آشنايي با انواع فرمت هاي دانلود فيلم در اينترنت
انواع ريليز ها :
CAM
اين نوع فيلم ها معمولا توسط يک دوربين ويديويي ديجيتال در سالن سينماهاي آمريکا ضبط مي شوند . گاهي از يک سه پايه براي ثابت کردن دوربين در محل استفاده مي شود ، ولي اکثرا استفاده از سه پايه ممکن نيست و در طول فيلم لرزش دوربين کاملا احساس مي شود . حتي بعضي اوقات محل نشستن فرد فيلم بردار ثابت نيست و قسمتهايي از فيلم از زواياي ديگر فيلم برداري مي گردد ! . اين فيلم ها معمولا Crop شده اند و هنگامي که نوشته اي روي پرده نمايش داده شود ، اين حالت مشخص مي گردد (مثلا نيمي از نوشته ديده نمي شود) . صدا از طريق ميکروفون خود دوربين ضبط مي شود و خصوصا در فيلم هاي کمدي ، صداي خنده تماشاگران شنيده مي شود . عمدتا کيفيت صدا و تصوير اين ريليز بسيار پايين است ولي گاهي در صورت خالي بودن سالن سينما ، صداي مفهوم تري ضبط مي گردد . اين ريليز معمولا يک يا دو روز پس از اکران فيلم بر روي شبکه قرار مي گيرد .
TeleSync يا TS
اين نوع ريليز از لحاظ کيفيت تصوير تقريبا شبيه CAM بوده ليکن صداي آن ، از يک منبع خارجي ضبط شده است (اين منبع معمولا Jack خروجي هدفون در صندلي مخصوص افراد با شنوايي ضعيف در سينماهاست) . در صورت ضبط مستقيم صدا توسط دوربين به دليل وجود نويز زياد در محيط ، کيفيت نهايي قابل قبول نخواهد بود . اکثر اوقات اين ريليز در يک سالن خالي سينما با از پنجره اتاقک آپاراتچي سينما و به وسيله دوربين هاي حرفه اي تر گرفته مي شود ، در نتيجه کيفيت تصوير اندکي بهبود مي يابد . دقت کنيد که خيلي از لينک هايي که در نام آنها TS ديده مي شود ، در حقيقت CAM هستند و تنها عنوانشان عوض شده است پس در صورت وجود Sample براي فيلم ، قبل از دانلود کامل حتما نمونه را چک کنيد .
TeleCine يا TC
يک دستگاه "تله سينه" ، از روي نوار Positive فيلم (همان نوار آپارات در سينما) يک نسخه ديجيتالي ايجاد مي کند . از لحاظ تئوري کيفيت صدا و تصوير اين ريليز بايد خوب باشد ، ولي بسته به نوع دستگاه TeleCine و مهارت فردي که با دستگاه کار مي کند ، عموما کيفيت ها نوسان دارد . در اين نوع ريليز ، نسبت طول به عرض (Aspect Ratio) کاملا صحيح است ( و فيلم کشيده شده يا Crop شده نيست) . مخفف TC را نبايد با TimeCode اشتباه کرد . TimeCode شمارش گر زماني است که در گوشه بعضي فيلم ها ديده مي شود .
Screener يا SCR
معمولا پيش از اکران عمومي فيلم ها ، نسخه اي از فيلم بر روي نوار VHS ، به فروشگاه هاي ويديويي و يا مراکز فرهنگي جهت کارهاي تبليغاتي و يا بررسي و نقد فيلم فرستاده مي شود . نسبت ابعادي (Aspect Ration) اين فيلم ها ، همواره 4:3 است (به صورت تمام صفحه) . يکي از مشکلات اين نوع ريليز ، پيغام هشداري است که بر روي اين فيلم ها درج مي گردد . اين پيغام حاوي اطلاعات کپي رايت فيلم و پيگيري کپي برداري غيرقانوني از فيلم است . اين پيغام معمولا در فواصل زماني مشخص و براي چند ثانيه به نمايش در مي آيد (در مواردي در کل زمان فيلم نيز وجود دارد) . بسته به کيفيت و کارآيي ابزارآلات استفاده شده براي تهيه نسخه SCR ، فيلم ممکن است کيفيت خيلي خوب (کپي از نسخه Master) و يا کيفيت بسيار ضعيف داشته باشد . اين فيلم ها عموما به صورت VCD يا حداکثر SVCD در آمده و روي شبکه قرار مي گيرند .
