نتبوک چيست؟
نتبوک به نوتبوکهاي کوچک، سبک و ارزان قيمتي گفته ميشود که مناسب پردازشهاي سبک و کاربردهاي مبتني بر اينترنت ميباشند.
آنها معمولاً داراي يک نمايشگر کوچک 7 تا 10 اينچي، وزن کمتر از 1300 گرم، کيبوردي کوچک که حدود 70 تا 80 درصد يک کيبورد استاندارد است، کارت شبکه معمولي و کارت شبکه بيسيم، چند پورت USB و مموري ريدر و بدون ديويدي درايو هستند. سيستم عامل آنها اکثراً ويندوز ايکسپي و به ندرت لينوکس است. قيمت آنها هم از 250 تا 600 هزار تومان ميباشد. البته گاهي مدلهاي گرانتري هم ديده ميشود که از سختافزار قويتري برخوردارند، ولي آيا يک دستگاه 800 هزار توماني قوي و کوچک ميتواند يک نتبوک باشد يا يک نوتبوک کوچک؟
نتبوک را گاهي مينينوتبوک يا سابنوتبوک هم مينامند
ايده نتبوک از کجا آمد؟
در اوايل سال 2005 طرح "هر کودک، يک نوتبوک" مطرح شد و قرار شد که با کمک توليدکنندگان، نوتبوکهاي کوچک و ارزان قيمتي (زير 100 دلار) ساخته شود تا اکثر کودکان دنيا توان خريد آن را داشته باشند و از قافله آيتي عقب نمانند. اما از آنجا که هميشه علم بهتر از ثروت نيست! توليدکنندگان فوق طرح فوق را در حد تبليغات نگه داشتند و ايدهاي جديد براي سود بيشتر را از آن استخراج کردند.
توليد نوتبوکهاي کوچک ولي قويتر و گرانتر البته براي والدين آن کودکان! کلمه نتبوک از ترکيب دو کلمه اينترنت و نوتبوک ساخته شده است.
شکل 1: نمونهاي از نوتبوک طراحي شده براي کودکان
تفاوت نتبوک با نوتبوک چيست؟
عليرغم اصرار بعضي از فروشندگان محترم، واقعيت اين است که نميتوان تفاوت فاحشي بين آنها قايل شد، جز اينکه اگر يک نوتبوک را خيلي کوچک کنيم، به يک نتبوک ميرسيم. اين کوچک کردن منجر به کاهش اندازه اجزاي اصلي نوتبوک مثل مانيتور و کيبورد ميگردد. اما نوتبوک کوچک شده ما مزايا و معايبي هم پيدا ميکند، از طرفي کوچکي آن باعث کاهش وزن شده و از طرف ديگر به دليل ظرافت دستگاه و عدم امکان استفاده از خنککنندههاي قوي، مجبور به استفاده از پردازندههاي ضعيفتر شده و در نتيجه کاهش قدرت دستگاه را به دنبال دارد.
چرا نتبوک بخريم؟
اما اينکه چرا بايد نتبوک خريد و نتبوک مناسب چه کساني ميباشد هم بحث مفصلي است که به اختصار اشاره ميگردد.
بديهي است که در وحله اول کامپيوتر کوچکي که بسيار سبک است و امکان انجام پردازشهاي سنگين را ندارد چه کاربراني را هدف قرارداده است؟
گروه اول کاربراني هستند که به طور مداوم در سفرند و بسياري از کارهاي خود را با کامپيوتر همراه خود انجام ميدهند.
اين گروه معمولاً به دنبال نوتبوکي کم وزن هستند که کارهاي سبک خود (آفيس و اينترنت و ايميل) را با آن انجام دهند که نتبوک همان چيزي است که ميخواهند.
و اما گروه دوم که درصد بالايي از خريداران نتبوک را رقم ميزنند، کاربراني هستند که اهل سفر نيستند ولي اصولاٌ از کامپيوترشان انتظاري جز کارهاي معمول روزانه را ندارند! چه بسيار کاربراني که در اطراف ما هستند و هزينههاي گزاف بابت خريد پيسي يا نوتبوک ميکنند ولي در نهايت فقط با آن چت ميکنند؛، ايميل چک ميکنند و موزيک گوش ميدهند! بنابراين با پرداخت نصف هزينه پيسي يا يکسوم هزينه نوتبوک ميتوان همان کارها را با نتبوک انجام داد و از حمل آسان آن هم لذت برد.
