افراد معروف و مشهور هميشه سعي ميکنند با تغيير چهره يا تغييراتي ديگر راحت تر به زندگي اجتماعي خود بپردازند.
اما از آن سو برخي ديگر حاضرند براي معروف شدن و خاص بودن هزينههاي زيادي بپردازند. يکي از اين روشهاي خاص شدن در اختيار گرفتن شمارههاي رند است. هرچند که داشتن يک شماره رند بيشتر در بين وسايل ارتباطي اعم از تلفن همراه يا تلفن ثابت خلاصه ميشود، اما اين افراد همواره سعي ميکنند هميشه رند باشند!
به عنوان مثال حاضرند هر کاري بکنند تا شماره پلاک خودرو آنها رند باشد. يا دوست دارند شماره حساب بانکيشان که مدام هم با آن سرکار دارند از شمارههاي تکراري و رند تشکيل شده باشند. حتي اگر خيلي برش داشته باشند اين رند بودن را در اختيار گرفتن شماره کارت ملي يا شناسنامه براي فرزندانشان هم به کار ميگيرند. اما همانطور که گفته شد بيشترين حساسيت در داشتن يک شماره رند به شماره تلفن همراه يا تلفن ثابت خلاصه ميشود. شمارههايي که همواره يک کاربر ميتواند با پرداخت مبالغ هنگفتي آنها را به دست آورد. البته اين خاص بودن به غير از پرداخت هزينه سنگين دردسرهاي ديگري هم براي اين کاربران خاص به دنبال دارد. يکي از اين دردسرها مزاحمتهاي تلفني و حتي تيکه پراني به صاحبان اين شمارهها است.
شماره هاي ميليوني در بخش تلفن همراه تا سال 81 سيمکارتهاي دائمي داراي شمارههاي رند شرکت ارتباطات سيار در قرعهکشي اعطاي سيمکارتهاي ثبت نامي در کنار شمارههاي عادي قرار ميگرفت و به مشترکان فروخته ميشد، اما از اين سال به بعد شرکت مخابرات ايران تصميم به نگهداري اين شمارهها و فروش آن به صورت مزايده گرفت. از سال 85 تا پايان سال 87 اپراتور همراه اول حدود 15 دوره مزايده براي فروش شمارههاي رند و مرتب موبايل برگزار کرد که در اولين دوره آن در مهرماه سال 85 ، براساس اعداد و ارقام ارائه شده با فروش 500 سيم کارت، بيش از 650 ميليون تومان درآمد کسب کرد.
هر چند که بالغ بر دو سال است که ديگر خبري از مزايده شمارههاي رند نيست و برخي از مسوولان مخابراتي هم از عدم استقبال اين واگذاريها در دورههاي آخر آن خبر ميدهند، اما چند ماه پيش وحيد صدوقي، مديرعامل همراه اول از شروع مجدد فروش شمارههاي رند موبايل خبرداده و اعلام کرده است که به زودي شرايط فروش اين شمارهها اطلاعرساني خواهد شد. از سوي ديگر و با استقبال در دورههاي نخست مزايده فروش شمارههاي مخابرات استان تهران هم تصميم به فروش شمارههاي رند خود گرفت. حتي در آن زمان درگيري هايي هم بين کاربران تلفن ثابت با اين شرکت رخ داد.
چرا که مخابراتيها اقدام به جمعآوري شمارههاي رند از کاربران و تعويض آنها با شمارههاي غيررند کردند و در پاسخ به اعتراضات کاربران هم گفتند که بر اساس قرارداد موجود مخابرات سرويس مکالمه را به کاربران خود فروخته است نه شماره تلفن را در نتيجه هر وقت بخواهد ميتواند شماره را تعويض کند. به هر حال در آذرماه بود که اين شرکت خبر از برگزاري مزايده براي فروش 32 هزار شماره رند خود را منتشر کرد.
شرکت مخابرات استان تهران در حالي امتياز واگذاري شماره تلفنهاي ثابت رند طلايي و نقرهاي خود را از طريق مزايده عمومي بفروش ميرساند که اين شرکت اوايل مهرماه نيز اعلام کرده بود که امتياز شماره تلفنهاي ثابت رند خود را در سه نوع طلايي، نقرهاي و سفارشي از طريق مزايده عمومي واگذار ميکند. بر اين اساس شرايط مزايده واگذاري امتياز شماره تلفنهاي ثابت رند (طلايي، نقرهاي و سفارشي) که در مهرماه امسال از سوي مخابرات تهران اعلام شد در سه گروه و براساس آييننامه مصوب مجمع شرکت مخابرات ايران بود که قرار بود با اعلام از طريق انتشار آگهي مزايده عمومي در سه نشريه کثيرالانتشار برگزار شود.
آن زمان آخرين مهلت خريد اسناد اين مزايده اول آبانماه اعلام شد و بر اين اساس در فاز نخست امتياز واگذاري 70 هزار شماره رند تلفن ثابت در سه سطح نقرهاي، سفارشي و طلايي و در تمام مراکز مخابرات استان تهران اعم از پرظرفيت و کم ظرفيت قرار بود ارائه شود، اما دو ماه بعد از آن اعلام شد که 32 هزار شماره رند در دو سطح طلايي و نقرهاي از طريق مزايده واگذار ميشود. هر چند که از روند اين مزايده و نتايج آن تاکنون اطلاعاتي منتشر نشده است، اما يک منبع آگاه در اين زمينه ميگويد که از مزايده شمارههاي رند ثابت استقبالي نشده است. شماره 09127777777 گرانترين شماره رند همراه اول است که به قيمت 57 ميليون و 777 هزار تومان به فروش رفت و در دورههاي مختلف از برگزاري 15 دوره مزايده شمارههاي رند تلفن همراه، شماره 09122222222 نيز به قيمت حدود 44 ميليون تومان و شماره 09123333333 به قيمت حدود 43 ميليون تومان فروخته شد.
