قيمت انواع کالاهاي مصرفي و از جمله کالاهاي حوزه کامپيوتر و ديجيتال طي شش ماه گذشته در بازار داخلي به شدت افزايش يافته است و به نظر ميرسد بهرغم تلاش و قول مساعد دادن مسوولان بازار، تب تند افزايش قيمتها حداقل در بازار کامپيوتر قصد فروکش کردن ندارد.
جالب است بدانيد در حالي که فروشندگان بازار و همچنين واردکنندگان کالاهاي حوزه کامپيوتر و ديجيتال از شرايط بازار گله و شکايت بسياري ميکنند و ادعا ميکنند با توجه به شرايط موجود چارهاي جز افزايش قيمتها ندارند و دلشان به افزايش قيمت در اين حد راضي نيست، کارشناسان نظر ديگري دارند و ميگويند، رشد قيمتها در بازار کاذب است و نتيجه سودجويي گروه بزرگي از فعالان بازار کامپيوتر است.
به عقيده گروهي از کارشناسان، بخشي از نياز بازار ما از کشور چين و با پرداخت يوآن تامين ميشود و اين در حالي است که قيمت يوآن در بازار تغيير چنداني نکرده است و واردکنندگاني که براي واردات کالاهايشان يوآن پرداخت ميکنند قيمتها را بر مبناي نوسانات نرخ دلار تعيين ميکنند و اين منصفانه نيست. البته گروه ديگري از کارشناسان بازار ميگويند، قيمت يوآن به موازات دلار افزايش يافته است و ما طي شش ماه اخير حدود 100 تا 120 تومان در هر يوآن افزايش قيمت داشتهايم. از طرفي اکثر معاملات در بازار ما با دلار انجام ميشود و نوسانات نرخ دلار طبيعتا روي قيمت تمام کالاها تاثير خواهد گذاشت. پس نميتوان گفت به دليل اينکه نرخ يوآن در حد دلار تغيير نکرده است نبايد قيمتها در بازار کامپيوتر ما افزايش يابد؛ چون اين دلار است که مبناي معاملات در بخش واردات و صادرات است.اين دسته از کارشناسان اما ميگويند، با وجود اين موضوع اما نميتوان منکر سودجويي برخي از فعالان بازار در زمينه قيمتگذاري روي کالا شد. به گفته آنها، به نظر ميرسد در شرايط فعلي کمترين نظارتي روي بازارهاي کامپيوتر اعمال نميشود و به همين دليل فضاي بازار هم براي خريداران و هم براي کسبه بسيار بيثبات است.
در اين گزارش به بررسي روند قيمتها در بازار کامپيوتر طي ماههاي گذشته و پيشبيني کارشناسان از وضعيت بازار شب عيد و... ميپردازيم:
سربالايي تند قيمت هاردديسک
رشد قيمتها در بازار هاردديسک به ويژه از زماني که خبر ادامه روند نزولي توليد اين کالا از سوي کارخانههاي سازنده نظير وسترن ديجيتال منتشر شد، بحث داغ بازار کامپيوتر شده است.
به گفته کارشناسان، علاوه بر اين موضوع، نوسانات ارزي هم تاثير زيادي بر روند قيمتها در بازار اين کالا داشته است.
بهرام شفق، مدير فروش بخش هاردهاي شرکت آونگ با بيان اين مطلب که قيمت هاردديسک روز به روز در حال افزايش است گفت، ميزان رشد قيمتها در مورد هاردديسک 100 درصد بوده است. به گفته وي، حل نشدن مشکل کارخانههاي سازنده و کندي روند عرضه اين کالا به بازار دليل رشد قيمتها است.
حيدري، سرپرست محصول و بازار گروه شركتهاي آواژنگ در اين باره ميگويد، تاثير نوسانات قيمت بر بازار هاردديسک در حدي است که ديگر موضوع سيل تايلند و تاثير آن بر روند قيمتها در بازار اين کالا رنگ باخته است. به گفته وي، طي ششماه اخير تا کنون ميزان تغييرات قيمت هاردديسک در حدود 120 تا 130 درصد بوده است و مهمترين عامل هم نوسانات نرخ ارز است.
وي همچنين افزود، با توجه به اين موضوع که هاردديسک جزو کالاهاي پرمخاطب و مناسب براي هديه به شمار ميرود، هر سال بازار اين کالا بسيار پررونق بود؛ اما امسال ميزان تقاضا براي هاردديسک در حد چشمگيري کاهش يافته است.
