برنامه ريزي براي توسعه بازار در شرايط بحران مالي جهان ......
در حالي که بحران مالي بر جهان همچنان زمينه ساز تداوم رکود اقتصادي در اکثر کشورهاست آيا موسسات پولي و مالي کشور ما از جمله ليزينگ ها مي توانند از اين فرصت به طور مطلوب استفاده کنند. به نظر مي رسد شرکت هاي ليزينگ به دليل حجم نسبتاً کوچک نسبت به موسسات پولي مانند بانک ها يا موسسات مالي و اعتباري مي توانند با انعطاف پذيري بالايي نسبت به فرصت سازي از بحران حاکم بر اقتصاد جهان وارد عمل شوند.
? علل بحران از نگاه کارشناسان پولي
کارشناسان پولي، مجموعه علل بروز بحران در جهان را به شرح زير برمي شمرند:
? عدم وجود مکانيسم کنترلي در بازار
? سوداگري در بازار نفت و افزايش ريسک هاي منطقه اي
? بي اعتمادي مردم به سيستم ها و شرکت هاي مالي
? تاثير بحران بر بازار سهام
? رشد سريع اقتصاد چين و هند
? عدم اعتماد مردم به سيستم بانکي
? بيکاري گسترده
? نرخ در حال تنزل سودهاي بانکي و غيربانکي.
در همين راستا اين کارشناسان، تهديدات و فرصت هاي ايران را در قالب موارد زير ذکر مي کنند:
? تهديدات
ـ کاهش شديد قيمت نفت
? کاهش قيمت سير محصولات عمده صادراتي:
- کاهش ارزش دارايي مالي کشور
- کاهش صادرات محصولات غيرنفتي
- افزايش ورشکستگي بانک هاي طرف معامله با ايران
- کاهش توليدات داخلي، کاهش درآمد بانک ها و محدوديت معاملات
- کاهش ارزش سهام تعدادي از شرکت هاي بورسي
? ورود سرمايه به بازارها
? چالش در خصوصي سازي.
فرصت ها براي ايران نيز به شرح زير است:
? افزايش ميل ايرانيان مقيم خارج از کشور به انتقال سرمايه ها و منابع مالي خود به ايران به علت دور بودن نسبي بازار ايران از مشکلات ايجاد شده در غرب
? افزايش هزينه تامين مالي پروژه ها در کشورهاي رقيب به علت افزايش هزينه هاي مالي در سيستم بانکي غرب
? امکان تمايل بيشتر بانک هاي بزرگ در کار کردن با بانک هاي ايراني به علت محدوديت هاي موجود در بازارهاي مالي، در صورت حل يا حداقل تقليل موانع موجود
? کاهش شديد تعداد پروژه هاي اجرايي در غرب و افزايش ميل و رغبت ورود شرکت ها و موسسات مجري بين المللي به پروژه هاي اجرايي ايران
? افزايش جذابيت سرمايه گذاري در ايران مخصوصاً در پروژه هاي نفت و گاز به علت کاهش ميزان امکانات سرمايه گذاري در ساير نقاط جهان
? غير اقتصادي شدن استخراج نفت از منابعي که هزينه استخراج آن بالاست و در نتيجه کاهش سطح کل نفت استخراج شده
? فرصت خريد کارخانجات، پالايشگاه ها، نيروگاه ها، ماشين آلات، تجهيزات و....
? فرصت هاي نظام بانکي
? امکان سرمايه گذاري يا خريداري شرکت ها، موسسات مالي و بانک هاي کوچک و متوسط خارجي
? رايزني با بانک هاي موثر به منظور تقويت روابط کارگذاري و توسعه معاملات مالي
? طراحي برنامه هاي بازاريابي بين المللي به منظور جذب سرمايه هاي ايرانيان مقيم خارج از کشور
? طرح هاي سودآور به منظور جذب سرمايه گذاران خارجي از طريق تشکيل صندوق هاي سرمايه گذاري مالي.
