جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
حيف اگر اين نعمت فقط صرف دنياي جواني شود
-(0 Body) 
حيف اگر اين نعمت فقط صرف دنياي جواني شود
Visitor 326
Category: دنياي فن آوري

نعمتي ارزشمند

جواني درميان الطافي که خداوند به انسان عطا کرده است ارزش بسزايي دارد . هرچند بشر درباره اهميت آن کمتر انديشيده و موفق نشده است اين مظهر رحمت و لطف پروردگارش را درک کند و در برابر آن ، سپاس گذاري راستين باشد .
در مکتب پر افتخار اسلام و در سيره و سخن و زندگي فردي و اجتماعي معصومان عليهم السلام ، توجه به نسل جوان ، بهره گيري از اين مجال و شکوفايي استعدادهاي جواني از اهميتي بسيار برخوردار است . رسول اکرم صلي الله عليه وآله ، به ابوذر غفاري توصيه کرده اند جواني را پيش پيري غنيمت شمار 1
؛ امام صادق عليه السلام در فرازي از تفسير آيه « ولا تنس نصيبک من الدنيا » ، روايت کرده اند : سلامت ، نيرومندي ،فراغت ، جواني و نشاط خود را فراموش نکن و در دنيا از آن بهره برداري کن و متوجه باش که از چنين سرمايه هاي بزرگي ، به نفع امور معنوي و آخرتي بهره ببري . 2
آري ! در فرهنگ قرآن و عترت ، دوران جواني ، روزهاي مسؤوليت و بيداري و به خود آمدن است ؛ زمان شکوفايي ، کار و تلاش . در اين روزها ، جوان بايد به سعادت خود و جامعه فکر کند و در راه خوشبختي دنيا و آخرت خويش ، گام بردارد تا بتواند چنين مجال بي نظيري را که تجديد نمي شود و بازيافت ندارد ، قدر بداند .
حضرت علي عليه السلام فرموده اند : دل جوان ، هم چون زمين خالي مهياي کشت و زرع است ؛ هر بذري در آن افکنده شود بپذيرد و بپرورد 3 و امام صادق عليه السلام ، خطاب به ابو جعفر احول در باره دعوت به حق و بنيان نهادن حکومتي عادلانه ، خاطرنشان نموده اند : به جوانان بپرداز ، زيرا زودتر از پيرها به کارهاي خير ( و امور مورد پذيرش خداوند ) روي مي آورند . 4
بنابر اين ، پيروان مکتب وحي و عترت بايد ارتباطي تنگاتنگ ، عميق ، شکل دهنده و جهت بخش با جوانان داشته باشند و بکوشند با آنان هم زبان شوند .

امام خميني ؛ هم دل و هم زبان جوانان

در ميان رهبران نهضت ها و ملت ها ، امام خميني رحمت الله عليه اسوه اي بي بديل است که با پيروي از نياکان پاکش ، از سال هاي جواني ، سجاياي اخلاقي و کرامت هاي انساني را در وجود خويش متجلي ساخت ؛ آن گاه راهنما و دليل راه مردم شد و با فيض انفاس قدسي و به مدد دم مسيحايي خود ، به قلب ها و جان ها ، زندگي و پويايي ويژه اي بخشيد و آنان را که مستعد هدايت و رهايي بودند ، از گرداب هلاکت و غرقاب نيستي ، خلاصي داده و به ساحل آرامش و نجات ، رهنمون ساخت . حضرت امام در عين حال که به تحصيل و تدريس رشته هاي گوناگون علمي ، اخلاقي ، عرفاني و ... اشتغال مي ورزيد ، همواره خدمت به دين و مهرباني بر همگان ، به ويژه جوانان را مطلوب خويش تلقي مي کرد و از هر مجالي به منظور تعالي و تکامل روح و انديشه نسل نو ، بهره مي جست و از همان آغاز رهبري خود نشان داد که مخاطبان و اميدهايش را در گهواره ها ، مدرسه ها و دانشکده ها مي جويد و مي پرورد .

جوان ؛ سرمايه معنوي کشور

آن گاه که به بازخواني پيام ها و سخنان بلند آن عزيز مي پردازيم ، درمي يابيم که حضرت امام ، از تمامي زمينه ها و مايه هاي علمي ، براي تأثيرگذاري بر روح و جان جوانان ، در مسير هدف هاي معنوي انقلاب ، بهره مند شده است . حضرت امام ، با آگاهي از جنبه هاي شخصيتي و روان شناختي اين قشر ، شرايط و مسايل فرهنگي و تحليل مباحث سياسي در حساس ترين شرايط سياسي ، جوانان را مخاطب را قرار داده است . امام عقيده داشت که جوانان ، سرمايه هاي ارزشمند معنوي يک کشورند و از همين رو بود که نگه داشت ، حفظ و رشد اين سرمايه ها را بسيار مهم تلقي مي کردند و به تکليف خطيري که در جلوگيري از خطر غفلت جوانان به عهده همگان بود ، توجه ويژه اي داشتند و اين غفلت را دو سويه مي دانستند ؛ غافل شدن جوانان از ارزش ها ، اصول و مباني ديني و اعتقادي از يک سو و غافل شدن اوليا و مسؤولان فرهنگي و فکري جامعه از نسل جوان از سوي ديگر .
امام به اصل بيداري و هشياري جوانان ، اعتقادي راسخ داشت و در موضع گيري ها ، پيام ها و مصاحبه ها و نصيحت هاي خويش ، به اين بعد توجهي ويژه داشت .

