انواع گرفتن راکت :
يک شيوه ثابت و دائمي براي نحوه گرفتن فورهند : با دست غير راکت گلوگاه راکت را بگيريد (دست غيرمسلط). از اين دست براي نگه داشتن راکت استفاده ميکنيد و با دست ديگر آن را تنظيم خواهيد کرد، اين روش براي تنظيم گرفتن موثر است. تغييرات ايجادي توسط يک دست زياد روي گرفتن موثر نيستند. اگر چه نحوه گرفتنهاي غربي و اروپايي نيز آورده شده است اما 2 نحوه گرفتن شرقي و نيمه غربي توصيههاي نخستين ما براي ضربه فورهند است.
نحوه گرفتن فورهند شرقي :
با دست غيرمسلط گلوگاه راکت را به نحوي بگيريد که صفحه آن عمود بر زمين باشد با دست ديگر با راکت دست دهيد تا کف دست روي قسمت پشتي دسته تکيه کند. اين نحوه گرفتن، نحوه گرفتن فورهند شرقي نام دارد (شکل 1- 3). انگشتان خود را دور دسته در نزديکي پايه آن حلقه بزنيد. براي يک بازيکن راست دست يعني فردي که راکت را با دست راست ميگيرد مچ دست بايد کمي به سمت راست مايل بوده و حرف V تشکيل شده به وسيله انگشت شست و انگشت اشاره بايد در بالا قرار بگيرد اما کمي نيز به سمت راست متمايل است. يک بازيکن چپ دست بايد راکت را طوري بگيرد که مچ او کمي به سمت چپ بالاي راکت متمايل باشد.
(شکل 1-3)
نحوه گرفتن شرقي معمولترين نوع طرز گرفتن براي ضربه فورهند است اما اکثر بازيکنان حرفهاي از آن استفاده نميکنند. به هر حال چه نحوه گرفتن خاصي براي بازيکنان غيرحرفهاي وجود داشته باشد و چه وجود نداشته باشد، آموزش طرز گرفتن راکت به روش حرفهاي براي افراد مبتدي مشکلساز است.
اکثر مربيان حرفهاي با آموزش طرز گرفتن فورهند شرقي براي مبتديان موافقند اما در عين حال به فرد اجازه ميدهند که همزمان با پيشرفت سطح بازي ساير طرز گرفتنها را نيز امتحان کند.
از مزاياي نحوه گرفتن فورهند شرقي حالت طبيعي مچ دست، اطمينان و راحتي بيشتر در مفصل شانه، فشار کمتر روي آرنج و مچ و حرکت آسانتر به سمت تور است. تمام اين مسائل دلايل محکمي دال بر مفيد بودن اين نحوه گرفتن هستند. از نقاط ضعف اين نحوه گرفتن عدم توانايي در ايجاد برخي ضربات با حداکثر قدرت، عدم امکان توليد ضربهاي با چرخش بالايي کافي همانند نحوه گرفتنهاي ديگر و عدم توانايي در برگشت دادن ضرباتي است که ارتفاع زيادي دارند. نحوه گرفتن فورهند شرقي روشي عملي و منطقي براي بازيکنان مبتدي، متوسطه و حرفهاي است اما اين نحوه گرفتن از طرف مربيان حرفهاي چندان تاييد نشده است. براي اين مربيان که اکثرا با بازيکنان حرفهاي سر و کار دارند نحوه گرفتن نيمه غربي اولين انتخاب فرد براي فورهند است.
