پريسا اصولي
گفتگو با دكتر سيدكاظم فروتن رييس كلينيك سلامت خانواده
بسياري از كارشناسان بر اين باورند که مشكلات جنسي، بخش تاريك زندگي زناشويي در جامعه ما محسوب ميشوند امروزه در بيش از 50 درصد طلاقهاي كشور، عدم رضايت جنسي همسران از يكديگر قابل مشاهده است. پزشکان ميگويند اگر بهسرعت نسبت به رفع مشكلات جنسي زن و مرد در كانون خانواده اقدام شود، بازگشت به زندگي مشترك راحتتر خواهد بود و عشق از دست رفته بازخواهد گشت اما با گذشت زمان، سردي در زندگي زناشويي ريشه ميدواند و زن و شوهر هر روز از هم دورتر ميشوند. حال، سوال اينجاست كه رضايت جنسي چه تاثيري بر سلامت خانواده دارد و اگر زوجي با مشكل عدم رضايت جنسي روبهرو شدند، بايد به كجا مراجعه كنند؟ دكتر سيدكاظم فروتن، جراح و متخصص كليه و مجاري ادرار، دانشيار دانشگاه شاهد و رييس كلينيك سلامت خانواده، به اين پرسش پاسخ ميدهد.
چه عواملي باعث كاهش ميل به برقراري رابطه زناشويي ميشوند؟
عوامل مختلفي در كاهش اين ميل موثرند. ما اين عوامل را به 2 گروه تقسيم ميكنيم؛ گروه اول، عواملي هستند كه به دليل وجود بيماريهاي جسمي ايجاد ميشوند. به عنوان نمونه، هنگامي كه هورمون جنسي در بدن كم ترشح ميشود، بالتبع ميل جنسي نيز در فرد كاهش مييابد. مصرف داروهاي مختلف در انواع بيماريهاي مزمن مانند ديابت و... نيز در كاهش ميل جنسي همسران تاثيرگذار است. اما بهطور كلي عوامل پزشكي كه عامل ايجاد كاهش اين ميل باشند، بسيار انگشتشمار و محدودند و عمده مسايلي كه موجب كاهش ميل جنسي زن و مرد ميشوند، عوامل روانشناختي هستند.
يعني استرس؟
استرس، بهويژه در همسراني كه كار، اولويت اولشان است و خانواده، اولويت دومشان؛ بسيار تاثيرگذار است و ميتواند نقش بسزايي در كاهش ميل جنسي آنها داشته باشد. البته استرسها صرفا بخشي از عوامل روانشناختي هستند. بهعنوان نمونه، عدم شناخت كامل از طرف مقابل و عدم توجه به نيازهاي وي در بسياري از مواقع موجب سردي روابط زناشويي ميشود.
مثال ميزنيد؟
مثلا بسياري از افراد در جامعه ما بر اين باورند که تنها ظاهر زن و مرد است كه تفاوتهاي ميان آنها را موجب ميشود اما واقعا اينطور نيست؛ چراكه زن و شوهر از نظر مسايل روانشناختي كاملا با هم متفاوتاند. من هميشه تفاوت زن و مرد را به تفاوت ميان ماهي و كبوتر تشبيه ميكنم. آب براي ماهي حكم زندگي دارد؛ در حالي كه همين عامل حيات، موجب خفگي و مرگ كبوتر ميشود. ما اگر بدانيم كه زن و مرد فقط در موجوديت و زنده بودن مشابه هم هستند و در همه مسايل ديگر (احساسات، توانمنديها و نيازها) با هم تفاوت دارند، هرگز در زندگي مشترك، دچار بيميلي و بيرغبتي نسبت به همسرمان نميشويم.
يعني عدم شناخت كافي از نيازهاي مردانه و زنانه، كاهش ميل جنسي همسران را به دنبال دارد؟
بگذاريد برايتان مثالي بزنم؛ زن و شوهري بر سر يك موضوع با هم بحث ميكنند و اين بحث به دعوا ختم ميشود. زن از شوهر توقع دارد كه حين دعوا به حرفهاي او گوش دهد و با منطق موضوع را حل كند و در نهايت همديگر را در آغوش بگيرند و همه چيز حل شود. از طرف ديگر، اكثر مردان چنين ويژگياي را ندارند؛ بلكه ترجيح ميدهند بعد از دعوا و مشاجره، همسرشان به آنها اجازه دهد مدتي تنها باشند تا استرسها كاهش پيدا كند و با گذشت زمان و رفع عصبانيت، براي رفع مشكل پيشآمده اقدام كنند اما عدم شناخت زن و مرد از ويژگيهاي شخصيتي يكديگر موجب ميشود كه هم زن و هم شوهر در رسيدن به خواسته خود پافشاري كنند و يك بحث و مشاجره كوچك به يك جنجال و هتك حرمت و بياحترامي بزرگ منجر شود و به مرور زمان، همين دعواهاي به ظاهر بياهميت، تنفر زوجها از يكديگر را رقم بزند و زمينه را براي بروز بسياري از اختلالات جنسي فراهم کند. توصيه من اين است كه همسران از ويژگيهاي اخلاقي جنس مخالف كاملا آگاه شوند و با ديد وسيع به اينگونه مسايل نگاه كنند.