البته لازم به ذکر است که نبايد بدبينانه به نتبوک نگاه کنيد و تصور کنيد که توانايي پردازشي چنداني ندارد، بلکه ميتوانيد تصاوير خود را با فتوشاپ اديت کنيد، فايلهاي صوتي و تصويري خود را به فرمتهاي ديگر تبديل کنيد، به طراحي سايت بپردازيد و ...
فقط توجه داشته باشيد که توقع خود را همواره پايين نگه داريد!
رقابت شديد براي سهم بيشتر از بازار ناب نتبوک
بازار فروش نتبوک آنقدر داغ است که هر توليدکنندهاي را به وسوسه مياندازد. جالب است که بدانيد علاوه بر شرکتهاي معروفي مثل اچپي، سوني، دل، توشيبا، اسوس، اماسآي و ايسر که از قبل در زمينه نوتبوک فعاليت داشتند شرکتهايي مثل نوکيا، سامسونگ و اپسون هم که تا به حال چنين تجربهاي نداشتند، پا به ميدان گذاشتند تا سهمي از اين بازار جديد و پر رونق داشته باشند.
در زمينه نرمافزاري هم در ابتدا اکثر نتبوکها با سيستمعامل لينوکس عرضه ميشدند ولي مايکروسافت که نميتوانست از اين سود سرشار چشمپوشي کند، البته فقط براي کمک به کاربراني که کار با لينوکس را عذابآور ميدانستند وارد صحنه شد و ويندوز از رده خارج XP Home Edition خود را در اختيار توليدکنندگان قرار داد. البته اين بازي، دو سر سود بود، هم براي مايکروسافت که بازاري جديد براي سيستمعامل قديمي خود پيدا کرده بود و هم براي توليدکنندگان که با ارايه ويندوز بر روي نتبوک امکان فروش بيشتري پيدا ميکردند.
در حال حاضر شرکت ايسر بيشترين آمار فروش نتبوک را دارد و شرکت اسوس) هم با کمي اختلاف در مقام دوم قرار دارد. لازم به ذکر است که اسوس از اولين توليدکنندگان نتبوک به صورت تجاري است و نام نتبوک آن يعني Eee PC ، ميان خريداران از شهرت خاصي برخوردار است.
پيشبيني ميشود که تا پايان سال 2009، حدود 20 درصد نوتبوکهاي فروخته شده از نوع نتبوک باشند و فروش نتبوک از مرز 33 ميليون دستگاه بگذرد. جالبتر آنکه نرخ رشد فروش نتبوک بسيار بالاتر از نوتبوک است و چه بسا در چند سال آينده از لحاظ تعداد فروش هم از نوتبوک جلو بزند.
آمار فروش نتبوک در 9 ماهه اول سال 2009 دو برابر مدت مشابه در سال 2008 بوده است.
پارامترهاي مهم در خريد نتبوک چيست؟
يکي از نکات جالب در مورد نتبوک اين است که نتبوک، قانوني که در مورد رابطه اندازه و قيمت نوتبوک وجود داشت را شکست!
در دنياي نوتبوکها هر چقدر اندازه کاهش يابد، قيمت بالا ميرود، بنابراين معمولا کوچکترين نوتبوکها جزو گرانترينها محسوب ميشوند. اما نتبوک عکس اين قضيه عمل کرده و با وجود کوچکي قابل توجه، قيمت پاييني هم دارد. بنابراين بسياري از خريداران نوتبوک که به دنبال دستگاه کوچک و سبک بودند ولي به خاطر قيمت بالاي آن مجبور بودند که نوتبوکهاي بزرگتر ( و البته سنگينتر) و در نتيجه ارزانتر انتخاب کنند، حالا به آرزوي خود رسيدهاند. نوتبوکي کوچک، سبک و ارزان به نام نتبوک.