با نحوه گرفتن نيمه غربي ضربه شما محکمتر از نحوه گرفتن شرقي بوده و چرخش بالايي آن نيز آسانتر ايجاد ميشود همچنين ميتوانيد زودتر از قبل به توپ ضربه بزنيد و يا به عبارت ديگر توپ را در ميانه مسيرش برگردانيد اما اين نحوه گرفتن ضعفهايي نيز دارد
نحوه گرفتن نيمه غربي :
ابتدا راکت را به روش طرز گرفتن فورهند شرقي در دست بگيريد. حال مچ خود را طوري بچرخانيد که کمي به سمت کناره نحوه گرفتن مايل شود. نحوه گرفتن نيمه غربي در واقع حد وسط نحوه گرفتن نيمه غربي در واقع حد وسط نحوه گرفتن شرقي و غربي است (در مورد نحوه گرفتن غربي در ادامه بحث خواهد شد). با نحوه گرفتن نيمه غربي (شکل 1-4) ضربه شما محکمتر از نحوه گرفتن شرقي بوده و چرخش بالايي آن نيز آسانتر ايجاد ميشود. همچنين ميتوانيد زودتر از قبل به توپ ضربه بزنيد و يا به عبارت ديگر توپ را در ميانه مسيرش برگردانيد اما اين نحوه گرفتن ضعفهايي نيز دارد. ممکن است براي بازيکنان مبتدي کسب مهارت دشوار باشد. به طور حتم اين نحوه گرفتن براي توپهاي کم ارتفاع مناسب نيست و براي بازي روي تور به کار نميرود. همچنين رسيدن از نحوه گرفتن نيمه غربي به نحوه گرفتني که بتواند روي تور کار کند نيز بسيار دشوار است. پيشرفت فرد از نحوه گرفتن فورهند شرقي به نحوه گرفتن والي آسانتر است. بعضي از بازيکنان که از نحوه گرفتن نيمهغربي استفاده ميکنند هرگز قادر به هماهنگي و قرار گرفتن روي بيسلاين در تمام طول بازي نيستند. اگر اين نحوه گرفتن براي شما راحت نبود مچ خود را به سمت نحوه گرفتن شرقي بچرخانيد. با وجود تمامي اين مسائل نحوه گرفتن نيمه غربي هنوز هم مورد استفاده بسياري از بازيکنان برجسته تنيس ميباشد اما اين موضوع مشخص نيست که آيا اين افراد با گريپ نيمه غربي شروع کردهاند و يا اينکه بعد از طي مراحلي به اين گريپ رسيدهاند.
(شکل 1-4)
گريپ غربي :
يک بار ديگر از گريپ شرقي شروع کنيد. اين بار مچ خود را کمي به سمت راست بالاي دسته راکت بچرخانيد. حرکت به سمت راست را تا جايي ادامه دهيد که به گريپ نيمه غربي برسيد. حال مچ خود را بيشتر بچرخانيد تا کف دست شما کاملا در سطح زير دسته قرار گيرد (شکل 1-5) آيا اين گريپ به نظر غيرعادي ميآيد؟ بله گريپ غربي کمي غيرعادي است اما برخي بازيکنان ياد ميگيرند که چگونه با اين گريپ بازي کنند و در اين زمينه بسيار هم موفق هستند. گريپ غربي به ويژه براي افرادي بسيار محبوب است که در بيسلاين ميايستند و از يک وضعيت باز ضربه ميزنند. اين گريپ براي ضربه چرخش بالايي و گرفتن توپهايي مرتفع عالي مي باشد.
(شکل 1-5)
اما اين مسئله کلي است. استفاده از اين گريپ در مورد توپهاي کم ارتفاع و توپهاي دورتر از دست فورهند مشکلساز است. همچنين بازيکنان گريپ غربي زمان زيادي را صرف ايجاد تطابق با گريپهاي معمول ضربه والي ميکنند. بدون اينکه دليل کافي داشته باشيد از گريپ غربي استفاده نکنيد. ممکن است در روند يک امتياز زماني که انتقال به گريپ غربي براي توليد ضربهاي قدرتمند با حداکثر چرخش بالايي و يا در ضربات مرتفع مورد نياز باشد فرصت استفاده از اين گريپ به وجود آيد ، گذشته از اين مسائل بهتر است شما با يک گريپ شرقي و يا نيمه غربي شروع کنيد.
گريپ اروپايي :
يکي ديگر از انواع گريپها که بايد در اينجا ذکر شود گريپ اروپايي است (شکل1-6) همانطوري که راکت را با گريپ شرقي در دست ميگرفتهايد راکت را به صورت عمود بر زمين نگه داريد و با آن دست دهيد، به نحوي که کف دست شما روي راکت بخوابد اما به جاي اينکه مچ خود را به سمت راست بچرخانيد (براي افراد راست دست) آن را کمي به سمت چپ چرخش دهيد تا مچ تان دقيقا در بالاي دسته راکت قرار گيرد. انگشت شست شما طوري روي گريپ بخوابد که قسمت کناري راکت مماس با مخروط کف دستتان باشد.
