بازي هاي المپيک پس از جنگ جهاني دوم
• 1948ـ لندن :
• 1952 ـ هلسنيکي :
• 1960 ـ رم :
• 1964 ـ توکيو :
• 1968ـ مکزيکوسيتي :
• 1972ـ مونيخ :
• 1976 ـ مونرآل :
1948ـ لندن:
بازيهاي 1940ـ در توکيو و هلسينکي و 1944 ـ لندن به علت جنگ جهاني دوم انجام نشد. و لندن ميزباني را در روزهاي 29 جولاي تا 14 آگوست پذيرا گرديد. شرايط براي همه کشورهاي اروپائي دشوار بود، انگليسيها هنوز جيرهبندي داشتند و خرابيهاي جنگ دوم ترميم نشده بود. بودجه برگزاري بازيها اندک و ناچيز پيش بيني شده و بر رويهم 4100 نفر ورزشکار از پنج قاره جهان حضور داشتند.
ورزشکاران آلمان و ژاپن را شرکت ندادند که کشورهاي آنان عامل اصلي جنگ بودند و شوروي هم بعضويت کميته بينالمللي المپيک پذيرفته نشده بود. سطح رکوردها پائين بود. ظهور «اميل زاتوپک» دوندة معروف دوهاي طولاني از چکسلواکي و «باب متاياس» آمريکائي که 17 سال داشت و فاتح ده گانه گرديد از شگفتيها بود. البته نميتوان نام خانم «فاني پلانکرز» هلندي مادر دو کودک را از ياد برد که چهار مدال طلا بدست آورد.
1952 ـ هلسنيکي:
روز 19 ماه جولاي در هلسينکي که پانزدهم المپيک آغاز ميشد در زير باران هفتاد هزار نفر «پاوونورمي» Paavo Nukmi پنجاه و پنج ساله، افتخار مردم فنلاند را ديدند که بدور پيست دويد و آتش المپيک را به آذرگاه آورد.
قهرمانان سياهپوست «جامائيکا» پيروزيهاي بزرگي را صاحب شدند، «زاتوپک» در اوج قدرت خود در پنج و ده هزار متر طلا گرفت و در «ماراتن» پيروزي خود را تکميل نمود و همسرش در پرتاب نيزه قهرمان شد، اين خانواده با چهار مدال طلا و چند رکورد جهاني به «پراگ» بازگشتند. تنها ورزشکار «لوکزامبورگ» بنام «بارتل» Barthel در 1500 متر به عنوان قهرماني دست يافت و بعد از پيروزي از شوق اشک ريخت.
«چريس چاتوي» دوندة معروف انگليسي در 5000 متر در اخرين لحظات رقابت با «زاتوپک» نقش زمين شد. کشتيگيران ايراني درخشيدند. شادروان تختي و گيوهچي مدال نقره گرفتند.
ورزشکاران شوروي براي نخستين بار پس از انقلاب اکتبر 1917 به بازيهاي المپيک قدم نهادند؛ يک ژيمناست شوروي بنام «چوکارين» برنده چهار مدال طلا شد و دو مدال نقره بدان افزود. اين بازيها اصالت مردم فنلاند، علاقمندي آنانرا به زندگي صلحآميز و تلاش روزافزون براي جامعهاي ساخته و پرداخته نشان داد.
1956ـ ملبورن: براي نخستين بار بازيهاي المپيک از اروپا و ايالات متحده سفر کرد و به استراليا رفت.
دونده دوهاي طويل شوروي «ولاديمير گوتس» با شيوة دويدن خاص خود قدرتي نشان داد و دوندههاي معروف انگليسي را پشت سر نهاد او در پنج و ده هزار متر به مدال طلا رسيد.
مشتزنان مجارستاني براي سومين بار پي در پي مقام خود را حفظ کرد و مدالهاي طلاي لندن، هلسينکي را با مدال طلاي ملبورن وصل نمود.
