تولّد شهيد
شهيد آيت اللّه سيّد اسداللّه مد ني در سال 1293 هجري شمسي در منطقه «آذرشهر» استان آذربايجان شرقي ديده به جهان گشود. پدر ايشان مرحوم آقا ميرعلي در بازارچه آذرشهر به بزّازي مشغول بود. شهيد بزرگوار در سنّ چهار سالگي از نعمت مادر محروم شد و نيز در سنّ 16 سالگي پدر خود را از دست داد و با رنجي فراوان وارد دوران جواني شد.
دوران تحصيل
شهيد محراب آيت اللّه مدني در آغاز جواني براي کسب علم و کمال، زادگاه خويش را ترک گفت و به شهر مقدّس قم عزيمت نمود. وي با وجود مشکلات فراوان ناشي از فوت پدر و استبداد رضاخاني با پشتکار بسيار به تحصيل علوم ديني پرداخت. او پس از بهرهگيري از محضر استادان بزرگي چون آيت اللّه سيد محمّد تقي خوانساري و آيت اللّه حجّت کوهکمري و حضور در حلقه درس فلسفه و عرفان امام خميني(ره) به نجف اشرف هجرت کرد و در کنار تکميل تحصيلات عالي خويش، تدريس در سطوح گوناگون را نيز آغاز کرد. ديري نپاييد که از استادان معروف حوزه علميه نجف شد و توانست از مراجع بزرگي چون آيت اللّه حکيم، آيت اللّه حجّت کوهکمري و آيت اللّه خوانساري اجازه اجتهاد بگيرد.
مبارزه با فرقه استعماري بهائيت
شهيد آيت اللّه مدني از مجاهدان غيوري است که نخستين فعّاليّت سياسي و اجتماعي خود را ستيز با فرقه گمراه بهائيت قرار داد. به روايت تاريخ، رضاخان و عوامل داخلي استعمار براي سرکوب اسلام، مخصوصا مکتب شيعه، زمينه فعّاليّت بهائيت و ديگر فرقههاي ساختگي را فراهم نمودند؛ تا آنجا که در زماني کوتاه، سرمايهداران بهايي در آذربايجان و به ويژه اطراف تبريز، بعضي از کارخانههاي برق را در دست گرفتند. آيتاللّه مدني پس از آگاهي از وضع موجود، با سخنرانيهاي افشاگرانه و تحريم برق توليدي آن کارخانهها و منع خريد و فروش با اين فرقه گمراه، سرانجام شهر مذهبي آذرشهر را از لوث وجود استعمارگران پاک نمود.
مبارزه با طاغوت
هنگامي که انسان در تاريخ ميانديشد، در مييابد که همه علما و بزرگان دين براي تشکيل حکومت ديني از هيچ فعّاليتي دريغ نميکردند. مبارز نستوه آيت اللّه مدني تمام عمر خويش را در راه ترويج اسلام و مبارزه با رژيم فاسد طاغوت گذراند. او با زبان گوياي خود آگاهي و باور ديني را براي مردم به ارمغان ميآورد. او با مسافرتهاي تبليغي در داخل و خارج از کشور، چهره منفور طاغوت را بر همگان آشکار ميساخت و براي احياي دين مقدّس اسلام از شهادت هراسي نداشت.
گستره فعّاليتهاي سياسي و مذهبي شهيد
هنگامي که انسان به چهرههاي درخشان تاريخ انقلاب اسلامي نظر ميکند، به اين نکته مهمّ دست مييابد که آنها در طول زندگيشان به فکر احياي اسلام ناب محمّدي بودند و براي رسيدن به اين هدف از نثار جان خويش پروا نميکردند. از جمله اين مبارزان خستگيناپذير، شهيد والامقام آيت اللّه مدني است که با انجام سفرهاي تبليغيِ داخلي و خارجي و نيز همکاري با گروه فدائيان اسلام، به رهبري نوّاب صفوي، و تحمّل رنجهاي تبعيد و زندان، ضربه سهمگيني بر پيکره پوسيده طاغوت زد و با نثار جان خويش درخت تنومند انقلاب را آبياري کرد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي
پس از به ثمر رسيدن قيام خونين ملّت ايران به رهبري امام خميني، شهيد محراب آيت اللّه مدني ــ اين يار ديرينه امام که پرچم مبارزه را آني بر زمين نگذاشته و از سنگري به سنگر ديگر، در صف مقدّم مبارزه حرکت کرده بود ــ فصل ديگري از مبارزات خود را براي پاسداري از انقلاب شکوهمند اسلامي آغاز نمود. او اين بار با تصدّي نمايندگي مجلس خبرگان قانون اساسي از طرف مردم همدان خدمت به نظام مقدّس جمهوري اسلامي ايران را آغاز کرد. اين مبارز خستگيناپذير در سنگر نماز جمعه با افشاي ماهيّت پليد عناصر فرصتطلب، مليگرا و ليبرال و نيز منافقين کوردل، توطئههاي استعمار و عناصر داخلي آنان را نقش بر آب نمود و از حريم انقلاب اسلامي پاسداري کرد.
