشرده سازي و رمزنگاري مي شوند، که ديگران قادر به استفاده از آنها نباشند. در موارد زيادي اين اطلاعات در کامپيوتري شما رمز نگاري شده و به سرور کلود ارسال مي شود. بنابراين توسط خود صاحبان اين سرويس هم قابل دسترس نيست. البته اگر اطلاعات بسيار مهمي داريد بهتر است در اين مورد قبل از هر چيز تحقيقات مفصلي بکنيد.
براي اينکه بحث هاي مفصلي در اين مورد وجود دارد که ارايه کنندگان سرويس هاي پشتيبان گيري ابري تا چه حد به اطلاعات کاربران دسترسي دارند. براي مثال در مورد سرويس دراپ باکس اينطور به نظر ميرسد که سازندگان اين سرويس امکان دسترسي به فايل هاي شما را دارند.
فوايد استفاده از پشتيبان گيري کلود
- شيوه مطمئن و امني براي پشتيبان گيري از داده ها بر روي فضاي ذخيره سازي دور دست است.
- از هر جايي که اينترنت داشته باشيد، قابل دسترس و بازيابي است.
- معمولا ارزان بوده و مقدار پرداخت بر حسب ميزان استفاده شما از فضاي کلود است.
- ابزار بازيابي هنگام حادثه به صورت پيش فرض بر روي سرور آماده است.
- امکان افزايش حجم بسيار بالا را دارند. در بسياري از سرويس هاي کلود معمولا محدوديت آزاردهنده اي از نظر حجم نخواهيد داشت.
- امکان پشتيبان گيري خودکار را دارند.
- ديگر نگران نگهداري و مديريت زيرساخت هاي سخت افزاري نيستيد.
معايب سرويس هاي پشتيبان گيري کلود
- به اينترنت پرسرعت نياز دارند. البته اگر فايل هاي شما کم حجم باشند با اينترنت Dialup هم کارتان راه ميافتد.
- شما اطلاعات تان را در اختيار يک شرکت ثانويه مي گذاريد که اگر روزي خدمات اش را تعطيل کند، بايد علاوه بر نگراني درباره از دست دادن نسخه پشتيبان، به دنبال پيدا کردن کلود تازه اي براي پشتيبان گيري باشيد.
- معمولا بيشتر اين سرويس ها شما را بر مبناي ميزان فضاي مورد نياز شارژ کرده و هزينه را تعيين مي کنند. البته سرويس هايي مانند Mozy را هم مي توانيد بيابيد که تنها با پرداخت 5 دلار در ماه، فضاي نامحدود در اختيارتان مي گذارند.
نکته: علي رغم تمامي اين مزايا و معايب، اگر شرکت بزرگي با حجم بالاي اطلاعات و دسترسي محدود به اينترنت داريد، شيوه هاي دروس قبلي بسيار کاربردي تر و ارزان تر خواهند بود.
سرويس دهندگان پشتيبان گيري کلود
در حال حاضر سرويس هاي پشتيبان گيري کلود زيادي وجود دارند که در ادامه به برخي از مهم ترين و مفيد ترين آنها اشاره مي کنيم:
1- Wuala، ابزاري قدرتمند
اولين و مهمترين نکته اين است که اين سرويس از طريق ويندوز، لينوکس، مک، اندرويد و iOS قابل دسترسي و استفاده است. اگر نياز داريد که حجم نسبتا کمي اطلاعات را بين کامپيوترها و ابزارهاي پرتابل تان به اشتراک بگذاريد و همسان کنيد، اين برنامه انتخاب مناسبي است. با توجه به پوشش گروه وسيع سيستم عامل و ابزار، اين سرويس به يکي از رقباي جدي دراپ باکس تبديل شده است.
يکي از نقاط مثبت اين برنامه، پلن هاي متعدد و قيمت هاي مناسبي است که نسبت به رقبا عرضه مي کند. همچنين در صورتي که بخشي از هارد کامپيوتر تان را در اختيار برنامه قرار دهيد، به نسبت آن فضاي کلود رايگان دريافت مي کنيد.
نرم افزار استفاده از اين فضاي کلود براي هر سه سيستم عامل مک، ويندوز و لينوکس قابل دانلود است. وقتي شما يک اکانت ايجاد مي کنيد، تنها يک گيگابايت فضاي کلود در اختيار خواهيد داشت و براي فعال کردن امکاناتي چون سينک يا همسان سازي فايل ها و اشتراک اطلاعات بايد نسبت به خريد برنامه و يا اشتراک گذاري بخشي از هارد کامپيوترتان اقدام کنيد.