«آلن ميمن» تنها فرانسوي بود که در ماراتن مدال طلا گرفت و اين پايان کار «زاتوپک» بود که ديگر براي «ماراتن» دويدن هم پير شده بود و در رديف ششم بخط پايان همه چيز رسيد!
«بابي مورو» با سه مدال طلا در دوهاي سرعت و امدادي مردي آرام و کم حرف بود و پيروزيهايش جلب توجه نمود. شادروان غلامرضا تختي و امامعلي حبيبي دو مدال طلا گرفتند و قدرت خود را در کشتي آزاد نشان دادند.
1960 ـ رم:
ايتاليائيها 5000 ورزشکار طراز اول جهان را پذيرفتند و از 25 اوت تا 11 سپتامبر شهر «رم» پر هياهوترين شهر جهان بود.
«بيکلا آبب» Abeb Bikila يک سياه اهل «اتيوپي» با پاي برهنه بر اسفالت و سنگهاي آفتاب خورده 42195 متر دويد و قهرمان ماراتن شد. جوانمردي سياه از ايالات متحده به نام «رافر جانسن» در «دکاتلن» اول شد و در ضمن مسابقه در لحظات حساس «يانگ چوآن» اهل «فرمز »را که رقيبش بود راهنمائي فني مينمود و اين در جهان رقابت و ورزش در روز مبارزه کم نظير بود. در همين بازيها بود که «هند» پس از 32 سال در هاکي با دريافت يک گل از پاکستان مقام خود را از دست داد.
«کاسيوس کلي» که بعدها: «محمدعلي» شد در مشت زني نيم سنگين به مقام قهرماني رسيد وجاده را براي آينده هموار ساخت. شادروان تختي مدال طلاي خود را با نقره عوض کرد، در حاليکه شايستگي بيشتري داشت.
دوندة آلماني «آرمين هاري» 100 متر را در 10 ثانيه دويد. در اين بازيها «ليويو بروتي» از ايتاليا در 200 متر اول شد و در پرش با اسب ايتاليا برتري خود را به ثبوت رسانيد.
1964 ـ توکيو:
در آن سوي آسيا شهر توکيو ميهماندار نخستين المپيک آسيا شد. پس از 24 سال که از 1940 گذشت و جنگ جهاني اجازه نداد ژاپنيها به آرزوي خود رسيدند و کشور زيبا، خصلت کوشش مدام و صبر و تحمل و کارداني خود را به تماشا نهادند.
93 کشور جهان بيش از 5000 ورزشکار خود را به آنسوي جهان فرستادند. تجهيزات مسابقهها و سالنهاي نوبنياد بيسابقه بود.
ژاپنيها در حدود 200 ميليون ليره استرلينگ خرج بازيها کردند. «هيروهيتو» امپراطور بازيها را گشود. شگفتي فراوان بود، "مردي" صاحب رکوردهاي جهاني دوهاي استقامت «رُن کلارک» شکست خورد. «آبب» در توکيو با کفش «ماراتن» را دويد و مدال طلا گرفت.
«يوري ولاسف» وزنه بردار شوروي که پديدهاي بود در المپيک 1960 ـ رم در سنگين وزن رکوردي کم سابقه بجاي نهاده بود به هموطن خود باخت. «ولاسف» که در «رم» 5/537 کيلو گرم در سه حرکت وزنه برداشته بود، با اينکه حد نصاب خود را به 570 کيلوگرم ترقي داد به مدال نقره رسيد و ژابوتينسکي با 5/572 کيلوگرم از شوروي مدال طلا گرفت.
ژاپنيها بسيار خوب درخشيدند، در ژيمناستيک، واليبال، کشتي و وزنه برداري مبارزه کردند و با شايستگي ارزش خود را نشان دادند. « آنتون گيزينک» غول هلندي در جودو در رشته سنگين وزن مدال طلا گرفت. ورزشکاران اندونزي و کره شمالي از شرکت در المپيک محروم ماندند.