اما نتبوک داراي يکسري مشخصاتي است که در اکثر قريب به اتفاق آنها رعايت شده است. اين حداقلها عبارتند از :
• صفحه نمايش 7 تا 10 اينچي
• کيبوردي برابر با 70 تا 80 درصد يک کيبورد استاندارد
• داراي کارت شبکه بيسيم
• داراي کارت شبکه معمولي
• داراي وبکم
• داراي کارت حافظهخوان
• داراي تعدادي پورت USB.
البته بسياري از توليدکنندگان به اين حداقلها بسنده نکرده و امکانات ديگري مثل مودم، بلوتوث، اسلات توسعه PCMCIA و ... را نيز به آن اضافه کردهاند. اما ما در اينجا به توضيح امکانات اصلي نتبوک ميپردازيم:
قيمت
به نظر من اولين چيزي که در خريد يک نتبوک بايد به آن توجه داشت، قيمت آن است. گفتيم که نتبوک بين 250 تا 500 هزار تومان است، اما نتبوکهايي هم هستند که قيمتهاي بالايي حتي تا يک ميليون تومان دارند. هر چند اين گراني بي علت نيست اما يادتان باشد که شما در نهايت يک نتبوک با تمام محدوديتهايش را ميخريد. زماني که ميتوان يک نوتبوک را از 500 هزار تومان به بالا خريد، چه دليلي دارد که تمام قابليتهاي نوتبوک را رها کرده و با همان قيمت يک نتبوک ضعيف خريد؟
پردازنده
اکثر نتبوکها از پردازندههاي اتم (Atom) شرکت اينتل استفاده ميکنند، در عين حال سهم کمتري هم به پردازندههاي شرکت VIA ميرسد که انصافاً در زمينه پردازندههاي کم مصرف و خنک به خوبي عمل ميکند کما اينکه اکثر تينکلاينتها از پردازندههاي VIA استفاده ميکنند.
در جدول يک ليست پردازندههاي اتم شرکت اينتل ذکر شده است. بديهي است که پردازندهاي که هستههاي بيشتري دارد و يا از فرکانس بالاتري برخوردار است، راندمان بهتري خواهد داشت. در حال حاضر جديدترين پردازنده اتم N280 است.
جدول 1: ليست پردازندههاي اتم شرکت اينتل
در جدول دو ليست پردازندههاي کم مصرف و در جدول سه ليست پردازندههاي بسيار کم مصرف شرکت VIA ارايه شده است.
جدول 2: ليست پردازندههاي کم مصرف شرکت VI
جدول 3: ليست پردازندههاي بسيار کم مصرف شرکت VIA
اما حتماً ميپرسيد که پس AMD کجاست؟ شرکت AMD در توليد پردازندههاي بسيار کممصرف مخصوص نتبوک تعلل داشت و همين تعلل باعث شد که از سود سرشار آن بينصيب بماند. اما از آنجا که "جلوي ضرر را از هر جا که بگيريد، منفعت است" AMD شديداً به تکاپو افتاده تا در اين زمينه هم پردازندههايي عرضه کند. AMD قول داده که اولين سري پردازندههاي مخصوص نتبوک را تا سه ماهه دوم سال 2010 به بازار عرضه کند. اين پردازندهها از سري AMD Athlon Neo X2 Dual-Core و AMD Turion Neo X2 Dual-Core هستند که هر دوي آنها دوهستهاي بوده و از 2 مگابايت کش استفاده کرده و به توان مصرفي آنها به ترتيب 12 و 15 وات است.
سيستم عامل
همانگونه که اشاره شد، سيستم عامل اکثر نتبوکها ويندوز XP Home Edition است و تعداد کمتري از لينوکس استفاده ميکنند. شرکت مايکروسافت در اقدامي جالب به توليدکنندگان نتبوک، اجازه نصب ويندوز XP Professional را نداده است. هر چند خودتان ميتوانيد اين ويندوز را نصب کنيد. در عين حال، ويندوز ويستا هم که با افتضاحي که در سيستمهاي دسکتاپ به عمل آورد و بسيار کند و سنگين عمل کرد، طبيعتاً امکان نصب بر روي نتبوکهاي ضعيف را ندارد. اما مايکروسافت نسخهاي از ويندوز 7 را براي نتبوک عرضه کرده است که به زودي آن را روي نتبوکها خواهيد ديد.
