پروژه هاي علمي که در سرتاسر جهان به واسطه تلاش محققان در هر لحظه يک پله به جلو رانده مي شوند، نتيجه ايده هايي هستند که هر يک به نوعي مي توانند زندگي بشر را متحول سازند.
به گزارش مهر، هرچه سالها مي گذرند، داستان هايي که در گذشته علمي تخيلي به شمار مي رفتند، رنگي واقعي تر به خود مي گيرند و تخيلات و تصورات بسياري از نويسندگان اين نوع داستان ها، به ايده پردازاني تبديل مي شوند که روياهايشان روزبه روز به حقيقت نزديک تر شده و به ابداعي تبديل مي شوند که مي تواند زندگي انسانهاي امروز را متحول سازند.
در ادامه 10نمونه از چنين ايده هايي که در دانشگاه هاي مختلف در دست تکميل شدن و تبديل شدن به واقعيت قرار دارند معرفي خواهند شد:
پوشش نامرئي کننده
دانشگاه بيرمنگام يکي از دانشگاه هايي است که برروي ساخت پوشش هاي نامرئي کننده با استفاده از «متامواد» تمرکز کرده است. دانشمندان اين دانشگاه درحال حاضر مي توانند اجسام کوچک را با استفاده از متامواد کوچکي که با چشم غيرمسلح قابل مشاهده هستند، نامرئي کنند. انتظار مي رود اين متامواد طي دهه هاي آينده ابعاد بزرگ تري به خود بگيرند و براي پنهان کردن اجسام بزرگ تري از قبيل سلاح ها و تجهيزات نظامي به کار گرفته شوند.
لذت خواندن نسخ خطي
به لطف فناوري ديجيتال، تاکنون محققان در نقاط مختلف جهان اقدام به ديجيتالي کردن نسخ خطي و قديمي کرده اند، يکي از اين پروژه ها توسط محققان دانشگاه آکسفورد انجام گرفته است که طي اين پروژه دستنوشته ها و آثار «جين آستن» به صورت ديجيتالي در اختيار علاقمندان قرار گرفته است. به گفته محققان آکسفورد، اين منبع جديد و غني از نسخ خطي مي تواند زمينه اي جديد و قابل دسترس را براي ارائه آنلاين دست نوشته هاي نويسندگان مشهور جهان فراهم آورد.
روباتها دوست جديد انسانها
دانشمندان در تلاشند روبات هايي را با قابليت ايجاد حافظه و مشارکت در تعاملات اجتماعي ابداع کنند که در اين صورت انسان در آينده براي يافتن همدم و دوست به حيوانات خانگي نيازي نخواهد داشت. محققان دانشگاه پليماوث يکي از گروه هاي فعال در زمينه ساخت چنين روبات هوشمندي هستند، روباتي که مي تواند در زمينه هاي مختلف، از جمله کمک به کودکان بيمار و بزرگسال براي تسريع روند بهبودي به کار گرفته شود.
خون سازي
خون، يا همان رود زندگي، يکي از کمياب ترين منابعي است که به مشکلي مرگبار براي حال حاضر و آينده نزديک تبديل شده است، به ويژه براي بيماراني که از گروه خوني نادر و کميابي برخوردارند.
از اين رو نياز به جايگزيني کم هزينه و قابل دسترس براي اين منبع ارزشمند باعث شده تا دانشمندان در تلاش باشند طرح ساخت کارخانه اي براي توليد خون مصنوعي را به حقيقت تبديل کنند. محققان امپريال کالج لندن يکي از گروه هايي هستند که براي ايجاد چنين کارخانه اي عملکرد بسيار موفقيت آميزي داشته اند. اين محققان با شبيه سازي عملکرد مغز استخوان توانسته اند کارخانه اي کوچک براي توليد خون به وجود بياورند.
خزه هاي دريايي جايگزين نمک
نمک که بسياري آن را سم سفيد نيز ناميده اند توسط گروهي از متخصصان تغذيه خطرناک خوانده مي شود. از اين رو محققان دانشگاه شفيلد براي يافتن جايگزين کم خطرتر نمک، برروي خزه هاي دريايي مطالعه کرده اند. با وجود اينکه درحال حاضر جايگزين هاي متعددي براي نمک وجود دارند، بسياري از اين جايگزين ها با استفاده از کلرايد پتاسيم ساخته شده اند که براي استفاده در بسياري از غذاها نامناسب بوده و طعم بدي از خود در دهان به جا مي گذارند. از اين رو محققان درنظر دارند از بقاياي نوعي خزه دريايي که مانند نمک طعم شوري دارد، حساسيت زا نيست، گياهي است و درصد سديم آن 5/3درصد است به عنوان جايگزيني مناسب براي نمک استفاده کنند.
