سياره ژوپيتر در فاصله 150 سال نوري زمين قرار دارد.
يک ستاره شناس در اعلام کرد که براي اولين بار نشانه هايي از وجود آب در سياره اي خارج از منظومه شمسي رديابي شده است. اين کشف براي دانشمنداني که مشتاق يافتن حيات در سيارات ديگر هستند، بسيار اميدوار کننده است.
تراويس بارمن (Travis Barman)، ستاره شناسي از رصدخانه لوول (Lowell) واقع در آريزونا، گفته است که بخار آب در جو سياره گازي بزرگي مانند مشتري يافته شده است. اين سياره که به نام HD 209458b شناخته ميشود، در فاصله 150 سال نوري از زمين و در مجمع الکواکب پگاسوس (فرس اعظم) قرار دارد.
در ماه فوريه، دانشمندان ديگر اعلام کرده بودند که در جو اين سياره و يک سياره ديگر مشابه مشتري، نشانه هاي آب مشاهده نکرده اند.
بارمن ميگويد: “من به صحت اين يافته اعتقاد دارم، و با توجه به اينکه مدتهاست که وجود آب در جو اين سياره و تعداد ديگري از سيارات پيشبيني شده بود، اين کشف را خبر بسيار خوبي ميدانم.”
رصدخانه لوول، که يک انستيتوي خصوصي تحقيقات نجومي است، اين کشف را اعلام کرد و گزارش آن براي چاپ در نشريه Astrophysical Journal به تاييد رسيد. بنابر اين گزارش، اين تحقيق توسط ناسا پشتيباني شده است.
رديابي وجود بخار آب به اين دليل امکان پذير بوده که اين سياره، در زمين از نقطه ديد بسيار خوبي برخوردار است، مسير حرکت آن به دور ستاره اش، طوري است که هر3 و نيم روز يک بار از مقابل ستاره عبور ميکند و امکان محاسبات دقيق را فراهم ميکند.
دانشمنداني که به دنبال نشانه هاي حيات خارج از زمين هستند، مشتاق يافتن شواهدي از آب در سياره هاي ديگر – در منظومه شمسي و خارج از آن- هستند، زيرا از نظر ما، آب مايه اصلي حيات به شمار ميرود.
بارمن يادآوري ميکند که وجود حيات در يک سياره مشابه مشتري و گازي در مقايسه با سياره جامد و سنگي چون زمين، بسيار بعد به نظر ميرسد . يافتن بخار آب در جو آن پاسخي به پرسش دانشمندان مذکور نخواهد داد.
بخشي از يک پازل
به گفته بارمن: “اين کشفيات براي دادن پاسخ صريح به پرسشي تا اين حد پر اهميت، مناسب و کافي نيستند.”
“بدون شک اين يافته ها ميتوانند تکه هايي از يک پازل باشند- دانستن وجود و چگونگي تقسيم آب در منظومه هاي شمسي ديگر براي دانستن اينکه آيا شرايط براي وجود زندگي مناسب است يا خير، بسيار اهميت دارد. وجود آب امکان حيات را نفي نميکند اما به معناي وجود قطعي آن هم نيست.”
او معتقد است که اين کشف دليل محکمي براي اعتقاد به وجود آب در ديگر منظومه هاي شمسي است.
آب بر روي زمين فراوان است و در مناطق ديگر منظومه شمسي - مانند قطبهاي جنوب و شمال مريخ به شکل قطعات عظيم يخ - يافته شده است. سياره HD 209458b اولين سياره خارج از منظومه شمسي است که وجود جو در آن کشف شده است. لازم به ذکر است که بيش از 200 سياره شناخته شده در خارج از منظومه شمسي ما وجود دارند.
منبع:news.yahoo.com