بنابراين در تهيه نتبوک خيلي نگران سيستم عامل آن نباشيد چرا که انتخاب چنداني نداريد! طبيعتاً توصيه ميشود که نتبوکهاي داراي ويندوز XP Home Edition را انتخاب کنيد و در صورت نياز خودتان XP Professional را با استفاده ار درايورهاي ويندوز اورجينال دستگاه نصب کنيد.
استفاده از نتبوکهاي آينده هم که داراي ويندوز 7 است، با ريسک همراه است چرا که با توجه به ساختار مشابه ويندوز ويستا و 7، احتمال کندي آن وجود دارد.
در صورتيکه با لينوکس آشنايي داريد، گزينه مناسبي براي خريد است چرا که نتبوکهاي لينوکسدار ارزانتر بوده و در عين حال سريعتر هستند ولي اگر خيلي با لينوکس اخت نيستيد، از خير آن بگذريد زيرا آشنا شدن با يک سيستمعامل جديد از يکطرف و پيدا کردن نرمافزارهاي قابل نصب بر روي آن از طرف ديگر، شما را از خريد نتبوک پشيمان ميکند.
صفحه نمايش
معمولاً صفحه نمايش نتبوکها در سه اندازه 7 و 8.9 و 10 اينچي است. بديهي است که هر چه صفحه نمايش بزرگتر باشد، بهتر است، ولي طبيعتاً وزن نتبوک هم به تناسب آن افزايش مييابد. در جدول 4 ليست اندازهها و رزولوشنهاي مختلف آنها نمايش داده شده است. البته اين رزولوشنها استاندارد نيستند و گاهي همان اندازهها رزولوشنهاي بالاتري را ارايه ميدهند. بنابراين بهتر است که به دنبال نتبوکي با صفحه نمايش بزرگتر و در شرايط مساوي، رزولوشن بالاتر بگرديد.
جدول 4: ليست اندازه صفحه نمايش و رزولوشنهاي آنها
اخيراً صفحه نمايش نتبوکها از نوع LED ساخته ميشوند که کيفيت نمايش به مراتب بالاتري را به ارمغان ميآوريد. بنابراين در انتخاب نتبوک حتماً به اين پارامتر توجه کنيد.
البته مدلهاي گرانقيمتتري هم هستند که صفحه نمايش آن لمسي
(Touch Screen) است.
چيپ گرافيکي
نتبوکهاي مجهز به پردازنده اتم اينتل غالبا از چيپ گرافيکي مجتمع
Integrated) 950) اينتل استفاده ميکنند. نتبوکهاي مجهز به پردازنده C7 شرکت VIA هم از چيپ گرافيکي مجتمع VIA Chrome بهره ميبرند. اما اگر به دنبال گرافيک قويتر ميگرديد، نتبوکهايي را انتخاب کنبد که از چيپست NVIDIA استفاده ميکنند. آنها با کمک چيپ گرافيکي NVIDIA ION LE قدرت گرافيکي بهتري را به ارمغان ميآورند.
کيبورد
کيبورد معمولاً مورد توجه قرار نميگيرد ولي بايد به خاطر داشته باشيد که در نتبوکهاي کوچک با صفحه نمايش 7 اينچي، دکمههاي کيبورد خيلي به هم نزديک هستند و لذا تايپ کردن نياز به دقت بيشتري دارد. بنابراين افرادي که کارهاي تايپي قابل توجهي دارند، بهتر است از نتبوکهاي بزرگتر استفاده کنند.
باتري
نتبوکها معمولا با دو نوع باتري 3 و 6 سلولي عرضه ميشوند. باتريهاي 6 سلولي تقريباً دو برابر باتريهاي 3 سلولي شارژ نگه ميدارند. بنابراين اگر نتبوک را در جاهايي استفاده ميکنيد که از برق خبري نيست، به فکر باتري 6 سلولي باشيد ولي به فکر وزن بيشتر آن هم باشيد!
