جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
پژوهشي در مورد مذهب جويني (1)
-(3 Body) 
پژوهشي در مورد مذهب جويني (1)
Visitor 558
Category: دنياي فن آوري

مقدمه

بررسي در مورد مذهب جويني از اين لحاظ داراي اهميت است که وي در کتابش با نام "فرائد السمطين" روايات پرشماري را در فضايل اهل بيت عليهم السلام نقل کرده و اساسا اين کتاب را درباره فضايل اميرالمومنين، حضرت زهرا، امام مجتبي و امام سيدالشهدا عليهم الصلاةوالسلام تاليف کرده است. يکي از مهم ترين مطالبي که جويني در کتاب خود آورده است، روايتي است که در آن پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله وسلم ماجراي ظلم به صديقه کبري حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها و شهادت ايشـــــان را پيش بيني نموده و از وقوع آن پس از ارتحال خود خبر داده اند. اين حديث موجب گرديده است که در ميان اهل سنت نسبت به اين کتاب حساسيت به وجود آمده در مقام پاسخ برآيند. يکي ازاين پاسخ ها که در قالب نامه اي از هرمزگان به دستمان رسيده است، تشکيک در سني بودن نويسنده آن است. از اين روي سعي شده است که تحقيق تفصيلي با تکيه بر منابع مختلف شيعه و سني انجام پذيرد. اين مقاله اثبات خواهد نمود که جويني سني مذهب و از ميان مذاهب اصلي اهل سنت، شافعي بوده است. پيش از ورود به بحث لازم است فهرستي از موضوعات مطرح شده در اين مقاله ارائه گردد.

فهرست مطالب

1- نگاهي به جوين، مذهب مردم، معرفي برخي از علماي آن و آشنايي با پدر و جد جويني
2- نام کامل، تاريخ ولادت و وفات، نام کتاب و تاريخ نگارش تاليف جويني
3- چهل دليل از انبوه مدارک شافعي بودن جويني از شيعه و سني و گذشته و معاصر
4- بررسي مدارک ارائه شده در مورد شيعه بودن جويني
5- تحليل و نقد نظريه صاحب رياض العلماء

نگاهي به جوين، مذهب مردم، معرفي برخي از علماي آن و آشنايي با پدر و جد جويني

عبدالکريم سمعاني شافعي متوفي سال 562 ق، در مورد جوين مي نويسد: هذه الناحية متصلة بحدود بيهق... کان منها جماعة من المحدثين و الائمة. او پس از آنکه از نظر جغرافيايي موقعيت جوين را بيان مي کند، نام تعداد زيادي از علماي اهل سنت آن منطقه را ذکر مي کند که نشان دهنده گرايش علمي و مذهبي دانشمندان خطه جوين است.
( الانساب، ج2، ص128، دارالکتب العلمية، بيروت، لبنان )
ياقوت حموي متوفي سال 626 ق، که خود اهل اين منطقه است مي نويسد: نسب الي جوين خلق کثير من الائمة و العلماء. وي بعد از آنکه جوين را مرکز تعداد فراواني از امامان حديث و دانشمندان مي شناساند، نام تعداد زيادي از آنان را که همه از اهل سنت بوده و برخي از آنان تاليف يا تصنيفي در مذهب شافعيه ازخود برجاي گذارده اند، ذکر مي کند.
( معجم البلدان، ج2، ص192، دارصادر، بيروت، لبنان )
اين دو کتاب هرچند پيش از ولادت جويني نوشته شده است و بنابراين مطلبي درباره وي ندارد، اما از اين نظر مهم است که مذهب رايج در آن منطقه و علماي آن را به خوبي گزارش کرده است. براي روشن تر شدن وضعيت مذهبي جوين به گفتاري از محقق و محدث نامي، مرحوم حاج شيخ عباس قمي قدس سره توجه مي کنيم. ايشان در مورد امام الحرمين جوينـــي مي نويسد:
ابوالمعالي عبدالملک بن عبدالله الجويني نسبة الي جوين و هي ناحية کبيرة من نواحي نيسابور، کان من فقهاء الشافعية و هو استاذ الغزالي و غيره من العلماء في الفقه و الادب و الاصول و لقب بامام الحرمين لانه جاور بمکة المعظمة اربع سنين و بالمدينة المشرفة يدرس و يفتي بها مدة فلهذا قيل له امام الحرمين. توفي في نيسابور سنة 478 و کانت تلامذته ما يقارب الاربعمائة نفر وقدتاثروا عليه کثيرا کما تاثر عليه اهالي نيسابور فغلقت الاسواق يوم موته.
