توصيههاي نادرست و باورهاي غلطي در حوزه تناسب اندام و كاهش وزن وجود دارند که ميتوانند مانع رسيدن شما به هدفتان شوند. اين مطلب به 9 نمونه از اين باورهاي رايج اما غلط ميپردازد. واقعيت اين است که افراد به طور متفاوتي به تمرينهاي مختلف واكنش نشان ميدهند و تمرينهايي كه براي يك نفر موثرند، ممكن است براي فرد ديگر، کارآيي چنداني نداشته باشند. در اين مواقع شما بايد ورزش و تمريني كه براي شما مفيد است و مشكلتان را حل ميكند، بيابيد.
تصورغلط 1
«با دويدن روي تردميل، در مقايسه با پيادهروي يا دويدن روي آسفالت، فشار كمتري به زانوهاي خود وارد ميكنيد.»
يکي از مربيان ورزشي در مركز درماني دانشگاه نيويورك ميگويد: «دويدن، ورزشي عالي است ولي روي زانوها اثر ميگذارد چون فشار ناشي از وزن بدن بر مفصلها وارد ميشود، فرقي نميكند كه روي آسفالت بدويد يا روي دستگاه دوي ثابت.» او ميگويد: «بهترين راه براي كاستن فشار وارده بر زانوها، تنوع بخشيدن به ورزش است. اگر دويدن را با ساير فعاليتهاي ورزشي كه باعث سلامت قلب ميشوند بياميزيد، مثل نوار غلتان يا استفاده از دوچرخه ثابت، فشار وارد شده بر زانوها را كاهش ميدهيد و در نتيجه ميتوانيد سالها بدويد.»
تصورغلط 2
«ورزشهاي ايروبيك، ميزان متابوليسم بدن را تا ساعتها بعد از ورزش افزايش ميدهند.»
در حقيقت اين فرضيه درست است ولي مقدار كالري مصرفي آن گونه كه شما فكر ميكنيد نيست! کارشناسان ميگويند، درست است كه متابوليسم بدنتان بعد از ورزش ايروبيك با مقدار اندكي افزايش، همچنان ادامه مييابد ولي مقدار آن از نظر آماري قابل توجه نيست. در حقيقت، اين كار فقط بيست كالري بيشتر از مقدار عادي، در هر روز، مصرف ميكند. با وجود اينكه مقدار كمي افزايش در متابوليسم، بعد از انجام ورزشهاي استقامتي ديده ميشود، نميتواند نقشي اساسي ايفا كند. اين مساله واقعاً به عنوان موفقيت در مصرف انرژي محسوب نميشود.
تصورغلط 3
«تا زماني كه در حال ورزش كردن، احساس سلامتي ميكنيد، احتمالاً زيادهروي نميكنيد.»
يكي از بزرگترين اشتباهات مردم اين است كه وقتي يك برنامه ورزشي جديد را شروع ميكنند و يا به برنامه قبلي برميگردند، فشار بيشتري را زودتر از زماني كه بايد، به خود وارد ميكنند. دليل اين كار اين است كه آنها در هنگام تمرين و ورزش كردن احساس تندرستي ميكنند و در خود مشكلي نميبينند. پيامدهاي زيادهروي در ورزش، يك يا دو روز بعد از ورزش آشكار ميشود.
تصورغلط 4
«شنا كردن براي كاهش وزن عالي است.»
درست است كه شناكردن براي زياد كردن ظرفيت ششها و بزرگ كردن ماهيچهها بسيار كمك كننده است و حتي به از بين بردن تنش اضافي بدن كمك ميكند اما تا زماني كه براي ساعتها شنا نكنيد، شناكردن به كم كردن وزن بدن كمكي نميكند. به علت اينكه خاصيت شناوري و رانش آب بدن شما را حمايت ميكند، فعاليتي كه در هنگام راه رفتن در شرايط عادي ميكنيد، در هنگام راه رفتن در آب كمتر ميشود. اين امري عادي است كه شما وقتي از آب بيرون ميآييد، احساس گرسنگي شديدي كنيد. در حقيقت ممكن است موجب شود كه بيشتر از حالت معمولي غذا بخوريد و اين، پيروي از يك برنامه غذايي را سخت ميكند.
تصورغلط 5
«تمرينات يوگا براي تمام انواع كمردرد توصيه ميشود.»
واقعيت اين است كه يوگا ميتواند به بهبود كمردرد كمك كند ولي نه براي هر نوع كمردردي.