حافظه
رم اکثر نتبوکها 1 يا 2 گيگابايت و از نوع DDR2 است. بهتر است مدل 2 گيگابايتي را انتخاب کنيد و يا در صورت انتخاب مدل يک گيگابايتي، خودتان حافظه آن را به 2 گيگابايت ارتقا دهيد. (جالب است بدانيد که مايکروسافت توليدکنندگان را مجبور به نصب حداقل 1 گيگابايت رم بر روي دستگاههاي مجهز به ويندوز کرده است.)
هاردديسک
ظرفيت معمول نتبوکها 160 گيگابايت است. واضح است که هر چه ظرفيت بيشتر باشد، کاربرد بيشتري دارد. در عين حال در بعضي از نتبوکهاي جديد به جاي هاردديسک از SSD استفاده ميگردد. مزيت استفاده از SSD آن است که سرعت بسيار بالاتري از هاردديسک دارد و در نتيجه سرعت دستگاه بالاتر ميرود، اما دو اشکال اساسي بوجود ميآيد: کاهش ظرفيت و قيمت بالا.
SSDها نسبت به هاردديسکهاي مشابه، بسيار گرانتر هستند و لذا قيمت دستگاه بالاتر ميرود و در نتيجه به خاطر کاهش قيمت، از SSDهايي با ظرفيت پايينتر استفاده ميکنند. (از 16 تا 64 گيگابايت) بنابراين اگر کارهاي شما نياز به فضاي ذخيرهسازي زيادي ندارد و يا از دستگاههاي ذخيرهسازي اکسترنال استفاده ميکنيد، بهتر است از SSDها استفاده کنيد تا از سرعت بالاي آنها لذت ببريد.
موارد ديگر
يکي از پارامترهاي مهم در خريد يک نتبوک تعداد پورتهاي USB آن است. سعي کنيد نتبوکي را انتخاب کنيد که حداقل 3 پورت USB داشته باشد. اهميت تعداد پورتهاي USB آنقدر واضح است که نياز به هيچ توضيحي ندارد.
يکي ديگر از اجزاي اصلي نتبوک وبکم آن است. دقت معمول وبکمها 1.3 مگاپيکسل است. بهتر است نتبوکي با وبکم ضعيفتر از آن نخريد.
خيلي از توليدکنندگان بلوتوث را هم به امکانات نتبوک خود افزودهاند. هر چند کاربرد وسيعي ندارد ولي به عنوان يک مزيت محسوب ميگردد.
پارامتر ديگري که براي ما ايرانيها خيلي مهم است و براي از ما بهترون خيلي مورد توجه نيست، مودم است. از آنجا که هنوز هم بسياري از ما با مودم به اينترنت وصل ميشويم، از وجود مودم در نتبوک انتخابيتان مطمئن شويد. هر چند در صورت نداشتن مودم با هزينهاي ناچيز و با استفاده از مودم اکسترنال USB ميتوانيد اين نقيصه را بر طرف کنيد، ولي به هر حال داشتن آن بهتر است.
پورتهاي جديد HDMI و e-SATA هم در بعضي از مدلها ديده ميشوند که بسيار کاربردي هستند.
در پايان بايد توجه داشته باشيد که هيچ نتبوکي ديويدي رايتر ندارد، بنابراين هنگام خريد نتبوک به فکر يک ديويدي رايتر اکسترنال هم باشيد. توجه داشته باشيد که معمولاً فروشندگان نتبوک يک ديويدي رايتر اکسترنال معمولي را با قيمتي گرانتر از بازار به شما معرفي ميکنند!
آينده نتبوک چه خواهد شد؟
شرکت مايکروسافت وعده نسخه خاصي از ويندوز 7 را داده است که مخصوص نتبوک طراحي شده است و تاکيد دارد که اين نسخه بسيار سبک و سريع عمل ميکند. از طرفي ديگر شرکت گوگل هم در تابستان 1389 سيستمعامل کروم خود را براي نتبوک عرضه ميکند. بايد ديد که آيا گوگل در زمينه سيستمعامل نتبوک هم مثل ساير موارد از پس مايکروسافت بر ميآيد؟
در زمينه سختافزار هم اينتل در حال توسعه پردازندههاي چندهستهاي در پلتفرم نتبوک است.
منبع:http://computernews.ir ارسال توسط کاربر محترم سايت :fardamg