پارسايي شهيد محراب
شهيد آيت اللّه مدني در موقعيّتهاي مختلف، هرگز سادهزيستي و زهد را فراموش نکرد و هميشه با زندگي اشرافي، علني و عملي، مبارزه کرد. زندگي ساده او هميشه توطئههاي دشمن را براي تخريب شخصيت وي نقش بر آب ميکرد. هنگامي که از قيامت سخن ميگفت، چنان ميگريست که گويي صحراي محشر و عظمت آن را ميبيند. او خودساختهاي بود که جامعهسازي کرد. او به تهذيب نفس و تقوي بسيار اهميّت ميداد و معتقد بود پيروزي بر دشمنان و طاغوتيان زمان در گروي اصلاح نفس و خودسازي است.
شهيد مدني دلايل توطئه تفرقهافکني ميان مردم و روحانيت را چنين بيان فرمودهاند: «روحانيت از اوّل نقشه خائنانه استعمار را در هم کوبيد. ميرزا محمّد تقي شيرازي بود که انگليس را از عراق بيرون راند و مرحوم مدرّس بود که به واسطه يک پيمان، وثوقالدوله را از کابينهاش بيرون انداخت؛ لذا دست به تضعيف روحانيت زدهاند. امّا امروز جامعه از نعمت بزرگي برخوردار است؛ آگاهي مردم و رهبري بي نظير». پس بايد در سايه رهبري و اطاعت از ايشان انقلاب را حفظ کنيم.
راه امام خميني در کلام شهيد محراب آيت اللّه مدني
«بدانيد که خط امام ويژگيهايش همان ويژگيهاي قرآن و پيامبر اکرم(ص) است. در گذشته از اسلام فقط اسلوبي بوده و از مساجد صورتهايي. و امام در حقيقت اسلام راستين را ميخواهد پياده کند. امروز آقاي خميني مظهر اسلام است. امام هر فرماني بدهند بايد بدون چون و چرا آن را اطاعت کنيم. حتّي اگر به ضرر جانمان باشد.» «و اللّه اين شخص، علاوه بر حيات ظاهري، حقّ حيات معنوي بر گردن همه ما دارد.»
کلام شهيد درباره اصلاح بت نفس
شهيد آيت اللّه مدني درباره اصلاح نفس فرمودهاند: «مادامي که بت نفس در وجود انسان حاکم است؛ يعني آن حکم ميکند و انسان بدان عمل ميکند، رسيدن به خداوند تبارک و تعالي محال است؛ به خاطر اينکه اين ظلمات براي انسان حجاب شدهاند. وقتي ما ميتوانيم از اين پيروزي انقلاب اسلامي نسبت به خودمان استفاده صحيحي بکنيم که اوّل نفس خودمان را اصلاح کرده باشيم. به تعبير ديگر اگر نفسمان اصلاح نشده باشد، پيروزي به هر حدّي برسد چاره دردهاي ما را نخواهد کرد».
بر قلّه شهادت
خط سرخ شهادت، خط آل علي(عليه السلام) است و اين افتخار از خاندان نبوّت و ولايت به فرزندان پاک آن بزرگواران و پيروان خط آنان وديعه نهاده شده است. شهيد والامقام آيت اللّه سيد اسداللّه مدني، پس از پيروزي انقلاب و شکست توطئههاي امريکا و مزدوران داخلياش، در سنگر نماز جمعه ماهيت پليد ليبرالها و منافقين کوردل را بر مردم آشکار ميکرد. اين امر باعث شد تا آنان اين چهره درخشان را هدف کينه خود قرار دهند. آيت الله مدني در بيستم شهريورماه 1360، پس از اتمام خطبههاي نماز جمعه، با انفجار نارنجک منافقي کوردل به شهادت رسيد.
منبع: ماهنامه گلبرگ