در اين قسمت سعي داريم نکته هايي مفيد در خصوص درخت پسته در اختيار شما قرار دهيم:
الف) آبياري
با وجود اين که پسته استقامت زيادي به بي آبي دارد، لکن نبايد از آب دادن آن مخصوصا در سنين ابتدايي غفلت شود. به طور متوسط بسته به بافت خاک از نظر نگهداري آب مدار آبياري بسته به سن درخت به شرح زير توصيه مي شود: (به جز فصل زمستان)
درخت با سن 1 تا 3 سال: مدار آبياري 7 الي 10 روز
درخت با سن 3 الي 6 سال : مدار آبياري 12 الي 20 روز
درخت با سن 6 سال به بالا : مدار آبياري يک ماه
بايد توجه داشت زماني که مدار آبياري يک ماه است، در هر آبياري آب زيادي به درخت داده شود تا رطوبت کاملا به عمق خاک نفوذ کند.
ب) هرس
هرس يعني بريدن شاخه هاي اضافي و اين عمل در زمستان انجام مي شود. پس از فرم دهي درخت در سال هاي بعد از پيوند و قبل از باردهي، هرس اهميت دارد که شامل شنگ کردن شاخه ها، سر بر داري و حذف پاجوش ها مي باشد.
هرس باعث درشت شدن ميوه درخت و تا حدي يکنواخت شدن باردهي در سالهاي مختلف مي شود.
ج) کود دهي
کود دامي گوسفندي و گاوي مورد استفاده بايد کاملا پوسيده باشد. بهتر است کود مرغ نيز با کودهاي گوسفندي يا گاوي مخلوط شود و در شياري به عمق حداقل 40 سانتيمتر بسته به سن درخت و عرض 40 سانتيمتر در انتهاي چتر سايه انداز درخت دفن شود. فصل کود دهي فصل خواب درختان يعني زمستان است.
مخلوط کردن کود کامل شيميايي ( N-p-K ) نيز با کود حيواني مورد استفاده مطلوب مي باشد.
دادن کود شيميايي ازته (سولفات آمونيم و سولفات پتاسيم) در مناطق با آب و خاک شور در نيمه دوم ارديبهشت ماه جهت افزايش جوانه هاي رويشي و زايشي، در نيمه دوم تيرماه جهت پر شدن دانه هاي پسته در درختان بارده مناسب است. ميزان کود مصرفي با مشاوره کارشناسان از 100 گرم تا 200 گرم به ازاي هر درخت مي باشد.
استفاده از کودهاي مايع و جامد ميکرو در فصل رشد درخت بسته به نوع کمبود و مشاوره با کارشناسان کشاورزي همزمان با سمپاشي و يا به صورت مستقل بسيار مناسب است. بعد از برداشت پسته دادن کود روي به صورت محلول پاشي توصيه مي شود.
د) دلايل پوکي پسته
1- عدم وجود گرده نر که ناشي از کمبود درخت نر مي باشد مهمترين عامل پوکي پسته بوده و بايد به ازاي هر 10 الي 15 درخت ماده يک درخت نر در باغ پيوند نماييد. در صورت کمبود درخت نر حتما گرده افشاني مصنوعي انجام دهيد.
2- عدم رسيدگي و توجه کامل به درختان از جمله آبياري کم و نامنظم، ندادن کود حيواني و هرس نکردن درختان و غلبه آفات در باغ باعث پر نشدن مغز پسته و يا ريزش جوانه هاي سال بعد مي شود.
ه) آفات مهم پسته
1- پسيل پسته، که حشره زرد رنگ کوچکي است و در حال حاضر بيشترين خسارات را وارد مي کند و موقع خسارت شديد، پاي درخت شکرک ايجاد مي شود.
2- کنه درختان پسته که اين آفت با چشم معمولي قابل مشاهده نيست و علائم آن اينکه ابتدا برگها سبز تيره و سپس حالت چرمي رنگ مي شوند.
3- شپشک پسته، اين آفت کاملا روي برگها و خوشه ها قابل مشاهده است و درخت مورد حمله محصول آن اغلب پوک و نيم مغز مي شود.
براي مبارزه با شپشک استفاده از سم اتيون با نسبت 2?5 – 2 در هزار بسيار مناسب است. ذکر اين نکته ضروري است که براي مبارزه با هر يک از آفات مشاوره با کارشناسان خبره کشاورزي جهت توصيه سم و زمان سمپاشي بسيار مهم است.
و) برداشت پسته
1- پسته را وقتي کاملا رسيد برداشت نماييد.
2- برداشت را ساعتهاي اوليه روز شروع نموده و محصول برداشت شده را زير سايه و يا جاي خنک قرار دهيد.
3- قسمتهاي آلوده به آفت را در باغ جداگانه برداشت نماييد.
4- محصول برداشت شده را سريعا به مراکز فرآوري پسته که تمام اتوماتيک و بهداشتي است انتقال دهيد تا سريعا پوست گيري و جداسازي شود. به اين ترتيب رنگ پوسته سخت پسته سفيدرنگ و بازاري پسندي مناسب خواهد داشت.
منبع:http://www.beytoote.com ارسال توسط کاربر محترم سايت :hasantaleb