گوشه اي از مراسم افتتاحيه المپيك 2008 پكن
1968ـ مکزيکوسيتي:
شهري که بيش از دو هزار و دويست متر از سطح دريا ارتفاع دارد .تمدن و فرهنگ کهن خود را در کشورهاي آمريکاي لاتين حفظ کرده است ميهماندار شد. بلندي اين شهر و هواي رقيق يک مسئله شد. خيلي از قهرمانان دچار تنگي نفس شدند ولي ورزشکاران کشورهاي «کنيا» و «اتيوپي» ناراحتي نداشتند، زيرا تمرين خود را در ارتفاع طبيعي و بلند وطن خود انجام داده بودند. علاوه بر اين مسئله، ناراحتي سياسي هم بچشم ميخورد که ورزشگاه بزرگ در روز آغاز بوسيله سربازان اداره ميشد. از عجايب اين بود که چند رکورد بدست آمد که هنوز پابرجا هستند و کسي را ياراي شکستن آن نبوده است. اين رکوردها را بياد ميآوريم:
«باب بيمن» Bob Beamon سياه آمريکائي 90/8 متر در پرش طول!
«ت ـ اسميت» T. Smith 200 متر را در 8/19 ثانيه دويد!
«الي ـ ايونز» L.Evans يک سياه ديگر از امريکا در 400 متر رکورد باور نکردني 42 ثانيه را بجاي نهاد!
«جيم ـ هاينز» Jimhines سياه آمريکائي 100 متر را در 9/9 ثانيه طي کرد!
«اورتر» Oerter پيروزي چهارمين بار خود را در مکزيکوسيتي جشن گرفت، قهرمان پرتاب ديسک ايالات متحده در سالهاي 1956 در ملبورن، 1960 در رم، 1964 در توکيو و 1966 در مکزيکوسيتي در رشته اختصاصي خود چهار مدال طلا گرفت او از 36/56 متر آغاز نمود و به 78/64 متر رسيد! ورزشکاران سياهپوست آمريکائي بر روي کرسي قهرماني با دستکش سياه و جوراب سياه ايستادند، به سرود ملي ايالات متحده احترام نگذاردند و به تبعيض نژادي و ظلم به سياهان اعتراض کردند!
در اين بازيها پرش ارتفاع از پشت را «ديک فآسبوري» به نمايش گذاشت و مدال طلا گرفت.
عبدالله موحد در کشتي آزاد و محمد نصيري در وزنهبرداري صاحب مدال طلا شدند. کشور ميزبان مکزيک سه مدال طلا سه نقره و سه برنز گرفت.
1972ـ مونيخ:
آلمانيها تلاش ميکردند تا خاطره المپيک 1936 ـ برلين را منهاي خيرهسريهاي «هيتلر» زنده سازند.
7000 ورزشکار از 122 کشور جهان به مونيخ آمدند. تشکيلات عالي بود، 20 ميليون ليره استرلينگ هزينه سقف شفاف و بينظير استاديوم اصلي شده بود، «کامپيوتر» در همه جاي بازيها و در استاديومها رسوخ کرده و قدرت ماشين و مغز الکترونيک کاملاً مشخص بود.
همة رکورد شکستنها و تشکيلات مرتب تحت تأثير حملة چريكهاي فلسطيني به خوابگاه ورزشکاران و مربيان اسرائيل قرار گرفت. صبح روز سهشنبه 5 سپتامبر 1972 با حملهاي که صورت گرفت و دو اسرائيلي کشته شدند و بقيه را به گروگان گرفتند و در نيمه شب در فرودگاه همة آنان کشته شدند.
«اوري برانديج» Avery Brundage رئيس کميته بينالمللي المپيک پس از پايان اين بازيها بازنشسته شد و جاي خود را به «کيلانين» ايرلندي داد.