2- Dropbox، کيف جادويي
سرويس DropBox مثال عالي از رايانش ابري است که هم اکنون ميليون ها نفر از آن استفاده مي کنند تا هميشه به فايل هاي مهم شان دسترسي داشته باشند. با ثبت نام در اين سايت و نصب يک نرم افزار روي کامپيوترتان، شما پوشه اي در کامپيوتر خواهيد داشت که هر چيزي درون آن قرار بدهيد با اکانت آنلاين شما هم به روز رساني مي شود. حالا مي توانيد دراپ باکس را روي کامپيوتر دوم تان هم نصب کنيد. حالا هر فايلي درون اين پوشه در يک کامپيوتر قرار بگيرد روي دومي هم ظاهر خواهد شد. علاوه بر اين، يک نسخه از فايل هاي تان هم به صورت امن روي اينترنت قرار دارد. با استفاده از اين سرويس ديگر محدود به يک کامپيوتر نيستيد و اطلاعات شما در ابر بزرگ اينترنت قرار دارد و هميشه و از هر کجا به آن دسترسي داريد. ضمن اينکه مي توانيد برخي پوشه ها را هم با دوستان تان به اشتراک بگذاريد. در کنار همه اينها امکان دسترسي به فايل هاي تان از طريق تلفن همراه را نيز خواهيد داشت.
بعد از اينکه برنامه را نصب کنيد، يک پوشه که معمولا My Dropbox نام دارد بر روي کامپيوتر شما ساخته مي شود. هر فايلي را که درون اين پوشه قرار دهيد، با سرور دراپ باکس همسان سازي شده و به آنجا هم منتقل مي شود. همچنين دراپ باکس نسخه هاي مختلف هر فايل را تا 30 روز نگه داري مي کند و شما به هر نسخه اي که دوست داشته باشيد مي توانيد مراجعه کنيد.
اگر هم لازم باشد که روي کامپيوتر ديگري از دراپ باکس استفاده کنيد، تنها کافي است از طريق سايت آن وارد اکانت تان شويد تا به کليه فايل ها دسترسي داشته باشيد.
اين برنامه در شروع 2 گيگابايت فضاي رايگان در خدمت شما مي گذارد. البته مي توانيد با دعوت از دوستان تان و همچنين معرفي دراپ باکس در شبکه هاي اجتماعي اين فضا را تا 10 گيگابايت افزايش دهيد. در صورتي هم که به فضاي بيشتري نياز داشته باشيد، با پرداخت 10 دلار در ماه، مي توانيد حجم دراپ باکس تان را به 50 گيگابايت افزايش دهيد. يا اينکه با پرداخت ماهيانه 20 دلار، يک دراپ باکس 100 گيگابايتي داشته باشيد.
اين برنامه بر روي ويندوز، مک و لينوکس قابل نصب و استفاده است. نکته جالب بعدي اين است که مي توانيد با نصب برنامه هاي مربوط به آيفون، آيپد، گوشي هاي اندرويد و تلفن هاي بلک بري، فايل هاي تان را روي تلفن همراه و يا تبلت تان هم به همراه داشته باشيد. البته به نظر مي رسد در هنگام تاليف اين درس سرويس دراپ باکس محدوديت هايي براي کاربراني که از ايران به آن سر مي زنند ايجاد کرده باشد و ممکن است با آي پي ايران نتوانيد از اين سرويس استفاده کنيد.
3- Carbonite، نامحدود ارزان قيمت
شايد شما به فضاي بسيار زيادي نياز داريد و مي خواهيد هزينه آن را هم پرداخت کنيد. در اين صورت Carbonite يکي از بهترين گزينه خواهد بود. اين سايت براي هر اکانت، سالانه 59 دلار دريافت کرده و فضاي نامحدودي را در اختيار شما مي گذارد. اما شايد بتوان عدم ارائه فضاي رايگان را ايراد اصلي اين سرويس دانست.
