مرورگر سافاري
در سالهاي اخير هرچه مايکروسافت و مرورگر اينترنت اکسپلورر در پيشبرد اهداف و يافتن جايگاه واقعي خود ناموفق بودهاند، اپل و مرورگر اختصاصياش، يعني سافاري اين راه را با سرعت هرچه بيشتر پيمودهاند. نگارش جديد مرورگر سافاري در کنار پشتيباني از انبوهي از فناوريهاي جديد مانند MathML، WOFF، CSS 3 تغيير بسيار بزرگيکرده و آن استفاده از موتور پردازش WebKit 2 است. استفاده از اين موتور مدرن در طراحي سافاري، يک معناي بسيار دوستداشتني دارد: بارگذاري هر صفحه وب در پردازشي جداگانه با مجوزهاي دسترسي محدود. اگرچه اين تغيير از نظر کاربران عادي تا حد زيادي پنهان خواهد بود، اما آسودگي خاطر از وجود لايهاي جديد از امنيت در برابر حملههاي اينترنتي موضوعي نيست که در اين دوران بتوان بهسادگي از کنار آن عبور کرد. ضمن آنکه با تخصيص پردازشهاي جداگانه به صفحات مختلف، ايجاد اختلال در يک زيرپردازه به تعليق يا شکست کل پردازش منجر نشده و کاربر قادر خواهد بود با بستن زيرپردازه مذکور بهکار خود ادامه دهد.
از قابليت بزرگنمايي مرورگر به وضعيت تمام صفحه و امکان بزرگنمايي با حرکات لمسي که بگذريم، استفاده از قالب Popover در پنجره دانلود كه از نو طراحي شده است، اين بخش از سافاري را دوباره شبيه سيستمعامل iOS کرده است. البته، بايد به اين موضوع توجه داشت که اين پنجره اطلاعاتي، در تمامي برنامههاي کاربردي Lion کنترلي استاندارد بوده و در بخش Spotlight يا توضيحات مربوط به برنامههاي ديگر نيز مورد استفاده قرار گرفته است .
![نگاهي جامع به سيستمعامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion (قسمت هفتم)](/userfiles/Article/1390/09/001/71091.JPG)
![نگاهي جامع به سيستمعامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion (قسمت هفتم)](/userfiles/Article/1390/09/001/71092.JPG)
![نگاهي جامع به سيستمعامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion (قسمت هفتم)](/userfiles/Article/1390/09/001/71093.JPG)
پنجره Popover در (الف) سافاري (ب) Spotlight و (ج) برنامههاي کاربردي، براي نمايش اطلاعات مفيد و مختصر
اما اين تمام ماجراي سافاري جديد نيست! بسياري از کاربراني که ساعتهاي متمادي در روز را به گشت و گذار در اينترنت و مطالعه مطالب موردعلاقه خود در شبکه جهاني وب ميگذرانند، بدون شک بارها خود را در موقعيتي يافتهاند که به ذخيره مطلب و مطالعه آن در آينده تمايل داشتهاند. در چنين شرايطي، تاکنون ذخيره محلي صفحه وب، استفاده از Bookmark يا استفاده از سرويسهايي مانند Instapaper، تنها راه نجات از اين بحران بودند. شرايطي که بهلطف ويژگي جديد «ليست مطالعه» يا Reading List سافاري، تا حد زيادي تغيير کرده و کاربران اين مرورگر به سادگي و با فشردن يک دکمه با نماي عينک در نوار بوکمارک، خواهند توانست صفحات وب را به فهرست مطالعه خود افزوده و در فرصت مقتضي به بررسي آن بپردازند .ذکر اين نکته ضروري است که صفحات افزوده شده در مرورگر سافاري با مرورگر iOS نگارش 5 (Sync) همگام شده و در نتيجه ميتوان روي هر دستگاه و در هر زمان به آن دسترسي داشت. ويژگي که بدون ترديد دست اپل را براي رقابت با سرويسهاي اينترنتي مشابه پُرتر خواهد کرد.
![نگاهي جامع به سيستمعامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion (قسمت هفتم)](/userfiles/Article/1390/09/001/71094.JPG)
نمايي از «ليست مطالعه» يا Reading List
تقويم و دفترچه تلفن
در طراحي رابط بصري کاربر اپل، سنگ بنايي وجود دارد که توسط بروس توگنازيني، پدر رابط کاربري محصولات اين شرکت نهادهشده است. توگنازيني معتقد بود، کاربران سيستمهاي کاربري، قدرت فوقالعادهاي در برقراري ارتباط با رابطهاي جديد در کاربردهاي ملموس و آشنا داشته و بهسادگي تغييرات جزئي را ميپذيرند. اين تفکر بارها در طراحي بخشهاي مختلف رابطکاربري Mac OS X بهکار گرفته شده؛ کافي است به سير تحول Dock نگاهي بياندازيد كه در بسياري از موارد نتيجه مناسبي نيز به دنبال داشته است.
