انجماد مواد غذايي از روشهاي نگهداري بلندمدت آنهاست. در اين مطلب به چگونگي بستهبنديهاي مواد غذايي فريزري اشاره شده است.
چه نوع پوششي براي بسته بندي مواد غذايي مناسب است؟
ـ پوشش بسته بندي بايد ضد رطوبت و تبخير باشد، با دوام بوده و چکه نکند. در دماي پايين چروک نشده و شکننده نشود. در برابر روغن، چربي غذا و يا آب مقاومت كند. از جذب طعم و يا بوي سايرغذاها جلوگيري نمايد. به سادگي بسته و سفت شود و به راحتي بتوان آن را علامتگذاري كرد. وسايل بستهبندي خوب شامل، ظروف محکم از جنس آلومينيوم و شيشه و پلاستيک، مقواهاي ضخيم و موم اندود، کيسههاي نايلوني و ورقهاي بستهبندي ضدرطوبت/ تبخير و کاغذهاي سلفون مخصوص منجمد کردن است.
آيا از فويل آلومينيومي ميتوان به عنوان بسته بندي فريزر استفاده کرد؟
ـ از فويلهاي آلومينيوم ضخيم ميتوان به عنوان بسته بندي استفاده کرد، زيرا ميتوان آن را به سادگي پاره يا سوراخ کرد. عاقلانه است که از يک لايه اضافي هم استفاده كنيد. فويلهاي آلومينيومي نازک(نوع خانگي) براي انجماد مواد غذايي مناسب نيستند، زيرا به راحتي پاره ميشوند.
آيا کاغذهاي مومي براي پوشش، بسته بندي مناسب هستند؟
ـ خير، کاغذهاي مومي ضدتبخير و رطوبت نيستند.
آيا ميتوان از کيسههاي پلاستيکي زيپدار براي پوشش استفاده کرد؟
ـ بله، در صورتي که براي فريزر طراحي شده و بر روي جعبه آنها عبارت «براي استفاده در فريزر» درج شده باشد.
آيا ميتوان از کارتنهاي پنير يا ظروف شير براي انجماد مواد غذايي استفاده كرد؟
ـ کارتنهاي مقوايي پنير، خامه يا شير به طور کامل ضد رطوبت و تبخير نبوده و براي انجماد طولاني مدت در فريزر مناسب نيستند. بهترين دما براي نگهداري مواد غذايي در فريزر صفر درجه فارنهايت (17 ـ درجه سانتيگراد) است.
در صورتي که سبزيجات را حرارت نداده باشيم، آيا ميتوان با خيال راحت از آنها استفاده کرد؟
ـ بله، آنها براي خوردن سالم هستند، اگر چه کيفيت ( رنگ، طعم و بافت) آنها تقليل يافته است. حرارت دادن باعث کندي يا توقف فعاليتهاي آنزيم هايي ميشود كه طعم، رنگ و بافت سبزيجات را تغيير ميدهند.
چگونه ميتوان ذرت درسته را حرارت داد تا طعم چوب آن را نگيرد؟
ـ بلال درسته را طبق زمان توصيه شده حرارت دهيد، سپس آن را در آب يخ به سرعت سرد كنيد، به طوري که دانههاي ذرت کاملاًَ سرد شوند و قبل از پخت کمي يخ آن را ذوب كنيد.
آيا يخ سبزيجات منجمد قبل از پخت بايد کاملاً ذوب شود؟
ـ براي بيشتر سبزيجات خير، اگر يخ آنها را ذوب نکنيد، طعم تازه تري خواهند داشت. ولي در مورد ذرت درسته و سبزيجاتي که داراي برگ هستند، بهتر است کمي قبل از پخت، يخ آنها را ذوب کنيد.
آيا لازم است نخود و باقلا را قبل از خارج كردن از غلاف بشوييم؟
ـ خير، هيچ سبزي را نبايد قبل از درآوردن پوسته، يا جدا کردن مواد زايدشان مانند آشغال، حشرات، برگ ها و... شست.
منبع: روزنامه اطلاعات/خ