جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
-(4 Body) 
راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
Visitor 474
Category: دنياي فن آوري
زماني که شرکت گوگل اين مرد ماشيني سبزرنگ را به دنيا معرفي کرد، تقريباً هيچ‌کس چنين رشد پرشتابي را در دنياي اسمارت‌فون براي آن پيش‌بيني نمي‌کرد. آندروئيد، سيستم‌عاملي که گوگل براي افزايش سهم آن از بازار اسمارت‌فون به انواع و اقسام برنامه‌ها و ترفندها متوسل شد، رشدي خارج از حد انتظار داشت. گوگل براي بازار تبلت نيز چنين برنامه‌اي در ذهن دارد. اين در حالي است که از برخي جهات در اين بازار عقل‌‌ها حيران مانده‌اند. گوگل مجبور شد با همان نسخه مخصوص اسمارت‌فون ورود خود را به بازار تبلت اعلام کند و فضاي خالي سيستم‌عامل اختصاصي تبلت را به دست توليدکنندگان تبلت‌بسپارد تا با توسعه رابط‌هاي کاربري اختصاصي خود به جبران آن بپردازد.
آخرين حرکت گوگل اما حکايت از آن دارد که سنگ بنايي براي يک راهکار اختصاصي براي تبلت گذاشته شده‌است. آندروئيد 3 يا هاني‌کامب سيستم‌عاملي است که به‌صورت اختصاصي براي تبلت طراحي و توسعه داده شده‌است. به اين ترتيب، اگرچه همچنان در بازار تبلت‌هايي موجود هستند و توليد مي‌شوند که سيستم‌عامل آن‌ها آندروئيد2.x است، اما در ادامه بررسي نسخه اختصاصي تبلت، يعني آندروئيد 3 را خواهيد خواند.
ظاهر و باطن
اگر فرض کنيم، تبلت دستگاهي ميان کامپيوتر و اسمارت‌فون است، كه مي‌تواند به يک طرف گرايش بيشتري داشته‌باشد، آندروئيد3 به‌عنوان يک سيستم‌عامل تبلت جايي نزديک‌تر به کامپيوتر قرار مي‌گيرد تا اسمارت‌فون. اين موضوع يک تفاوت ديدگاه را در اين سيستم‌عامل نسبت به رقيب اصلي آن، يعني iOS مشخص مي‌سازد، زيرا iOS را مي‌توان بيشتر به اسمارت‌فون نزديک دانست (البته اين مورد به‌خودي خود يک ويژگي به‌شمار مي‌آيد و نه ضعف يکي از اين رقيب‌ها). اين تفاوت ديدگاه البته از چند نشانه ناشي مي‌شود: نخست اين‌که آندروئيد 3 از چيزي با نام «دسکتاپ» به‌معناي سنتي آن در کامپيوتر شخصي بهره مي‌برد. به اين معنا که صفحه اصلي مي‌تواند حاوي تعدادي ويجت و آيکون برنامه‌هاي مختلف (در حقيقت ميانبر) باشد که مي‌توان آن‌ها را سفارشي‌سازي يا کم و زياد کرد. اين در حالي است که در iOS از همان صفحه اصلي با رديف‌هايي از برنامه‌ها طرف هستيم که در صفحه‌هاي بعدي نيز همين امر تکرار مي‌شود. مورد دوم تمرکز بيشتر آندروئيد روي نرم‌افزار است. به‌طوري که تقريباً همه کارها، از قفل کردن صفحه، قفل تغيير جهت، کم و زياد کردن صدا و ... به‌صورت نرم‌افزاري قابل‌انجام هستند (در برخي تبلت‌ها حتي دکمه Home به‌صورت سخت‌افزاري وجود ندارد). اين در صورتي است که در آي‌پد براي برخي از اين کارها از دکمه‌هاي سخت‌افزاري استفاده مي‌شود. اين موضوع البته در برخي مواقع مي‌تواند باعث کاهش سرعت شود. مثلاً قفل تغيير جهت که در iOS با دوبار فشار دادن کليد Home يا استفاده از کليد کناري امکان‌پذير‌است، در هاني‌کامب بايد از طريق تغييرتنظيمات طي چند مرحله انجام شود. به اين ترتيب، نخستين چيزي که با ديدن صفحه اصلي آندروئيد به‌چشم مي‌آيد، همين تفاوت ديدگاه است. در صفحه نخست تعدادي ويجت به‌چشم مي‌خورد و زير آن‌ها نيز دو رديف آيکون برنامه قرار دارند که مي‌توان در همين صفحه و با چند بار لمس موارد دلخواه را به آن‌ها اضافه کرد (شکل 1).

راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
شكل 1- دسكتاپ آندروئيد 3
 

همچنين يک نوار وضعيت در پايين صفحه قرار دارد که علاوه‌بر اطلاعات مختلفي از جمله ساعت، وضعيت باتري، واي‌فاي، بلوتوث و... از طريق آن مي‌توان به برنامه‌هاي در حال اجرا نيز دسترسي پيدا كرد و دکمه Home و Back نيز براي دسترسي به صفحه اصلي و صفحات باز قبلي (در مرورگر، محيط اصلي سيستم‌عامل و برنامه‌هاي مختلف) در آن پيش‌بيني شده است. نواري نيز در بالاي صفحه قرار دارد که امکان جست‌وجوي سريع و اضافه کردن برنامه به ميانبرهاي صفحه اصلي را فراهم مي‌کند. هر گاه برنامه‌اي را که براي اسمارت‌فون طراحي شده در هاني‌کامب اجرا کنيد، يک آيکون تنظيمات ظاهر مي‌شود. طبيعي است که در برنامه‌هاي اختصاصي تبلت اين آيکون ظاهر نمي‌شود، زيرا تنظيمات اين برنامه از قبل در نظر گرفته شده‌ است. به ظاهر گوگل قصد دارد تا هنگام افزايش تعداد برنامه‌هاي تبلت خود از اين ويژگي استفاده كرده و کاربر را راضي نگه دارد. هر چند در اغلب موارد، استفاده از برنامه‌هاي اسمارت‌فون روي تبلت تجربه‌اي ناقص است. به اين ترتيب، همچنان تعداد بسيار کم برنامه‌هاي اختصاصي تبلت‌هاي مبتني بر هاني‌کامب در مقايسه با آي‌پد، بزرگ‌ترين ضعف هاني‌کامب در مقابل اپل آن به‌شمار مي‌آيد. برنامه‌هاي تحت آندروئيد را مي‌توان در آندروئيد مارکت يافت که تا ماه مي سال 2011 حاوي 294 هزار برنامه‌بوده و از اين تعداد، بخش بسيار اندكي (چيزي حدود صد برنامه) مخصوص هاني‌کامب هستند. لازم به ذکر است که تا‌کنون حدود سه ميليارد دانلود از آندروئيد مارکت انجام شده‌ که عمده آن‌ها مخصوص اسمارت‌فون بوده‌اند. با توجه به اين‌که آندروئيد در اين نسخه براي کار با پردازنده دوهسته‌اي بهينه‌شده‌، کارايي اين سيستم‌عامل در محيط اصلي، برنامه‌ها و بازي‌هاي مختلف نرم و سريع است. در گالري تصاوير به‌نرمي و با سرعت مي‌توان در ميان عکس حرکت کرد و عکس‌هاي مورد نظر را بزرگ‌نمايي و ويرايش کرد. در پخش ويديو نيز اين روان بودن ديده مي‌شود. البته، ويرايش ويديو کمي کند است و در بعضي موارد گيرهاي کوچکي وجود دارد و و همچنين در هنگام اجراي يك برنامه third Party دچار اشكال شده و بسته شد. به‌جز اين موارد ريز، کارايي سيستم‌عامل راضي‌کننده است.
نصب برنامه‌هاي آندروئيد
يکي از برتري‌هاي آندروئيد در روش نصب برنامه آن است که دست کاربر را بسيار باز گذاشته‌است. در مقابل، کمبود برنامه اختصاصي براي آندروئيد 3 مشکلي بسيار جدي براي اين سيستم‌عامل به‌شمار مي‌رود. براي نصب برنامه در تبلت مبتني بر هاني‌کامب خود سه راه پيش رو داريد:
روش نخست استفاده از برنامه Android Market است که شامل ورود به فروشگاه آندروئيد و انتخاب و نصب برنامه است، البته آندروئيد مارکت حاوي دو دسته برنامه‌هاي مخصوص اسمارت‌فون و تبلت است كه برنامه‌هاي اسمارت فون يا در کادر کوچکي اجرا مي‌شوند يا براي تطابق با نمايشگر تبلت بزرگ مي‌شوند (با افت کيفيت).روش دوم استفاده از پورتال آنلاين https://market.android.com است که مي‌توان برنامه مورد نظر را در آن جست‌وجو و آن را براي نصب به دستگاه منتقل کرد. اگر هم بيش از يک دستگاه با حساب کاربري آندروئيد کاربر مرتبط باشد، يک پيغام از کاربر مي‌خواهد که دستگاه مورد نظر را براي ارسال و نصب برنامه انتخاب کند.روش سوم نيز اتصال تبلت به کامپيوتر و کپي کردن يک فايل با پسوند apk. روي تبلت و اجراي آن است. البته مي‌توان فايل مذکور را ايميل و در تبلت آن را دانلود و اجرا کرد. اين روش مي‌تواند در راحتي و سرعت کار تأثير به‌سزايي داشته باشد.
گزينه‌ها و امکانات زياد سفارشي‌سازي يکي ديگر از امتيازهاي آندروئيد‌3 به‌شمار مي‌آيد. تنظيمات اوليه با يک لمس در نوار پايين در دسترس است (شکل 2). در اين نسخه کاربر مي‌تواند ويجت‌هاي دلخواه خود را در پنج صفحه Home مختلف قرار دهد و همچنين آيکون‌هاي برنامه‌هاي دلخواه را در هر جاي مورد نظر از اين پنج صفحه گروه‌بندي‌کند. البته، با وجود امکانات سفارشي‌سازي زياد و مختلف، جاي برنامه‌هاي سفارشي‌سازي خالي است. عوض کردن پس‌زمينه با تصاوير ثابت يا انيميشن نيز امکان‌پذير است که برخي توليدکنندگان از اين امکان استفاده ابتکاري نيز کرده‌اند (ايسوس در تبلت‌هاي خود از تصوير متحرک پس‌زمينه‌اي استفاده مي‌کند که شامل نمايي از آب است که تکه يخي در سطح آن قرار دارد و سطح آب، جهت و ميزان شارژ دستگاه را نشان مي‌دهد). البته، امکان تغيير رابط کاربري خارج از حد استاندارد براي سازندگان تبلت فراهم نيست. به اين ترتيب، در تبلت‌هايي از توليدکنندگان مختلف، شاهد يک چارچوب اصلي ثابت خواهيد بود. به ظاهر اين تصميم گوگل به دليل يک‌دست‌سازي تبلت‌هاي مختلف انجام شده تا کاربر ‌هنگام کار با آن‌ها دچار سردرگمي نشود.

راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
شكل 2- تنظيمات اصلي سيستم با يك لمس در دسترس است.
 

ايميل و وب‌گردي
برنامه ايميل آندروئيد 3 از نقاط قوت مهم آن است. نخست آن‌که اين برنامه با هر اشتراک POP قابل‌استفاده است. ساختار برنامه ساده و کارا است. در سمت چپ صفحه بخش‌ها و پوشه‌ها قرار دارند؛ در ستون وسط عنوان پيام‌ها و در ستون سمت راست نيز نمايي از محتواي پيغام‌ها ديده مي‌شود (شکل 3). متون به‌شکل درستي نمايش داده مي‌شوند و سازماندهي پيغام‌ها نيز راحت است. علاوه‌بر اين، موتور جست‌وجوي ايميل نيز در ميان انبوه پيغام‌ها به‌خوبي کار مي‌کند. تنها برنامه پيغام‌رساني فوري موجود براي آندروئيد 3 (تا اين زمان) Google Talk است که اگرچه کارکرد قابل‌قبولي دارد، اما امکانات آن بسيار ابتدايي و ناقص است و بايد امکانات مختلف يک برنامه پيغام‌رساني فوري بالغ به آن اضافه شود (شکل 4). وبگردي در آندروئيد 3 تجربه تقريباً کامل و لذت‌بخشي است. از نظر کارايي سيستم‌عامل روان و سريع عمل مي‌کند. هاني‌کامب به‌طور کامل از فلش پشتيباني مي‌کند. فلش موضوع يک مشاجره طولاني در دستگاه‌هاي رقيب گوگل، يعني اپل بوده‌است. اگرچه برخي از محتواهاي سنگين فلش روي اسمارت‌فون به‌کندي عمل مي‌کنند و منابع را نيز مي‌خورند، اما در تبلت‌هاي امروزي قضيه متفاوت است، زيرا قدرت پردازش آن‌ها با پردازنده‌هاي دوهسته‌اي (و در آينده نزديک چهارهسته‌اي) به‌خوبي از پس اين نمونه‌ها بر‌مي‌آيد؛ در تبلت مورد آزمايش، اغلب محتواهاي مبتني بر فلش، اعم از بازي‌هاي مختلف، Last.fm و يوتوب به‌نرمي و به صورت کامل به‌نمايش در‌آمد. هر چند در برخي بازي‌ها کدها کند لود شدند، اما سرانجام به‌نمايش در‌آمدند. اين کندي، هر چند کم پيش مي‌آيد، اما مي‌تواند گاهي آزاردهنده باشد، زيرا بازي‌هاي سرگرم‌کننده فلش در اينترنت بسيار فراوان هستند. در عين حال، نبايد فراموش كرد كه اجراي محتواي فلش روي تبلت تأثير منفي قابل ملاحظه‌اي روي مصرف باتري اين دستگاه‌ها خواهد داشت. (البته، اين کندي نه به آندروئيد که به فلش مربوط مي‌شود که در موارد سنگين يا مواردي که به‌صورت بهينه نوشته نشده باشند، به منابع پردازشي زيادي نياز دارد).

راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
شكل 3- برنامه ايميل آندروئيد
 

راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
شكل 4- نمايي از گوگل تاك در آندروئيد3
 

ويديو، موسيقي و نقشه
آندروئيد 3 از نظر پشتيباني از فرمت‌هاي مختلف مشکل عمده‌اي ندارد و توانايي پخش بسياري از فرمت‌هاي صوتي و تصويري را دارد. فايل‌هاي گوناگون با کيفيت‌هاي مختلف از جمله 1080p نيز پخش رواني دارند. اما ضعف اصلي گوگل در مقابل رقيب اصلي اين عرصه، اکوسيستم موسيقي و ويديو است. اپل احاطه کاملي روي محتواي صوتي و تصويري براي فروش دارد و تقريباً با هر شرکت بزرگ موسيقي موجود در دنيا قرارداد دارد. گوگل به تازگي سرويس پخش جرياني (Streaming) جديدي به نام Googel Music را راه‌اندازي كرده است. با اين حال، تعداد بسيار كم آهنگ‌هاي ارائه شده در اين سرويس باعث مي‌شود تا فعلاً نتوان روي آن حسابي باز كرد. گزينه ديگر درباره موسيقي برنامه Amazon Mp3 است که امکان خريد موسيقي را فراهم مي‌کند و از نظر ويديو نيز آندروئيد 3 سعي دارد با پشتيباني از فلش و امکان استفاده از يوتوب ضعف خود را بپوشاند. کاربران هاني‌کامب براي مشاهده نقشه، موقعيت‌يابي و راه‌يابي مي‌توانند از Google Maps استفاده کنند. آندروئيد 3 از کلاينت Google Maps 5.0 استفاده مي‌کند و مي‌تواند نماي ماهواره‌اي، نماي مرزبندي‌شده يا نماي ساده نقشه را به همراه مكان‌هاي مهم و علامت‌گذاري شده نمايش‌دهد (شکل 5). همچنين، اگر روي نقشه زوم کنيد، مي‌توانيد در شهرهاي بزرگ از حالت Street View نيز بهره‌مند شويد و نماي خيابان‌ها را نيز تماشا کنيد. امکان مشاهده نماي سه‌بعدي نيز در برخي از شهرهاي بزرگ فراهم شده‌است، هر چند اين امکان با رندرهاي اوليه خود در عمل کاربرد چنداني ندارد. مسيريابي نيز کارايي راضي‌کننده‌اي دارد و مي‌توان آن را به‌صورت بصري يا به‌صورت صوتي مورد استفاده قرار داد.

راهنماي سيستم‌عامل‌هاي تبلت (قسمت دوم)
شكل 5- نمايي از اجراي گوگل‌مپس در آندروئيد3
 

نتيجه‌گيري
هاني‌کامب سنگ بناي محکمي براي يک سيستم‌عامل قدرتمند تبلت به‌نظر مي‌رسد و در نسخه موجود نيز اصلاً سيستم‌عامل اسمارت‌فوني منبسط‌شده به‌نظر نمي‌رسد و از امکانات يك تبلت به‌خوبي استفاده مي‌کند. امکانات سفارشي‌سازي، ويجت‌هاي مختلف، تجربه وبگردي کامل، جديدترين فناوري‌هاي نقشه و راه‌يابي و امکانات باز و آزاد نصب‌‌برنامه اين پلتفرم را به يک پلتفرم کارا و سريع در حوزه تبلت تبديل مي‌کند. هر چند ضعف‌هاي کوچکي در زمينه کارايي و ضعف‌هاي بسيار بزرگي در زمينه اکوسيستم برنامه‌ها و موسيقي و فيلم در اين پلتفرم وجود دارد و در آينده نزديک بايد برطرف شود. هاني‌کامب پايه خوبي به‌شمارمي‌آيد، اما اگر بخواهد سهم زيادي از بازار تبلت را داشته‌باشد، بايد خيلي سريع‌تر راه اصلاح و پيشرفت را طي کند.
منبع:ماهنامه شبکه
ارسال توسط کاربر محترم سايت :hasantaleb
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image