کارشناسان بازار سرمايه معتقد هستند آسيب بازار سرمايه ايران به دلايل زير حداقل خواهد بود:
? عدم پيچيدگي ابزارهاي مالي به کار گرفته شده و امکان اعمال نظارت بيشتر
? پايين بودن ريسک بورس ايران به دليل تنوع مناسب شرکت ها و صنايع پذيرفته شده
? حضور کمرنگ واسطه هاي مالي بين المللي به دليل ساختار توليدي شرکت هاي بورسي
? استفاده از ابزارهاي اسلامي در بورس
? پايين بودن ضريب نسبت قيمت به درآمد بازار سهام ايران.
فرصت هاي بازار سرمايه ايران به شرح زير است:
? فرصت ها
ـ استفاده از فرصت هاي جديد براي خريد کالاهاي سرمايه اي مورد نياز از بازار جهاني به دليل کاهش شديد قيمت آنها
ـ برنامه ريزي مناسب براي جذب سرمايه گذاري خارجي از طرق ممکن
ـ حضور فعال در بازارهاي خارجي با سازوکار عرضه سهام در بورس هاي بين المللي.
? اما اقداماتي که بايد انجام شود
? تلاش جهت جلوگيري از کاهش تقاضاي کل و موازنه منفي تر از پرداخت ها
? حمايت از تامين مالي شرکت هاي بورسي صادراتي
? ايجاد و راه اندازي صندوق هاي سرمايه گذاري خطرپذير.
? فرصت هاي شرکت هاي ليزينگ
با توجه به علل بحران و فرصت هاي بازارهاي پول و سرمايه در ايران، اکنون سوال اين است که مسيرهايي که شرکت هاي ليزينگ مي توانند براساس حوزه عملشان، بحران فعلي را تبديل به فرصت کنند، کدام است. در يک نگاه کلي، به نظر مي رسد، اين شرکت ها، حداقل در چهار مسير مي توانند از شرايط حاکم بر بازارهاي جهاني، حداکثر استفاده را ببرند.
1) ورود به ليزينگ برون مرزي
2) ليزينگ کالاهاي استراتژيک
3) خريد سهام شرکت هاي ليزينگ در کشورهاي ديگر
4) مشارکت در تاسيس صندوق هاي سرمايه گذاري خطرپذير.
? ورود به ليزينگ برون مرزي
از آنجا که به دليل بحران مالي، تقاضا براي کالا و خدمات مختلف کاهش يافته شرکت هاي ليزينگ خارجي، براي جبران و کاهش سود ملي خود تمايل بيشتري خواهند داشت تا به مشارکت با شرکت هاي ليزينگ ايراني بپردازند تا بتوانند خدمات بيشتري را در داخل ايران ارائه دهند. اين شرکت ها همچنين مي توانند شرکت هاي ليزينگ ايران را درخصوص تامين منابع، کاملاً ياري کنند. ليزينگ مرزگذر از آن رو براي شرکت هاي ليزينگ داخلي بيشتر اهميت دارد که در شرايط فعلي علاوه بر آنکه شرايط مربوط به تحريم ها، کم رنگ تر شده، قدرت چانه زني شرکت هاي داخلي افزايش يافته است. استفاده از ليزينگ مرزگذر مي تواند به شرکت هاي ليزينگ در انتقال دانش و تکنولوژي ليزينگ به خوبي ياري رساند.
? خريد سهام شرکت هاي ليزينگ خارجي
يکي ديگر از فرصت هاي شرکت هاي ليزينگ داخلي، ورود به حوزه خريد سهام شرکت هاي ليزينگ خارجي است. در حالي که موسسات پولي و مالي در کشورهاي مختلف در مرکزيت بحران قرار دارد، بنابراين قيمت سهام شرکت هاي ليزينگ که موسسه پولي محسوب مي شوند در حداقل قرار دارد. شرکت هاي ليزينگ داخل مي توانند با ورود به خريد سهام اين شرکت ها، فوايد زيادي را از اين طريق به دست آورند. از جمله انتقال دانش و تکنولوژي ليزينگ،مشارکت در استفاده از کالاهايي که اين شرکت ها جهت اجاره خريداري کرده اند يا قرارداد خريد آنان را دارند. توسعه فعاليت اين شرکت ها در ايران و افزايش سودآوري اين شرکت ها در نهايت به سودآوري شرکت مادر منجر مي شود. از سوي ديگر، خريد سهام شرکت هاي ليزينگ خارجي، به نوعي جست وجوي بازارهاي جديد در کشورهاي خارجي براي ليزينگ است.
