يكي از رايج ترين اشتباهاتي كه اكثر سرمايه گذاران و معامله گران تازه كار مرتكب مي شوند اين است كه بدون آنكه در مورد كاري كه مي خواهند انجام دهند، بيانديشند وارد بازار مي شوند.
بخشي از اساسي ترين اصول و قوانين بازي اوراق بهادار و نقش بسيار موثر آنها در بهبود دادوستد در زير ترسيم شده است:
1) پيش از پرش ياد بگيريد.
يكي از رايج ترين اشتباهاتي كه اكثر سرمايه گذاران و معامله گران تازه كار مرتكب مي شوند اين است كه بدون آنكه در مورد كاري كه مي خواهند انجام دهند، بيانديشند وارد بازار مي شوند. به بيان ديگر بدون هيچ برنامه و تصميمي آغاز به فعاليت و دادوستد مي كنند. اينگونه افراد پيش از آنكه دارايي خود را به خطر بياندازند سعي نمي كنند تا مدتي را صرف يادگيري كنند. آنها در پي يافتن چگونگي عمليات بازار نيستند. اگر مي خواهيد براي تجارت خود سيستمي داشته باشيد ابتدا آن را روي كاغذ پياده كنيد و نقاط ضعف و قدرت خود را تشخيص دهيد. مي توانيد سياست و استراتژي خود را آزمون كنيد. آزمايش كنيد و با سياست گذاري و استراتژي تجاري خود روراست و امين باشيد. هر دادوستدي قواعد و قوانين خاص خود را دارد و نياز است كه پيش از پرش فرا گيرد!
2) انضباط بسيار حياتي است.
معامله گران و سرمايه گذاران منضبط كه همواره با سيستم و نقشه هاي تجاري آزمايش شده فعاليت مي كنند سود بيشتري را نسبت به آنهايي كه براساس احساسات وارد بازار مي شوند، خواهند برد. اين گفتار به ما مي گويد كه همواره يك سيستم صحيح و نقشه تجاري را سرلوحه كار خود قرار دهيم.
3) سود را افزايش دهيد و جلوي زيان را بگيريد.
مدتهاست ضرب المثل مشهوري وجود دارد كه از گفته بسياري از معامله گران شنيده مي شود: «زيان هاي خود را كاهش دهيد و اجازه دهيد تا سودهايتان زيادتر شود.»
اشتباه رايجي كه معامله گران و سرمايه گذاران تازه كار انجام مي دهند آن است كه در بازار كاهشي و بازنده به مدت زيادي باقي مي مانند، به اين اميد كه روند بازار دوباره باز خواهد گشت. همين طور، هرگاه در حالت برنده شدن هستند تمايل دارند، ناگهان و خيلي زود سود بدست آمده را نقد كنند. اين حالتهاي افراطي معمولا به زيان معامله گران خواهد بود.
4) روي تغييرات تمركز كنيد.
شايد به نظر برسد كه دقت كردن روي تغييرات بجاي سود كردن حقيقي كار درستي نباشد، ولي معامله گران حرفه اي عقيده دارند اين كار بسيار حياتي است؛ چرا كه زيان كردن در بازارهاي مالي جزء اجتناب ناپذير تجارت است. كساني كه فقط به فكر پول ساختن هستند بيشتر زيان خواهند ديد، زيرا مواقعي كه سرمايه آنها در يك روند رو به پايين غير قابل اجتناب (بر خلاف روند مورد انتظار) قرار مي گيرد، نمي توانند به طور موفقيت آميزي آنرا هدايت كنند. شما نمي توانيد هر بار مسير ارقام بازار را تصحيح كنيد و يا به دلخواه خود تغير دهيد. به خاطر داشته باشيد كه هيچ گاه يك سيستم عالي و مطلق وجود ندارد.
5) زمان خروج خود را بشناسيد.