هوش مصنوعي ويژه پزشکان
پزشکان متخصص در کنار مشغله زيادي که دارند بايد اطلاعات پزشکي خود را درباره انواع داروها و درمانهاي جديد به روز نگه دارند تا بتوانند در زمان مناسب از آنها براي درمان بيماري هاي مختلف استفاده کنند، البته اين کار خود مي تواند براي پزشکان دردسرساز باشد و تصميم گيري درباره درماني خاص را دشوارتر کند.
از اين رو دانشمندان دانشگاه آکسفورد در پروژه اي به نام CREDO در تلاش براي تکميل نرم افزاري هستند که مي تواند از تشخيص هاي پزشکي براي تعيين شرايط بيمار استفاده کرده و درمان متناسب با بيماري را به وي پيشنهاد دهد، البته پزشک مي تواند از اين نرم افزار تنها به عنوان نيروي کمکي استفاده کند و در صورت نامناسب بودن، درمان پيشنهاد شده را رد کند.
شيوه هاي جديد رديابي و درمان سرطان
محققان دانشگاه يورک در حال مطالعه بر روي شيوه هايي هستند که مي توانند با کمک نمونه برداري از خون سرطان ريه را در ابتدايي ترين مراحل شناسايي کند. در صورت موفقيت اين شيوه مي توان از آن براي تشخيص بيماري در افرادي استفاده کرد که خود از بيماري که در بدن دارند بي اطلاعند تا با تشخيص زودهنگام درمان بيماري را ساده تر يا تاثيرگذارتر کنند. همچنين مي توان با کمک اين شيوه افرادي که در گروه پرخطر قرار دارند را شناسايي کرد.
در اين ميان گروهي از دانشمندان دانشگاه کاونتري الگوريتمي را ارائه کرده اند که مي تواند احتمال حضور افراد در تست آزمايش سرطان سينه را پيش بيني کند، از نتايج به دست آمده از اين الگوريتم مي توان در تشويق و آموزش به افرادي که از حضور در چنين تستهايي سرباز مي زنند، و در نهايت نجات جان تعداد بيشتري از مبتلايان به اين بيماري استفاده کرد.
اولين لوزالمعده مصنوعي جهان
ساخت اين لوزالمعده تا به امروز 20 سال از عمر مطالعاتي محققان دانشگاه دي مونت فورت را در انحصار خود درآورده است.
تلاش اين محققان براي ساخت اولين لوزالمعده مصنوعي و از بين بردن نياز به تزريق در بيماران ديابتي در سال 2011 يک قدم ديگر به واقعيت نزديک شد، زيرا آنها توانستند اولين نمونه از اين لوزالمعده را براي استفاده در آزمايش هاي پيش باليني ارائه کنند.
ساخت اندامهاي جايگزين براي انسان
10 درصد از 10 هزار انساني که در انتظار دريافت پيوند عضو به سر مي برند به دليل کمبود منابع اندام هاي اهدايي جان خود را از دست مي دهند. اين وضعيت در صورتي که پروژه محققان دانشگاه کاليفرنيا با موفقيت مواجه شود تغيير خواهد کرد. تاکنون از سلولهاي بنيادين، نانو مواد و نانو ترکيب ها براي رشد موفقيت آميز اندام هايي از قبيل عروق قلب، بيني، گوش و ناي استفاده شده است که از بعضي از آنها در عملهاي پيوند نيز استفاده شده است.
ورزش هاي مجازي تعاملي
ابداع بازي هاي تعاملي، به ويژه بازي هاي ورزشي تعاملي در بهبود سلامت افراد تاثيري قابل ملاحظه اي داشته و دارد. محققان دانشگاه «تي سايد» به منظور نمايش دادن اين تاثير بر روي 50 داوطلب مرد که از سلامت فيزيکي مناسبي برخوردار نبودند مطالعه کرده و آنها را در بازي هاي تعامل رايانه اي مانند بوکس که در آن فرد در برابر يک بوکسور مجازي قرار گرفته و بايد در برابر ضرباتش واکنش نشان دهد، شرکت دادند. نتايج اين مطالعه نشان داد حضور در چنين تمرينهاي شديد و سريعي مي تواند براي سلامت انسان بسيار سودمند واقع شود.
منبع:روزنامه کيهان ارسال توسط کاربر محترم سايت : hasantaleb