(شکل 1-6)
اگر شما يک بازيکن چپدست هستيد مچ خود را از چپ به راست فورهند شرقي حرکت دهيد تا درست در بالاي دسته قرار گيرد. حال متوجه شديد؟ اين گريپ را حدالامکان براي ضربات زميني به کار نبريد چرا که روشهاي بسيار بهتر و راحتتري براي اين ضربات وجود دارند اما فراموش نکنيد که اطلاع از گريپ اروپايي براي ضربات سرويس و والي مفيد خواهد بود.
شما قصد استفاده از هر نوع نحوه گرفتن را که داشته باشيد روشهاي آشنا سازي مختلفي براي اين کار وجود دارند که تنها نياز شما، راکت و يک توپ تنيس است. سادهترين اين روشها دريبل توپ روي زمين با استفاده از راکت است البته در حالي که راکت را به گرفتن غربي و يا نيمه غربي گرفته باشيد. دريبل توپ با راکت عملي است که شما آن را بدون هيچگونه تفکري انجام خواهيد داد ، اين کار را ميتوان در زمان استراحت و يا فراغت از فعاليت انجام داد. براي جالبترين شدن اين فعاليت توپ را در طول خطوط زمين دربيل بزنيد و يا راکت خود را برگردانيد و توپ را به جاي پايين به سمت بالا بزنيد. اگر بتوانيد حدود 100 دربيل به سمت بالا و يا پايين را بدون هيچ خطايي انجام دهيد آن را آموختهايد وحال آماده ورود به مرحله جديدي هستيد.
وضعيت ايستاده آماده :
يکي از مواردي که در مورد نحوه گرفتن فورهند تغيير نيافته است وضعيت آماده است (شکل 1-7). اين وضعيت حالتي است که شما در انتظار ضربه بعدي حريف خود هستيد. با فرض اينکه شما گوش به زنگ بوده، آماده عمل و نظارهگر ترک توپ از راکت حريف خود هستيد. در وضعيت آماده پاهاي شما موازي با تور است. راکت را با نحوه گرفتن فورهند بگيريد مگر در حالي که احتمال ميدهيد توپ به مکان ديگري خواهد رفت. زانوها را کمي خم کنيد و مايل به جلو باشيد. بازوها، دستها و راکت خود را بالا نگه داريد به شکلي که در جلوي بدن قرار گيرند. نگاهتان را روي قسمت بالاي راکت متمرکز کنيد.
(شکل 1-7 )
مقايسه نحوه گرفته فورهند شرقي با انواع ديگر گرفتنها :
با توجه به گريپ پايه بازي تنيس يعني گريپ فورهند بين روش بازيکنان حرفهاي و روش آموزشي افراد مبتدي تفاوت چشمگيري وجود دارد. «ميگوئل کرسپو» مسئول برنامههاي آموزشي فدراسيون بينالمللي تنيس است و جو هيگوراس مشاوره USTA که با بازيکنان بزرگي چون "مايکل جنگ" و "جيم کورير" کار کرده اند در مجله تکنيک تنيس رده جهاني مطالبي را در مورد گريپ فورهند شرقي ذکر کردهاند که اين گريپ را معمولترين گريپبازي تنيس در نظر ميگيرد. طبق يادداشتهاي آنان گريپ شرقي سنتي است در حالي که گريپ غربي و نيمه غربي از انواع مدرن گريپ به حساب ميآيند. استفاده از گريپ نيمه غربي زماني توصيه ميشود که بازيکنان نياز دارند فورهند را به شيوه مدرن يعني با قدرت و چرخش عالي بازي کنند. ما با اين نظر موافقيم و معتقديم که گريپ نيمه غربي نسبت به هر 2 گريپ شرقي و غربي ارجح است.
تجارب من نشان ميدهد که اگر چه با گريپ و وضعيت پايه شروع به آموزش ميکنيم ولي بازيکنان همزمان با بازي بيشتر به سوي گريپها و وضعيتهاي مختلف حرکت ميکنند
هنوز هم مربيان ماهري که با بازيکنان حرفهاي کار ميکنند معتقدند که معمولا يک بازيکن مبتدي بايد با گريپ شرقي شروع به کار کند. «جيم کوين» سرپرست تنيس نورکال جونيور USTA ميگويد : ممکن است من کهنه کار باشم اما با مربياني که از گريپ شرقي شروع ميکنند موافقم. ما ممکن است از وضعيت باز استفاده کنيم اما آموزش مبتديان را بايد با يک گريپ پايه فورهند در جهت تور آغاز کرد. گريپ شرقي در انتقال بعدي به بازي روي تور و ضربات سرويس مفيد است. کوين ادامه ميدهد : تجارب من نشان ميدهد که اگر چه با گريپ و وضعيت پايه شروع به آموزش ميکنيم ولي بازيکنان همزمان با بازي بيشتر به سوي گريپها و وضعيتهاي مختلف حرکت ميکنند. به نظر من ما بايد از پايه روي بازيکنان مبتدي و متوسط کار کنيم تا بتوانند روزي همانند بازيکنان رده جهاني باشند.