علاوه بر مسايلي كه به آنها اشاره کرديد، بسياري از همسران جوان در سالهاي اوليه زندگي خود با بروز مشكلات جنسي مواجهاند. چه توصيهاي به اين افراد داريد؟
بسياري از زوجهاي جوان از همان روزهاي اول ازدواج در رابطه زناشويي خود دچار مشكل ميشوند و ما پزشکان از آنها تحت عنوان «ازدواجهاي به وصال نرسيده» ياد ميكنيم. البته ما معتقديم هيچگونه رابطه جنسي ناموفقي وجود ندارد و همه اختلالات جنسي به راحتي قابل درماناند؛ چراكه اغلب اين مشكلات (كاهش ميل جنسي و عدم رضايت زوج از رابطه جنسي و...) جنبههاي روانشناختي دارند و تنها در موارد معدودي، مشكلات جسماني، عامل اصلي محسوب ميشود. گاهي عدم رضايت جنسي در زوجهاي جوان تا جايي پيش ميرود كه در زمانهاي طولاني هيچ رابطه زناشويي بين آنها برقرار نميشود و سردي در زندگي مشترك نمود پيدا ميكند و همين سردي و عدم رغبت موجب بروز ناتواني جنسي ميشود. توصيه ما اين است كه زوجين با بروز كوچكترين مشكل جنسي به مراكز معتبر مراجعه كنند زيرا گذشت زمان روند درمان را به تاخير مياندازد. ما روزانه در كلينيك سلامت خانواده با موارد متعدد اينچنيني روبهرو هستيم كه به راحتي درمان ميشوند و جاي هيچگونه نگراني نيست.
گاهي برخي از زوجين براي رفع مشكلات جنسي خود به تماشاي فيلمهاي مستهجن روي ميآورند. شما در اين باره چه نظري داريد؟ آيا اين روش واقعا در افزايش ميل جنسي همسران موثر است؟
به هيچ عنوان! متاسفانه اين باور غلط در بسياري از زوجهاي جوان و حتي ميانسال موجب بروز مشكلات ثانويه ميشود. اين فيلمها صرفا با نگاه تجاري و اقتصادي توليد ميشوند و كاملا غيرعلمي هستند و نه تنها هيچ كمكي به افزايش ميل جنسي زوجين نميكنند، بلكه زمينه را براي ايجاد شكاف بزرگتر و مشكلات بيشتر در كانون خانواده فراهم ميآورند. مدتي پيش، خانم و آقاي جواني كه يك فرزند 2 ساله داشتند به دليل بيميلي شديد جنسي به كلينيك ما مراجعه كردند و با بررسيها مشخص شد كه ديدن اين فيلمهاي ماهوارهاي با گذشت زمان موجب كاهش ميل جنسي آنها شده؛ بهطوري كه ديگر از روابط زناشويي خود لذتي نميبردند. اين در حالي است كه دين اسلام روي اين موضوع تاكيد ويژهاي دارد و وقتي به آيات قرآن نيز نگاه مياندازيم، متوجه ميشويم كه خداوند زن و مرد را براي آرامش يكديگر خلق كرده و ازدواج و به تبع آن ارضاي صحيح غرايز جنسي موجب افزايش و ماندگاري اين آرامش ميان زوجين ميشود و كانون خانواده را محكمتر خواهد کرد. همين زن و شوهر با حذف تماشاي فيلمهاي غيراخلاقي توانستند به زندگي خود بازگردند.
افرادي كه در رابطه زناشويي خود دچار مشكل هستند، بايد به كجا مراجعه كنند؟
متاسفانه در كشور ما مراكز معتبر چنداني در اين زمينه وجود ندارد و شرم و حياهاي نابهجا موجب شده تا بسياري از زوجهاي جوان از مشكلات جنسي رنج ببرند و آنها را تحمل کنند. بررسيهاي ما در كلينيك سلامت خانواده نيز نشان ميدهد که 62 درصد افرادي كه از هم طلاق ميگيرند در مسايل جنسي نيز با هم مشكل داشتهاند. بنابراين وجود كلينيكهاي سلامت خانواده در همه استانها و براساس فرهنگهاي مختلف، بسيار ضروري به نظر ميرسد. اگر زوجها به دليل مشكلات جسماني دچار اختلال جنسي هستند، ميتوانند به يك اورولوژيست مراجعه كنند و براي درمان مسايل روانشناختي ميتوانند همزمان از يك مشاور خانواده و رواندرمانگر نيز كمك بگيرند.
حرف آخر
زمينهساز بروز بسياري از مشكلات جنسي در روابط زناشويي، عدم شناخت كافي همسران از يكديگر است. زوجها بايد براي يكديگر وقت كافي بگذارند و به ظاهر خود در محيط خانه اهميت دهند و در صورت بروز مشكل، به افراد صاحبنظر مراجعه كنند.
منبع: www.salamat.com /ن