پيش از ورود به هر بازاري سرمايه گذار بايستي بداند كه چه وقت و در كجا از بازار خارج شود. اين موضوع كمك خواهد كرد كه حدس دومي در ذهن بوجود نيايد و شانس دخالت احساسات در دادوستد، كم شود. دانستن اين كه در كجا جلوي ضرر را بگيريم و در كجا سود خود را نقد كنيم يكي از مهمترين بخش هاي دستگاه سياست هر معامله گري مي باشد.
6) پولتان را مديريت کنيد.
معامله گران حرفه اي پيشنهاد مي کنند که درصد مشخصي از سرمايه خود را به خطر بياندازيد. هرگز اين درصد را تغيير ندهيد. در هنگام دادوستد، مديريت مي تواند به صورت موفقيت آميزي بر روي زيان ها صورت گيرد. اين بخش مهمي از سياست تجاري شما است. با دارايي خود آن طور که واقعا هست دادوستد کنيد و در اين راه منتظر بدترين حالتها و سناريوها باشيد. براي باقي ماندن در قدرت و افزايش دادوستدهاي سودآور تمركز خود را از دست ندهيد و در هنگام خطر از تمام تمرکز خود بهره گيريد. خود را كنترل كنيد. معامله گران تازه کار پس از اين که بخشي از نقشه هاي تجاري خود را وارونه مي بينند به سرعت کنترل و تمرکز خود را از دست مي دهند. خطر بزرگي آنها را تهديد مي کند و در اين هنگام مديريت صحيح سرمايه، نجات دهنده خواهد بود. زنده بمانيد تا يک روز ديگر بجنگيد.
7) روند دوست شماست.
بسياري از معامله گران حرفه اي توصيه مي كنند كه حركت با جريان روند بازار بهتر از آن است كه افزايش كاهش بازار را حدس بزنيد. برخي از سرمايه گذاران ترجيح مي دهند تا در هنگام تغيير روند، خريد يا فروش انجام دهند كه پيدا نمودن اين نقاط نياز به صرف زمان زياد دارد و شايد گاهي در عمل نتوانيم آن را به اجرا درآوريم. معامله گران تازه كار تلاش مي كنند كه در نقاط پايين و كف قيمت به خريد بپردازند. گرچه اين طرز عمل ممكن است در مواردي مناسب به نظر آيد اما ماهيت بازارهاي كارا تصميم گيري بدين صورت را با مشكل مواجه مي سازد. بهتر است سوار بر موج شويد و از روندها سود بگيريد. زمان را از دست ندهيد. روند دوست شماست.
8) احساسي دادوستد نكنيد.
داشتن يك فكر آرام براي ايفاي نقش صحيح در بازار، بسيار حياتي است. اين گفته به نظر آشنا مي آيد. به خاطر داشته باشيد كه نقشه تجاري منسجم با خيال آسوده شكل مي گيرد. در اين حالت به نقشه اي كه كشيده ايد تكيه كنيد و هرگز اجازه ندهيد فكر دوم يا حدس و گمان ديگري بر احساسات شما غلبه كند. اغلب احساسات ما گول زننده هستند. با فكري آسوده نقشه هاي خود را دنبال كنيد.
9) متوجه باشيد كه چه فردي زيان مي كند.
بازار بورس به واسطه ماهيت خود صحنه يك نبرد است. دشمن خود را شناسايي كنيد. در برابر هر برنده اي به نظر بايستي بازنده اي وجود داشته باشد و كاملاً مشهود است كه همه مي خواهند برنده باشند. اگر در بازار وارد شديد و در موقعيتي چه كوتاه مدت و چه بلند مدت قرار گرفتيد، بررسي كنيد كه چه كسي در طرف مقابل شما در همان موقعيت تصميم گيري مي كند.
گاهي روند دادوستد مي تواند با ايجاد مداخله در بازار تغيير كند و چه بسا افرادي براي كسب سود در اين جريانات نقش ايفا مي كنند. آنها معمولاً براي ايجاد روندكاهشي بازار به فروشهايي دست مي زنند و براي تغيير روند به سمت بالا به خريدهاي خود مي افزايند.
