کساني که در انديشه خريد هاردهاي کامپيوتري هستند با دو انتخاب SSD يا HHD روبهرو ميشوند، کداميک انتخاب بهتر و به صرفهتري است؟ اين گزارش در جستوجوي يافتن پاسخ به اين پرسش است
در پي کاهش شديد موجودي و افزايش قيمت انواع هاردديسک HDD طي يک ماه گذشته، بسياري از افرادي که تا پيش از اين از کاربران پر و پا قرص هاردهاي اکسترنال به ويژه نمونههاي اکسترنال پاسپورتي بودند به فکر استفاده از روشهاي ديگر ذخيرهسازي اطلاعات افتادهاند. گروهي ترجيح داده بازگشتي به عقب داشته باشند و از انواع حافظههاي فلش در ظرفيتهاي 8 تا 32 گيگابايت به طور موقت به جاي هاردهاي اکسترنال استفاده کنند که مسلما جايگزيني حافظههاي فلش به جاي هاردديسکهاي اکسترنال چندان براي کاربران خوشايند نيست. گروهي نيز به ناچار هاردهاي HDD گران قيمت را خريداري ميكنند.اما راه سومي هم وجود دارد و تکنولوژي جديدتري براي ذخيرهسازي و انتقال اطلاعات وجود دارد که حدود سه يا چهار سال است وارد بازار شده است. تکنولوژي که به دليل قيمت بالايي که دارد چندان مورد توجه کاربران قرار نگرفته است.اين تکنولوژي که SSD نام دارد در حقيقت تکنولوژي نوين، پيشرفته، باقابليت و امن و پرسرعت ذخيرهسازي اطلاعات است که اين اواخر در پي کاهش شديد عرضه هاردهاي HDD از طرف برخي از فروشندگان بازار به خريداران معرفي ميشوند، اما کارشناسان ميگويند، جايگزيني تکنولوژي SSD با HDD با توجه به اختلاف دو تا سه برابري قيمت اين دو تکنولوژي با هم غير منطقي و نشدني است.در اين گزارش ما به معرفي تکنولوژي SSD، بررسي معايب و مزاياي آن و مقايسه آن با تکنولوژي HDD ميپردازيم. پس اگر شما هم بين اين دو تکنولوژي ذخيره و انتقال اطلاعات دودل هستيد اين گزارش را بخوانيد:
تکنولوژي SSD چيست؟
SSD يا به عبارت ديگر Solid State Disk، منبع ذخيرهسازي است که از نيمهرساناهاي حالت جامد تشکيل شده است. از اين تکنولوژي در ساخت حافظههاي Flash نيز استفاده ميشود به همين دليل برخي SSD را حافظه Flash مينامند.به گفته سامان حيدري، سرپرست محصول و بازار گروه شركتهاي آواژنگ، SSD (ديسکهاي حالت جامد) به نوعي حافظه گفته ميشود که فاقد اجزاي متحرک است و به دو نوع مبتني بر فلش و DRAM تقسيم ميشود. به گفته وي، تکنولوژي اين نوع حافظه بسيار مشابه تکنولوژي است که در حافظههاي RAM به کار رفته است و اطلاعات توسط جريان الکتريسيته قابليت نوشتن يا پاک شدن را دارند. اين امکان سرعت دسترسي اطلاعات بسيار بالايي را براي آنها فراهم ميکند.جعفري مدير فروش شرکت دريا کامپيوتر، عرضهکننده هاردهاي SSD جي اسکيل، در اين باره ميگويد، هارد ديسکهاي جامد از نظر ابعاد و شکل ظاهري مشابه هارد ديسکهاي معمولي هستند، فقط قطعات متحرک را ندارند. وي افزود: هاردهاي SSD داراي قابليتهاي بسيار بالاتري نسبت به هاردهاي HDD هستند، اما به دليل قيمت بسيار بالايي که دارند نتوانستهاند موفقيتي در بازار بهدست آورند.
مزايا و معايب SSD
مهمترين مزيت هارد ديسکهاي جامد يا همان SSDهاي اعياني، ميزان استفاده اندک آنها از انرژي برق است، بهطوري که ميزان برق استفاده شده در آنها تنها 5 درصد هارد ديسکهاي معمولي است. به گفته غنيزاده، مدير عامل شرکت ايمان تک، عرضهکننده هاردهاي HDD و SSD کينگ استون و کينگ مکس، SSDها قابليت خواندن 57 مگابايت اطلاعات را در هر ثانيه دارند. اين
هارد ديسکها همچنين ميتوانند با سرعت 32 مگابايت بر ثانيه دادهها را در خود ذخيره کنند. همچنين SSDها طول عمر بالاتري نسبت به HHDها دارند و طول عمر مفيد آنها حدود 5 سال است.
