مواد لازم :
گوشت گوسفند / 750 گرم
برنج / 380 گرم
عدس / 180 گرم
نخود ، لوبيا چيتي ، لوبيا سفيد از هر کدام / 180 گرم
مرزه خشک / 2 قاشق غذاخوري
پياز داغ / 4 قاشق غذاخوري
پودر گشنيز ، پودر زيره سياه به ميزان لازم
پودر دارچين ، زردچوبه / به ميزان لازم
نمک ، فلفل ، روغن / به ميزان لازم
سبزي تازه خرد شده (ترخون 50 گرم ، تره خرد شده 200 گرم )
طرز تهيه :
از گوشت سر دست يا گردن استفاده مي کنيم . تخم گشنيز را قبل از پودر کردن کمي تفت مي دهيم تا بو داده شود و عطر آن بهتر باشد .در شيراز اين آش براي صبحانه خورده مي شود . حبوبات را حتماً از شب قبل خيس مي کنيم . برنج را هم از شب قبل با آب خالي خيس مي کنيم . ظرف را روي حرارت مي گذاريم و داخل آن مقداري آب مي ريزيم بعد برنج را اضافه
مي کنيم .در ظرف را مي گذاريم و اجازه مي دهيم به مدت 2 ساعت با حرارت کم اين برنج بپزد و لعاب بيندازد .گوشت را با زردچوبه و نمک و پياز مي گذاريم بپزد بعد ريش ريش مي کنيم .حبوبات را جداگانه مي پزيم .
عدس را هم جداگانه مي پزيم .بعد از 2 ساعت که برنج پخته شد نصف حبوبات پخته شده را به آن اضافه مي کنيم .نصف عدس را هم به مواد اضافه مي کنيم .نصف تمامي حبوبات و عدس را به برنج اضافه مي کنيم و از هر کدام نصفش را کنار مي گذاريم . سبزيجات را هم به مواد اضافه مي کنيم . سبزي اين آش بايد کمي درشت خرد شود .نصف گوشت پخته شده را هم اضافه مي کنيم .در ظرف را مي گذاريم و به مدت 4 ساعت مي گذاريم با شعله کم بماند و جا بيفتد .گوشت حبوباتي را که کنار گذاشتيم با هم مخلوط مي کنيم و کاملا مي کوبيم يا آسياب مي کنيم تا له شوند و موقع اضافه کردن به آش آن را لعابدار کنند .بعد از 4 ساعت مواد کوبيده شده را به آش اضافه مي کنيم و مي گذاريم دوباره با حرارت کم بپزد .بعد از 40 دقيقه که مواد کوبيده شده هم با بقيه مواد پختند ، نصف پياز داغ و ادويه جات و نمک و سبزي خشک را اضافه مي کنيم و به مدت 20 دقيقه ديگر مي گذاريم آش روي حرارت بماند . يعني بعد از اضافه کردن نصف گوشت و سبزي کلاً 5 ساعت زمان لازم است تا آش کامل جا بيفتد . وقتي آش آماده شد با نصف پياز داغ که کنار گذاشته بوديم روي آن را تزئين مي کنيم .
نکته :برنج در اين آش کاملاً له مي شود و شبيه برنج شله زرد مي شود .
منبع:ماهنامه سراي مهر(ش19)/خ