10) فروتن باقي بمانيد.
افرادي كه تصور مي كنند از بقيه هوشيارتر و زرنگتر هستند و در بازار، شانس را جايگزين مهارت مي كنند، به احتمال زيادي در بلندمدت پابرجا نخواهند ماند. همواره فروتن بمانيد و به موفقيتهاي زودگذر چشم ندوزيد.
11) مانند يك چريك بجنگيد.
بايستي ياد بگيريد كه موضع خود را در برخي موارد سريع عوض كنيد. اگر طرف برنده در حال تغيير است در پيوستن به گروه جديد ترديد به خود راه ندهيد و تمامي نيروي خود را در اين طرف بكار گيريد و تا زماني كه شرايط بازار تغيير كند، منتظر شويد. نيروهاي شما شامل سرمايه، فكر و انديشه، عقل و احساس مي باشند. با معاملاتي كه انجام مي دهيد ازدواج نكنيد و براي مدت طولاني با هر معامله اي پيوند برقرار نكنيد.
12) به اصول و سيستم تجاري خود پايبند باشيد.
دادوستد تنها قرار گرفتن در يك موقعيت خريد و فروش نيست. دلايل رفتن در وضعيت دادوستد و نيز مشخص نمودن سطوح خروج از بازار نيز جزو معاملات محسوب مي شود. در يك مبارزه طولاني و در زماني كه بازار شرايط متلاطم و سختي دارد، انضباط و اصول پايه اي تجارت، نجات دهنده شما خواهد بود. به نقشه و اصولي كه طراحي كرده ايد پايبند بمانيد.
13) بر روي موجها سوار شويد.
هنگامي كه فكر مي كنيد روند را شناخته ايد شناور شويد و از نوسانات بازار استفاده كنيد. بر طبق قوانين پيشين كه فرا گرفته ايد روند دوست شماست. بهترين وضعيت دادوستد همواره خريد در پايين ترين و فروش در بالاترين سطح نيست. سعي نكنيد كه گيرنده ماهي در عمق يا در سطح باشيد.
14) زمينه هاي فكري خود را گسترش دهيد و مانند يك تحليلگر معامله كنيد.
در آنسوي زمينه هاي فكري خود براي سرمايه گذاري مي بايست كه تحليلهاي بنيادي و تكنيكي را كاملا فهميده باشيد. زماني كه ادراك بنيادي با ادراك تكنيكي يك سمت را نشان مي دهد شانس زيادي براي يك معامله موفق خواهيد داشت. همسويي بينش تحليل بنيادي و تكنيكي تضمين كننده نيست اما اطمينان در ساختن يك دادوستد سودآور را افزايش مي دهد.
15) در بازار رو به رشد مي توانيد ديدگاه بلند مدت داشته باشيد.
بسياري از مردم اين اصل مهم را فراموش مي كنند كه وضعيت روندهاي كوتاه مدت متغير هستند و در دادوستد همواره نوسانات كوتاه مدت وجود خواهد داشت. اين امر باعث از دست دادن تعادل روحي سرمايه گذاران مي شود كه اغلب زيان به همراه خواهد داشت. وقت بيشتري براي شناسايي نقاط مناسب ورود صرف كنيد و به نقاط ضرر تكيه نكنيد. صبور باشيد و كمي بازار را به حال خود بگذاريد.
16) صبور باشيد.
هر چه عقايد، نظرات و تحليلهاي شما عميق تر باشد براي ديگران زمان بيشتري مي برد كه از آن آگاه شوند و همين طور براي بازار بيشتر طول خواهد كشيد كه مسيري را كه شما در نظر داريد انتخاب كند و به حركت در آن ادامه دهد. صبور باشيد و به خود و دادوستدي كه قصد انجام آن را داريد مجال و فرصت بيشتري دهيد.