? ليزينگ کالاهاي استراتژيک
در حالي که شرکت هاي ليزينگ ايراني، قادر به ورود به اجاره برخي کالاها، مانند هواپيما نيستند شرايط جديد عملاً زمينه اين را فراهم مي کنند که آنان بتوانند درباره ليزينگ توليد محصولات وارد عمل شوند. خريد و اجاره هواپيما در شرايط فعلي از دو زاويه سودزاست. اول آنکه توليدکنندگان هواپيما، به دليل کاهش تقاضا با قيمت پايين تري کالاهاي خود را عرضه خواهند کرد و درخصوص فروش نيز، پذيرايي چانه زني هاي بيشتري هستند. بحث دوم آن است که شرکت هاي ليزينگ آسان تر خواهند توانست که از تور تحريم ها خروج کنند.
? مشارکت در تاسيس صندوق هاي سرمايه گذاري خطرپذير
يکي ديگر از مسيرهاي شرکت هاي ليزينگ براي فرصت سازي از بحران، ورود و مشارکت در صندوق هاي سرمايه گذاري خطرپذير از جمله «فانت»هاست. اين صندوق ها شرکت هاي ليزينگ را قادر خواهند کرد توانايي بيشتري در مهندسي فروش انجام دهند. با توجه به کاهش نرخ بهره در کشورهاي ديگر و جست وجوي محل هاي سرمايه گذاري، تشکيل اين صندوق ها براي اجراي پروژه هاي مختلف شرکت هاي ليزينگ بسيار موثر است.
اما اينکه شرکت هاي ليزينگ تا آن حد بتوانند از اين فرصت ها استفاده کنند، به مقوله هايي چون دانش، ريسک و البته بسته هاي حقوقي و مالي بستگي دارد.
نکته اساسي آن است که شرکت هاي ليزينگ به خصوص شرکت هاي وابسته به بانک ها، توانايي بسيار بيشتري براي ورود به مسيرهاي چهارگانه بالا دارند.
? اهميت موضوع
در حالي که جهان با بحران مالي سختي دست و پنجه نرم مي کند ايران به دليل ساختار ويژه اقتصادي آن، آسيب پذيري بسيار کمتري نسبت به ديگر کشورها دارد. از سوي ديگر ظرفيت هاي ايران در حوزه هاي مختلف اقتصادي، اين امکان را فراهم آورده که فرصت هاي جديدي براي فعالان اقتصادي فراهم شود.
يک دسته از اين فعالان، شرکت هاي ليزينگ هستند. اين موسسات پولي، اعتباري و بعضاً مالي (به معناي حضور در بورس) شرايط کاملاً ويژه اي براي استفاده از فرصت هاي به وجود آمده را دارند. شرکت هاي ليزينگ از جمله شرکت هايي هستند که از شرايط فعلي نه تنها زياني نمي بينند که به دليل کاهش قيمت کالاها و در عين حال کاهش توان خريد متقاضيان مي توانند ضمن عرضه خدمات ارزان تر سود بيشتري را کسب کنند.
اين شرکت ها در سايه دو عامل کاهش بهره در کشورهاي مختلف و همچنين کاهش قيمت محصولات مختلف مي توانند خدمات خود را ارزان تر به متقاضيان عرضه کنند. اين شرکت ها مي توانند با توجه به فرصت هايي که براي آنان به وجود آمده به خوبي بازار خود را توسعه دهند. اما پيش شرط اين مساله، سه عامل افزايش دانش ،ريسک پذيري و استفاده از مشاوران مجرب داخلي يا خارجي است.
منبع:روزنامه سرمايه ارسال توسط كاربر محترم:omidayandh