( الکني و الالقاب، ج2، ص48، مکتبة الصدر، تهران )
بر اساس گزارش محدث قمي قدس سره، امام الحرمين جويني که در شافعي بودن وي هيچ ترديدي وجود ندارد، نزديک به چهارصد شاگرد در منطقه نيشابور و جوين داشته است که در هنگام درگذشت وي به شدت متاثر شده بودند و مردم آن منطقه نيز در عزاي او با تاثر فراوان بازارها را تعطيل کرده بودند. اين گونه احترام گذاردن به يک دانشمند از سوي شاگردان و مردم آن منطقه نشان دهنده رواج مذهب شافعي در جوين است. براي تکميل شدن مطلب در اين بخش از گفتار، نام تعدادي از دانشمندان سني مذهب خطه جوين را ذکر مي کنيم و طالبين آشنايي با ترجمه و زندگي نامه آنان را به کتب مرتبط با علم رجال ارجاع مي دهيم. گذشته از امام الحرمين جويني شافعي مي توان به اين اسامي اشاره نمود: موسي بن العباس الجويني، حسن بن علي بن محمد الجويني، الشيخ الصالح کمال الدين ابوعبدالله محمد بن محمد بن علي الجويني، صدرالدين ابوالمجامع الخراساني الجويني الصوفي و الشيخ الامام عبدالله بن يوسف الجويني پدر امام الحرمين جويني.
شايد بهتر باشد پيش از پايان اين بخش، نگاهي هم به پدر جويني مورد نظر و مذهب او بياندازيم. منتجب الدين بن بابويه ضمن احاديثي که نقل مي کند، به اينجا مي رسد:
الحديث الحادي و العشرون؛ انا ابوعبدالله محمد بن محمد بن حمويه الجويني الصوفي
( الاربعون حديثا، ص48 )
و نيز دانشمند بزرگ اهل سنت شمس الدين ذهبي، در کتاب معروف خود اين گونه مي نويسد:
الامام العارف ابوعبدالله محمد بن حمويه بن محمد بن حمويه الجويني الصوفي
( سيراعلام النبلاء، ج19، ص597، موسسة الرسالة، بيروت، لبنان )
بر اساس نقل اين دو کتاب جويني پدر، صوفي بوده است و شکل بيان ذهبي حکايت از آن دارد که او با مرام و مذهب جويني پدر، موافق بوده است و بر اين اساس از وي تمجيد کرده است. در خلال بخش هاي آتي روشن خواهيم نمود که صوفي بودن به تنهايي دليل خروج شخص از دايره تشيع است.
محدث قمي، علوي حسيني نجفي و سيد محسن امين، پدر و جد جويني را بنا بر مشهور و معروف از دانشمندان بزرگ اهل سنت دانسته اند.
( الکني و الالقاب، ج2، ص196، مکتبة الصدر، تهران – مقدمه تحقيق کتاب سليم بن قيس عامري، ص53، دارالفنون، بيروت، لبنان – اعيان الشيعة، ج2، ص218 )
اين نقل ها ما را از ادامه مطلب در مورد مذهب پدر و جد جويني بي نياز مي نمايد، هرچند در لابلاي اسنادي که بعدا در طي همين نوشتار ارائه مي شود سخن از خانواده جويني به ميان خواهد آمد.

