مواد لازم براي تهيه خمير :
ـ ماست 2 قاشق غذاخوري
ـ تخم مرغ 1 عدد
ـ جوش شيرين 1 قاشق مرباخوري
ـ آرد به مقداري که مايه خمير شود و به دست نچسبد
ـ آب نصف ليوان
طرز تهيه خمير پيراشکي :
ماست و تخم مرغ و جوش شيرين وآب را مخلوط کنيد .سپس آرد را کم کم اضافه کنيد به حدي که مايه ، خمير شده و به دست نچسبد . آن را کاملاً ورز بدهيد . سپس روي خمير را بپوشانيد و بگذاريد يک ساعت خمير بماند تا ور بيايد .
مواد لازم براي مايه ي گوشتي پيراشکي :
ـ گوشت چرخ کرده / 200 گرم
ـ فلفل سبز دلمه اي / 1 عدد بزرگ
ـ پياز / 2 عدد متوسط
ـ رب گوجه فرنگي / 1 قاشق غذاخوري
ـ آبليمو / 2 تا 3 قاشق غذاخوري
ـ نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهيه :
1 ـ گوشت چرخ کرده را با پياز رنده شده کاملا مخلوط کنيد .
2 ـ پياز را خلال کنيد و در مقدار کمي روغن سرخ نماييد . کمي زردچوبه به آن بزنيد و گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کرده ، آن را سرخ کنيد به حدي که آب گوشت کشيده شود . پس از آن رب ، آبليمو و نمک و فلفل را اضافه کنيد و کمي تفت دهيد .
3 ـ فلفل دلمه اي را بشوييد و دانه هاي سفيد داخل آن را بگيريد و به صورت نگيني آن را خرد کرده ، به مايه ي گوشتي اضافه کنيد و پس از يک هم زدن مايه را از روي گاز برداريد .
4 ـ خمير پيراشکي را 2 يا 3 قسمت کنيد . کمي آرد روي ميز بپاشيد . خمير را با نورد روي ميز باز کنيد .به حدي که ضخامت خمير نيم سانتيمتر گردد و با دهانه ليوان دايره هايي را از آن ببريد . از مايه ي گوشتي وسط هر دايره بگذاريد و دو طرف خمير را روي هم آورده ، به هم بچسبانيد و فشار داده ، به دقت پيچ دهيد تا گوشت وسط خمير مخلوط بماند و موقع سرخ کردن ، خمير باز نشود .
5 ـ روغن فراوان را داغ کنيد و پيراشکي را در روغن سرخ نماييد تا دو طرف آن طلايي شود . سپس با کفگير از روغن خارج کرده و در ظرف بچينيد .
نکته : پس از قرار دادن پيراشکي ها در روغن بلافاصله آن را زير و رو کنيد . تا خمير پيراشکي ترک بخورد .
در زير دستور تهيه يک نوع ديگر خمير هم آورده شده است .
مواد لازم براي تهيه ي خمير پيراشکي :
ـ روغن مايع 2 قاشق غذاخوري
ـ تخم مرغ / 2 عدد
شکر / 2 قاشق غذاخوري
ـ ماست / 1 پيمانه
ـ جوش شيرين / 1 قاشق مرباخوري
ـ بيکنيگ پودر / 2 قاشق چايخوري
ـ آرد حدود / 3 پيمانه
طرز تهيه خمير پيراشکي :
تخم مرغ ، شکر ، روغن و کمي نمک را با هم مخلوط کرده ، بيکينگ پودر و جوش شيرين را در ماست حل کرده و به مواد اضافه کنيد . سپس آرد را اضافه کنيد و اگر شل بود مقدار بيشتري آرد را اضافه نماييد و به مدت 2 ساعت بگذاريد تا خمير ور بيايد .
منبع:ماهنامه سراي مهر(ش19)/خ