جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
جست‌وجوگر ملي در برابر جست‌وجوگرهاي خارجي
-(1 Body) 
جست‌وجوگر ملي در برابر جست‌وجوگرهاي خارجي
Visitor 1191
Category: کامپيوتر
بازار ديجيتال- تقريبا هفته گذشته بود که عضو جديد خانواده ملي حوزه آي‌تي کشور يعني جست‌وجوگر ملي معرفي شد.

طبق اظهارات وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به نظر مي‌رسد اين موتور جست‌وجوگر ملي با نام «يا حق» فعاليت خود را آغاز کند.
افزوده شدن نام ملي به اين پروژه و يادآوري پروژه‌هاي ناموفق يا نيمه رها شده ملي حوزه آي‌تي، اظهارات و انتقادات مختلفي را از سوي کارشناسان فعال در اين حوزه به دنبال داشته است. عده‌اي براين باورند که وقتي هنوز پروژه‌هاي ملي همچون اينترنت ملي، ‌ميل ملي، ديتا سنتر ملي، گوشي تلفن همراه ملي و... به سرنوشت مشخصي نرسيده‌اند، سرمايه‌گذاري در حوزه ديگر نتيجه‌اي جز به هدر رفتن منابع کشور ندارد و عده‌اي ديگر بر اين باورند که استفاده از اين موتور جست‌وجوگر ملي از آنجا که از طريق اينترانت کشور ميسر است نه تنها هزينه‌ها را افزايش نمي‌دهد، بلکه باعث کاهش هزينه‌ها هم مي‌شود.


نحوه فعاليت موتور جست‌وجوي ملي

از راه‌اندازي موتور جست‌وجوي ملي اين گونه برداشت مي‌شود که کاربران پس از درج موارد مورد نياز خود در آن، اطلاعات به صورت دسته بندي شده و طبقه‌بندي شده در اختيارشان قرار مي‌گيرد.
در واقع اين موتور جست‌وجو هرگونه اطلاعاتي را در اختيار کاربران قرار نمي‌دهد. مساله‌اي که‌هادي ملک‌پرست، مدير کل تحقيق و توسعه شرکت فناوري اطلاعات ايران درباره آن، اين گونه بيان کرده است که در موتور جست‌وجوهاي کنوني کاربران مي‌توانند موضوع مورد نظر خود را کلاسه‌بندي و در يک محدوده خاصي جست‌وجو کنند، ولي اينکه موتور جست‌وجوي ملي چگونه فعاليت خواهد کرد، جزو خروجي‌هاي فاز پژوهشي است. در واقع پس از پايان مرحله پژوهش اعلام مي‌شود اگر اين موتور جست‌وجو مي‌خواهد قابليت‌هاي خاصي داشته باشد، نيازمند چه نوع معماري است. نکته‌اي که مديران شرکت فناوري اطلاعات ايران به آن اشاره مي‌کنند، فعاليت اين موتور در گستره داخلي است.


به عبارتي اين موتور جست‌وجو، اطلاعات مورد نياز کاربر را در محتواي داخل کشور جست‌وجو مي‌کند از اين‌رو مساله اي که در مورد اين موتور مد نظر قرار گرفته، عدم وابستگي به موتور جست‌وجوي خارجي است.


هادي ملک پرست در اين خصوص در گفت‌وگو با برخي خبرگزاري‌ها اين‌گونه عنوان کرده است که اين موتور جست‌وجو در کوتاه ترين زمان ممکن و عدم انحراف از اطلاعات، جواب را در اختيار کاربر قرار مي‌دهد، در عين حال که بحث محدوديت يا طبقه‌بندي در ارائه اطلاعات مطرح نيست.


به گفته وي، اين موتور براي دستيابي به اطلاعات داخلي است. شايد با تجربه‌هايي که در اين پروژه به دست آيد، در فازهاي بعدي محدوده جست‌وجوي آن گسترش يافته و شامل کشورهاي فارسي زبان يا حتي منطقه شود. به همين دليل اين پروژه روي شبکه «اينترانت» با همان شبکه ملي اينترنت قرار خواهد گرفت.

