از تصادف با اتومبيل، از پرتگاه و يا از يك اسلحه واقعي و ... اين موارد واقعاً وحشتناك هستند و طبيعي است كه شما از آنها بترسيد، اما آيا به اين فكر كردهايد كه يك هسته آلو، يك بالش، سر خودكار و يا حتي يك پاككن نيز ميتواند آلت قتاله باشد البته نه براي شما بلكه براي كودكتان.
شايد بهتر است در مورد ناتواني كودكتان بيشتر بدانيد: نوزاد انسان به شدت عاجز و ناتوان است. تا جايي كه ميتوانيم بگوييم نوزاد انسان عاجزترين نوزاد در بين تمامي جانداران و موجودات زنده روي زمين است. نوزاد آهو نيم ساعت پس از تولد ميتواند بدود و خود را براي فرار از خطر آماده كند. نوزاد زرافه دو ساعت پس از تولد به دنبال غذا ميرود و به طور غريزي آن را مييابد و تغذيه ميكند، اما نوزاد انسان به طرز حيرتانگيزي ناتوان است. او هيچ وسيله دفاعي در اختيار ندارد و به خودي خود نميتواند از خطرات جلوگيري كند و از خود در مقابل آنان محافظت كند. او از خطر فرار نميكند و خود به دنبال غذا نميرود.
سرما و گرما به راحتي ميتواند او را از پاي درآورد يا يك بالش كه به صورت اتفاقي روي صورتش افتاده به سادگي او را خفه ميكند. كودكي بازيگوش ميتواند از روي حسادت آسيبي به او وارد سازد يا كودكي مهربان با يك پرتقال يا گردو و ... ميتواند حيات اين موجود ضعيف را به خطر بيندازد يا هر چيز ساده كه براي شما بياهميت و معمولي است ممكن است براي نوزادتان يك آلت قتاله محسوب شود و او را تهديد كند.
مسير گوارش نوزاد شما بسيار تنگ، ظريف و حساس است. آنقدر كه حتي شما فكر نميكنيد كه يك تيله اسباببازي، سرخودكار، هسته زردآلو، گوجه سبز و يا تكهاي از يك پاككن و اشياي بيشمار ديگر بتوانند از اين راه، حيات او را به خطر بيندازند.
مورد ديگر كه بسيار حائز اهميت است و غالباً ناديده گرفته ميشود اين است كه نوزاد پس از چهار ماهگي كه به هماهنگي دست و چشم نايل شد و توانست هر چه كه ميبيند دستش را به طرفش دراز كند و براي گرفتن و به دست آوردن آن تلاش كند و به خصوص زماني كه به شش ماهگي رسيد و قادر شد به صورت چهار دست و پا حركت كند همه چيز را در دهانش ميگذارد. البته به اين معناست كه همه چيز را توسط دهانش مورد ارزيابي قرار ميدهد. اين يك امر عزيزي است كه كودك بدون اينكه آموزش ديده باشد اشياي اطرافش را به وسيله دهانش ميشناسد. اين روال تا پايان يك سالگي ادامه مييابد و در واقع در اين مدت دهان او يك ابزار شناسايي است.
در اينجا بايد به اين نكته اشاره كنيم كه پدرها و مادرها وظيفه دارند محيط خانه را در اين مدت تميز نگاه داشته و به ويژه روي فرشها، موكت، كف زمين، روي ميز يا رختخواب و ساير جاهايي كه در دسترس كودك است را از وجود هر گونه اشياي كوچك كه قابليت بلع داشته باشند پاك كنند. كودك كنجكاوي غير قابل كنترلي دارد كه دوست دارد محيطش را بشناسد، از اشيا و وسايل دور و برش سر در بياورد. به هر چيزي دست بزند، به هر جاي خانه سر بزند و بدون در نظر گرفتن خطر به كنجكاوي خود ميپردازد.
بنابراين اين شما هستيد كه وظيفه داريد در وهله اول محيط خانه را از موارد خطرزا پاك كنيد. منتظر اين نباشيد كه كودك وارد آشپزخانه شود و سپس شما احساس خطر كرده و آنگاه به ياد اين بيفتيد كه بايد چاقو، چرخ گوشت يا آبميوهگيري را از روي زمين برداريد.
شما بايد از قبل وسايل خطرزا را در جايي مطمئن و دور از دسترس كودكتان قرار دهيد. شما بايد وسايل تيز و برنده، آب داغ، و ديگر عناصر سوزان، داروها، انواع سمها و ... را از او دور نگه داريد و در نظر داشته باشيد كه حتي يك پرت شدن ساده از جايي كم ارتفاع كه براي شما عادي و معمولي است ممكن است براي كودكتان يك امر مرگبار تلقي شود.
از سوي ديگر هنگامي كه كودكتان به اصطلاح شيطنت كرده و خرابكاري به بار آورده، مثلاً جوهر را روي فرش ريخته، شما حق نداريد كه با او دعوا كنيد و او را مورد سرزنش قرار دهيد. كودك حسب كودكياش شيطنت ميكند و يا گاهي از سر كنجكاوي دوست دارد از ماهيت جوهر سر دربياورد و اين كار را بدون اينكه بداند اشتباه است انجام ميدهد. اما قبلاً اشاره كرديم اين شما هستيد كه وظيفه داريد خانه را از هر گونه وسيله خطرزا پاك كنيد. پس اين شما هستيد كه بايد تنبيه شويد نه كودكتان چون اين شماييد كه آن وسيله را در دسترس او قرار دادهايد.
اگر چاي داغ به روي پايش ريخته و يا هسته زردآلو داخل گلويش گير كرده، بيگمان شما مقصريد. فراموش نكنيد كه اگر شما از كودكتان مراقبت نكنيد، كس ديگري اين كار را نخواهد كرد و خود او هم توانايي مراقبت از خود را ندارد. بايد بدانيد كه طبيعت بيرحم است و هيچ گاه دلش براي تنبلي و يا سهلانگاري يك پدر و مادر نميسوزد. طبيعت كار خود را ميكند.
نوزاد شما به شدت آسيبپذير است پس شما مواظبش باشيد. اين يك توصيه حياتي است. هوشيار باشيد، اين توصيه را جدي بگيريد و خطايي نكنيد؛ در اينجا خطا كردن به منزله خيانت است و هرگز فرصتي براي جبران نخواهيد داشت. شما بايد پاسخگوي وجدان خود نيز باشيد. اين توصيه را جدي بگيريد.
منبع: www.hegmataneh.org