ورزشکاران شوروي با 50 مدال طلا، 27 نقره و 22 برنز به مقام نخستين رسيد، ايالات متحده، آلمان شرقي، آلمان غربي، ژاپن و استراليا در رديفهاي بعدي ايستادند.
«مارک اسپيتز» Mark Spitz شناگر ايالات متحده هفت مدال طلا گرفت « چهار مدال در شناي انفرادي و سه مدال در امداديها» همة مدالها از اين نظر ارزش بيشتري داشتند که رکوردهاي جهان را بجاي نهاده بودند.
دوندة روسي «والري بورزف» مدالهاي طلاي 100 متر و 200 متر را صاحب شد. مقابل قهرمان دوهاي طويل فنلاند «لاسه ويرن» Lass Viren مدال طلاي پنج و ده هزار متر را به يادگار برد. در «دکاتلن» آويلف از شوروي با (8454) امتياز آمريکائيها را شکست داد و به مقام قهرماني رسيد.
«دبي بياسي» ايتاليائي براي دومين بار فاتح شيرجه از سکو شد و پيروزي مکزيک را در مونيخ تکرار کرد!
«تسوکاهارا» ، «کاتو» و ديگر قهرمانان ژاپني در ژيمناستيک نهايت قدرت؛ کار و مقاومت بودند. هنر آنان در حرکات نمونه شد و ميبينيم که بعضي از حرکات پر ارزش امروز به نام «تسوکاهارا» ناميده ميشود. محمد نصيري در وزنه برداري به مدال نقره رسيد.
«الکساندر مدويد» کشتي گير روسي در کلاس فوق سنگين مدال طلا گرفت.
گوشه اي از مراسم افتتاحيه المپيك 2008 پكن
1976 ـ مونترآل:
با همة پيشبيني ها و تأکيدها که کميته بينالمللي المپيک ميکرد که «سياست» در بازيها دخالتي ندارد. به جهانيان ثابت شد که چنين نيست، اينها شعار است و هرجا که زندگي هست «سياست» هم وجود دارد. مسائل زيادي وجود داشت همانند ادعاي «چين» در مورد «تايوان»، كه البته قبلا مطرح شد.
ايران در بازي هاي المپيک
1948- لندن (انگلستان)
تعداد ورزشکاران ايران: 38 تن، تيراندازي (3) مشت زني (9) وزنه برداري (5) کشتي آزاد (8) تيم ملي بسکتبال (12) ژيمناستيک (1)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- بسکتبال: با 5 باخت و يک برد، در ميان 23 کشور پانزدهم شد.
- کشتي آزاد: منصور رئيسي (چهارم)، عباس زندي (هفتم مشترک)، ابوالقاسم سخدري (پنجم مشترک). عنوان تيمي: نهم.
- وزنه برداري: جعفر سلماسي (مدال برنز)، محمود نامجو (پنجم- شکستن رکورد دو ضرب جهان).
- نتيجه: ايران با کسب يک مدال برنز در رده آخر کشورهاي دريافت کننده مدال (سي و چهارم) قرار گرفت.
1952- هلسينکي(فنلاند)
تعداد ورزشکاران ايران: 22 تن، کشتي آزاد (8) وزنه برداري (7) مشت زني (6) دووميداني (1)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: محمود ملاقاسمي (مدال برنز)، مهدي يعقوبي )هشتم مشترک)، ناصر گيوهچي (مدال نقره)، جهانبخت توفيق (مدال برنز)، عبدالله مجتبوي (مدال برنز)، غلامرضا تختي (مدال نقره)، عباس زندي (پنجم). عنوان تيمي: سوم .
- وزنه برداري: محمود نامجو (مدال نقره)، علي ميرزايي (مدال برنز)، محسن عدل طباطبايي (هشتم)، حسن فردوس (پنجم)، جلال منصوري (هشتم)، محمدحسن رهنوردي (چهارم)، فيروز برهان (پنجم). عنوان تيمي: سوم.
- نتيجه: ايران با کسب 3 مدال نقره و 4 مدال برنز در رده سي ام جاي گرفت.
