مواد لازم:
ماست: 1 کيلو
گوجه فرنگي: 2 کيلو (خردشده يا رنده شده)
تره خردشده: 5-4 قاشق غذاخوري
نعناع تازه خردشده: 2 قاشق غذاخوري
پياز: 2 عدد
پودر گردو: 4 قاشق غذاخوري
کشک: 3 تا 4 قاشق غذاخوري
تخم مرغ: 2 عدد
کره: 50 گرم
نعناع خشک: 1 قاشق غذاخوري
زردچوبه: 1 قاشق مرباخوري
فلفل قرمز: به ميزان دلخواه
روغن مايع و نمک: به ميزان لازم
طرز تهيه:
مي توانيد مواد را کلاً نصف کنيد و غذاي کمتري تهيه کنيد. براي اينکه غذا سريع آماده شود ما گوجه فرنگي را با پوست خرد مي کنيم و با يک کم آب جوش مي دهيم بعد با گوش کوب برقي يا مخلوط کن به حالت پوره در مي آوريم.
ماست را در ظرف مي ريزيم کشک را اضافه مي کنيم مي توانيد کشک را حذف هم کنيد اما طعم اين غذا را خيلي بهتر مي کند گوجه فرنگي را هم اضافه مي کنيم تخم مرغ را هم اضافه کرده و با گوشت کوب برقي يا مخلوط کن کاملاً ميکث مي کنيم. کره و روغن را در قابلمه مي ريزيم و روي حرارت مي گذاريم اگر روغن حيواني در دسترس داشته باشيد خيلي خوشمزه تر مي شود. پيازهاي ريز خردشده تفت داده شده که طلايي شده است را داخل قابلمه مي ريزيم زردچوبه و تره را اضافه مي کنيم نعناع تازه را هم اضافه مي کنيم. اگر نعناع تازه نداشتيد مي توانيد کلاً نعناع خشک استفاده کنيد. اگر تره تازه در دسترس نبود مي توان از تره خشک به جاي آن استفاده کرد اما در آن صورت بايد خيلي کمتر تفت داده شود چون زود مي سوزد. گردو اگر ريز خردشده باشد بهتر از حالت پودر آن است البته بستگي به سليقه خودتان دارد. گردو را هم به مواد اضافه مي کنيم مواد را خوب تفت مي دهيم وقتي کامل تفت داده شد مواد را داخل قابلمه اضافه مي ريزيم.
اگر از تخم مرغ استفاده نمي کنيد به جاي آن براي غليظ شدن اين غذا 1 قاشق آرد سفيد در اين مرحله اضافه کنيد، مي توان در اين مرحله مقداري آب جوش هم اضافه کرد تا کمي از غلظت اين غذا کم شود (در صورت دلخواه). وقي جوش آمد نمک اضافه مي کنيم در آخر هم فلفل قرمز اضافه مي کنيم. براي اينکه غذا بريده بريده نشود بهتر است که وقتي موادمخلوط شده را به مواد داخل قابلمه اضافه کرديم تا وقتي جوش مي آيد مرتب هم بزنيم اماوجود تخم مرغ از بريده بريده شدن مواد جلوگيري مي کند. اگر از تخم مرغ استفاده نکنيد بايد مواد را که داخل قابلمه ريختيد تا وقتي جوش بيايد مرتب هم بزنيد. روش سنتي سرو اين غذا در سبزوار به اين صورت است که همراه اين غذا نيمرو و بادمجان که همراه با آب گوجه فرنگي مغزپخت شده و پياز داغ نيز به آن اضافه شده سرو مي شود. يعني در ظرف هر فرد ابتدا مقداري از اين کمه جوش ريخته و روي آن يک عدد نيمرو و يک عدد بادمجان گذاشته مي شود و همراه نان خشک محلي مصرف مي شود.
منبع: نشريه دانش نوين زندگي - ش 27
/س