جعفري مدير فروش بخش هاردهاي شرکت دريا کامپيوتر نيز در مورد ويژگيهاي SSDها ميگويد،SSD ها مقاومت بيشتري نسبت به هاردهاي معمولي در برابر شرايط نامساعد محيطي و شوکهاي الکتريکي دارند. علت آن هم عدم استفاده از قطعات جدا شونده است. وي بي صدا بودن آنها در زمان کار را از ديگر مزاياي اين هاردديسکها عنوان کرد و افزود: گرماي توليد شده توسط SSDها در مقايسه با حافظههاي سنتي بسيار کمتر است. همچنين هاردهاي SSD به دليل نداشتن قطعه متحرك زمان تاخير بسيار کمتري نسبت به هاردهاي معمولي دارند.اما SSDها نقاط ضعفي هم دارند که عدم بازيابي اطلاعات يکي از آنها است. زمانيکه HDD از کار ميافتد کارشناسان اغلب قادرند حداقل مقداري از دادهها را بازيابي کنند (البته اين وابسته به علل خرابي و شرايط فيزيکي صفحهها دارد) که اين امکان در SSDها وجود ندارد.سرپرست محصول و بازار گروه شركتهاي آواژنگ، محدوديت ظرفيت SSDها را از نقاط ضعف اين هاردها عنوان کرد و گفت: در حال حاضر SSD از لحاظ ظرفيت توانايي رقابت با HDDها را ندارد، اما اين محدوديت موقتي است و در آينده رفع خواهد شد. اما اين نواقص نميتواند باعث ايجاد شک و شبههاي در مورد برتري SSDها بر HDDها شود و کارشناسان تنها دليل عدم موفقيت هاردهاي پيشرفته SSD را قيمت بالاي آنها عنوان ميكنند.
برندهاي مطرح
اگر در بازار هاردهاي معمولي يا همان HDDهاي خودمان، برندهايي نظير وسترن ديجيتال، سي گيت، اي ديتا، سامسونگ،کينگ مکس و... از شناخته شدههاي بازار هستند در بازار هاردهاي SSD برندهاي اينتل، کينگ استون، اي ديتا، او سي زد و... از برندهاي مطرح بازار هستند.به گفته عليزاده، يکي از فعالان بازار، SSDها اينتل در رتبه نخست پرفروشهاي بازار هستند و پس از اين برند هم کينگ استون، اي ديتا، او سي زد و... در ردههاي بعدي فروش قرار دارند.
آيا SSD جايگزين HHD است؟
SSDها امتيازات بيشتري نسبت به هارد ديسکها دارند و تصور اينکه روزي جايگزين هارد ديسکهاي HDD در نوتبوكها و کامپيوترهاي شخصي شوند بسيار طبيعي است. اين موضوع با توجه به رشد شديد قيمت هاردديسکهاي HDD طي دو ماه اخير حالت جديتري به خود گرفته است، تا جايي که برخي از فروشندگان بازار،خريداران هارد را به استفاده از نمونههاي 40 يا 60 گيگابايتي هاردهايSSD دعوت ميكنند. فعالان بازار بر اين باورند كه با توجه به قابليتهاي فني بسيار بالاي هاردهاي SSD و امنيت بالاي اطلاعات در اين هاردها، قيمت بالاي آنها توجيه دارد. اما نظر کارشناسان و شرکتهاي عرضهکننده اين هاردها چيز ديگري است.
به گفته شفق، مدير فروش بخش هاردهاي شرکت آونگ، عرضهکننده هاردهاي ADATA،در حال حاضر با وجود افزايش شديد قيمت هاردهاي HDD،باز هم اختلاف قيمت بين اين نمونه از هاردها و SSDها چندين برابر است و از آنجا که قيمت مولفه مهمي نزد خريداران است نمونههاي SSD رشد چنداني در بازار نکردهاند. سامان حيدري، سرپرست محصول و بازار گروه شركتهاي آواژنگ هم در اين باره ميگويد، به دليل قيمت بالاي SSDها و همچنين عدم پشتيباني همه قطعات رايانه (مادربوردها، کارتهاي گرافيک و...) از SSDها اين هاردها در حال حاضر مخاطبان زيادي ندارند.از طرفي توليد حافظههاي NAND بسيار محدود است و به اين ترتيب حتي اگر SSDها اختلاف قيمت چندان زيادي با HDDها نداشتند باز هم نميتوانستند به دليل اين محدوديت عرضه بازار هارد را در اختيار بگيرند، اما با اين تفاسير حيدري پيشبيني کرد ظرف سه سال آينده جايگزين هاردهاي معمولي شوند.غنيزاده، مديرعامل شرکت ايمانتک، عرضهکننده هاردهاي کينگ استون، کينگ مکس و... نيز در اين باره گفت، در شرايط فعلي به دليل قيمت بسيار گران SSDها نميتوان انتظار داشت اين هاردها عرصه را بر HDDها تنگ کنند.