پاک کردن لکه ها :
لک شربت ، شکلات ، مواد قندي :اگر لباس قابل شستشو باشد ، آن را با آب وصابون شستشو ميدهيم ، و بقيه لک را از روي پارچه هاي سفيد پنبه اي يا کتاني را توسط آب ژاول از بين ميبرند ، روش موثر آن است که قسمت لک را در الکل چوب قليايي شدهتوسط محلول آمونياک ميخيسانند ،براي پارچه هاي غير قابل شستشو ، قسمت لک را توسط نفت يا تتراکلريد کربن شسته تا چربي از بين برود و باقيمانده لک را بوسيله پراکسيد هيدروژن “آب اکسيژنه” از بين ميبرند .
لک قهوه:
بر روي لک پارچه تا ارتفاع 5 تا 6 سانتيمتر آب جوش ريخته و براي چند ساعتي به همين حال باقي ميگذاريم ، چناچه لک بر روي لباس پشمي يا ابريشمي باشد لک سريعا توسط آب سرد و يا ولرم پاک ميشود و اگر باقيمانده روغن وجود داشته باشد توسط تتراکلريد کربن ويا نفت از بين ميرود . درصورت بزرگ و يا زباد قديمي بودن لک مقدار کمي از اثر آن باقي ميماند ، که خشکاندن لباس در مقابل نور خورشيد موجب از بين رفتن آن ميشود و اگر پارچه سفيد است از مواد سفيد کننده ميتوان استفاده کرد.
لک ميوه:
براي پارچه هاي قابل شستشو قسمت لک را بر روي يک کاسه قرار داده و از بالا به وسيله کتري محتوي آب جوش مستقيما بر روي آن ميريزند ، لک باقيمانده را با خيساندن در آب ليمو و سپس در معرض نور خورشيد قرار دادن از بين ميبرند، البته براي پارچه هاي سفيد کتان يا پنبه اي ميتوان از آب ژاول استفاده کرد ولي نميتوان از اين ماده براي پارچه هاي ابريشمي يا پشمي يا رنگي استفاده کرد .
لک چربي :
تترا کلريد کربن ، کلروفرم ، اتر ، بنزين سفيد ، نفت مواد موثري در پاک کردن لک چربي حيواني و گياهي ميباشند ، استفاده از اين مواد مناسب ترين روش در پاک کردن اينوع لکها ميباشد ،
لک چربي از روي پارچه هاي قابل شستشو معمولا با شستن با آب گرم و صابون از بين ميرود ، روش ديگر براي پارچه هاي غير قابل شستشو اين است که قسمت لک را بر روي سطحي صاف پهن کرده و بر روي لک يک ماده جاذب مثل کاغذ خشک کن ، گرد اکسيد منيزيم ، گچ يا گرد تالک سفيد پخش ميکنند سپس ماده جاذب را روي لک
مي غلطانند تا حالت چسبندگي پيدا کند با برس محل را تميز کرده و اين عمل را تکرار ميکنند ، و اگر پاک نشد لايه جاذب را براي مدت يک شب بر روي لک ميگذارند بماند
لک روغن :
با استفاده از اسفنج آغشته به تيتر خالص و يا تترا کلريد کربن ميتوان اينوع لکها را ازبين برد اگر لک بزرگ باشد تمام قسمت توسط تيتر شسته شده و چندين بار در حلال تازه آبکشي مي شود .
لکهاي رنگ تازه را ميتوان با مقدار کافي صابون و آب از بين برد ، و لکهاي قديمي رنگ بدين روش نيز ممکن است از بين برود و در صورتيکه قبل از آن قسمتي از لک بوسيله کره و يا روغن کاملا مرطوب شده باشد .
لک مرکب و جوهر :
به لک مرطوب مرکب لباس ميتوان يکي از مواد آرد گندم ، نمک گچ ، پودر تالک افزود تا مرکب اضافي جذب آن شده و مانع از پخش مرکب به ساير قسمتها شود . پس از رنگي شدن ماده جاذب آن را پاک کرده و از ماده جديد استفاده ميکنند تا آنکه لک جوهر کاملا خشک شود . سپس قسمت لک را وارد خميري که با يکي از مواد فوق ساخته اند کرده و دوباره عمل را تکرار ميکنند.
روش ديگر آن است که قسمت لک را براي يک يا دو روز داخل شير خيس ميکنند و در صورت لزوم شير را عوض ميکنند تا لک کاملا از بين برود . شير پاستوريزه براي اين کار رضايت بخش نخواهد بود زيرا شير قبلا نبايد گرم شده باشد . براي پارچه هاي قابل شستشو شستن توسط توسط صابون و اتو کشيدن رضايت بخش خواهد بود .
لک زنگ آهن :
منطقه لک شده پارچه را بر روي ظرف آبي که در حال جوشيدن است قرار داده سپس يک ليمو را فشرده و آب آن را بر قسمت لک مي ريزند . پس از چند دقيقه آن را شسته و عمل را تکرار کنيد . روش ديگر آن است که بر روي لک نمک مرطوب شده با آب ليمو ريخته و آن را در معرض نور خورشيد قرار ميدهند در صورت لزوم آب ليموي بيشتري به آن مي افزايند .
لک چاي :
اگر لک بر روي پارچه پنبه اي و يا کتاني براي چند روز باقي مانده باشد قسمت لک را در محلول براکس خيس ميکنند ” 1 تا 1.2 قاشق چايخوري در يک فنجان آب” و سپس د رآب جوش آبکشي ميکنند . استفاده از پرمنگنات پتاسيم در مورد لکهاي مقاوم در برابر معرفهاي ديگر مناسب است ، بدين طريق که يک قاشق چايخوري از پرمنگنات پتاسيم را در 2 تا 3 ليتر آب حل ميکنند محلول را توسط قطره چکان بر روي قسمت لک لباس ميريزند در زير قسمت لک ظرفي جهت جمع شدن محلول پرمنگنات قرار ميدهند و براي 5 دقيقه اين عمل را ادامه داده و سپس توسط يک اسفج آغشته به آب اکسيژنه مالش ميدهند ، قبلا اين قسمت از کار را امتحان کنيد تا رنگ اصلي پارچه از بين نرود .
لک لاک :
با استفاده از اسفنج آغشته به الکل يا استون ميتوان لک لاک را پاک کرد.
لک قير :
قير به راحتي در حلالهاي نفتي و تترا کلريد کربن حل ميشود از اين رو ميتوان با شستشوي لباس توسط اين مواد لک قير را برطرف کرد.
منبع:http://www.academist.ir/خ