جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
قرآن و دهكده جهاني
-(0 Body) 
قرآن و دهكده جهاني
Visitor 403
Category: دنياي فن آوري
در جهان پيشرفته، با توجه به گستردگي اطلاعات و تجربيات بشري، قرآن چه نقشي مي‏تواند در زندگي بشري و دهكده جهاني ايفا كند؟
نقش قرآن در زندگي بشري در ابعاد مختلف فردي، اجتماعي و حتي بين‏المللي، قابل دقت و بررسي است كه به طور مختصر به بعضي از آنها اشاره مي‏شود:
1. انسان، نيازمند ارتباط مستقيم با آفريننده و هستي‏بخش خود است. اين ارتباط اگر چه از طريق مناجات و رازگويي دروني و قلبي انجام مي‏گيرد، اما دسترسي به كلمات خود خداوند، بسيار لذت‏بخش و اطمينان‏آور است؛ چنان كه اقبال لاهوري گفته است: «اگر مي‏خواهي خدا با تو سخن بگويد، قرآن بخوان».
اين ويژگي، به طور كامل، تنها براي قرآن مجيد باقي مانده است و هيچ كتاب آسماني ديگري چنين جايگاهي ندارد.
2. انسان نيازمند قانوني مدون از سوي خداوند و مرشد و مرادي جاودان است تا از سبيل به صراط مستقيم دست يازد و از گزند وسوسه‏هاي دروني و بيروني در امان بماند. قرآن كتاب هدايت انسان به سوي رستگاري و رستن از بندهاي جاهليت كهن و مدرن است؛ «الم، ذالك الكتاب لا ريب فيه هدي للمتقين».
3. انسان در تكاپو و جست‏وجوي آگاهي‏هاي صحيح و معارف بلند و پرمعناست؛ البته با استفاده از تجربيات بشري و تلاش‏هاي علمي، به بسياري از آگاهي‏ها مي‏توان دست يافت؛ اما براي اطمينان به درستي يافته‏هاي خود و آگاهي به آن چه براي او دست نايافتني است، نياز به يك منبع اصيل و غني بسيار محسوس است، چنان كه امام راحل مي‏فرمايد: «اگر قرآن نبود، درهاي معرفت بر ما بسته بود».
در ميان كتاب‏هاي آسماني و دست نوشته‏هاي بشري، قرآن مجيد در اين باره، جايگاه ممتازي دارد. تعريفي كه قرآن از انسان دارد (انِّي جاعِلٌ في الارضِ خليفةً)1 و تعريفي كه قرآن از خداوند ارائه كرده است (ليس كمِثلهِ شَي‏ء)2 و نيز بيان صفات جمال و جلال و تعريفي كه از نظام هستي و حيات و شعور همگاني موجودات ارائه داده (و اِن مِن شي‏ء الاّ يُسَبِّح بحمده)3 و تعريفي كه از پيوستگي و هماهنگي منظم همه كرات، افلاك، زمين و آسمان دارد (و الشمس و ضحاها و القمرِ اذا تلاها و النهارِ اذا جلاّها و الليلِ اذا يغشاها...)4 و...، نيازمندي جامعه بشري و پويندگان راه حق و حقيقت را به اين كتاب آسماني ضروري ساخته است؛ زيرا بعضي از دانش‏ها به جز از طريق قرآن، براي بشر، قابل دست‏يابي نيست: «...و يُعلمُكُم ما لم تكونوا تعلمون؛ و آن چه را نمي‏دانستيد به شما ياد مي‏دهد...».5
از جمله آگاهي‏هايي كه به جز از طريق قرآن راهي براي دريافت آن نيست، آگاهي درباره جهان پس از مرگ و جزئيات جهان آخرت است؛ زيرا هيچ‏كدام از افراد بشر، تجربه تكرار و رفت و آمد آن را ندارند و درك بشري، هيچ‏گونه سابقه ذهني از آن ندارد؛ در حالي كه در سوره «واقعه»، «صافات»، «مرسلات» و... صحنه قيامت به تصوير كشيده شده است.
4. نقش برجسته ديگر قرآن اين است كه از سابقه تاريخ بشر، خبرهاي درست و مطابق واقع را نقل كرده و سرگذشت پيامبران و محتواي پيام آنان را - بدون هيچ‏گونه تحريف - به جامعه بشري عرضه كرده است. ازاين‏رو، قرآن حتي بر پيروان تورات و انجيل، منّت شايان توجهي دارد كه چهره پيامبران بني‏اسرائيل را به درستي معرفي كرده و حضرت موسي، عيسي، زكريا و... را آن گونه كه بوده‏اند - به دور از هر گونه تهمت و توهيني - شناسانده و نقشه تحريف‏گران و دسيسه‏گران را نقش بر آب ساخته است. قرآن مجيد در اين باره مي‏فرمايد: «و اذ قال اللهُ يا عيسي ابن مريم اَ اَنت قلتَ للناسِ اتخِذوني و امّي الهَينِ مِن دون الله قال سبحانك ما يكون لي اَن اَقولَ ما ليس لي بحقّ؛ و هنگامي كه خداوند گفت: اي عيسي پسر مريم! آيا تو به مردم گفتي كه من و مادرم را همچون دو خدا به جاي خداوند بپرستيد؟ گفت: منزّهي تو! مرا نشايد كه چيزي را كه حق نيست بگويم».6
5. نقش برجسته ديگر قرآن براي جامعه بشري اين است كه ظرفيت جهان شمولي دارد و پيام‏هاي آن براي تمام مصلحان جهان و حافظان حقوق بشر، قابل اعتنا و كاربردي است. تكيه بر نقاط مشترك پيروان اديان آسماني و پاي‏بندي به اصول انساني (عدالت‏گستري، امانت‏داري و...)، تلاش براي ريشه‏كني هر گونه ناهنجاري، ناپاكي و اختلاف و مخالفت با حق و درستي و... همگي شاخص‏هايي است كه ظرفيت جهان شمولي قرآن را به نمايش گذاشته است. آيات فراخوان قرآن، همچون تابلوي درخشنده‏اي، تمامي اصلاح‏گران و حق‏گرايان را به سوي محور وحدت و پاكي، به دور از هر گونه تعصب و خودخواهي دعوت كرده است؛ «قل يا اَهل الكتاب تعالَوْا الي كلمةٍ سَواءٍ بيننا و بينكم اَلاّ نعبدَ اِلاّ الله و لا نشركَ به شيئاً و لا يتّخذ بعضُنا بعضاً اَرباباً من دون الله؛ بگو: اي اهل كتاب! بياييد بر سر سخني كه ميان ما و شما يكسان است، بايستيم [و آن اين [كه جز خدا را نپرستيم و چيزي را شريك او نگردانيم و برخي از ما بعضي ديگر را به جاي خدا به خدايي نگيرد».8

پي نوشت

1. بقره (2) آيه 30.
2. شوري (43) آيه 11.
3. رعد (13) آيه 13.
4. شمس (91).
5. بقره (2) آيه 151.
6. مائده (5) آيه 116.
7. آل عمران (3) آيه 64.
8. براي آگاهي بيشتر ر.ك: محمدحسين طباطبايي، قرآن در اسلام؛ عبدالله جوادي آملي، قرآن در قرآن؛ عبدالله جوادي آملي، انتظار بشر از دين؛ محمدتقي مدرسي، مباحثي پيرامون معارف قرآن كريم؛ محمد غزالي، نقش قرآن در جهان معاصر.

Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image