جواني ؛ فصل تعالي و کمال طلبي

حضرت امام ، به خوبي مي دانست که در دوران جواني ، روح ، عرفان ، اخلاق و معنويات ، متجلي مي شود و اين قشر جوان است که مي تواند آماده پذيرش فضيلت ها و ارزش هاي الهي باشد و زمينه هاي کمال طلبي در چنين نسلي به خوبي بروز مي کند ؛ از اين روي ، بر اين باور بود که بايد بخش قابل توجهي از سرمايه گذاري ها و برنامه ريزي هاي دست اندرکاران امر تعليم و تربيت و تلاش گران عرصه فکري و فرهنگي ، متوجه اين قشر باشد و نيز لازم است ، محور اساسي و اصلي سياست گذاري هاي فرهنگي ، اجتماعي ، سياسي و مخاطب هاي اصلي رسانه هاي جمعي ، همواره جوانان باشند .
نگاه ژرف و همراه با بصيرت سکان دار اصلي انقلاب اسلامي در امر مبارزه ، عنايت ويژه نسبت به جوانان ، مورد غفلت قرار نگيرد . در ک و شناخت راستين امام از مراتب و کمالات انسان و نيازهاي واقعي جوانان جامعه شد و حساسيت بسيار نسبت به رشد جنبه هاي روحي و معنوي ، در ميان نسل پر انرژي جوان ، سبب شد که در سال هاي نخست پيروزي انقلاب اسلامي ، تحول چشم گيري در قشر جوان جامعه پديد آيد و گروه زيادي از خداجويان رها شده از امور پست و حيواني راه سعادت خود را در تزکيه نفس و سلوک به سوي حق بجويند . نفوذ معنوي و قدرت شگرف و تأثير حيرت انگيز کلام امام ، عاشقان و دلدادگاني را در ميان جوانان پرورش داد که بسياري از اهل معنا و معزرفت ، به حال آنان غبطه مي خورند .
از سوي ديگر ، نسل جوان جامعه ،گمشده و الگوي برتر خويش را در وجود پربرکت و شخصيت جامع حضرت امام يافتند و کوشيدند به اخلاق ورفتارش اقتدا کنند و رهنمودهايش را در عرصه هاي ايستادگي ، فرهنگ و اخلاق ، به کار ببندند .

تقدير و تمجيد ويژه امام از جوانان

حضرت امام ، از خداوند ، کاميابي همه مسلمانان ، به ويژه جوانان را در از بين بردن استعمار و کارگزاران خيانت کار ، خواستار شد و بر جوانان پرشور و بيدار حوزه و دانشگاه که با قيام و استقامت خود ، وفاداري خويش را به اسلام و کشور ايران ثابت کردند ، درود فرستاد 5 و در فراز يکي از بيانات خويش فرمود : « اي جوانان ! خداوند ، پشتيبان شما باشد . من به همه شما ارادت دارم ، اخلاص دارم ، محبت دارم ، دوستي دارم . شما از خود من هستيد و من هم از خود شما . ان شاءالله موفق باشيد ، مؤيد باشيد ، جديت کنيد در تحصيل ... جديت کنيد در اين که خودتان را خوب بار بياوريد . خدا حفظتان کند ، سلامت باشيد ان شاءالله ... »6
امام ، پاکي ، لطافت روح و صفاي باطن جوان را از ويژگي هاي مهم اين قشر مي داند و از اين رو ، از جوانان مي خواهد تا چنين توانايي هايي را دارند و مي توانند در برابر مفاسد اخلاقي قيام کنند ، بيشتر به اصلاح نفس توجه کنند .
امام در بياني ديگر اميد خود را به جوانان ، چنين بروز مي دهد :
« ان شاءالله خدا اين جوان هاي ما ... که مشغول بودند از اول تا حالا و فداکاري کردند ، براي ما بري اسلام نگه دارد ، اين ها را من دعا گو هستم ، من خدمت گذار اين ها هستم » 7
امام ، قشر جوان را که چون سدي محکم در برابر دشمنان ايستادند و براي رضاي پروردگار ، فداکاري و جان فشاني و از ارزش هاي قرآني و اسلامي پاسداري کردند ، محبوب خداوند متعال مي داند 8 و چنين نيروي ارزشمندي را افتخار اسلام و سرزمين ايران معرفي مي کند .
در مجموع از بيانات و رهنمودهاي امام در ارتباط با جوانان برمي آيد که :
1. هم خود ، بيدار باشند و هم جامعه را از بي توجهي و بي تفاوتي و ناداني ، نجات دهند ؛
2. در شناسايي اسلام جديت کرده ، قرآن را بياموزند و به کار بندند و در پيشبرد آرمان هاي اسلام بکوشند ؛
3. با کمال قدرت به سوي تعالي و ترقي گام بردارند و از توطئه هاي شيطاني ، هراس به خود راه ندهند ؛
4. از اختلاف و تفرقه بپرهيزند و در تقويت اراده خود همت ورزند ؛
5. کشور را از وابستگي هاي فکري ، سياسي و اقتصادي برهانند و استقلال واقعي و همه جانبه و کاملي را به ارمغان آورند .
امام ، به نقش جوانان در به ثمر رساندن نهضت و برپايي نظام اسلامي و نيز فداکاري آنان در دفاع مقدس ، تأکيد دارد و نصيحت هاي بالا را در برهه هايي از تاريخ مطرح کرده اند تا ، نسل جوان در روند مبارزه و مقاومت و تلاش در کسب علم و ايمان ، لحظه اي غافل نشود و نيز توجه داشته باشند آن چه که موجب پيروزي در عرصه هاي گوناگون شده ، سلاح ايمان است :
« آن چه جوانان کشور ما داراي يک چنين جايگاه و منزلتي کرد ، « آن چه به آنان نيرو داد تا نهضت را به دروازه اي پيروز برسانند ، آن چه نسل جوان را در ئنياي سراسر مادي امروز هويت بخشيد و آن را به سرمنزل مقصود و عروج ، هدايت کرد ، يک چيز بود و آن ، نيروي ايمان جوانان ما به اسلام بود » 9