1956- ملبورن (استراليا)
تعداد ورزشکاران ايران: 17 تن، کشتي آزاد (8) وزنه برداري (7) دووميداني (2)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: محمدعلي خجستهپور (نقره)، مهدي يعقوبي (نقره)، ناصر گيوهچي (ششم مشترک)، امامعلي حبيبي (طلا)، نبي سروري (چهارم مشترک)، عباس زندي (هفتم مشترک)، غلامرضا تختي (طلا). عنوان تيمي: سوم.
- وزنه برداري: محمود نامجو (برنز)، هنريک تمرز (پنجم)، ابراهيم پيروي (هفتم)، جلال منصوري (چهارم)، فيروز پژمان (چهارم). عنوان تيمي: سوم.
- دووميداني: نجمالدين فارابي (با 5103 امتياز، چهاردهم)
- نتيجه: ايران با کسب 2 مدال طلا، 2 نقره و يک برنز در رده بندي نهايي، چهاردهم شد.
1960- رم (ايتاليا)
تعداد ورزشکاران ايران: 25 تن، مشت زني (4) دووميداني (1) کشتي آزاد (8) کشتي فرنگي (4) وزنه برداري (7) تيراندازي (1)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: محمدابراهيم سيف پور (برنز)، مهدي يعقوبي (هفتم)، مصطفي تاجيک (چهارم مشترک)، محمدخادم ازغدي (هشتم)، امامعلي حبيبي (چهارم مشترک)، غلامرضا تختي (نقره). عنوان تيمي: پنجم.
- کشتي فرنگي: محمد پذيرايي (برنز)، حسين ملاقاسمي (ششم مشترک)
- وزنه برداري: اسماعيل علم خواه (برنز)، محمد عامي تهراني (ششم)، هنريک تمرز (چهاردهم)، اميري منگشتي (دهم)
- نتيجه: ايران با کسب يک مدال نقره و سه مدال برنز در رده بيست و هشتم جاي گرفت.
1964- توکيو (ژاپن)
تعداد ورزشکاران ايران: 58 تن، دووميداني (8) دوچرخه سواري (4) مشت زني (1) شنا(1) شيرجه (1) ژيمناستيک (2) فوتبال (18) تيراندازي (4) کشتي آزاد (7) کشتي فرنگي (5) شمشيربازي (4)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: اکبر حيدري (برنز)، عبدالله خدابنده (هشتم)، عبدالله موحد (پنجم)، محمدعلي صنعتکاران (برنز)، منصور مهدي زاده (چهارم)، غلامرضا تختي (چهارم). عنوان تيمي: پنجم.
- کشتي فرنگي: رسول ميرمالک (ششم)، اصغر ذوقيان (هفتم مشترک)
- وزنه برداري: رجبي اسلامي (دهم)، پرويز جلاير (هفتم)
- نتيجه: ايران با دريافت 2 مدال برنز در رده بندي نهايي، سي و پنجم شد.
1968- مکزيکو (مکزيک)
تعداد ورزشکاران ايران: 14 تن، دووميداني (1) وزنه برداري (4) کشتي آزاد (8) کشتي فرنگي (1)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: ابوطالب طالبي (برنز)، شمسالدين سيدعباسي (برنز)، عبدالله موحد (طلا)، علي محمد مومني (چهارم). مقام تيمي: ششم.
- وزنه برداري: محمد نصيري (طلا)، پرويز جلاير (نقره)، نصرالله دهنوي (ششم). مقام تيمي: چهارم.
- نتيجه: ايران با کسب 2 مدال طلا، يک نقره و دو برنز در رده بندي نهايي، نوزدهم شد.
1972- مونيخ (آلمان غربي)
تعداد ورزشکاران ايران: 51 تن، کشتي آزاد (10) مشت زني (5) فوتبال (19) کشتي فرنگي (5) دوچرخه سواري (4) وزنه برداري (3) دووميداني (3) شمشيربازي(2)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- وزنه برداري: محمد نصيري (نقره)، نصرالله دهنوي (پنجم). عنوان تيمي: ششم.
