آي تي ايران - گوشيهاي موبايل از همان ابتدا نسبت تصويرشان 4:3 بوده است. با افزايش محبوبيت مشاهده تصاوير به صورت الکترونيک و در صفحات عريض (با نسبت 16:9)، نوکيا به اين فکر افتاد که اين تجربه را بهتر کند، زيرا روز به روز بيشتر رايج ميشود. از زمان معرفي نوکيا N900 و خانواده سيمبين 3 اخير که نوکيا N8 از پيشگامان آن است، نوکيا از حسگرهاي 4:3 استفاده ميکند؛ اما با تنظيم پيشفرض 16:9 براي ثبت ويدئو و تصوير .
رسيدن به فرمت 16:9 از حسگر 4:3 به اين معني است که بايد سر و ته تصوير بريده ميشد. اين دقيقا همان کاري است که بيشتر محصولاتي که نسبت 16:9 دارند انجام ميدهند يا حتي در دوربينهاي ديجيتال امروزي اين کار به صورت مجازي انجام ميشود.
چند سال پيش، وقتي مهندسان نوکيا در حال مذاکره بودند که چطور تجربه نسبت تصوير 16:9 را بهتر کنند، اولين راهکاري که به ذهنشان رسيد اين بود که حسگري انتخاب کنند که نسبت آن 16:9 باشد. اگرچه، 4:3 هنوز هم خالي از فايده نبود؛ مخصوصا در ثبت تصاوير عمودي. پس از آن، چالش اصلي چگونگي حفظ کيفيت در هر دو حالت بود، که اين امر با ايده استفاده هر سنسوري که دقيقا چنين امکاني را ميسر سازد عملي بود.
تصاويري که توسط اپتيک شکل ميگيرند مدورند نه چهارگوش. نکته اصلي در اين طرح اين است که چطور فضاي 16:9 به طور متفاوتي درون دايره ايپتيکال جاي ميگيرد، در حاليکه قبل از آن فضاي 4:3 وجود داشته است. يکي از آنها طول تصوير را بيشتر ميکند و ديگري عرض تصوير.
داشتن حسگري با چنين قابليتي يعني يک حسگر با پيکسلهايي بيشتر از نياز شما در آنِ واحد! در نوکيا N9 جديد، وقتي ميگوييم يک محصول با دوربين 8 مگاپيکسل، در حقيقت حسگر، 8.7 مگاپيکسل است. در تصوير بالا، فضاي کلي که توسط حسگر تصوير پوشش داده و بخشهايي از حسگر که طبق نسبت تصويرِ انتخاب شده استفاده ميشوند ، قابل مشاهده است. در نتيجه، نوکيا N9 تنها موبايلي است که به طور هوشمندانهاي تصوير عريضتري نسبت به حسگرهاي معمولي که در صنعت به کار ميرود ايجاد ميکند و اين انعطافپذيري را براي کاربر فراهم ميکند که بهترين نسبت تصوير را براي ثبت يک منظره انتخاب کند.
نوکيا از ديرباز مستقيما با کارخانههاي توليدکننده قطعاتي کار ميکرده که قطعات را به صورت سفارشي طراحي کرده و ميسازند. اين حسگر جديد مثل محصولات ديگري نظير نوکيا N8 تنها و منحصرا براي استفاده در محصولات نوکيا طراحي و ساخته شده است. هيچ محصول ديگري از برندهاي ديگر به امکانات درخواستي نوکيا دست پيدا نميکند.
اينها تصاوير واقعي توسط نوکيا N9 هستند که با فوتوشاپ اندازه آنها کوچکتر شده است.
در اولين مورد تفاوت ثبت يک تصوير با استفاده از نسبتهاي تصوير متفاوت را مشاهده ميکنيد.
در مورد دوم، تفاوت اين گوشي رقيب و نوکيا N9 را ديده ميشود. بخشي که هايلايت شده فضاهايي را نشان ميدهد که با هيچ گوشي ديگري نميتوان آنها را ثبت کرد. اينها تصاوير ثبت شده با دوربينهاي متفاوت هستند که از اين نظر به حسگر نوکيا N9 نزديک نيز نيستند. در اين تصوير از يکي از تلفنهاي همراه رقيب که لنز وايدانگل دارد به عنوان يک مرجع استفاده شده است.
اپتيکهاي کارلزايس در يک مقايسه با 35 ميليمتريها معادل 28 ميليمتر و در حال حاضر عريضترين اپتيکها در صنعت به شمار ميرود. هرچند، اين طور فرض ميشود که نسبت آن 4:3 است. اگرچه، به دليل اينکه از دايره تصوير به نسبت 16:9 به طور موثر استفاده شده، براي دستيابي به همان خط افق ديدي که نوکيا N9 ايجاد ميکند، به يک لنز وايدانگل 26 ميليمتري از حسگر تصوير 4:3 براي شباهت با آن نياز است که به مراتب وسيعترين و در حال حاضر گستردهتر از بسياري از دوربين هاي ديجيتال است. يک نکته مهم و لازم به ذکر اين است که هنگام فيلمبرداري نيز ميتوان پي به قابليت وايدانگل برد. يعني زماني که بسياري از دستگاهها از برشهاي تصوير براي بهتر شدن کارايي آن استفاده ميکنند. علاوه بر لنز وايدانگل، مزاياي کار کردن با اپتيک کارلزايس يعني اينکه ميتوان ميزان اعوجاج را تحت کنترل خود درآورد.