نام کامل، تاريخ ولادت و وفات، نام کتاب و تاريخ نگارش تاليف جويني

نام کامل جويني بر اساس ضبط محقق قمي قدس سره چنين است:
ابواسحاق ابراهيم بن سعدالدين محمد بن المويد ابي بکر بن جمال السنة ابي عبدالله محمد بن حمويه بن محمد الجويني الحموئي ابن حمويه .
( الکني و الالقاب، ج2، ص196،ناشر: مکتبة الصدر، تهران )
البته ديگر رجاليون از نام مختصرتري براي وي استفاده کرده اند، ذهبي مي نويسد:
صدرالدين ابراهيم بن محمد بن المويد بن حمويه الخراساني الجويني.
( تذکرة الحفاظ، ج4، ص1505 )
پس از روشن شدن نام وي که به دليل تنوع تعبير از وي در تاليفات مختلف ناگزير از بيان کامل آن بوديم، ساير خصوصيات وي را بيان مي نماييم. سال وفات ابراهيم بن محمد جويني 722 هجري قمري بوده است و با احتساب مدت عمر وي که 78 سال بوده ولادت او در سال 644 قمري واقع شده است. کتاب جويني که در مورد آن بحث مي کنيم چنين نام دارد: فرائد السمطين في فضائل المرتضي و البتول و السبطين (عليهم السلام) جويني در سال 716 قمري تاليف اين کتاب را به پايان برده است.
( الکني و الالقاب، ج2، ص196،ناشر: مکتبة الصدر، تهران )

چهل دليل از انبوه مدارک شافعي بودن جويني از شيعه و سني، گذشته و معاصر

با توجه به مدارکي که نويسنده نامه ارائه کرده است، سعي مي شود ديدگاه دانشمندان با تفکيک از نظر مذهبي و بر اساس ترتيب زماني در مورد مذهب جويني بيان شود، بنابر اين از کتب اهل سنت و زمان نزديک به عصر جويني آغاز مي کنيم.
1- تذکرة الحفاظ، شمس الدين محمد الذهبي، متوفي 748، ناشر: داراحياء التراث العربي، بيروت، لبنان، ج4، ص1505
سمعت من الامام المحدث الاوحد الاکمل فخرالاسلام صدرالدين ابراهيم بن محمد بن المويد بن حمويه الخراساني الجويني شيخ الصوفية ...و کان شديد الاعتناء بالرواية و تحصيل الاجزاء.
2- المعجم المختص، شمس الدين الذهبي، متوفي 748،ص 65، شماره73
ابراهيم بن محمد المويد بن عبدالله بن علي بن محمد بن حمويه الامام الکبير المحدث شيخ المشايخ صدرالدين ابوالمجامع الخراساني الجويني الصوفي ولد سنة 644 و سمع بخراسان و بغداد و الشام و الحجاز و کان ذااعتناء بهذا الشان و علي يده اسلم الملک غازان.
دراين دو منبع ديده مي شود که شمس الدين ذهبي که از بزرگ ترين رجال شناسان اهل سنت و به تعبير سيوطي "خاتمة الحفاظ" است و در فن خود بسيار ورزيده محسوب مي شود، به تجليل و تکريم فراوان از وي پرداخته و او را امام و شيخ المشايخ محسوب کرده است، تعبيراتي که ابدا نمي توان تصور کرد ذهبي آن را براي شيعه به کار ببرد و اين براي کساني که آشنا به اصول رجالي هستند مطلبي روشن است، علاوه براين ذهبي از وي به عنوان شيخ صوفيه ياد کرده است که اين نيز دليل ديگري براي خروج وي از تشيع به شمار مي رود که توضيح بيشتري در مورد اين مطلب در ادامه بحث بيان خواهيم کرد.
3- معارج الوصول الي معرفة فضل آل الرسول عليهم السلام، الزرندي الشافعي متوفي 750، تحقيق ماجد بن عطية، ص48
هو صدر الدين ابراهيم بن محمد بن المويد بن حمويه الجويني ابوالمجامع ابن سعدالدين الشافعي الصوفي.