- کشتي آزاد: ابراهيم جوادي (برنز)، رمضان خدر(هفتم)، منصور برزگر (پنجم مشترک). مقام تيمي: ششم.
- کشتي فرنگي: رحيم علي آبادي (نقره).
- نتيجه: ايران با دريافت 2 مدال نقره و يک برنز در رده بيست و هشتم جاي گرفت.
1976- مونترال (کانادا)
تعداد ورزشکاران ايران: 88 تن، فوتبال (19) تيراندازي (4) شمشيربازي (13) مشت زني (6) دوچرخه سواري (7) وزنه برداري (7) واترپلو (11) دووميداني (4) کشتي آزاد (10) کشتي فرنگي (7)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: منصور برزگر (نقره)، محسن فره وشي (چهارم)، رمضان خدر (پنجم).
- وزنه برداري: محمد نصيري (برنز).
- کشتي فرنگي: مرادعلي شيراني (ششم)
- نتيجه: ايران با کسب يک مدال نقره و يک برنز در رده بندي نهايي، سي و سوم شد.
1988- سئول (کرهجنوبي)
تعداد ورزشکاران ايران: 27 تن، کشتي آزاد(8)، کشتي فرنگي (7)، دوچرخهسواري(7)، دو ماراتن(1) تکواندو (غيررسمي – 4)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: عسکري محمديان (نقره)، اکبر فلاح (چهارم)، آيت واگذاري (ششم)، عنوان تيمي: نهم.
- نتيجه: کاروان ايران با کسب يک مدال نقره همراه با کشورهاي کاستاريکا، شيلي، سنگال، جزاير ويرجين، جزاير آنتيل، پرو و اندونزي در رده سيوششم قرار گرفت.
1992- بارسلونا (اسپانيا)
تعداد ورزشکاران ايران: 40 تن، کشتي آزاد (10)، کشتي فرنگ (6)، دوچرخهسواري (7)، مشت زني (6)، وزنهبرداري (5)، دووميداني (2)، تنيسروي ميز (1)، تکواندو (3)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: عسکري محمديان (نقره)، اميررضا خادم (برنز)، رسول خادم (برنز)، علي اکبرنژاد (چهارم)، ايوب بنينصرت(پنجم). عنوان تيمي: سوم
- کشتي فرنگي: رضا سيمخواه (ششم)، عبدالله چمنگلي (ششم)، حسن بايک (پنجم). عنوان تيمي: دوازدهم.
- نتيجه: ايران با يک مدال نقره و دو برنز به همراه بلژيک و کرواسي در رده چهل و چهارم قرار گرفت.
1996- آتلانتا (ايالات متحده)
تعداد ورزشکاران ايران: 19 تن، کشتي آزاد(9)، کشتي فرنگي(1)، مشتزني(4)، تيراندازي زنان(1)، شنا(1)، دووميداني(1)، وزنهبرداري(1)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- کشتي آزاد: غلامرضا محمدي (پنجم)، محمد طلايي (ششم)، اميررضا خادم (برنز)، رسول خادم (طلا)، عباس جديدي (نقره)
- کشتي فرنگي: احد پازاج (دوازدهم)
- نتيجه: تيم ايران با کسب يک مدال طلا، يک نقره و يک برنز در مکان چهلوسوم جاي گرفت.