علاوه بر برنامه نصب شده روي سيستم تان، بر روي هر کامپيوتري، مي توانيد با استفاده از سايت، به فايل هاي تان دسترسي داشته باشيد. همچنين برنامه ويژه دسترسي به اين سرويس را براي گوشي هاي اندرويد، آي فون و بلک بري مي توانيد به رايگان دانلود کنيد. براي باز گرداندن اطلاعات بک آپ هم مي توانيد به راحتي از برنامه ويژه اين سرويس استفاده کنيد.
اين سرويس تنها بر روي سيستم عامل هاي ويندوز و مک قابل استفاده است.
4- Mozy و پشتيبان گيري خودکار
Mozy يکي از بهترين راه حل ها براي تهيه اتوماتيک نسخه هاي پشتيبان از اطلاعات است. بعد از اينکه برنامه مربوط به سرويس موزي را روي سيستم تان نصب کنيد، نرم افزار شروع به پشتيبان گيري از فايل ها و فولدرهاي مشخص شده توسط شما مي کند. موزي اين کار را در بازه زماني که توسط خود شما تعيين مي شود، انجام مي دهد.
از قابليت هاي مفيد موزي اين است که وقتي فايلي را تغيير مي دهيد، برنامه همه آن را از اول آپلود نمي کند، بلکه فقط بخش تغيير يافته را براي سرور ارسال کرده و آن را با فايل موجود همسان مي کند. اين برنامه همچنين امکان نگه داري نسخه هاي مختلف يک فايل را هم دارد و مي توانيد به راحتي نسخه هاي قديمي تر فايل هاي تان را در اختيار داشته باشيد.
جالب اينکه در کنار پشتيبان گيري آنلاين، اين برنامه به رايگان امکان پشتيبان گيري آفلاين را نيز در اختيارتان مي گذارد.
5- SugarSync، خوش دست 5 گيگابايتي
اين برنامه جمع و جور، 5 گيگابايت فضاي رايگان در اختيارتان مي گذارد، که تقريبا همانند دراپ باکس مي توانيد از آن استفاده کنيد. اما در کنار اين، امکاناتي دارد که با دراپ باکس امکان داشتن آنها را نداريد. مثلا مي توان به قابليت پشتيبان گيري از هر پوشه اي در کامپيوتر نام برد. در صورتي که دراپ باکس فقط و فقط به پوشه ويژه خودش در کامپيوتر متصل است. همچنين براي نگهداري عکس ها گزينه خوبي است، زيرا برنامه نمايش عکس آن بسيار قدرتمندتر از دراپ باکس است. اين سرويس با برنامه هاي ويژه مک، ويندوز، اندرويد، بلک بري و ويندوز فون ارائه شده است. پلن هاي غير رايگان اين سرويس هم شامل اکانت هاي 30، 60، 100 و 250 گيگابايتي هستند که ساليانه از 50 تا 250 دلار قيمت دارند.
شگردي براي پشتيبان گيري خودکار پوشه هاي دلخواه با Dropbox
پشتيبان گيري با دراپ باکس بسيار ساده تر از آن است که فکر کنيد. تنها مشکل موجود اين است که فايل ها بايد در پوشه اصلي دراپ باکس قرار گيرند تا به سرور اين برنامه منتقل شوند.
براي حل اين مشکل هم مي توانيد از برنامه Microsoft SyncToy استفاده کنيد. اين برنامه رايگان به راحتي فايل ها و پوشه هاي مرتبط را با هم سينک کرده و همسان نگه مي دارد. حال تنها کاري که بايد انجام دهيد، مشخص کردن پوشه هاي مهم و همسان کردن آنها با پوشه دراپ باکس کامپيوترتان توسط SyncToy است.
نکته: اين برنامه براي نصب بر روي سيستم نيازمند برنامه Microsoft .NET Framework 2.0 است.
در مرحله بعدي با استفاده از برنامه زمان بندي (Scheduled Tasks) ويندوز مي خواهيم که هر روز يکبار (يا هر بازه زماني مناسب ديگر) SyncToy را اجرا کند تا محتويات پوشه هاي انتخاب شده با پوشه دراپ باکس همسان شوند. خب، پوشه دراپ باکس هم کار خودش را بلد است و هر لحظه که به اينترنت دسترسي داشته باشيد، فايل ها و فولدرهايش را طبق آخرين تغييرات با سرور دراپ باکس همسان کرده و نسخه اي از اسناد ضروري تان را برايتان روي سرور نگه مي دارد.
منبع:کتاب مباني پشتيبان گيري ارسال توسط کاربر محترم سايت : king007