بانوان تاجر!
کارشناسان بازار سيمکارت معتقدند در حالي که سيمکارتهاي شماره معمولي تقاضاي چنداني ندارد تنها پولدارها ميتوانند به استقبال از سيم کارتهاي شماره رند بپردازند. آنها معتقدند شمارههاي رند که داراي شمارههاي مرتب و خوش آهنگ هستند، فاقد پايه ثابت قيمتي در بازار است و بهاي آنها تنها براساس سليقه فروشندگان مشخص ميشود. سيمکارتهاي شماره رند با حداقل قيمت يک ميليون تومان در بازار عرضه ميشود و بهاي آن بسته به نوع شماره رندي دارد. هر چند که عنوان ميشود هم اکنون از مزايده شمارههاي رند چه در بخش تلفن همراه و چه در بخش تلفن ثابت ديگر استقبالي همچون گذشته صورت نميگيرد، اما با اين حال فروشندگان بازار معتقدند که اين شمارهها همچنان طرفداران خاص خود را دارند و اتفاقا بازار فروش آنها هم حسابي سکه است.
البته در بين شمارههاي رند هم همانند شمارههاي غيررند کدها يک و دو بيشترين طرفداران را دارند. هر چند که کدهاي بالاتري همچون 6 يا 7 هم با قيمتهاي نجومياي تاکنون به فروش رفتهاند. اما نکته جالب در بازار فروش شمارههاي رند حضور فعال بانوان در بخش خريد و فروش شمارههاي رند است. اگر سري به صفحات آگهي يکي از معتبرترين نيازمنديهاي روزنامه کشور بزنيد اين نکته به شما ثابت خواهد شد. به طوري که از بين 80 آگهياي که در بخش خريد و فروش شمارههاي رند در اين نيازمنديها منتشر شده است حداقل در 40 آگهي نام خانوادگي يک خانم به عنوان فروشنده و يا مشاور درج شده است. يکي از اين فروشندگان در گفتوگو با «دنياياقتصاد» ميگويد که اين کار را چند سالي است شروع کرده و با خريد هر شماره و فروش آن با قيمتي بالاتر به تجارت در اين بازار ميپردازد. او ميگويد در بخش شمارههاي عادي معمولا سودي بين 400 تا 700 هزار تومان دارد، اما در بين شمارههاي خاص که به اصطلاح بازار خواب و آگهي و اطلاع رساني بيشتري براي فروش نياز دارد، گاهي اوقات بين يک تا دو ميليون تومان سود کرده است.
چه شمارههايي رند هستند؟
همانطور که گفته شد قاعده و قانون خاصي در بازار براي رند محسوب شدن يک شماره وجود ندارد و معمولا اين فروشندگان هستند که درصد رند بودن يک شماره را تعيين ميکنند. اما در اين بين يک سايت اينترنتي که اتفاقا در بخش فروش شمارههاي رند از همه باسابقهتر و معروفتر است تعريفهاي مستندتري از شمارههاي رند منتشر کرده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در سايت rond.ir شمارههاي رند معمولا در يکي از 34 شاخه تعريف شده اين سايت قرار ميگيرد که در ذيل به برخي از آنها اشاره ميشود.
رند آينهاي: خطوطي هستند که دست کم 4 رقم (يا بيشتر) از آنها بهصورت متقارن قرار گرفته باشد مانند: 9559*****09 و يا 531 * 135**09
رند پله اي از اول : خطوطي هستند که دست کم 4 رقم (يا بيشتر) از آنها در ابتداي خط پس از پيش شماره (بهصورت زوج) افزايش و يا کاهش پلکاني يافته باشد مانند: ***4445**09
رند پله اي از آخر: خطوطي هستند که دست کم 4رقم از آنها در انتهاي خط (بهصورت زوج) افزايش يا کاهش پلکاني يافته باشد مانند : 5253*****09
نکته مهم در خصوص رند پله اي اين است که رقم يکان اين افزايش يا کاهش پلکاني بايد يکسان باشد مانند 5686 و اگر رقم يکان يکسان نيست حتما بايد دهگان آنها يکسان باشد بهعنوان مثال 4348 يا 5459.
رند ترازويي: خطوطي هستند که رقم مياني 7 رقم آنها متفاوت و 3رقم قبل از عدد مياني و 3رقم بعد از عدد مياني آنها يکسان است دقيقا مانند دو کفه برابر يک ترازو نمونه خط ترازويي مانند: 754 * 754**09
رند تاريخ تولدي: خطوطي هستند که 4رقم اول و يا 4 رقم آخر آنها مطابق با يکي از سالهاي تاريخ شمسي باشد. نمونهاي از خطوط تاريخ تولدي عبارتند از 1360*****09 و يا ***1372**09
رند جفت جفت از اول و آخر: خطوطي هستند که 4رقم اول آنها پس از پيش شماره بهصورت يک زوج تکراري باشد مانند: ***4545**09 و يا: 5252*****09
رند حروفي: خطوطي هستند که تمام يا بخشي از آنها از نظر حروف لاتين موجود بر روي گوشيهاي تلفن ثابت يا همراه، با نام يا نام خانوادگي يا هر کلمه معنيدار ديگر مطابقت داشته باشد. مانند شماره 6642623**09 که با کلمه Mohamad مطابقت دارد.
رند 7 رقم يکي: خطوطي هستند که همه ارقام آنها يکسان است.