تکنولوژي و ابزار ارتباطي مدرن مبتني بر آن در سالهاي اخير به جزئي جدا نشدني از زندگي روزمره افراد تبديل شدهاند و به همين دليل اهميت بيشتري پيدا کردهاند.
در حقيقت همين موضوع هم باعث شده است تا کشورهاي مدرن و پيشرفته و آنهايي که راه پيشرفت را پيش رو دارند، تکنولوژي را به عنوان يکي از مهمترين صنايع و بخشهاي کشور بپذيرند. با اين اوصاف است که در رتبهبنديهاي جديد تکنولوژي و زيرساختهاي مربوط به آن شاخصي مهم براي نشان دادن روند پيشرفت و توسعه يافتگي هر کشور محسوب ميشوند. جديدترين گزارش منتشر شده از سوي مجمع جهاني اقتصاد درباره رقابت پذيري کشورهاي جهان هم از اين قاعده مستثنا نيست تا جايي که يکي از مهمترين شاخصهاي آن براي رقابتپذيري، ميزان آمادگي تکنولوژيکال کشورهاي مختلف است.
در اين گزارش، کشورهاي جهان از جهات مختلف مورد بررسي قرار گرفتهاند تا در نهايت ميزان رقابتپذيري آنها در سالهاي 2011 و 2012 مشخص شود. در اين ميان اما شاخص تکنولوژي به عنوان يکي از مهمترين شاخصها، کشورها را از نظر جزئياتي مانند ضريب نفوذ تلفن ثابت، ضريب نفوذ تلفن همراه، ميزان دسترسي به اينترنت در مدارس، دسترسي به جديدترين تکنولوژيها، تعداد کاربران اينترنت، ضريب نفوذ اينترنت پر سرعت و ميزان پهناي باند اينترنت بررسي کرده است.
تکنولوژي براي توسعه
در دنياي امروز تکنولوژي به يک ضرورت براي زندگي تبديل شده است. شاخص آمادگي تکنولوژيکي هم ميزان استفاده هر کشور از تکنولوژيهاي موجود براي افزايش ميزان توليدات و توسعه صنعتي و البته ارتقاي ظرفيتهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات را مورد بررسي قرار ميدهد و ميسنجد. اين کاربردهاي تکنولوژيک نيازمند زيرساختهاي مناسب و کافي هستند و به اين دليل نشان دهنده تلاش کشورها براي ايجاد زير ساختها يا استفاده از آنها خواهند بود. شاخص آمادگي تکنولوژيک با امتيازي متغير از 0 تا 7 مشخص ميشود. به اين ترتيب برترين کشور جهان از نظر آمادگي تکنولوژيکي کشور سوئيس با امتياز 30/6 است و آخرين کشور در اين
رتبهبندي به روندي با امتياز 16/2 است. بعد از سوئيس، به ترتيب کشورهاي سوئد، ايسلند، دانمارک، هلند، هنگکنگ، نروژ، انگلستان، لوکزامبورگ و سنگاپور ده کشور برتر جهان از نظر تکنولوژي را تشکيل ميدهند.
از ميان 142 کشور جهان اما ايران از نظر آمادگي تکنولوژيک با امتياز 09/3 در رتبه 104 قرار گرفته است. اين در حالي است که کشورهايي مانند ارمنستان، آذربايجان، بحرين، کويت، عمان، قطر، ترکيه و امارات متحده عربي به ترتيب با رتبههاي هشتاد و هشتم، هفتاد و چهارم، سي و نهم، شصت و پنجم، پنجاه و يکم، سي و سوم، پنجاه و پنجم و سيام بالاتر از کشور ما قرار دارند.
