با وجودي که ماه پاياني سال را پشت سر ميگذرانيم و هوا آرام آرام رو به گرميميرود،اما آب و هواي بازار کامپيوتر ما بسيار سرد است و گويا اميدي هم به گرميبازار نيست.
اين نظر اکثر فعالان بازار کامپيوتر درباره بازاري است که طي مدت اخير به روزهاي پاياني سالش دل بسته بودند و به عبارتي چشم اميدشان به بازار شب عيد بود.
واضح است که چهره بازار کامپيوتراين روزها با مدت مشابه در سالهاي قبل در حد چشمگيري متفاوت است واين تغيير غيرقابل پيشبيني، گروههاي مختلفي که با بازار کامپيوتر و تجهيزات ديجيتال در ارتباط هستند، مانند فعالان بازار (واردکنندگان و فروشندگان) و گروه خريداران را مستاصل کرده است.
فعالان بازار که مدتها است بيشتر انرژي و وقت خود را صرف دستکاري ليست قيمتها وايجاد تغييراتي در آن ميکنند ،اين روزها همچنان تمايلي به عرضه کالاهايي که ادعا ميکنند با دلار آزاد وارد بازار کردهاند ندارند و ترجيح ميدهند دراين بازار پرخطر بيشتر به فکر حفظ سرمايه خود و جلوگيري از ضرر باشند تا تلاش براي به فروش رساندن کالاهاي خود.
خريداران هم که تا مدتها در انتظار کاهش قيمتها در بازار شب عيد بودند و از طرفي قصد داشتند با دريافت عيدي و پاداشهاي آخر سال براي خريد اقدام کنند، حالا نااميد شدهاند.اين عوامل به اضافه مسائل ديگري باعث شده است چهره بازار کامپيوتر امسال نسبت به سالهاي قبل در حد قابل توجهي متفاوت باشد.
تغييرات ناخوشايند در بازار کامپيوتر اگر به خاطر داشته باشيد هر سال از نيمه دوم بهمن ماه شاهد برگزاري جشنوارههاي فروش ويژه نوروز در مراکز خريد و فروش کامپيوتر بوديم که برگزارياين جشنواره از جانب مراکز خريد و فروش کامپيوتر، شرکتهاي توليد و عرضهکننده و فروشندگان فضا و حال و هواي بهاري را براي بازار زمستاني کامپيوتر به ارمغان ميآورد.اما امسال از برگزاري چنين جشنوارههايي به جز مواردي معدود خبري نيست که البته با توجه به شرايط بازار و کاهش شديد موجودي کالاها و رشد قيمتها برگزاري چنين جشنوارهاي چندان منطقي به نظر نميرسد.
به غير از اين مورد، هر سال از اواخر بهمن ماه فروشندگان کالاهاي ارزانقيمت و همچنين کالاهاي فانتزي را به بازار عرضه ميکردند و اکثرا اين کالاها را جايگزين کالاهاي جديد و گران قيمت پشت ويترين ميکردند تا خريداراني که قصد خريد کالاي ديجيتالي به عنوان هديه نوروزي را داشتند به راحتي کالاي مورد نظر را انتخاب کنند.اما اتفاقي که امسال رخ داده استاين است که امسال اصلا از خريدهاي هداياي ديجيتالي در بازار خبري نيست و گويا مردم ترجيح ميدهند هداياي ديگري را جايگزين هداياي ديجيتالي کنند. البته گروهي که روي خريد هديه ديجيتالي اصرار ميکنند، بازگشتي به گذشته داشته و به زماني که ارائه حافظههاي فلش به عنوان هديه مرسوم بود، بازگشته و از اين کالا به عنوان هديه ديجيتالي استفاده ميکنند.
اما به هر حال امسال از خريد هداياي ديجيتالي خبري نيست و بازار کامپيوتر در دوره پويايي ظاهري به سر ميبرد. جالب اينجا است که فعالان بازار و کسبه هم نسبت به اين موضوع بيتفاوت هستند و ميگويند تمايلي ندارند در چنين شرايطي کالاهاي خود را به فروش برسانند چون هر نوع خريد و فروشي نوعي خطر کردن به حساب ميآيد.
علاوه براين موضوعات، خريدهاي دولتي با وجودي که طي دو سال گذشته نسبت به سالهاي قبل در حجم بسيار کمتري انجام ميشد، امسال کاهش شديدي يافته است و برخي اعلام ميکنند امسال ارگانهاي دولتي خريدهاي خود را از بازار کامپيوتر لغو کردهاند. به همين دليل اين موضوع تاثير بزرگي بر بازار کامپيوتر ما که تا حد زيادي به خريدهاي پايان سال ارگانهاي دولتي وابسته بود، داشته است. همچنين سال گذشته در بازار ميني لپتاپها گزينه مناسبي براي يک هديه ديجيتالي به شمار ميرفتند که امسال در بازار خبري ازاين دستگاهها نيست و اگر هم اين دستگاهها در بازار يافت شوند قيمتي به مراتب بالاتر از آنچه بايد داشته باشند دارند.
همچنين امسال از لپتاپهاي ارزان 500 تا 700 هزار توماني در بازار خبري نيست. کاهش نقدينگي فعالان حوزه، تاخير شديد ورود کالاها، رشد روزبهروز قيمتها و کاهش شديد موجودي نسبت به ماه قبل از اتفاقات ديگري است که حال و هواي بازار کامپيوتر شب عيد را بسيار وخيم کرده است.
