از ميان تمام ابزارهاي ديجيتال عصر حاضر، تلفن همراه و دوربينهاي ديجيتال به ضريب نفوذي بسيار فراتر از سايرين دست يافتهاند. تلفنهمراه يکي از نيازهاي اساسي بشر، يعني برقراري ارتباط را بهراحتي امکانپذير كرده و دوربينهاي ديجيتال در بسياري موارد در ترکيب با ابزار نخست، امکان ثبت لحظهها و ايجاد آثار هنري را به رايگان و بدون نياز به تجهيزاتي نظير آزمايشگاه و دستگاههاي چاپ و ظهور فراهم کرده است و در نتيجه اين مثل قديمي كه يك تصوير ارزشمندتر از ده هزار كلمه است، اكنون مصداقهاي فراواني يافته است. اما براي نگهداري، دستهبندي، ويرايش و ايجاد آثار هنري از مجموعه تصاوير ثبت شده؛ که بهواسطه سادگي ثبت و بدون هزينه بودن روزبهروز بر تعداد آنها نيز افزوده ميشود، احتياج به ابزاري قدرتمند و کارا کاملاً احساس ميشود. شرکت گوگل در راستاي تلاش براي نفوذ هرچه بيشتر به دنياي ديجيتال افراد، از سال 2004 يکي از قويترين ابزارهاي کار با تصاوير ديجيتال را با نام پيکاسا در اختيار کاربران قرار داده است. در اين مقاله به بررسي کلي اين محصول گوگل خواهيم پرداخت.
معرفي
پروژه پيکاسا در اصل شامل دو قسمت است: يکي نرمافزار ويرايش و مديريت عکسPicasa و ديگري سرويس اشتراک تصوير وبي Picasa Web Albums که توسط آزمايشگاههاي گوگل توسعه داده شده و عرضه ميشود. اين محصولات هر دو در ابتدا توسط شركت IdeaLab توليد ميشدند که گوگل با تيزهوشي در سال 2004 و درست در اوج هيجانات عکاسي ديجيتال، با تصاحب اين شرکت، ادامه روند توسعه آنها را در دست گرفت. نام Picasa به نوعي يک بازي کلامي با نام پيکاسو نقاش پرآوازه اسپانيايي است و از سوي ديگر ترکيبي است از دو کلمه Pic به معناي تصوير و Casa که در اسپانيايي به معناي خانه است. پيکاسا يا خانه تصاوير گوگل بهصورت کدهاي بومي براي پلتفرمهاي ويندوز و مکينتاش در دسترس است. اما گوگل به جاي تهيه يک نسخه مجزاي لينوکسي، نسخه ويندوزي را به همراه Wine (شبيهساز محيط ويندوز براي لينوکس) در يک بسته، براي کاربران پلتفرم لينوکس ارائه ميکند. اين نرمافزار بهطور خلاصه مشاهده، ويرايش، دستهبندي و آپلود تصاوير را در سرويس Picasa Web Albums امكانپذير ميکند. اگرچه در حال حاضر صفحه اصلي دانلود اين نرمافزار از ايران قابل دسترسي نيست، اما به دليل رايگان بودن آن ميتوانيد با کمي جستوجو آن را در سايتهاي اشتراک فايل يا حتي سايتهاي شخصي بيابيد.
نصب نرمافزار
پس از دانلود نرمافزار (در حال حاضر آخرين نسخه 3,8 است) و اجراي آن با رابط نصب سه مرحلهاي و بسيار سرراست آن مواجه خواهيد شد. در مرحله اول و در پنجره مجوز گوگل بايد موافقت خود را با شرايط گوگل اعلام كرده، پس از انتخاب محل نصب نرمافزار، دکمه Install را کليک کنيد. در آخرين پنجره (شكل1) گزينههايي براي افزودن ميانبر برنامه به ميزکار، نوار اجراي سريع، استفاده از گوگل به عنوان موتور جستوجوي پيشفرض و حتي اجراي پيکاسا در اختيار شما قرار ميگيرد.
![مروري بر پيکاسا، نرمافزار ويرايش و مديريت تصوير گوگل (1)](/userfiles/Article/1390/09/001/64101.JPG)
شكل 1
افزودن تصاوير
در نخستين اجرا، پيکاسا با نمايش کادري مانند شکل2 محلي را که بايد براي يافتن تصاوير جستوجو کند از شما خواهد پرسيد. اين محل ميتواند پوشههايMy Documents و My Pictures و Desktop يا کل کامپيوتر شما را شامل شود. چون جستوجوي کل کامپيوتر فرآيندي زمانبر است، در اين جا گزينه نخست را انتخاب کنيد. شما هر زمان که مايل باشيد ميتوانيد پوشههاي حاوي تصاوير را به پيکاسا بيافزاييد. در پنجره بعدي (شکل3) ميتوانيد نوع فايلهايي را که بهصورت پيشفرض بايد با پيکاسا نمايش داده شوند، تعيين کنيد که در اينصورت، دوبار کليکكردن هر فايل از آن نوع، به باز شدن آن در نمايش دهنده پيکاسا يا Picasa Viewer منجر خواهد شد. پس از اتمام اين مرحله شما با صفحه اصلي نرمافزار روبهرو خواهيد شد که در آن تمام تصاوير يافت شده در پوشههاي My Documents و... نشان داده شدهاند.