"دکتر پاول رواترت" مسئول تنيس حرفهاي USA پيشنهاد ميدهد که زماني که بازي تنيس را ميآموختم از گريپهاي نهايي استفاده نميکردم. براي فورهند به نظر من گريپ غربي و يا اروپايي براي استفاده در ضربات اوليه مناسب نبودند اما در بين دامنهاي از گريپهاي مختلف گريپ فورهند شرقي براي پيشرفت آتي فرد مفيد و قابل قبول است. حال چه بايد کرد؟ با گريپ فورهند شرقي شروع کنيد و در ادامه اگر گريپ نيمه غربي باعث بهبود بازي شما ميشود از آن استفاده کنيد اما از به کارگيري گريپ غربي و حتي اروپايي براي ضربه فورهند خودداري کنيد. گريپ اروپايي براي ضربات سرويس، والي و اسمش بالاي سر به کار ميرود.
حرکات پا :
برخي از برگشتها نياز به هيچ نوع جابهجايي ندارد و يا اگر هم باشد بسيار ناچيز است. شما تنها راکت را به عقب ميبريد و ضربه ميزنيد. در ضرباتي که دورتر از شما هستند دو راه براي رسيدن به توپ وجود دارد. اولي گامهاي جهشي است در اين خصوص براي حرکت به سمت راست يا چپ پاهاي خود را بهطور متوالي در جهت مورد نظر جابهجا کنيد. در همان حالت راکت را به سمت عقب ببريد تا در وضعيت ضربه فورهند قرار گيرد و لگن شما پايين است و زانوها کمي خم شدهاند. روش دوم براي حرکت به سمت توپ گام ضربدري است (شکل 1-8) گام ضربدري براي طي مسافتهاي طولاني به کار ميرود. تکنيک آن بسيار ساده است، براي حرکت به سمت راست ابتدا پاي راست خود را حرکت دهيد و بعد پاي چپ را بهصورت ضربدري از جلوي آن رد کنيد. فرقي نميکند که شما راست دست و يا چپ دست باشيد چرا که تکنيک گام ضربدري براي هر 2 يکسان است.
(شکل 1-8 )
تمرينات حرکت پا که در ادامه خواهيد ديد به شما در بهبود مهارت پا کمک ميکند. اگر بتوانيد به سرعت از سمتي به سمت ديگر حرکت کنيد در حالي که در مورد حرکت پاي خود فکر نميکنيد آماده عبور از اين مرحله هستيد.
تمرينات نحوه قرارگيري پا :
1- توپهاي زميني :
براي تمرين در زمين تنيس ابتدا از زمينيها شروع کنيد (شکل 1-9). بدون راکت و در وضعيت آماده روي علامت مرکزي بايستيد. يارتان روي حرف T يعني محلي که خط سرويس موازي تور را قطع ميکند ايستاده است و 2 توپ تنيس را در دست گرفته است. وي 2 توپ را به طور متوالي به سمت راست و چپ شما غلت ميدهد. (5 بار به سمت راست و 5 بار به سمت چپ) با استفاده از گام جهشي به سمت راست برويد توپ اول را بگيريد، آن را به سمت يار خود پرتاب کنيد و سريعا به محل قبلي خود برگرديد. عامل متغير در تمرينات زميني حرکت است. از علامت مرکزي روي بيسلاين شروع کنيد، يار شما و يا مربي تان 20 گام جلوتر از شما ايستاده است. با علامت وي به جلو، عقب، راست و يا چپ حرکت کنيد. راکت را در وضعيت آماده نگه داريد و با استفاده از گام جهشي به سمت راست و چپ حرکت کنيد ، اين تمرين را به مدت 30ثانيه انجام دهيد.