DVD-Screener يا DVDSCR
اين ريليز ويژگيهايي شبيه Screener دارد اما نکته اين است که در دو سه سال اخير ، نسخه هاي پيش نمايش به صورت DVD (ولي يک DVD بدون اضافات و پشت صحنه ها و ...) ارائه مي شوند . در اين نوع نيز اکثرا پيغام Ticker يا همان هشدار دهنده کپي رايت وجود دارد . DVDSCR ها ، اکثرا به صورت SVCD يا Xvid و DivX تبديل شده و سپس روي شبکه قرار مي گيرند .
DVDSCR
يک کپي از نسخه DVD نهايي است که به بازار ارائه شده است . اين ريليز معمولا با اندکي فاصله از پايان اکران فيلم در سينماها ، در اينترنت پخش مي گردد . اکثر DVD-Rip ها ، به صورت DivX يا Xvid تبديل و ارائه مي گردند .
R5
R5 مخفف Region 5 است . مي دانيد که در ريليز DVD ها در جهان ، کل دنيا به 5-6 ناحيه تقسيم بندي شده است . به عنوان مثال Region 1 شامل کشورهاي آمريکاي شمالي ، Region 2 شامل اروپا و خاورميانه و غيره . Region 5 هم کشور روسيه و کشورهاي اروپاي شرقي را شامل مي گردد . يک تفاوت DVD ها در نواحي مختلف در Rating آنهاست ، مثلا صحنه هاي داراي خشونت يا Nudity در ناحيه خاورميانه حذف مي گردند . تفاوت ديگر زبان فيلم و زبان زيرنويس DVD است . در Region 5 ، هميشه DVD ها چند هفته زودتر به بازار مي آيند (چون در اين منطقه عموما اکران سينمايي همزمان با جهان وجود ندارد) . پس R5 از نظر کيفيت تصوير همانند يک DVD-Rip است ، ولي چون زبان دي وي دي هاي ناحيه 5 ، انگليسي نيست ، در ريليز R5 ، صداي انگليسي از يک منبع خارجي گرفته شده و روي فيلم سينک مي گردد .
VHS-Rip
معمولا فيلم هاي ورزشي ، فيلم هاي اسکيت سواري و فيلم هاي P.O.R.N بر روي نوار VHS وارد بازار مي شوند . اين ريليز نسخه ديجيتالي همان نوارهاي VHS است .
TV-Rip
عبارت است از اپيزودهاي مختلف سريال هاي تلويزيوني که توسط دستگاههاي DVD ماهواره اي و يا از شبکه هاي کابلي آمريکا ضبط مي گردند . در برخي از اين نوع فيلم ها ، مثل مسابقات کشتي کج (يا کچ !!) ، در انتهاي هر اپيزود ، مصاحبه ها ، پشت صحنه ها و حتي مسابقات غير رسمي نيز نمايش داده مي شود . واژه PDTV در لينک مربوط به سريال ها بسيار مشاهده مي گردد . PDTV ها از طريق يک کارت کپچر ديجيتال در کامپيوتر ، به طور مستقيم دريافت و ذخيره مي گردند ، لذا معمولا بهترين کيفيت را دارند . اين ريليز هم به صورت SVCD و هم به صورت Divx/Xvid يافت مي شود .
WorkPrint يا WP
اين ريليز ، يک نسخه از فيلمي است که هنوز مراحل Post Production آن به پايان نرسيده است . در اين نوع ، ممکن است برخي از صحنه ها و يا موسيقي ها و صداها موجود نباشند و کيفيت تصوير نيز از خيلي ضعيف تا بسيار عالي متغير است . برخي از WP ها ، با نسخه نهايي تفاوتهاي زيادي دارند (به عنوان مثال در نسخه WP فيلم مردان سياهپوش 2 ، به جاي تمام هيولاها ، بازيگر با لباس تمام آبي قرار دارد !) . اين ريليز ، تنها براي کساني مناسب است ، که حوصله منتظر ماندن براي نسخه کامل فيلم را ندارند و يا تشنه ديدن فيلم خاصي هستند .
Divx Re-Enc
اين نوع فيلم ها ، در واقع حاصل تبديل VCD اريجينال فيلم ، به يک فايل با حجم پايين (150 الي 250 مگابايت) از نوع Divx/Xvid هستند . عموما ، لينک هاي اين ريليز ، در فروم ها با ظاهري شبيه Film.Name.Group.1of2 ديده مي شوند . دو گروه مشهور که Divx Re-Enc را تهيه و در شبکه پخش مي کنند عبارتند از SMR و TND . اين ريليز اصولا ارزش دانلود کردن ندارد ، مگر اينکه شما بر داشتن فيلم ، با حجم پايين ، ولي با بهترين کيفيت ممکن اصرار داشته باشيد .