4- الوافي بالوفيات، الصفدي متوفي764، ناشر: داراحياء التراث، بيروت، لبنان، ج6، ص 92
صدرالدين الجويني الشافعي، ابراهيم بن محمد
5- طبقات الشافعية، عبدالرحيم الاسنوي جمال الدين، متوفي 772،ناشر: دارالکتب العلمية، بيروت، لبنان، ج1، ص217، رقم 412
صدرالدين ابراهيم بن سعدالدين محمد بن المويد المعروف بالحموي نسبة الي مدينة ... کان المذکور اماما في علوم الحديث و الفقه کثير الاسفار في طلب العلم.
در اين منبع که براي شناساندن فقها و محدثين شافعي مذهب نگاشته شده است، با تجليل فراوان از جويني ياد شده است و به عنوان امام در علوم حديث و فقه مطرح گرديده است.
6- الفصول المهمة في معرفة الائمة، ابن صباغ المالکي، متوفي 855، ناشر: دارالحديث للطباعة و النشر، ج2، ص1253
الحمويني الشافعي
7- الدرر الکامنة في اعيان المائة الثامنة، ابن حجر العسقلاني، متوفي 852، ناشر: داراحياء التراث العربي، بيروت، لبنان، ج1، ص 67و 68
ابراهيم بن محمد بن المويد بن حمويه الجويني صدرالدين ابوالمجامع بن سعدالدين الشافعي الصوفي و سمع من عثمان بن الموفق صاحب المويد الطوسي.
ابن حجر پس از آنکه تصريح مي کند جويني شافعي مذهب بوده است، شرحي از شهرهاي محل تحصيل، مشايخ او از اهل سنت و اجازات وي بيان نموده و سپس مي نويسد: اجاز لبعض شيوخنا منهم ابوهريرة بن الذهبي. بر اساس اين گزارش جويني نه تنها عالمي از مذهب شافعيه بوده است بلکه از مشايخ اجازه آنان نيز به شمار مي رفته است تا جايي که فرزند ذهبي دانشمند بزرگ اهل سنت، براي نقل حديث از وي اجازه دريافت داشته است.
8- ينابيع المودة لذوي القربي، شيخ سليمان بن ابراهيم القندوزي الحنفي، متوفي 1294،ناشر: دارالاسوة للطباعة و النشر
در اين کتاب موارد فراواني وجود دارد که قندوزي شخص مورد نظر را به عنوان يک دانشمند محدث سني مذهب و شافعي شناسانده است، در اين ميان مي توان از اين مجلدات و صفحات ياد کرد:
ج 1، ص 27 :
فجمع مناقب اهل البيت (عليهم السلام) کثير من المحدثين و الفوها کتبا مفردة، منهم: احمد بن حنبل و النسايي و سمّياه المناقب.... و منهم: الشيخ محمد بن ابراهيم الجويني الحمويني الشافعي الخراساني و سمّاه فرائد السمطين في فضائل المرتضي و البتول و السبطين (عليهم السلام)
ج 3، ص 270 و 271:
محمد بن ابراهيم الشافعي في کتابه فرائد السمطين..
ج 3، ص 295:
و في کتاب فرائد السمطين للشيخ محمد بن ابراهيم الجويني الخراساني الحمويني المحدث الفقيه الشافعي ...
در اين کتاب مي توان به موارد ديگري نيز اشاره نمود، از جمله:
ج 3، ص 309 و ص 348 و ص 359 و ص 381 و ...
9- فلک النجاة في الامامة و الصلاة، علي بن محمد فتح الدين الحنفي، متوفي 1371، ناشر: موسسة دار الاسلام، ص 37
فرائد السمطين في فضايل المرتضي و البتول و السبطين (عليهم السلام) للشيخ محمد بن ابراهيم الحمويني الشافعي الخراساني
10- الاعلام، خيرالدين الزرکلي، متوفي 1410، ناشر: دارالعلم للملايين، بيروت، لبنان، ج 1، ص 63
ابراهيم بن محمد بن المويد ابي بکر بن حمويه الجويني صدرالدين ابوالمجامع شيخ خراسان في وقته من اهل جوين بها رحل في طلب الحديث ... عرفه ابن حجر في الدرر بالشافعي الصوفي.
