اقتصاد جهان در سالهاي اخير شاهد تحولي بزرگ بود که با انقلاب تکنولوژي در دهه 1990 اتفاق افتاد تا به اين ترتيب وارد عرصه جديدي بشود. نوآوري در عرصههاي مختلفي مانند پردازش کامپيوتري، نرمافزارها، مخابرات و اينترنت روي هم رفته توانستند اقتصاد فناوري اطلاعات را ايجاد بکنند.
حالا ديگر تکنولوژي تاثير قابل توجهي بر روابط تجاري شرکتها و توليدکنندگان گذاشته و در اين ميان اينترنت بيشترين سهم را در ايجاد تحول در تجارت جهاني به خودش اختصاص داده است تا جايي که تاثير آن را با تاثير کشف برق يا توليد خودرو مقايسه ميکنند.
در واقع به همين دلايل است که حالا فناوري اطلاعات تاثير چشمگيري بر بازار سهام گذاشته و رونق و رکود آن ميتواند رونق و رکود در بخشهاي ديگر را به دنبال داشته باشد. حجم بالاي سرمايهگذاري در اين بخش ميتواند روند رشد در بازارهاي سهام را تحت تاثير قرار بدهد. با اين اوصاف است که در ميان بخشهاي بزرگ بازارهاي سهام مانند کشاورزي و صنعت، تکنولوژي بزرگترين و مهمترين بخش به حساب ميآيد. قبل از هر چيز شاهد انقلاب کشاورزي و تاثير آن در تجارت و اقتصاد بوديم و بعد از آن انقلاب صنعتي اتفاق افتاد، حالا اما در عصر فناوري اطلاعات هستيم و بيش از نيمي از جمعيت جهان آنلاين هستند. شرکتهاي بزرگ فعال در عرصه تکنولوژي در دهههاي اخير توانستهاند سرمايه گذاريهاي زيادي را جذب کرده و ارزش بازار بالايي براي خودشان دست و پا کنند. اين شرکتها براي اين کار سعي کردهاند خدمات و محصولات متفاوتي را به مشتريانشان عرضه کنند. در ميان شرکتهاي تکنولوژي حاضر در بازارهاي سهام، شرکتهاي نرمافزاري گويا حضور پر رنگتر و موثرتري داشتهاند تا جايي که حتي رشد آنها از ديگر شرکتهاي تکنولوژي و شرکتهاي سختافزاري حاضر در بورس بسيار بيشتر بوده است.
رشد چشمگير سهام نرمافزاريها
آخرين تحقيقات انجام شده درباره حضور شرکتهاي تکنولوژي در بورس و روند عرضه و تقاضاي سهام آنها نشان ميدهد که سهام شرکتهاي نرمافزاري بيشترين تقاضا و البته رشد را در اختيار داشتهاند. جالب است بدانيد که اين روند در بيش از 15 سال گذشته ادامه داشته و هنوز هم ادامه دارد. صنعت نرمافزار در واقع بهترين عملکرد را در ميان صنايع ديگر زير مجموعه تکنولوژي در بازارهاي سهام داشته است و در نتيجه بيشترين رشد را هم به خودش اختصاص داده است. بر اساس آمارهاي منتشر شده، سهام شرکتهاي نرمافزاري حتي از شاخصهايي مانند NASDAQ و Dow Jones هم رشد بيشتري را در سالهاي اخير به ثبت رسانده است. به اين ترتيب در اين سالها يک شاخص به نام SWT-100 شکل گرفته است که در حقيقت روند رشد سهام شرکتهاي نرمافزاري در بورسهاي جهاني را بررسي ميکند. اين شاخص ترکيبي از سهام بزرگترين شرکتهاي نرمافزاري جهان است که به صورت عمومي عرضه ميشوند.
حالا کارشناسان به بررسي و مقايسه روند رشد شاخصSWT-100 با شاخصهاي مهم NASDAQ و Dow Jones پرداختهاند. نتايج اين بررسيها نشان ميدهد که در فاصله سالهاي 2002 تا 2009 شاخص SWT-100 به وضوح رشد بيشتري از شاخص NASDAQ داشته است. در حالي که رشد شاخص NASDAQ در سال 2009 نسبت به سال 2002 برابر 29 درصد بوده، رشد شاخص نرمافزاري SWT-100 در همين زمان به 95 درصد رسيده است. اما متوسط رشد شاخص صنعتي Dow Jones در اين زمان تنها به 2 درصد رسيده است. در طول اين سالها اما بيشترين رشد شاخص SWT-100 در سال 2006 اتفاق افتاده است که در مقايسه با سال 2002 به 168 درصد رسيده است. اين در حالي است که رشد شاخص NASDAQ در اين سال برابر 81 درصد بوده است.
شاخص SWT-100 تنها به يک بازار سهام محدود نشده و شرکتهاي نرمافزاري از سرتاسر جهان در آن مورد بررسي قرار ميگيرند. نرخ تغيير ارز اما در اين شاخص بيتاثير بوده و تغييرات مربوط به سرمايه بازار شرکتهاي نرمافزاري در اين شاخص منعکس نميشوند. اين شاخص تنها تغييرات ايجاد شده در قيمت سهام شرکتهاي نرمافزاري در بازارهاي سهام مختلف را مورد بررسي قرار ميدهد. جديدترين رتبهبندي انجام شده درباره شرکتهاي نرمافزاري جهان که در آخرين روزهاي ماه آگوست گذشته اعلام و منتشر شده است نشان ميدهد که برترين شرکتهاي نرمافزاري دنيا تغيير چنداني را در جايگاهشان احساس نکردهاند. اين رتبهبندي که وبسايت Software Top 100 آن را منتشر کرده است به بررسي درآمد نرمافزاري اين شرکتها، رشد درآمد نرمافزاري، درآمد کل و سهم درآمد نرمافزاري از درآمد کل آنها پرداخته است.
تاثير انتخابات بر سهام تکنولوژي
از آنجايي که بزرگترين شرکتهاي تکنولوژي جهان در آمريکا قرار دارند و سهام آنها در بورسهاي بزرگي مانند نيويورک عرضه ميشود، حالا ميتوان به بررسي انتخابات رياستجمهوري پيش روي اين کشور و تاثير آن روي سهام غولهاي تکنولوژي آن پرداخت. اين انتخابات که اين بار در ماه نوامبر سال 2012 انجام ميشود، هميشه تاثيرات قابل توجهي بر تجارت و اقتصاد کشور داشته است. درست به همين دليل هم سهامداران و شرکتهاي بزرگ در اين مدت به فکر تغييراتي که ايجاد ميشوند، بوده و به دنبال راهي براي تصميمگيري هستند. به اين ترتيب است که شايد بررسي روند تغييرات ايجاد شده در بازارهاي سهام در انتخابات رياست جمهوري سالهاي گذشته در اين کشور بتواند در اين مورد راهگشا باشد. از آنجايي که سهام شرکتهاي تکنولوژي معمولا در شاخص NASDAQ مورد بررسي قرار ميگيرند، در اينجا به بررسي تاثير انتخابات رياست جمهوري آمريکا در سالهاي مختلف گذشته بر رشد اين شاخص پرداخته شده است.