Watermarks
بسياري از فيلم هايي که از طريق بلاگرهاي آسياي شرقي در شبکه گسترش مي يابند (که به Asian Silvers يا PDVD معروفند) ، در گوشه اي از تصويرشان ، نام گروه مسئول در خريد و پخش غيرقانوني فيلم به صورت يک حرف يا يک عبارت درج شده است . مشهورترين اين عبارت ها ، Globe است که در گوشه اکثر ريليزهاي TV-Rip ديده مي شود .
انواع قالب ها :
VCD يک قالب بر پايه فشرده سازي MPEG1 و داراي Bitrate ثابت 1150 کيلوبيت در ثانيه (kbps) و نيز رزولوشن 352x240 نقطه است . VCD ها اکثرا براي انتقال ريليزهاي با کيفيت پايين تر (screener, TC , TS , CAM) مورد استفاده قرار مي گيرد ، براي اينکه کل فيلم حجم کمتري پيدا کند و بتوان مدت زمان بيشتري از فيلم را بتوان در يک ديسک جاي داد . هم VCD ها و هم SVCD ها ، بر اساس دقيقه زمان بندي مي شوند . و در حال حاضر ، دقيقا مي توان 80 دقيقه فيلم VCD را بر روي يک سي دي 700 مگابايتي جا داد .
SVCD يا Super VCD
SVCDقالبي بر پايه الگوريتم فشرده سازي MEPG2 بوده (همانند DVD) ، و مي تواند نرخ Bitrate متغيري تا حداکثر 2500 کيلوبيت در ثانيه (kbps) داشته باشد . رزولوشن تصوير در اين قالب 480x480 نقطه است ليکن حين پخش (توسط کامپيوتر يا دستگاه DVD-Player) ، نسبت ابعادي آن به 4:3 تبديل مي يابد (توجه داريد که رزولوشن 480x480 يک تصوير مربعي به ما ميدهد ، ولي نسبت طول به عرض تلويزيون ها يا مانيتورهاي عادي 1.33 و مستطيلي است) . با توجه به نرخ Bitrate متغير ، مدت زماني از فيلم SVCD که مي توان بر روي يک CD جاي داد ، متفاوت است ، و به طور معمول 35 تا 60 دقيقه فيلم SVCD روي يک CD جاي مي گيرد . براي رسيدن به کيفيت بهتر در SVCD ، در هنگام Encode کردن فيلم مادر ، از روش Multiple-Pass استفاده مي شود . اين روش زمان طولاني تري را مي طلبد ولي حاصل آن ، فيلمي با حجم کمتر و کيفيت بهتر است .
XVCD/XSVCD
گاهي VCD و SVCD هايي هستند که از قوانين و مباني استاندارد اين قالب ها پيروي نمي کنند . در هر کدام از آنها ، ممکن است رزلوشن و يا Bitrate چيزي متفاوت از مقادير استاندارد باشد . اين نوع فيلم ها ، معمولا در کامپيوتر به راحتي به نمايش در مي آيند ولي دستگاه هاي پخش کننده ديسک (DVD Player ها) ، عکس العمل هاي متفاوتي نسبت به آنها دارند (مثلا دستگاههاي Philips آنها را بدون مشکل پخش مي کنند ، ولي اکثر دستگاههاي Sony فقط صداي اين فيلم ها را پخش مي کنند ) . اين قالب معمولا توسط افرادي استفاده مي شود که قصد ريليز و پخش فيلم در اينترنت را ندارند ، و فيلم را براي آرشيو شخصي شان مي خواهند .