در مورد منابع اهل سنت به اين مقدار اکتفا مي کنيم. البته لازم به ذکر است همان گونه که ديده مي شود يکي از اين منابع از عالمي معاصر است که نوشته نامه را در مورد تاليفات معاصرکاملا بي اعتبار مي نمايد که پس از اين بيشتر به اين مورد پرداخته خواهد شد. با در نظر داشتن اين مطلب که بر اساس فحص ما هيچ تاليفي از تاليفات اهل سنت جويني را شيعه ندانسته است، نگاهي نيز به مدارک شيعي در مورد مذهب جويني مي اندازيم تا اين قسمت از ادعاي موجود در نامه نيز به روشني باطل گردد. هر چند به همين اندازه اذعان علماي شناخته شده اهل تسنن بر سني بودن جويني، مي تواند پايان بخش جواب به نگارنده نامه باشد.
11- غاية المرام و حجة الخصام في تعيين الامام من طريق الخاص و العام، السيد هاشم البحراني، متوفي 1107
در اين کتاب بارها و بارها بر اينکه جويني از علماي عامه ( اهل سنت ) بوده است تصريح شده است. براي نمونه مواردي را ذکر مي کنيم.
ج1، ص 63:
قلت: و روي الحديث السابق من طريق العامة ايضا ابراهيم بن محمد الحمويني من اعيانهم
ج 1، ص 104:
ابراهيم بن محمد الحمويني من اعيان علماء العامة
ج 1، ص 147:
احد مشايخ العامة
ج 1، ص 153:
الحمويني من اهل السنة
ج 1، ص 222:
الحمويني و هو احد اعيان علماء العامة
ج 1، ص 230 و ص 289:
الشيخ ابراهيم بن محمد الحمويني من اعيان علماء العامة
همانطور که بيان شد علامه بحراني قدس سره الشريف در اين تاليف بارها و بارها جويني را از علماي اهل سنت بلکه از علماي سرشناس اين مذهب معرفي کرده است که تنها چند مورد را در اين مقاله ذکر کرديم اما متتبع مي تواند به موارد فراوان ديگري در همين کتاب مراجعه نمايد و به روشني دريابد که اين محقق گران قدر شيعه، با قاطعيت و بدون هيچ ترديدي مذهب جويني را گزارش کرده است. اکنون بحث را با ارائه ساير مدارک شيعي ادامه مي دهيم.
12- خلاصة عبقات الانوار، سيد حامد النقوي، متوفي 1306، ناشر: موسسة البعثة، قسم الدراسات الاسلامية، طهران، ايران
در اين کتاب نيز موارد فراواني از ذکر مذهب اهل سنت براي جويني، به ديده محقق درمي آيد که به دليل اهميت اين کتاب و مقام تحقيقي مولف آن، تعدادي از موارد را بيان مي کنيم.
ج 8، ص275-276:
و لقد روي جماعة من ائمة علماء اهل السنة حديث نزول آية ( اليوم اکملت لکم دينکم ... ) في واقعة الغدير و منهم:
1- احمد بن موسي بن مردويه الاصفهاني 2- ابونعيم احمد بن عبدالله اصبهاني 3- ابوالحسن علي بن محمد الجلالي المعروف بابن مغازلي 4- الموفق بن احمد المعروف باخطب خطباء خوارزم 5- ابراهيم بن محمد بن المويد الحمويني .
ايشان در اين مورد به وضوح جويني را از امامان علماي اهل سنت به شمار آورده است، مورد بعدي در اين کتاب:
ج 8، ص 316:
و غير خاف علي ذوي العلم و الاطلاع ان الحمويني من مشاهير ائمة اهل السنة و من اعلام مشايخ اکابرهم.