2000- سيدني(استراليا)
تعداد ورزشکاران ايران: 35 تن، جودو(3)، مشت زني(5)، دوچرخهسواري(2) ، تيراندازي(1)، وزنهبرداري(6)، تکواندو(2)، دووميداني(1)، شنا(1)، تنيس روي ميز(1)، کشتي فرنگي(3)، کشتي آزاد(8)، سوارکاري(1)، قايقراني(1)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- وزنهبرداري: حسين رضازاده (مدال طلا)، حسين توکلي (طلا)، کوروش باقري (چهارم)
- کشتي آزاد: عليرضا دبير (طلا) اميررضا خادم (چهارم)، عباس جديدي (چهارم)، عليرضا حيدري (ششم)، محمد طلايي (چهارم)
- تکواندو: هادي ساعي (برنز)
- جودو: آرش ميراسماعيلي (پنجم)
- نتيجه: ايران با کسب 3 مدال طلا و يک برنز به مقام بيست و ششم دست يافت.
2004- آتن (يونان)
تعداد ورزشکاران ايران: 38 تن، جودو(7)، مشت زني(1)، دوچرخهسواري(4)، تيراندازي(1)، وزنهبرداري(5)، تکواندو(2)، دووميداني(2)، شنا(1) تنيس روي ميز(1) ، کشتي فرنگي(6)، کشتي آزاد(7)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- وزنهبرداري: حسين رضازاده (طلا)، شاهين نصيرينيا (چهارم)
- تکواندو: هادي ساعي (طلا)، يوسف کرمي (برنز)
- کشتي فرنگي: سجاد برزي (چهارم)
- کشتي آزاد: مسعود مصطفي جوکار (نقره)، مجيد خدايي (پنجم)، عليرضا حيدري (برنز)، عليرضا رضايي (نقره)
- نتيجه: تيم ايران با کسب 2 مدال طلا، دو نقره و دو برنز در رده بيست و نهم جاي گرفت.
2008- پکن (چين)
گوشه اي از مراسم افتتاحيه المپيك 2008 پكن
تعداد ورزشکاران ايران: 54 تن، تکواندو(3)، بسکتبال(12)، کشتي آزاد(7)، کشتي فرنگي(5)، جودو(6)،بوکس(3)، وزنه برداري(3)، شنا(1)، بدمينتون(1)، تنيس روي ميز(1)،قايقراني(2)، تيروکمان(2)، دوچرخه سواري(3)، دووميداني (5)
نتايج کاروان ورزشي ايران:
- تکواندو: هادي ساعي (طلا)
- بسکتبال: (يازدهم)
- کشتي آزاد: عباس دباغي(دهم)، سيد مراد محمدي(برنز)، مهدي تقوي(دهم)، ميثم مصطفي جوکار(نوزدهم)، رضا يزداني(يازدهم)، سعيد ابراهيمي(دهم)، فردين معصومي(پنجم)
- کشتي فرنگي: حميد سوريان(پنجم)، علي محمدي(يازدهم)، سامان طهماسبي(يازدهم)، مسعود هاشم زاده(پانزدهم)
- جودو: علي معلومات(پنجم)، محمد رضا رودکي(پنجم)
- بوکس: مرتضي سپهوند(پنجم)
- وزنه برداري: اصغر ابراهيمي(هفتم)،محسن بيرانوند(يازدهم) رشيد شريفي(ششم)
- قايقراني: محسن شادي در مجموع(بيست و ششم)، هما حسيني در مجموع(بيست وهشتم)
- دوچرخه سواري
مسير جاده: حسين عسگري(پنجاه ودوم)، قادر ميزباني(هفتاد و نهم)
تايم تريل انفرادي: حسين عسگري(سي و پنجم)
- دووميداني:
پرتاب ديسک: احسان حدادي در مجموع(هفدهم)، عباس صميمي در مجموع(بيست وششم)
دوي 800 متر: سجاد مرادي(نهم)
ده گانه : هادي سپهرزاد(بيست ودوم)
نتيجه : تيم ايران با کسب يک مدال طلا و يک مدال برنز در رده پنجاه و يکم جاي گرفت.
اين هم عكس هايي از برجي كه براي المپيك 2012 لندن در نظر گرفته شده است.
منابع تحقيق :
Fa.wikipedia.org
daneshnameh.roshd.ir
www.olympic.ir
mums.ac.ir
khabaronline.ir /ن