تلفنهاي سهبعدي
پس از انقلابي که فيلم آواتار در صنعت فيلمهاي سهبعدي به پا کرد، به سرعت صاحبان تمام صنايع به فکر سهبعديسازي محصولات سختافزاري و نرمافزاري خود افتادند. صنعت تلفنهاي همراه نيز از اين جريان دور نماند و با فاصله کمي گوشيهاي با قابليت نمايش سهبعدي از برندهاي مختلف از گوشه و کنار سر برآوردند. ابتدا اچتيسي با گوشي EVO 3D بود که البته براي مشاهده قابليت 3D آن نياز به استفاده از عينکهاي مخصوص هست. پس از آن الجي با Optimus وارد شد که براي نخستين بار در حوزه تلفنهاي همراه يک گوشي سهبعدي واقعي عرضه کرد. همچنين اين گوشي مجهز به دو دوربين 5 مگاپيکسلي مخصوص گرفتن فيلم سهبعدي است.
شرکتهاي ديگري هم در اين زمينه کار کردهاند. Spice که يک سازنده هندي است، گوشي ViewD خود را با قابليت سهبعدي به توليد انبوه رساند و شرکت چيني Zen Mobile يک گوشي سهبعدي تحت عنوان Zen S30 روانه بازار کردهاست.در اين گوشي اخير از فناوري استريوسکوپيک براي مشاهده فيلمهاي سهبعدي بهره گرفته شده که ديگر نياز به استفاده از عينک مخصوص را مرتفع ميکند.آخرين اخبار حکايت از آن دارند که سامسونگ و اپل هم بيکار ننشستهاند و در زمينه گوشيهاي سهبعدي ايدههاي بزرگي در سر دارند که تا يکي دو سال آينده نتايج آن را خواهيم ديد.پيشبيني شده تا سال 2015 فروش جهاني دستگاههاي سهبعدي به قريب 148 ميليون دستگاه برسد که مسلما تلفنهاي همراه سهم عمدهاي از اين بازار خوشآتيه خواهند داشت.
تبلتهاي سهبعدي
تبلتها هنوز عملا و رسما به اين حوزه وارد نشدهاند. الجي اعلام كرده است كه نخستين تبلت سهبعدي خود را تحت عنوان 3D Pad يا G-Slate تا يکي دو ماه ديگر عرضه خواهد کرد. اما در واقع اين تبلت فقط امکان ضبط ويديوي سهبعدي را خواهد داشت و خود قابليت نمايش سهبعدي ندارد. از سوي ديگر، HTC رقيب نزديک الجي در اين زمينه اعلام کرده تبلت EVO 3D خود را تا ماه آينده عرضه خواهد کرد؛ با اين تفاوت که اين ابزار علاوه بر عکسبرداري سهبعدي قابليت نمايش فيلمهاي سهبعدي را بدون نياز به عينک نيز خواهد داشت.
ايسوس نيز در نمايشگاه کامپيوتکس 2011 امسال از تبلت 7 اينچي Eee Pad Memo رونمايي کرد که بنا به ادعاي اين شركت کوچکترين تبلت سهبعدي جهان خواهد بود و اوايل سال 2012 در اختيار مصرفکنندگان قرار خواهد گرفت.شايعه شده تبلت آندرويدي S يا P سوني هم از حالت سهبعدي استريوسکوپيک پشتيباني خواهد کرد. در نهايت کارشناسان امر، عرضه نسخه ويژهاي از آيپد اپل را تحت عنوان 3D ipad تا آخر سال جاري ميلادي تاييد کردهاند. از نوکيا و توشيبا نيز خبرهايي درباره توليد يک تبلت سهبعدي درز کرده که هنوز هيچکدام توسط منابع رسمي اين شرکتها تاييد نشدهاند.
کنسولهاي سهبعدي
تاکنون تنها کنسول بازي که با قابليت سهبعدي ساخته شده 3DS، در واقع همان کنسول پرتابل DS نينتندو است که امکان 3D هم به آن افزوده شده. در اين کنسول هم از همان فناوري «تفاوت منظر» و دوربين استريوسکوپيک بهره گرفته شده که با تشخيص حرکات بازيكن و تطبيق تصاوير بازي با آن به گونهاي که احساس سهبعديبيني را القا کنند، نياز به عينک مخصوص را از بين ميبرد. البته فعلا فقط بازيهاي محدودي از اين فناوري کنسول 3DS پشتيباني ميکنند که نينتندو درصدد است تا سال آينده با گنجاندن بازيهاي محبوبتر گيمرها در فهرست بازيهاي سهبعدي کنسول 300 يورويي خود، فروش آن را به سطح مورد انتظارش برساند.