17) روشنفكر و صادق باشيد.
هرگاه اشتباهي را مرتكب مي شويد آنرا بپذيريد. از آن درس بگيرد و آماده دادوستد بعدي شويد. بازار پاسخ روشنفكران خودخواه را با زيان جبران مي كند و اين براي كساني روي خواهد داد كه تنها به نقطه نظرهاي خود وابسته باشند و به هيچ قيمتي حاضر نباشيد كه از فرضيات و نظرات خود دست بكشند؛ حتي اگر شواهد، عكس آن را نشان دهد.
18) به زيانهاي خود اضافه نكنيد.
افزودن به ضررها يك فاجعه است؛ مخصوصا هنگامي كه بازار تغيير مسير داده است. از زيانهاي پيشين خود درس بگيريد و تلاش كنيد كه با فكر آرام زيانهاي خود را كاهش دهيد. برخي معامله گران در باقي ماندن در بازارهايي كه به زيان آنها مي افزايد اصرار مي ورزند. در اين حالت تنها به كاهش زيان و خروج از بازار بيانديشيد.
19) يك معامله برنده را بازنده نسازيد.
در جايي كه پيش از اين براي خروج و گرفتن سود مشخص كرده ايد، دادوستد خود را متوقف كنيد و بياموزيد كه سود ببريد. تغيير مسيرهاي ناگهاني و شديد موجب درهم ريختگي فكري سرمايه گذاران مي شود و گاهي به زيانها منجر مي شود. هرگز طمع نكنيد و در بازاري كه برنده هستيد سود خود را خارج سازيد. در شرايطي برخي معامله گران سعي مي كنند كه سود بيشتري نصيب خود سازند، اما در همين راه يك دادوستد سودآور را با زيان به پايان مي برند. سعي كنيد كه عادت در سود گرفتن را تقويت كنيد.
20) به قوي ترين روند بازار، وارد شويد.
در موقعيتهايي كه روند بازار به حد كافي قوي نيست، متمركز نشويد. همچنين در نوسانات بيش از حد بالا و پايين بازار، احتمال شكست افزايش مي يابد. نيروي خود را بيشتر روي روندهاي قوي تر بكار گيريد.
21) زيان ها را بپذيريد.
خود را از نظر ذهني و احساسي آماده هرگونه رويداد كنيد. در بازار امكان هر حادثه اي وجود دارد. اگر ضربه اي سخت به شما وارد شد استراحت كنيد و با روحيه اي تازه برگرديد . اين بخشي از بازي است.
22) با دادوستدهايي كه انجام مي دهيد، نجنگيد.
كلمات تاسف بار بكار نبريد. در هنگامي كه برخي سرمايه گذاران مرتكب اشتباه مي شوند تمركز خود را از دست مي دهند و خود را بطور مداوم سرزنش مي كنند. بهتر است براي خود چند معامله صوري انجام دهيد تا به شرايط روحي پيشين بازگرديد. خود را با ذهنيت مثبت آماده سازيد و آنگاه موفقيت بيشتري در انتظار شماست. مي توانيد در معاملات واقعي همچون معاملات صوري با آرامش سود بگيريد. مثلا در اينگونه معاملات تمرين مي كنيد كه اگر به اين قيمت برسد آنرا خريداري مي كنم.
23) اصرار به معاملات زودگذر نداشته باشيد.
روندها معمولا از نظر بنيادي درست عمل مي كنند. صبور باشيد و منتظر برگشت روند بمانيد. وقتي كه تحليلهاي تكنيكي و بنيادي به سمت ديگري برمي گردند، كمي صبر كنيد و سپس وارد بازار شويد. در برابر معاملات زودگذر مقاومت كنيد و شرايط را دقيق بررسي نماييد.
منبع:مؤسسه آموزش و پژوهش هاي اقتصادي ارسال توسط کاربر محترم سايت : omidayandh