اما واقعيت آن است که بهنظرميآيد، در بهکارگيري اين مفهوم در دو برنامه تقويم (iCal) و دفترچه تلفن(Address Book) تا حدي زيادهروي شده و نوع تغييرات صورت گرفته در اين دو برنامه، بسيار فراتر از آنچيزي است که کاربران بتوانند بهسادگي با آن ارتباط برقرار کنند. اين دقيقاً همان بازخوردي بود که در نخستين روزهاي عرضه نسخه آزمايشي Lion از جانب توسعهدهندگان به طراحان اپل داده شد. از مباحث سليقهاي مانند زيبايي و نازيبايي اين برنامهها که بگذريم، بحث اصلي بر سر قابليت استفاده خواهد بود. برنامه تقويم که گويي در ابتدا براي محصولات مجهز به iOS طراحي شده و سپس سر از Lion درآورده است، بههيچ عنوان نه از نظر ظاهر و نه از جنبه کارکرد، يادآور تقويمهاي واقعي نيست. موضوعي که طراحان اپل روي آن تأکيد زيادي داشته و سعي دارند تا تجربه کارکردن با برنامههاي کاربردي را تا حد ممکن به تعامل انسان با اشياي موجود در محيط پيرامون نزديککنند. به عنوان مثال، در تعويض يک ماه، صفحه تقويم مانند يک کاغذ پاره شده و حتي ردکاغذها در قسمت فوقاني باقي ميماند. اما سؤال اينجا است که آيا اين فرآيند با ماوس (جايگزيني براي دست در کامپيوتر) انجام ميشود؟ پاسخ منفي است: لطفاً از ميانبر صفحه کليد يا دکمه جهتنما استفاده کنيد. آيا ميتوانيد روي روزهاي گذشته خط بزنيد؟ در ميان صفحات تقويم به گشت وگذار بپردازيد؟ يا در حاشيههاي تقويم يادداشتي بنويسيد؟ پاسخ همه اين سؤالات هم منفي است.
![نگاهي جامع به سيستمعامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion (قسمت هفتم)](/userfiles/Article/1390/09/001/71095.JPG)
نمايي از طرح چرمي برنامه تقويم
اوضاع در دفترچه تلفن جديد، نيز دست کمي از تقويم نداشته و مشکلات مشابهي در بحثقابليت استفاده و شباهت با نوع فيزيکي آن وجود دارد. امکان ورق زدن دفترچه با نشانگر وجود نداشته، کليک روي نوار قرمزرنگ بهجاي حرکت نوار با نمايش گروهها همراه بوده (انتظارش را داشتيد؟) و بهدليل شباهت بياندازه با نوع فيزيکي امکان نمايش سهستون همزمان وجود نخواهد داشت. البته، نميتوان منکر اين موضوع شد که بههر حال، بسياري از کاربران و مشتاقان محصولات اپل، از اين نوع طراحي استقبالکرده و آن را انقلابي در اين حوزه خواهند خواند.
اگرچه زيبايي و خلاقيت در توليد و ساخت نرمافزار از اصليترين پارامترهاي موفقيت بهشمار ميآيند، اما بايد به اين موضوع توجه داشت که کاربران استفاده از يک برنامه زشت و معمولي با قابليت استفاده بالا را به يک برنامه خوش ظاهر و پراز ايدههايجذاب، با قابليت استفاده پايين ترجيح داده و بهسادگي برنامه با مشخصات اخير را بهکناري خواهندگذاشت. بهعبارت ديگر، در قرن بيستويكم و زماني که سيستمهاي کامپيوتري با زندگي مردم دنيا عجين شدهاند، ضرورتي در استفاده از المانهاي نمونههاي واقعي براي درک بهتر يک برنامه کاربردي وجود ندارد، بلکه بايد تا جاي ممکن برنامه را ساده، کاربردي و با قابليت استفاده بالا طراحي کرد تا مورد استقبال کاربران قرار گيرد.
منبع:http://www.shabakeh-mag.com ارسال توسط کاربر محترم سايت : hasantaleb