سبزيجات را قبل از فريز کردن سرخ نکنيد
- براي پخت سبزيجات، اول بهتر است آب را جوشانده و بعد سبزيجات را در آن بريزيد و در ظرف را حتماً بگذاريد.
- حتيالامکان از خشک کردن سبزيجات خودداري کنيد. قرار گرفتن در معرض نور و هوا باعث از بين رفتن درصد زيادي از مواد مغذي موجود در آنها ميشود.
- سبزيجات را خيلي ريز و ساتوري نکنيد زيرا ضربه باعث انهدام بعضي از ويتامينها، بهخصوص ويتامين C ميشود.
- سعي کنيد از سبزيجات بهصورت تازه استفاده کنيد و هر روز آن را در برنامه غذائي خود بگنجانيد.
- اگر مجبور به نگهداري سبزي بيش از دو يا سه روز هستيد، بهتر است آن را بهصورت خام منجمد کنيد. ترجيحاً سبزيجات را قبل از فريز کردن نپزيد و سرخ نکنيد.
- بهترين روش پخت بخارپز کردن غذاست. هميشه غذا را با حداقل آب ممکن بپزيد و آن را نيز حتماً مصرف کنيد.
- آبکش کردن برنج، منجر به هدر رفتن بسياري از ويتامينهاي موجود در آن، بهخصوص ويتامين B1 ميشود. در صورتيکه برنج را آبکش ميکنيد حداقل آب آن را در سوپ يا آش يا غذاي ديگر مصرف کنيد.
- از نمک يددار در پخت غذا استفاده کنيد. بهتر است نمک در لحظات آخر پخت به غذا اضافه شود. در ظرف حاوي نمک را خوب ببنديد و دور از نور و حرارت نگهداري کنيد.
- از مصرف غذاها و دسرهاي خيلي سرد بپرهيزيد. اين مواد باعث کاهش سريع حرارت در لوله گوارشي شده و فعاليت شيميائي آنزيمها را مختل ميکنند يا با خنثي کردن جايگاه فعاليت آنزيم باعث از بين رفتن اثر آن ميشوند که نهايتاً روند هضم غذا با اشکال و تأخير روبهرو ميشود.
- از مصرف نوشابههاي گازدار به همراه غذا خودداري کنيد. اسيد کربنيک موجود در نوشابهها مانند بازدارندهاي ترشح آنزيمهاي گوارشي را متوقف ميکند و به سيستم گوارشي شما آسيب ميرساند و حتي باعث سوء هاضمه ميگردد.
- مصرف سبزيجاتي که بهخصوص حاوي ويتامين C باشند (مثل گوجهفرنگي تازه) همراه غذا بر روي جذب آهن اثر مثبت دارد. از طرفي ويتامين C از طريق محافظت و فعال کردن ويتامين E بر روي هضم چربيها نيز مؤثر است. پس اگر غذاهاي چرب مصرف ميکنيد به همان نسبت مصرف غذاهاي غني از ويتامين C را افزايش دهيد.
نحوه انتخاب و نگهداري سبزيجات تازه:
هنگام خريد سبزيجات به تازگي، تردي و روشن بودن رنگ آن توجه کرده و از خريد سبزيجاتي که رنگ آنها تيره، لکهدار و خشک شدهاند، خودداري کنيد. جهت انتخاب و نگهداري سبزيجات تازه به راهنماي زير توجه کنيد:
سبزيجات:
هويج:
هويجهاي صاف، تازه و خوشرنگ را انتخاب نمائيد. هويج را ميتوان حدود 2 هفته در کيسههاي پلاستيکي در يخچال نگهداري کرد.
باميه:
باميه بايد ترد، کوچک و بدون لک باشد. باميه را ميتوان حداکثر سه روز در يخچال نگهداري کرد.
کرفس:
کرفس بايد ترد، شاداب و بدون لک باشد. کرفس بستهبندي شده را ميتوان به مدت 2 هفته در يخچال نگهداري کرد.
خيار:
خيار بايستي سالم، بدون لک و پوسيدگي باشد. خيار سالادي را حداکثر تا 2 هفته ميتوان در يخچال نگهداري کرد ولي خيار مخصوص خيارشور را بايستي همان روز خريد و بهمصرف رساند.
باقلا و لوبيا:
باقلا و لوبيا بايستي ترد، خوشرنگ و بدون لک باشند. باقلا و لوبياي تازه را شسته و در ظرف دربسته در جاي خنک نگهداري کنيد.
گل کلم :
رنگ گل کلم بايستي روشن بوده و عاري از لکههاي زرد و قهوهاي باشد. گل کلم را ميتوان در ظرف دربسته به مدت 4 روز در يخچال نگهداري کرد.
قارچ :
قارچ تازه بايستي صاف، تازه، گوشتي و بدون لک باشد و اندازه آن نيز بستگي به سليقه شخصي دارد. همچنين بايستي از مصرف قارچ لکدار و لزج خودداري کرد. قارچ تازه را ميتوان حداکثر دو روز بهصورت شسته در يخچال نگهداري کرد. براي اينکه بتوان قارچ را مدت بيشتري نگهداشت بايستي آن را در پاکت و يا کيسه پارچهاي نمدار قرار داد.
پياز، پيازچه و ترهفرنگي:
ترهفرنگي و پيازچه بايد صاف و پياز خشک بايستي بدون لک و جوانه باشد. پيازچه و ترهفرنگي را ميتوان حداکثر 5 روز در يخچال و پياز خشک را بهمدت چند ماه در جاي خشک و خنک نگهداري کرد.
بادنجان:
بادنجان بايد گوشتي، براق و بدون لک بوده و سر آن نيز تازه و کپک نزده باشد. بادنجان را ميتوان به مدت 2 روز در يخچال نگهداري کرد.
سبزيجات را در چه ظرفي بايد پخت؟
با انتخاب ظرف مناسب از ويتامينها محافظت کنيد. همانطور که ميدانيم سبزيجات از منابع غني ويتامينها و املاح هستند، اما لازم است بدانيم علاوه بر روش پخت سبزيجات، جنس ظروفي که براي پختن بهکار ميرود نيز در باقي ماندن ارزش غذائي اين گروه از خوردنيها، نقش مهمي ايفا ميکند.
بايد اضافه کرد پختن سبزيجات در ظروف مسي، برنجي و Monel (آلياژي از نيکل، مس، آهن و منگنز) ميتواند منجر به افت شديد مواد مغذي شود.
منبع:www.vista.ir