(شکل 1-9 )
افزايش درجه سختي تمرين :
* يار شما توپ را بهطور تصادفي به راست يا چپ ميفرستد.
* سرعت توپها زياد است.
* توپها با فاصله بيشتري از شما قرار دارند.
بررسي موفقيت :
* در گام جهشي پاها هرگز به شکل ضربدري حرکت نميکنند.
* لگن شما پايينتر از حالت ايستاده است.
کاهش درجه سختي تمرين :
* يار شما توپ را تنها به يک سمت مشخص ميفرستد.
* سرعت توپها کم است.
* فواصل عرضي بين توپها کمتر است.
امتيازدهي به موفقيتتان :
1 تا 3 دريافت موفق توپ بدون خطا يک امتياز 4 تا 7 دريافت موفق توپ بدون خطا 3امتياز 8 تا 10 دريافت موفق توپ بدون خطا 5امتياز
2- گرفتن توپ پس از يکبار برخورد با زمين :
براي انجام اين تمرين شما و يارتان در همان وضعيت تمرين زميني قرار بگيريد. يار شما 10توپ را طوري به سمت شما پرتاب ميکند که در چپ و راست شما به زمين برخورد کند. با يک گام ضربدري به سرعت به سمت توپ حرکت کنيد و توپ را قبل از برخورد دوم به زمين بگيريد (شکل 1-10). توپ را به يار خود برگردانده و دوباره براي دريافت پرتاب بعدي در محل اوليه مستقر شويد. ارتفاع اين پرتابها تا حد کمر است که ميتواند روي خط بيسلاين و يا کمي عقبتر از آن دريافت شود.
(شکل1-10)
افزايش درجه سختي تمرين :
* يار شما توپ را در جهتهاي تصادفي پرتاب ميکند.
* سرعت توپها افزايش مييابد.
* فواصل بين توپهاي پرتابي افزايش مييابد.
بررسي موفقيت :
* قبل از شروع گام ضربدري يک چرخش سريع داشته باشيد.
* ابتدا پاي خارجي را قرار داده و بعد جهت دريافت توپ حرکت کنيد.
کاهش درجه سختي تمرين :
* يارتان توپ را تنها به يک سمت مشخص ميفرستد.
* سرعت توپ کاهش مييابد.
* فواصل عرضي بين توپها کمتر است.
امتيازدهي به موفقيتتان :
يک تا سه توپ دريافتي پس از يک بار برخورد آن به زمين يک امتياز، 4 تا 7 توپ دريافتي پس از يک بار برخورد آن به زمين 3 امتياز و8 تا 10 توپ دريافتي پس از يکبار برخورد آن به زمين 5 امتياز
3- گام جهشي و ضربدري :
در ميانه زمين سرويس در وضعيت آماده بايستيد. راکت را در دست گرفته و با استفاده از يک گام جهشي سريعا به سمت خط کناري انفرادي حرکت کنيد. بعد پاي خارجي را قرار داده و با استفاده از يک گام ضربدري دوبار به خط مرکزي برگرديد. پس از بازگشت به محل شروع حرکت اين بار حرکت قبلي را در جهت ديگر ميدان انجام دهيد تا 10 بار تکرار شما کامل شود (شکل 1-12).
(شکل 1-12)
افزايش درجه سختي تمرين :
* بين اجزاي تمرين توقف نکنيد و ده بار توالي را بدون وقفه انجام دهيد.
* از فرد ديگري بخواهيد تا زمان قسمت اول را ثبت کند. در هر بار کوشش سعي کنيد زمان جديد کمتر يا برابر زمان قسمت اول باشد.
بررسي موفقيت :
* بالا تنه خود را براي نگهداري مرکز ثقل پايين بياوريد.
* در زمان تغيير جهت ابتدا پاي خارجي را حرکت دهيد.
کاهش درجه سختي تمرين :
* اين تمرين را با سرعت پايين انجام دهيد تا به خوبي حرکت را بياموزيد.
امتيازدهي به موفقيتتان :
-1 تا 3 بار انجام توالي به شکل مطمئن يک امتياز
- 4 تا 7 بار انجام توالي به شکل مطمئن 3 امتياز
- 8 تا 10 بار انجام توالي به شکل مطمئن 5 امتياز
ارسالي از طرف کاربر محترم :j133719 ادامه دارد ... /ك