اگر كمردرد شما منشأ ماهيچهاي دارد، بله. برخي از حركات كششي و بعضي وضعيتهاي يوگا ميتواند به شما كمك كند ولي اگر كمردرد شما ناشي از مشكلات ديگري است (مثل بيماري ديسك كمر)، به نظر نميآيد كه يوگا بتواند كمكي بكند بلكه باعث بدتر شدن آسيب ديدگي و درد بيشتر نيز خواهد شد.
تصورغلط 6
«اگر در حال ورزش كردن عرق نميكنيد، معنايش اين است که به اندازه كافي فعاليت نميكنيد.»
عرق كردن، لزوما نشان دهنده فعاليت سخت بدن نيست. بدن شما از اين طريق دماي خود را پايين ميآورد.
بدون عرق كردن هم ميتوان مقدار قابل توجهي انرژي مصرف كرد. پيادهروي يا بدنسازي سبك را امتحان كنيد.
تصورغلط 7
«كار كردن با وسايل چربيسوز، چربي شكم را از بين ميبرد.»
چيزهايي را كه در تبليغات ميبينيد، باور نكنيد. دستگاه چربيسوز ممكن است به مستحكم كردن ماهيچههاي بخش مياني بدن شما كمك كند و حالت بدن شما را متناسب كند ولي توانايي ديدن ماهيچههاي شكمي، با مقدار كلي چربي بدن متناسب است. اگر چربيهاي شكمي خود را از دست ندهيد، ماهيچههاي شكمي را نخواهيد ديد.
اما آيا استفاده از اين دستگاهها ميتواند به شما در كم كردن چربيهاي شكم كمك كند؟ كارشناسان ميگويند: نه!
شما نميتوانيد قسمت خاصي از بدنتان را در نظر بگيريد و چربيهاي آن را بسوزانيد و مصرف كنيد بنابراين اين دستگاهها نميتوانند به كم كردن وزن در آن قسمتهاي بدن كمكي بكنند. براي سوزاندن چربي بدن، شما بايد تمريناتي را انتخاب كنيد كه هم شامل ورزشهاي كمك كننده به قلب و عروق و هم شامل ورزشها و تمرينات استقامتي باشند.
تصورغلط 8
«دستگاههاي ورزشي، مطمئنترين راه براي ورزش هستند و به كمك آنها هميشه ميتوانيد به روشي علمي، ورزش كنيد.»
ممكن است به نظر بيايد كه يك دستگاه ورزشي بدن شما را در وضعيتي درست تنظيم ميكند و باعث ميشود شما تمام حركات را به روش صحيح انجام دهيد. اين گفته، زماني درست است كه دستگاه مورد نظر براي قد و وزن شما به طور دقيق و صحيح تنظيم شدهباشد. اين نظر كارشناسان است. تا زماني يك مربي ورزشي و يا فردي كه شايستگي لازم را دارد، تنظيمات لازم را براي شما انجام ندهد، در شيوه ورزش كردن دچار اشتباهات فراواني خواهيد شد و در حالي كه بدون نظارت با هر دستگاهي در حال ورزش هستيد و يا حتي بدون استفاده از دستگاههاي ورزشي فعاليت ميكنيد، خطر ايجاد آسيبديدگي را در خود افزايش ميدهيد.
تصورغلط 9
«اگر ميخواهيد ورزش برايتان مفيد باشد، بايد در هنگام ورزش كردن، اندكي احساس درد ناشي از فعاليت بكنيد.»
از بين تمام شايعات گسترش يافته در مورد پرورش اندام و زيبايي اندام، كارشناسان معتقدند كه بحث بدون رنج كشيدن، چيزي به دست نميآيد، بيشترين خسارت را به افراد ميزند. درست است كه يك يا دو روز بعد از ورزش بايد انتظار نوعي حس دردناك را در عضلات داشت ولي اين حس، تفاوت بسياري با درد عضلات در هنگام ورزش كردن دارد. شما نبايد در هنگام انجام دادن فعاليتهاي ورزشي، احساس درد و ناراحتي كنيد و گرنه يا حركات را به روش غلط انجام ميدهيد و يا از قبل نوعي آسيبديدگي داشتهايد. كارشناسان، ورزش با درد را توصيه نميكنند. اگر در حين ورزش، احساس درد در بخشي از بدن كرديد، ورزش را متوقف كنيد. كمياستراحت كنيد تا درد متوقف شود. اگر نشد و يا با ورزش مجدد، دوباره درد شروع يا حتي بيشتر شد، به پزشك مراجعه كنيد.
منبع:www. Fitness.com
/س