علامه سيد حامد نقوي قدس سره الشريف در اين مورد جويني را از امامان مشهور اهل سنت دانسته و بالاتر از آن وي را به عنوان عالمي سرشناس از اساتيد بزرگان اهل سنت معرفي نموده است، بياني که نشان مي دهد شهرت وي تنها به عنوان يک دانشمند نبوده است بلکه سمت استادي دانشمندان بزرگ اهل سنت را نيز دارا بوده است. اينک مورد ديگري از اين کتاب را نقل مي کنيم:
ج 9، ص 233:
و قد روي حديث تعميم رسول الله صلي الله عليه وآله وسلم بيده عليا عليه السلام يوم غدير خم جماعة من اکابر ائمة اهل السنة امثال:
1- سليمان بن داود بن الجارود ابو داود الطيالسي 2- عبدالله بن محمد بن ابي شيبة العبسي 3- احمد بن منيع البغوي 4- احمد بن الحسين بن علي البيهقي 5- محب الدين احمد بن عبدالله الطبري 6- ابراهيم بن محمد الحمويني 7- محمد بن يوسف الزرندي 8- علي بن محمد المعروف بابن الصباغ 9- جلال الدين عبدالرحمن بن ابي بکر السيوطي 10- جمال الدين عطاء الله بن فضل الله المحدث 11- علاءالدين علي بن حسام الدين الشهير بالمتقي 12- محمود بن علي الشيخاني القادري 13- احمد بن محمد القشاشي.
در اين کتاب موارد ديگري نيز يافت مي شود که کار آن را به عهده محقق منصف وامي نهيم تا علاوه بر دسترسي به نظر اين محقق گران قدر ثمره شيرين دريافت حق را که ولايت اميرالمومنين علي عليه السلام باشد، نيز دريابد.
13- الزام الناصب في اثبات الحجة الغائب (عليه السلام)، الشيخ علي اليزدي الحائري، متوفي 1333 ، ج1، ص 177
و في الينابيع عن الحمويني الشافعي في فرائد السمطين
14- مکيال المکارم في فوائد الدعا للقائم عليه السلام، ميرزا محمد تقي اصفهاني، متوفي 1348، ناشر: موسسة الاعلمي للمطبوعات، بيروت، لبنان، ج 1، ص 91
عن الحمويني من اعيان علماء العامة
15- الکني و الالقاب، الشيخ عباس القمي، متوفي 1359، ناشر: مکتبة الصدر، تهران، ايران، ج 2، ص 196
شيخ الاسلام ابواسحاق ابراهيم بن محمد بن سعدالدين محمد بن المويد ابي بکر بن جمال السنة ابي عبدالله محمد بن حمويه بن محمد الجويني المعروف الحموئي و بن حمويه جميعا المتوفي سنة 722 کما عن تذکرة الحفاظ، کان من اعظم علماء اهل السنة و محدثيهم و حفاظهم وکذا ابوه و جده علي ما هو الظاهر.
16- اعيان الشيعة، السيد محسن الامين، متوفي 1371، ناشر: دارالتعارف للمطبوعات، بيروت، لبنان، ج 2، ص 53
... محمد بن ابراهيم الحمويني الشافعي في فرائد السمطين
17- لماذا اخترت مذهب اهل البيت (عليهم السلام)، الشيخ محمد مرعي الانطاکي، متوفي 1383، ناشر: مرکز النشر التابع لمکتب الاعلام الاسلامي، ص 278
و کذا اخرجه الحمويني الشافعي في فرائد السمطين
در اين کتاب موارد ديگري نيز وجود دارد اما چون بنا بر تطويل نيست، تنها به آن اشاره مي کنيم:
ص 344 و ص 381 و ...
18- ذيل کشف الظنون، آقا بزرگ الطهراني، متوفي 1389، ناشر: دار احياء التراث العربي، ص 70
صدر الدين ابراهيم بن سعدالدين محمد بن المويد بن ابي الحسين بن محمد بن حمويه الحمويني الذي اسلم علي يده السلطان محمود غازان في سنة 694 و تشيع اخيرا.