Divx/Xvid
Divx (بخوانيد : ديو اکس نه دايوايکس !) ، قالبي است که براي استفاده در پلت فرمهاي چندرسانه اي طراحي شده است . Divx از دو سيستم کدينگ ، يکي Low Motion و ديگري High Motion استفاده مي کند . تا دو سال پيش ، تنها کدينگ Low Motion وجود داشت ، و اگر دقت کنيد ، در فيلمهاي Divx سالهاي پيش ، فيلمهايي Drama ، Romance و ... که داراي صحنه هاي اکشن زياد نبودند ، کيفيت قابل قبولي داشتند ولي در همان زمان ، فيلمهاي اکشن که داراي صحنه هايي با حرکت دوربين زياد و سريع بودند ، در قالب Divx دچار مشکب مي شدند و کيفيت شديدا افت مي کرد . از اواخر سال 2004 و با آمدن Divx نسخه 5 ، کدينگ High Motion اين مشکل را برطرف نمود . روشي تحت عنوان SBC يا Smart Bitrate Control در اين نسخه به کار گرفته شده که در حين کدينگ فيلم مادر ، بسته به نوع صحنه ها ، سيستم کدينگ بين دو حالت Low Motion و High Motion سوئيچ مي شود . اين قالب حالت Anamorphic دارد و مقادير Bitrate و رزولوشن قابل تغيير و انتخاب دلخواه هستند . اما تفاوت DivX و Xvid چيست ؟ بد نيست بدانيد ، Xvid قالب اصلي و قديمي تر است (اگر چه اکنون DivX شناخته شده تر است) . قالب Xvid از ابتدا به صورت Open Source (کد باز) ، طرح ريزي شده و هر کس مي تواند بنا به دلخواه خود ، تغييراتي در برنامه کدينگ آن ايجاد کند ، ولي DivX در واقع نوع انحصاري شده ي Xvid است ، و تغييرات در اين قالب تنها توسط شرکت دارنده کپي رايت آن ، ايجاد مي شود . همچنين در Divx ، تنظيمات مربوط به انتخاب Bitrate ، رزولوشن ، MultiPass Enconding و ... بسيار محدود شده اند . به تازگي ، شرکت هاي سازنده DVDPlayer نيز به مزيت هاي اين قالب (کاهش شديد حجم فايل بدون کاهش آنچناني از کيفيت فيلم در مقايسه با DVD) پي برده اند و در محصولات خود ، از DivX و Xvid نيز پشتيباني مي کنند .
CVD
CVD ترکيبي از دو قالب VCD و SVCD مي باشد و عموما توسط اکثر دستگاههاي DVD-Player پشتيباني مي شود . اين قالب داراي کدينگ MPEG2 و نيز نرخ Bitrate مشابه SVCD است ولي رزولوشن آن 352x480 نقطه است . در حال حاضر هيچ گروهي فيلم ها را در اين قالب ريليز نمي کند .
DVD-R
DVD مخفف Digital Versatile Disc است (يعني ديسک چندمنظوره ي ديجيتالي) . قطعا تاکنون با انواع مختلفي از دي وي دي ها رو به رو شده ايد . مثل : DVD-R ، DVD+R ، DVD-RAM و DVD-RW و يا Mini-DVD .
آنچه ما بيش از همه در بازار ايران مي بينيم و با آن سر و کار داريم DVD+R و DVD-R است . بد نيست بدانيد ، اين دو نوع از لحاظ ساختاري هيچ تفاوتي با هم ندارند . موضوع اصلي در مورد اين دو ، به دعواي توليدکنندگان DVD در اواسط دهه 90 برميگردد . شرکت هاي پاناسونيک، نوشيبا، اپل، هيتاچي، ان اي سي، پايونير، سامسونگ و شارپ از DVD-R پيشتيباني مي کنند ، حال آنکه شرکتهاي فيليپس، سوني، هيولت پاکارد، بل، ريکو، ياماها و ساير توليدکنندگان DVD از DVD+R حمايت مي کنند . (دعوا تنها بر سر ثبت اين محصول به نام گروه خود است !!) . DVD هاي موجود در بازار ما ، عموما از نوع يک طرفه و يک لايه هستند و مي تواند 4.7 گيگابايت اطلاعات ذخيره کنند (اين حجم در حالت دولايه به 9.4 و در حالت دوطرفه و دولايه به 17 گيگابايت مي رسد) . فيلم هاي DVD ، داراي قالب فشرده سازي MPEG2 (همانند SVCD) هستند وليکن رزولوشن آنها به طور استاندارد 720x480 نقطه بوده و داراي نرخ Bitrate متغيري از 2 تا 10 مگابيت در ثانيه (Mbps) مي باشند . يکي از مزيت هاي DVD ، امکان انتخاب زيرنويس به زبان هاي مختلف و حتي انتخاب زبان دوبله فيلم در برخي از آنهاست . در بسياري از DVD ها پشت صحنه هاي فيلم و يا تبليغ ساير فيلم ها و گاها Music Video هاي مرتبط با فيلم گنجانده مي شود . حتما به ياد داريد که در اوائل ورود DVD به بازار ، بحث از گنجاندن امکان انتخاب نماي ديد (Viewing Angle) در DVD ها بود ، ولي بد نيست بدانيد ، اين اتفاق جز در تعداد معدودي از فيلم ها رخ نداد و کم کم به فراموشي سپرده شد
منبع::Freedanload.com ارسال توسط کاربر محترم سايت :asghgr