پيشرفت ارتباطات
اين روزها راههاي ارتباطي هر روز در حال گسترش هستند و به اين ترتيب است که اينترنت و گوشيهاي موبايل به يکي از ملزومات زندگي امروزه تبديل شدهاند. حالا ديگر کمتر کسي را ميتوان پيدا کرد که ساعاتي را در روز به وبگردي و استفاده از گوشي موبايلش نگذراند. اهميت دسترسي به اينترنت حالا شايد از اهميت در اختيار داشتن منابع انرژي در کشورهاي جهان هم بيشتر شده است تا جايي که دسترسي به اينترنت آن هم از نوع پر سرعتش عاملي اساسي براي رشد بخشهاي مختلف کشور به حساب ميآيد. در حقيقت به همين دليل هم هست که دسترسي به اينترنت به امري عادي و حتي ضروري در کشورها تبديل شده است و حالا رقابت بر سر دسترسي سريعتر به آخرين و جديدترين تکنولوژيهاي روز است. آخرين گزارش مجمع جهاني اقتصاد هم به همين دليل به بررسي ميزان دسترسي کشورهاي مختلف جهان به آخرين تکنولوژيها پرداخته و آنها را از سطح بدون دسترسي با امتياز 1 تا بيشترين سطح دسترسي با امتياز 7 دستهبندي کرده است.
در اين دسته بندي کشورهاي سوئد، سوئيس، نروژ، ايسلند، فنلاند، هلند، انگلستان، بلژيک، دانمارک و اتريش به ترتيب ده کشور برتر از نظر دسترسي به جديدترين تکنولوژيها قرار دارند. ايران اما با امتياز 2/4 در جايگاه صد و هفدهم اين جدول قرار گرفته است. اين در حالي است که کشورهايي مانند امارات متحده عربي با رتبه 25، قطر با رتبه 31، آفريقاي جنوبي با رتبه 39، عمان با رتبه 45، ترکيه با رتبه 52 و پاکستان با رتبه 93 بالاتر از ايران قرار گرفته و کشورهايي مانند سوريه با رتبه 119، زيمبابوه با رتبه 129، اتيوپي با رتبه 131 و يمن با رتبه 139 پايينتر از ايران قرار گرفتهاند.
اين گزارش جديد همچنين کشورهاي جهان را از جهات مختلف ارتقاي سطح و ابزارهاي آموزشي مورد بررسي قرار داده و در اين مورد به شاخصي به عنوان دسترسي به اينترنت در مدارس پرداخته است. از اين نظر به ترتيب ده کشور ايسلند، سوئد، استوني، فنلاند، هلند، سنگاپور، قطر، دانمارک، سوئيس و کره جنوبي به عنوان برترين کشورها معرفي شدهاند. در اين رتبه بندي ايران با امتياز 9/2 از حداکثر 7 امتياز رتبه صد و هجدهم را به خودش اختصاص داده است تا پايينتر از کشورهايي مانند بحرين با رتبه 32، ترکيه با رتبه 64، آذربايجان با رتبه 88، پاکستان با رتبه 90، ارمنستان با رتبه 92، گواتمالا با رتبه 102، غنا با رتبه 110 و زامبيا با رتبه 116 قرار بگيرد.
در زمينه ضريب نفوذ خطوط تلفن ثابت ايران با ميزان 3/36 درصدي در جايگاه 31 قرار دارد. در اين جدول اما ده کشور برتر به ترتيب شامل تايوان، ايسلند، هنگ کنگ، مالتا، کره جنوبي، سوئيس، فرانسه، آلمان، انگلستان و لوکزامبورگ هستند. از نظر ضريب نفوذ تلفن همراه اما کشورهاي هنگ کنگ، عربستان سعودي، مونته نگرو، پاناما، ويتنام، سورينام، روسيه، عمان، کويت و فنلاند ده کشور برتر هستند. ايران اما با ضريب نفوذ 2/91 درصدي رتبه 85 را در اختيار گرفته است. جالب اينکه در اين ميان کشوري مانند ايالات متحده آمريکا با ضريب نفوذ 9/89 درصد در اين فهرست در جايگاه 87 قرار دارد.
از نظر ضريب نفوذ اينترنت پر سرعت هم ايران بالاتر از سنگال و پايينتر از اندونزي رتبه 104 را دارد. اين در حالي است که کشورهاي سوئيس، هلند، دانمارک، کره جنوبي، ايسلند، نروژ، فرانسه، لوکزامبورگ، آلمان و سوئد به ترتيب برترين کشورها از اين نظر هستند.