در اين منبع علامه محقق آقا بزرگ تهراني قدس سره پس از معرفي جويني او را موجب اسلام آوردن غازان مي داند، اسلامي که در ابتدا تشيع نبوده است و سپس منتهي به تشيع شده است. پرواضح است که اگر جويني شيعه بود اسلامي که به غازان عرضه مي کرد تشيع بود، نه آنکه غازان ابتدا اسلام غير شيعي بياورد و بعدا به تشيع بگرود.
19- حديث الثقلين، نجم الدين العسکري، متوفي 1390، ناشر: مطبعة الآداب، النجف الاشرف، ص 6
الشيخ ابراهيم بن محمد الحمويني الشافعي
در اين کتاب نيز علاوه بر موردي که ذکر شد مي توان موارد ديگري را نيز در مورد شافعي بودن جويني يافت، ازجمله در
ص 7؛ ص 8 و ...
20- مقام الامام علي عليه السلام، نجم الدين العسکري، متوفي 1390
در اين کتاب نيز بارها بر شافعي بودن جويني تاکيد شده است، بنگريد به صفحات: 5، 8، 44، 52و 53
21- عيد الغدير في الاسلام، علامه اميني، متوفي 1392، ص 24تا ص 43
و خصوص حديث تهنئة الشيخين رواه من ائمة الحديث و التفسير و التاريخ من رجال السنة کثير لايستهان بعدتهم ... فممن رواه: ... 32- شيخ الاسلام الحمويني المتوفي 722، قال في فرائد السمطين ...
22- شرح احقاق الحق، آية الله المرعشي النجفي، متوفي 1411، ناشر: مکتبة آية الله العظمي المرعشي النجفي، قم، ايران
اين کتاب نيز از کتبي است که به شکل متعدد در مورد مذهب جويني سخن گفته و او را شافعي دانسته است. به عنوان نمونه مواردي را برمي شماريم.
ج 19، ص 686:
و قال الشيخ المحدث الفقيه ابراهيم بن محمد الجويني الحمويني الشافعي في کتابه فرائد السمطين ...
ج 19، ص 571، 647، 686و ....
اخرج الحمويني الشافعي في فرائد السمطين ...
اکنون که نظر آن مرجع تقليد فقيد را بيان کرديم، مناسب است نظر چند تن از مراجع تقليد شيعه که در قيد حيات هستند را نيز نقل نماييم.
23- امان الامة من الاختلاف، آية الله العظمي لطف الله الصافي الگلپايگاني، معاصر، چاپ علميه قم، ص 208
اخرج شيخ الاسلام ابراهيم بن محمد الجويني الشافعي ...
24- الامثل في تفسير کتاب الله المنزل، آية الله ناصر مکارم الشيرازي، معاصر، ج 4، ص 85
نزول آية التبليغ؛ علي الرغم من ان احکام المتسرعة و التعصبات المذهبية قد حالت مع الاسف دون وضع الحقائق الخاصة بهذه الآية في متناول ايدي جميع المسلمين بغير تغطية او تمويه الا ان هناک مختلف الکتب التي کتبها علماء من اهل السنة في التفسير و الحديث و التاريخ اوردوا فيها روايات کثيرة تقول جميعها بصراحة ان الآية المذکورة قد نزلت في علي عليه السلام ... من بينهم: ابواسحاق الحمويني في فرائد السمطين ...
در اين منبع موارد ديگري نيز ديده مي شود، از جمله:
ج7، ص 347:
نقل الحمويني و هو من علماء اهل السنة المعروفين في کتابه فرائد السمطين ...
25- رجال ترکوا الصمات في قسمات التاريخ، السيد لطيف القزويني، معاصر، ص 261
اخرج ابراهيم بن محمد الحمويني الشافعي
26- ازمة الخلافة و الامامة و آثارها المعاصرة، اسعد وحيد قاسم، معاصر، ناشر: الغدير للطباعة و النشر و التوزيع، بيروت، لبنان، ص 158
صدر الدين ابراهيم الجويني و هو شافعي ...