چگونگي عملکرد دستگاههاي سهبعدي
بهطور معمول در هنگام تماشاي يک فيلم سهبعدي، عينکهاي مخصوص (با بهرهگيري از روشهاي مختلف) تصوير متفاوتي براي هر چشم توليد ميکنند که در نهايت باعث ميشود کاربر يک تصوير سهبعدي را مجسم کند. در عمل، مغز انسان اين دو تصوير متفاوت را با يکديگر ترکيب و يک تصوير سهبعدي خلق ميکند. بهطور معمول از دو نوع عينک آناگليف و پلاريزه براي تفکيک تصاوير استفاده ميشود که نوع دوم پيشرفتهتر بوده و کارايي بهتري هم دارد. در مدل آناگليف، هرکدام از لنزها لايه متفاوتي از تصوير را براي چشم مسدود ميکنند و اين امر سبب ميشود تا تصاوير متفاوتي براي هر چشم به نمايش دربيايد. در حالت دوم، تصاوير علاوه بر آنکه داراي زاويه ديد متفاوتي هستند، از لحاظ قطبيت (عمودي و افقي بودن) نيز با يکديگر فرق دارند و عينک پلاريزه، تنها اجازه ورود يکي از قطبيتها (يکي عمودي و ديگري افقي) را براي هرکدام از چشمها ميدهد و اين امر سبب ميشود تا چشم، تصاوير جداگانه را ديده و مغز با ترکيب آنها، يک تصوير سهبعدي را ايجاد نمايد.
اما در خصوص ابزارهاي کوچکي مثل تلفن همراه، تبلت يا کنسول پرتابل، ايده استفاده از عينک چندان منطقي و جالب به نظر نميرسد. مسلما هيچ کاربري دوست ندارد هرجا و هر زمان که لازم شد از وسيله خود استفاده کند، ناچار باشد در کوچه و خيابان عينک به چشم بزند و سپس به سراغ دستگاه همراه خود برود.به همين منظور اين اواخر سازندگان ابزارهاي همراه ( از جمله LG) به سراغ يك فناوري تحت عنوان «مانع ايجادکننده اختلاف نظر آستريوسکوپيک» يا به طور خلاصه APB رفتهاند که نياز به عينک را براي مشاهده تصاوير سهبعدي برطرف ميکند. اين کار به مدد ابزاري حاصل ميشود که به صورت يک لايه افزوده روي LCD قرار ميگيرد و خود وظيفه ايجاد اختلاف نظر براي دو چشم و در نتيجه به وجود آوردن تصور سهبعدي براي کاربر را برعهده ميگيرد. در مقابل، اين فناوري براي دستگاههاي بزرگ مثل سينما و تلويزيون که فاصلهشان با چشم و زاويهشان نسبت به دوچشم اندک است، مناسب نخواهد بود و همان تاثير سهبعدي مطلوب را القا نميکنند.
نخستين بار شرکت ژاپني شارپ روي اين فناوري کار کرد. اما به دلايل نامشخصي پس از مدت کوتاهي آن را كنار گذاشت و در عمل ميدان را به رقبايش واگذار کرد (گرچه شنيده ميشود شارپ قصد دارد تا آخر سال 2011 نخستين گوشي سهبعدي خود Aquos 3D را تحت سيستم عامل آندرويد 2,3 در بازارهاي ژاپن عرضه کند).کاري که شارپ کرد، استفاده از يک LCD دو حالته بود که ميتوانست بين حالتهاي دوبعدي و سهبعدي سوييچ کند و نيازي به استفاده از عينک نداشت. در واقع اين لايه روي LCD تصوير را پولاريزه ميکرد. وقتي قابليت تعويض حالت غيرفعال ميشد، شما ميتوانستيد محتويات گوشي را در حالت دوبعدي معمولي ببينيد. اما با فعال شدن APB اين فناوري با دستکاري و تغيير دادن زاويه شکست اشعههاي نور خروجي از صفحه نمايش، الگوهاي تصويري متفاوتي براي دو چشم راست و چپ خلق ميکند. حاصل اين روال، همان اتفاقي است که دست آخر با عينکهاي سهبعدي هم ميافتد و تصوير ترکيبشده در مغز نمايي سهبعدي را به کاربر القا ميکند.
منبع:ماهنامه شبکه ارسال توسط کاربر محترم سايت :hasantaleb