آيا امام زمان (عجل الله تعالي فرجه الشريف) در هر لباسي حاضر ميشود؟ براي پاسخ به اين پرسش، ميتوان از دو شيوه استفاده كرد:
شيوه اول، مراجعه به رواياتي است كه به طور كلي يا خاص پيرامون زي و ظاهر پيامبر(صلي الله عليه و آله) و ائمه(عليهم السلام) بيان شده است. مثلا در وصف نبي اكرم(صلي الله عليه و آله) آمده است كه وقتي حضرت(صلي الله عليه و آله) در ميان جمعي مينشستند، حالتي داشتند كه از ديگران تميز داده نميشدند. اگر فرد غريبي وارد ميشد، نمي توانست تشخيص بدهد، كداميك از اين افراد پيامبر(صلي الله عليه و آله) است. از اين بيان روشن ميشود كه ظاهر و لباس او مانند ساير مردم بوده است. اگر اين سيره نبي اكرم(صلي الله عليه و آله) را ضميمه كنيم به اين حديث از آن پيامبر رحمت(صلي الله عليه و آله) كه فرمود: «انه متبع لا مبتدع؛ او (مهدي) تابع (سنت من) است؛ نه بدعت گذار» (اسعاف الراغبين، ص 145).
يا اين بيان كه فرمود: «مهدي روش مرا دنبال ميكند و هرگز از سنت من بيرون نمي رود» (منتخب الاثر، ص 491)، ميتوان تا حدود زيادي به نحوي زندگي و شيوه پوشش آن امام عزيز(عجل الله تعالي فرجه الشريف)، پي برد.
پوشاك امام عصر(عجل الله تعالي فرجه الشريف) ارواحنا فداه، تا آنجا كه حرام و مكروه و نامناسب شأن والاي آن حضرت نباشد، با لباسهاي نوع مردم هماهنگي دارد. در حديثي از امام صادق(عليه السلام) آمده است: «ما لباسه الا الغليظ و ما طعامه الا الجشب؛ لباس او (حضرت مهدي) خشن و غذاي او يك رنگ و ساده است» (بحار الانوار، ج 354/52).
از اين حديث شريف استفاده ميشود كه ايشان لباس نرم و راحت به تن نمي كنند بلكه لباس سخت و خشن و ضخيم به تن دارند. اما چنين هم نيست كه رنگ و طرح و كيفيت آن به گونه اي باشدكه از لباس سايرين امتياز ويژه داشته باشد.
شيوه دوم، استفاده از گفتههاي افراد موثقي است كه حضرت(عجل الله تعالي فرجه الشريف) را ديده اند، آنها همه اتفاق نظر دارند كه حضرت(عجل الله تعالي فرجه الشريف) را به صورت جواني حدود چهل ساله يا نزديك به آن ديده اند. بيشتر آنها گفته اند؛ آن لحظه كه حضرت(عجل الله تعالي فرجه الشريف) را ديديم در حالتيبوديم كه نشناختيم. اگر در سفرهاي حج بوده اند، با لباس عربها و اگر در نجف يا كربلا، با پوشش روحانيون و اگر در نقاط ديگر، با پوشش معمولي جامعه، به گونه اي كه لباس او جلب توجه نكرده است. با وجود اين، اطلاعات دقيق را در اين باره جز خداوند عليم نمي داند.
براي آگاهي بيشتر ر.ك:
- عصر زندگي، استاد محمد حكيمي
- منتخب الاثر، آيت الله صافي گلپايگاني
- محبوب، ج دوم، به قلم سيد حسين حسيني، انتشارات آفاق