27- الهجوم علي بيت فاطمة الزهراء سلام الله عليها، الشيخ عبدالزهراء مهدي، معاصر، ص 200
ابراهيم بن محمد بن المويد بن حمويه الجويني الشافعي
28- ماساة الزهرا سلام الله عليها، السيد جعفر مرتضي العاملي، معاصر، ناشر: دارالسيرة، بيروت، لبنان، ج 2، ص 38
و روي ابراهيم بن محمد الجويني الشافعي ...
29- تنزيه الشيعة الاثني عشرية عن الشبهات الواهية، ابوطالب التجليل التبريزي، معاصر، ص 164
السادس، حديث زيد، رواه اهل السنة و منهم: العلامة الجويني ... في فرائد السمطين
در اين کتاب مي توانيد مطلب را در ص 388 نيز ملاحظه بفرماييد.
30- مکتبة العلامة الحلي، السيد عبدالعزيز الطباطبايي، معاصر، ناشر: موسسة آل البيت عليهم السلام لاحياء التراث، قم، ص 21
فرائد السمطين في فضايل المرتضي و البتول و السبطين ( عليهم السلام ) لصدرالدين ابراهيم بن محمد بن حمويه الحموئي الشافعي الجويني
31- ترجمة الامام الحسن عليه السلام من طبقات ابن سعد، تحقيق السيد عبدالعزيز الطباطبايي، معاصر، ناشر: موسسة آل البيت عليهم السلام لاحياء التراث، قم، ص 21 من المحقق
فرائد السمطين في فضايل المرتضي و البتول و السبطين ( عليهم السلام ) لصدرالدين ابراهيم بن محمد بن حمويه الحموئي الشافعي الجويني
32- الامام علي بن ابي طالب عليه السلام، احمد الرحماني الهمداني، معاصر، ناشر: المنير للطباعة و النشر، تهران، ص 36
فرائد السمطين للعلامة الجويني الشافعي
33- معجم المولفين، معاصر، ناشر: مکتبة المثني، بيروت، لبنان، ج1، ص 88
ابراهيم بن محمد بن ابي بکر بن محمد بن حمويه الجويني الشافعي
34- الامام الحسين (عليه السلام) في احاديث الفريقين، السيد علي الابطحي، معاصر، ج2، ص 440
عن العالم الشافعي ابراهيم الحمويني ...
35- الامامة في اهم الکتب الکلامية، السيد علي الميلاني، ناشر: منشورات الشريف الرضي، ص 93
ممن رواها من اهل السنة: ... الحمويني
36- التجلي الاعظم، السيد فاخر الموسوي، معاصر، ص 293
حديث ام سلمة رضوان الله عليها بلفظ الصلوات رواه جماعة کثيرة من علماء العامة، منهم: ... 12- الحمويني في فرائد السمطين
37- معجم المطبوعات النجفية، محمد هادي الاميني، معاصر، ناشر: مطبعة الآداب، النجف الاشرف، ص 262
فرائد السمطين في فضايل المرتضي و البتول و السبطين (عليهم السلام): الحافظ الحمويني الشافعي
38- تحقيق المراجعات، محقق: حسين الراضي، معاصر، پاورقي ص 92
و ما رواه ابراهيم بن محمد الحمويني و غيره من اهل السنة
در همين منبع در پاورقي ص 266 نيز آمده است:
و رواه الامام ابراهيم بن محمد الحمويني الشافعي في کتابه ..
39- طرق حديث الائمة الاثنا عشر( عليهم السلام )، الشيخ کاظم آل نوح، معاصر، ص 15
اين مولف پس از آوردن نام کتاب فرائد السمطين مي نويسد: لمحمد بن ابراهيم الحمويني الشافعي
و نيز در ص 49 همين کتاب آمده است:
رواه الحمويني و هو من اعيان علماء اهل السنة
40- کتاب سليم بن قيس، تحقيق محمد باقر الانصاري، معاصر، ص 54
الشيخ ابواسحاق ابراهيم بن سعدالدين محمد بن محمد بن حمويه الجويني المعروف بالحموئي المتوفي 722 و هو من اعظم محدثي العامة و حفاظهم.
منبع: aspx.12yasrebi.blogfa.com
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image