فعالان بازار هم ميزان رشد قيمتها در بازار هاردديسک را در حدود 100 تا 150 درصد اعلام کردهاند. به گفته متقي، يکي از فعالان بازار اگر قيمت هاردديسک يک ترابايتي usb 3.0 حدود شش ماه قبل در حدود 100 هزار تومان بود، امروز قيمت اين کالا حدود 265 تا 270 هزار تومان است.
کميابهاي گران در بازار لپ تاپ
فکرش را بکنيد، تا همين شش هفت ماه پيش ميتوانستيد با پرداخت مبلغ 450 تا 500 هزار تومان يک لپتاپ با صفحه نمايش 6/15 اينچي با پردازندهintel core 2 DUO خريداري کنيد. لپتاپي که به خوبي از عهده انجام برنامههاي روزمره تان بر ميآمد و براي تماشاي فيلم هم انتخاب خوبي بود، اما امروز همين لپ تاپ را با کانفيگ پايين تر با قيمتي کمتر از 700 تا 750 هزار تومان
نميتوانيد بيابيد. رشد قيمت لپتاپ در اين حد براي بازاري که بيش از نيمي از کاربرانش را افرادي با قدرت مالي کمتر از متوسط تشکيل ميدهند، خطرناک است.به گفته کارشناسان، رشد قيمتها طي هفتههاي اخير که بازار به سمت افزايش قيمت ميرود بيشتر بوده به طوري که از نيمه دوم بهمنماه قيمتها در بازار در حدود 20 تا 30 هزار تومان افزايش يافته است.فعالان بازار ميزان افزايش قيمتها را طي شش ماه گذشته در حدود 50 تا 80 درصد اعلام کردهاند. گروهي نيز ميزان رشد قيمتها در حدود 100 درصد اعلام کردهاند که کارشناسان چنين موضوعي را يک سوءاستفاده بزرگ از جانب فروشندگان ميدانند. به گفته مهدي بکائي، مديرعامل شرکت همراهپردازان، اعمال قيمتهاي سليقهاي براي بازار خطرناک است و ما طي ماههاي گذشته شاهد بوده ايم که برخي کالاها را با هر ميزان سودي که ميخواهند به فروش ميرسانند. به گفته وي، طي دو هفته اخير قيمتها بايد در بازار ثابت ميبود، در حاليکه گروهي قيمتها را افزايش دادهاند. وي ميزان رشد 100 درصدي قيمتها را در بازار لپتاپ طي شش ماه اخير رد کرد و گفت: ميزان منطقي رشد قيمتها بايد در حدود 50 تا 60 درصد باشد و رشد 100 درصدي؛ يعني رشد کاذب و غيرمنطقي قيمتها.کارشناسان ميگويند، ميزان رشد قيمتها بسته به برند، موجودي کالا و قيمت اوليه آن دارد و ممکن است يک کالاي پرمخاطب رشد قيمتي به مراتب بيشتر از کالايي با کانفيگ بالاتر داشته باشد.
رشد شديد قيمت در بازار دوربينهاي حرفهاي
در بازار دوربينهاي ديجيتال اين نمونههاي حرفهاي هستند که نوسانات نرخ ارز تاثير بيشتري بر قيمت آنها گذاشته است. شايد اين مصداق مثل «هر که بامش بيش برفش بيشتر» باشد.
به گفته کارشناسان بازار در بازار دوربينهاي حرفهاي رشد قيمتها در حدود 100 درصد بوده است. عمادي، مدير فروش شرکت نورنگار در اين باره گفته است: دوربينهاي حرفهاي با رشد قيمت 80 تا 100 درصدي مواجه شدهاند و اين به علت نوسانات نرخ ارز است.کارشناسان بازار همچنين ميگويند، ميزان رشد قيمتها در مورد دوربينهاي نيمهحرفهاي در حدود 50 تا 60 درصد و در مورد نمونههاي خانگي در حدود 10 درصد است.
به گفته معصومي، يکي از فعالان بازار دوربينهاي عکاسي، در مورد برخي از دوربينهاي خانگي قيمتها را کاهش هم دادهايم. چرا که نمونههاي حرفهاي و نيمه حرفهاي با افزايش قيمت مواجه شدهاند و در حال حاضر تنها نمونههاي ارزانقيمت با قيمتي حدود 100 تا 300 هزار تومان هستند که فروش دارند. لطفي، يکي ديگر از فعالان بازار هم در اين باره ميگويد: نمونههاي نيمهحرفهاي کمترين ميزان تقاضا را در بازار دارند؛ چرا که دوربينهاي حرفهاي خريداران خاص خود را دارند و نمونههاي خانگي هم افزايش قيمت چنداني نداشتند.