صفاي معنوي

امام ، پاکي ، لطافت روح و صفاي باطن جوان را از ويژگي هاي مهم اين قشر مي داند و از اين رو ، جوانان مي خواهند تا چنين توانايي هايي را دارند و مي توانند در برابر مفاسد اخلاقي قيام کنند ، بيش تر به اصطلاح نفس توجه کنند ؛ چرا که در سال هاي بالاتر ، هم قواي آدمي به تحليل رفته وهم ديگر از چنين نشاط معنوي خبري نيست .
« اين تأثير قلبي و تصور باطني ، در روزهاي جواني ، بهتر حاصل مي شود ؛ زيرا که قلب جوان ، لطيف و ساده است و صفايش بيشتر است و واردات آن کم تر و تزاحمات در آن کم تر است » 10
امام بر اين باور است که آدمي تا جوان است ، مي واند به سوي قله ايمان و پاکي گام بردارد ؛ چرا که هنوز ريشه هاي فساد در قلبش جاي نگرفته است و چنين دلي ، لطيف و ملکوتي است . از سوي ديگر ، و قتي ما چنين روزهايي را غنيمت شمرديم ، اگر هم گذشت ، ديگر جاي تأسف ندارد ؛ زيرا در راه خدا مصرف شده و آن چه در مسير حق و رضايت پروردگار بگذرد ، تازه به دست آمده است و برکت هاي آن هم هر لحظه ، روبه افزوني است . به علاوه ، در سال هاي جواني ، انسان اراده قوي دارد و مي تواند چون سدي در برابر ابتذال و فساد و شهوت بايستد و قوه جواني ، مي تواند آدمي را بر قواي شيطاني غلبه دهد :
« شما جوان ها ، بهتر مي توانيد تحصيل نفس کنيد ، شما به ملکوت نزديک تر هستيد . در شما آن ريشه هاي فساد ، کم تر است ، رشدش کم تر است . جوان ، زودتر اصلاح مي شود . حالا که جوان هستيد ، سير خودتان را بکنيد »
امام در وصيت نامه سياسي ـ الي خود تأکيد مي فرمايد ، جوانان به دليل همين ويژگي هاي معنوي ، راه انبيا و اوليا را ادامه مي دهند و در جبهه هاي نبرد حق عليه باطل ، جرعه هايي از شهادت را نوشيده اند که چنين به وجد آمده اند و سپس مي افزايد : چنين نفخه الهي ، بر آنان گوارا باد .

پي نوشت ها :

1. بحارالانوار، ج 17 ، ص 23
2. کافي ، ج 2 ، ص 454
3. نامه 31 ، نهج البلاغه
4. وافي ، ملا محسن فيض کاشاني ، ج 1 ، جزء 2 ، ص 210
5. تبيان ، دفتر 16 ، ص 3 و 4
6. صحيفه نور ، ج 5 ، ص 193
7. همان ، ج 10 ، ص 157
8. تبيان ، همان ، ص 6
9. روزنامه قدر ، شماره 3396 ، تاريخ 11 مهر 1378
10. چهل حديث ، امام خميني ، ص 272 .

Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image