هداياي ديجيتالي
کمياب و گران در بازار امسال اگر قصد خريد يک هديه ديجيتالي به مناسبت عيد نوروز داريد در وهله اول بايد محدوده قيمت خود را مشخص کنيد و البته اين موضوع را هم مد نظر قرار دهيد که ديگر گذشت آن زمان که با مبلغ 300 هزار تومان يک ميني لپتاپ زيبا و جمع و جور يا با مبلغ 500 هزار تومان يک لپ تاپ ارزان قيمت خريداري ميکرديد.
امسال اگر قصد خريد اين کالاها را داريد بايد مبلغي حدود 500 هزار تومان بابت ميني لپتاپ و مبلغي حدود 800 هزار تا يک ميليون تومان بابت خريد لپ تاپ به اصطلاح ارزان قيمت هزينه کنيد. البته اين را هم در نظر داشته باشيد که بايد شانس بياوريد و فروشنده به فروش کالايش رضايت دهد.
اما به هر حال اگر ميخواهيد مبلغي کمتر در حدود 300 هزار تومان هزينه کنيد، ميتوانيد به سراغهاردهاي اکسترنالي برويد که نسبت به سال قبل در حدود 130 درصد رشد قيمت دارند.به عبارت ساده تر در حال حاضر ميتوانيد براي خريد يک هاردديسک يک ترابايتي USB3.0 مبلغي حدود 240 تا 270 هزار تومان هزينه کنيد.
اگر هم ميخواهيد خودتان را از تکوتا نيندازيد و يک نمونه دو يا سه ترابايتي البته از نوع دسکتاپ خريداري کنيد بايد مبلغي حدود 300 تا 350 هزار تومان براي نمونه دو ترابايتي و مبلغي حدود 400 تا 470 هزار تومان بابت يکهارد سه ترابايتي USB3.0 هزينه کنيد. هاردهاي 500،640 و 750 گيگابايتي هم با قيمت کمتري به فروش ميرسند. اگر علاقهمند به خريد کالاهايي نظير قاب عکسهاي ديجيتالي، دي وي دي پليرهاي اکسترنال و ... هم هستيد بايد بسته به برند و نوع کالا مبلغي حدود 100 تا 350 هزار تومان يا حتي بيشتر يک قاب عکس ديجيتالي خريداري کنيد.
TRANSCEND،COBY SAMSUNG و اكثر برندها در اين زمينه محصولاتي را به بازار عرضه كردهاند.
قيمت دي وي دي پليرهاي پرتابل هم چيزي حدود 150 تا 300 هزار تومان است. اين دي وي دي پليرها ميتوانند انتخاب مناسبي به عنوان هديه ديجيتالي باشند و براي تماشاي فيلم و... مناسب هستند.
اين دستگاهها امکان تماشاي تلويزيون را نيز به کاربران ميدهند. انواع حافظههاي فلش با طراحيهاي خاص و جواهرنشان، اسپيكرهاي كوچك و ظريف كه به لپتاپ متصل ميشوند و پايههاي خنككننده لپتاپ از كالاهايي هستند كه هر سال در اين ايام بازار پررونقي دارند. علاوه بر اينها انواع MP3 و MP4 PLAYER نيز هداياي مناسبي هستند. دستگاههاي پلير هم ميتوانند گزينه مناسبي به عنوان يک هديه ديجيتالي باشند.اگر قصد داريد هديهاي از برند اپل خريداري کنيد و هزينهاي که ميکنيد هم زياد برايتان اهميتي ندارد ميتوانيد به سراغ IPOD TOUCH برويد.نمونه 64 گيگابايتياين دستگاه 700 تا 750هزار تومان و نمونه هشت گيگابايتي آن قيمتي حدود 440 تا 460 هزار تومان دارد. قيمت نمونه 32 گيگابايتي آن هم حدود 600 هزار تومان است.
اگر هم ميخواهيد IPOD SHUFFLE خريداري کنيد ميتوانيد يک نمونه چهار گيگابايتي آن را با قيمتي حدود 150 هزار تومان خريداري کنيد.اگر هم ميخواهيد به سراغ برندهاي ديگر و نمونههاي ارزان برويد، ميتوانيد به سراغ محصولات ARCHOS برويد که برخي از نمونههاي ارزان قيمت، قيمتي حدود 100 هزار تومان دارند.
سوني، کريتيو و ... هم محصولاتي براي عرضه به عنوان هديه ديجيتالي دارند. تبلتهاي ارزان قيمت با قيمتي حدود 400 تا 500 هزار تومان هم گزينه مناسبي هستند. حافظههاي فلش هم دوباره در بازار پرمخاطب شدهاند و شما ميتوانيد با مبلغي حدود 18 تا 25هزار تومان يک حافظه فلش هشت گيگابايتي که اين روزها پرمخاطبترين حجم است خريداري کنيد.
اگر هم ميخواهيد از اين کالا با طراحيهاي خاص استفاده کنيد بايد مبلغ بيشتري هزينه کنيد. ميز لپتاپ، پايه خنککننده، وب کم و ماوس و کيبوردهاي فانتزي از ساير کالاهايي هستند که گزينه مناسبي به عنوان هديه ديجيتالي هستند. پس اگر قصد خريد داريد ميتوانيد سري به مراکز خريد و فروش کامپيوتر بزنيد.