![مروري بر پيکاسا، نرمافزار ويرايش و مديريت تصوير گوگل (1)](/userfiles/Article/1390/09/001/64102.JPG)
شكل 2- شروع جستوجوي تصاوير در My Document يا كل كامپيوتر
![مروري بر پيکاسا، نرمافزار ويرايش و مديريت تصوير گوگل (1)](/userfiles/Article/1390/09/001/64103.JPG)
شكل 3- تنظيم فايلهايي كه بهصورت پيشفرض با Picasa نمايش داده ميشوند.
پنجره نرمافزار از چهار قسمت اساسي تشکيل شده است: قسمت بالاي صفحه که حاوي دکمههايي براي import يا وارد کردن تصاوير، نحوه نمايش پوشهها و مرتب كردن تصاوير است(شکل4 بخش1). در سمت راست اين بخش و در کنار کادر جستوجوي تصاوير، فيلترهايي براي مرتب کردن تصاوير براساس محل، موقعيت جغرافيايي و چهره افراد و حتي يک نوار لغزنده براي مشخص کردن بازه زماني عکسهاي نمايش داده شده وجود خواهد داشت. سمت چپ نشاندهنده پوشهها و محلهايي است پيکاسا در حال حاضر تصاوير آنها را نمايش ميدهد (شکل4 بخش2)؛ وسط صفحه پيش نمايش تمام تصاوير و ويديوها را نشان ميدهد (شکل4 بخش3) و در قسمت پايين صفحه که Photo Tray يا سيني عکسها ناميده ميشود. شما ميتوانيد عکسهايي را به اين سيني بيافزاييد و سپس به کمک ابزارهايي که در سمت راست اين سيني وجود دارد، آنها را چاپ کرده، به وبلاگتان ارسال کنيد يا براساس موقعيت جغرافيايي برچسب بزنيد (شکل4 بخش4).
![مروري بر پيکاسا، نرمافزار ويرايش و مديريت تصوير گوگل (1)](/userfiles/Article/1390/09/001/64104.JPG)
شكل 4- اجزاي پنجره اصلي پيكاسا
براي افزودن پوشههاي حاوي تصوير به پيکاسا بايد از منوي Tools و گزينه Folder Manager استفاده کنيد. در اين صورت در پنجرهاي مشابه شکل 5 ميتوانيد پوشههاي موردنظر خود را به پيکاسا بيافزاييد. در کادر سمت چپ به درايو يا پوشه موردنظر مراجعه کرده و آن را انتخاب كنيد. از کادر سمت راست رفتار پيکاسا با اين محل را مشخص ميکنيد. علامت ضربدر قرمز رنگ به معناي حذف اين محل از نرمافزار پيکاسا، تيک سبزرنگ به معناي يکبار اسکن محل و علامت دايرهاي آبي رنگ به معناي اسکن محل در هر بار اجراي نرمافزار است. آيکون بعدي تعيين کننده روشن يا خاموش بودن قابليت تشخيص و برچسبگذاري چهره در اين پوشه است. به اين ترتيب ميتوانيد تمام محلهاي محتواي تصوير را به پيکاسا معرفي کنيد.
![مروري بر پيکاسا، نرمافزار ويرايش و مديريت تصوير گوگل (1)](/userfiles/Article/1390/09/001/64105.JPG)
شكل 5- مديريت پوشهها درنرمافزار پيكاسا
اما همه تصاوير همواره روي هاردديسک کامپيوتر قرار ندارند. با کليک كردن دکمه Import از نوار بالاي نرمافزار ميتوانيد تصاويري را که روي CD، حافظههاي فلش يا دوربين خود داريد از طريق پيکاسا به کامپيوتر خود منتقل كنيد. با كليك گزينه Import با صفحهاي همانند شکل 6 مواجه خواهيد شد. از منوي بالاي اين صفحه ميتوانيد منبع موردنظر را که به عنوان مثال يک CD يا يک حافظه فلش است، انتخاب كرده و در کادرهاي قسمت پايين تعيين كنيد كه اين تصاوير در چه محلي و در چه پوشهاي از کامپيوتر شما ذخيره شوند.
![مروري بر پيکاسا، نرمافزار ويرايش و مديريت تصوير گوگل (1)](/userfiles/Article/1390/09/001/64106.JPG)
شكل 6- واردكردن تصاوير يك سيدي به گالري پيكاسا
منبع:http://www.shabakeh-mag.com ارسال توسط کاربر محترم سايت :hasantaleb