به طور کلي، بر اساس تحقيقات به عمل آمده، کودکان را ميتوان از نظر مزاجي به سه دسته تقسيم کرد:
1) کودکان سخت: 10 درصد کودکان را شامل ميشوند. اين کودکان نسبت به محرکات پاسخ شديد (مانند گريه شديد در مقابل صداهاي بلند) نشان ميدهند، کم خواب و ناراحت هستند و خوردن غذا را طول ميدهند و بدغذا هستند.
2) کودکان راحت: 40 درصد کودکان را تشکيل ميدهند. از نظر غذا خوردن و کنترل ادرار و مدفوع، منظم و راحت هستند و علايم نارضايتي کمتري از خود نشان ميدهند. اگر هم گريه کنند زود ساکت ميشوند.
3) و 50 درصد باقيمانده کودکان با صفات شخصيتي مخلوط از دو مزاج راحت و سخت هستند و بايد مادران با آشنايي از مزاج کودک خود، اعتماد به نفس خود را در اداره مسايل مربوط به خواب و تغذيه آنها بالا ببرند. برخي نکات به نظرم ميرسد که ميتواند به مادران براي تغذيه بهتر کودکشان،مخصوصا اگر کودکشان بدغذا باشد، کمک کند.
1) اکثر کودکان غذايي را که قبلا خوردهاند و با طعم آن آشنا هستند راحتتر ميخورند. هنگام دادن غذاي جديد به کودک، بهتر است ابتدا مقداري از غذاي قبلي به او بخورانيم و سپس غذاي جديد را به او بدهيم.
2) رنگ غذا ميتواند در اشتهاي کودک تاثير بگذارد. رنگهاي سبز، نارنجي و صورتي براي بيشتر کودکان، جالب است. از اين رنگها در غذاهاي بچهها بيشتر استفاده کنيد.
3) کودکان غذاي گرم را دوست دارند؛ پس غذا بايد نه خيلي سرد باشد، نه خيلي داغ.
4) بشقاب و لوازم غذا خوردن هم بايد از جنس نشکن انتخاب شود تا در صورت پرت کردن و يا افتادن، شما را عصباني نکند.
5) اگر کودک شما اصرار دارد که با دست غذا بخورد، نبايد مانع اين کار شويد. اغلب کودکان نوپا فقط 5 تا 10 دقيقه حالت نشسته را براي غذا خوردن تحمل ميکنند و قبل از اتمام غذا سفره را ترک ميکنند. لذا بايد تعداد دفعات غذا خوردن آنها بيشتر از بزرگسالان باشد.
6) سعي کنيد هيچ وقت کار را به آنجا نرسانيد که او حس کند شما براي غذاخوردن او بايد دنبالش بدويد.
7) هنگام تغذيه کودک بايد از چربزباني، گول زدن يا چانه زدن و به زور غذا دادن به او پرهيز کنيد.
8) براي صرف غذاي کودک 30 دقيقه وقت بگذاريد.
9) در صورت نخوردن، پرت کردن و يا بازي کردن با غذا بعد از اتمام وقت غذا، بايد باقيمانده غذا را از جلوي کودک برداريد.
10) خوردن غذا در يک ساعت معين و در محيطي آرام و با يک موزيک ملايم سبب تحريک اشتهاي کودکتان ميشود.
پي نوشت ها :
*فوق تخصص گوارش و کبد اطفال
منبع: http://www.salamat.com
ae