به گفته وي، موتور جست‌وجوگر ملي به عنوان اولين اولويت براي ارائه خدمات دستگاه‌هاي دولتي و غيردولتي با هدف تسهيل در ارائه اطلاعات سريع به مردم پياده‌سازي خواهد شد، اما اطلاعات تمامي‌سرورهاي داخل کشور نيز از طريق اين موتور جست‌وجو قابل جست‌وجو و دريافت خواهد بود.
ملک پرست با اشاره به کاربردها و مزيت‌هاي اين موتور جست‌وجو نسبت به ديگر موتورهاي جست‌وجوي بين‌المللي اظهار داشته بود که دسترسي به سايت‌هاي جست‌وجوي گوگل و ياهو و امثال آن تنها از طريق اينترنت ممکن است، اما براي دسترسي به موتور جست‌وجوگر ملي بايد به اينترانت کشوري متصل شد که هزينه‌اي به مراتب کمتر از دسترسي به اينترنت دارد. وي يکي از خصوصيات مهم اينترانت کشوري (شبکه ملي اينترنت) را هزينه دسترسي ارزان به آن عنوان کرد و خاطرنشان کرد که يکي از مباحث مطرح در طرح موتور جست‌وجوي بومي‌کاهش هزينه‌ها است.
مديرکل تحقيق و توسعه شرکت فناوري اطلاعات با بيان اينکه نحوه چگونگي ارائه سرويس موتور جست‌وجوگر ملي در دست بررسي است گفته بود که در استفاده از موتورهاي جست‌وجوي بين‌المللي کاربر براي جست‌وجوي اطلاعات خود با چندين هزار صفحه مواجه مي‌شود که دسترسي به گزينه مورد نظر در اين تعداد اطلاعات بسيار زمان بر است، اما در سرويس‌دهنده کشوري کاربر حداکثر از ميان 40 آيتم موضوع مورد نظر خود را پيدا مي‌کند. ملک‌پرست با تاکيد بر اينکه موتور جست‌وجوگر ملي دسترسي سريع‌تر اطلاعات را در حداقل زمان ممکن براي کاربران ايراني نسبت به ديگر موتورهاي جست‌وجو فراهم مي‌کند بيان داشته که معمولا ديگر کشورها نيز موتور جست‌وجوگر کشوري دارند، اما منطبق بر موتورهاي جست‌وجوگر گوگل و ياهو است و مواردي از آن را با توجه به نياز خود تغيير داده و به کاربر ارائه مي‌دهند.


وي يکي ديگر از ويژگي‌هاي مهم موتور جست‌وجوگر ملي را بحث امنيتي آن عنوان کرد و تصريح کرده که با استفاده از اين موتور جست‌وجو اطلاعات کاربران براي جست‌وجوي موضوعات به خارج از کشور منتقل نخواهد شد.

اما با اين همه موضوع ديگري که موجب نگراني برخي از کاربران در مورد استفاده از اين موتور جست‌وجوگر ملي مي‌شود، شناسايي يا عدم شناسايي IP کاربري است. بنابر اظهارات ملک‌پرست، صرف‌نظر از اينکه موتور جست‌وجو اين قابليت را دارد يا نه، هر فرد زماني که به وب‌سايتي مراجعه مي‌کند ‌به محض ورود به آن سايت، شرکت ارائه دهنده خدمات اينترنت مي‌تواند اين شناسايي را انجام دهد که چه فردي و از کجا به اينترنت متصل شده است.


وي با رد شناسايي IP‌ها تاکيد مي‌کند اين پروژه براي شناسايي IP‌آدرس‌هاي کاربران تهيه نشده است. به گفته ملک‌پرست، IP آدرس‌ها مربوط به شبکه اينترنت بوده و در شبکه اينترانت به نام شخص ثبت نمي‌شود، بلکه عموما به نام نهادها و سازمان‌ها است.

به همين دليل نگراني در اين زمينه وجود نداشته و اگر هم وجود داشته باشد، به لحاظ فني و علمي ‌جاي بحث دارد.

هدر دادن هزينه

در مقابل تمام دفاعياتي که مسوولان شرکت فناوري اطلاعات از پروژه تازه ملي خود مي‌کنند، اما به باور برخي کارشناسان، اين کار نتيجه اي جز اتلاف وقت و هزينه و در نهايت شکست به دنبال نخواهد داشت. يحيي تابش، رييس مرکز محاسبات دانشگاه شريف، در اين خصوص مي‌گويد: « در حال حاضر به دليل وجود انبوه اطلاعات در فضاي مجازي موتورهاي جست‌وجو اهميت فراواني پيدا کرده‌اند و موتورهاي جست‌وجوي بزرگي همچون گوگل به دليل نحوه فعاليت و سرويس دهي گوي رقابت را از رقباي خود ربوده است؛ در نتيجه در اين شرايط نمي‌توان به موفقيت يک موتور جست‌وجوي ملي در اين حوزه اميدوار بود. در واقع به دليل ماهيت تکنولوژيکي و اطلاعات جهاني و وجود غول‌هاي جست‌وجوگر دنيا ديگر نيازي به يک موتور جست‌وجوي منطقه‌اي نيست.»


به باور وي، با توجه به گسترش فضاي مجازي و فعاليت جست‌وجوگرها اجراي چنين پروژه‌اي بسيار ترديدبرانگيز است و انجام اين فعاليت تنها به اتلاف منابع مي‌انجامد.

تابش معتقد است به جاي راه‌اندازي يک موتور جست‌وجوي ملي که قرار است در کنار موتورهاي جست‌وجوي قوي همچون گوگل، ياهو و... فعاليت کند بهتر است مسوولان به فکر راه‌اندازي موتورهاي جست‌وجو در حوزه‌هاي خاص مانند نفت که مي‌تواند براي کشور مزيت داشته باشد،‌ باشند. در واقع با جمع‌آوري اطلاعات در اين حوزه مانند اکتشافات، استخراج، داده‌هاي ميداني نفت و... پايگاه معتبر و قابل رقابتي را براي کاربران فراهم کنند.
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image