خيلي از خانمهاي خانهدار شاکياند از اينکه هرچه گردگيري ميکنند و گرد و خاکهاي خانه را پاک ميکنند تا خانه تميز و مرتب شود و همه جا برق بزند، باز هم يکي دو روز بعد، همه جاي خانه پر از خاک ميشود. بيشتر مردم اصلا نميدانند اين گردو خاک از کجا ميآيد و چهطور ميشود از دستش خلاص شد. شما ميدانيد؟
گرد و خاک در خانه علاوه بر اين که ظاهر خانه را تحت تاثير قرار ميدهد، بر سلامت افراد خانه هم اثر ميگذارد. پالوما بيمر، پژوهشگر و استاد دانشگاه آريزونا، تحقيقات زيادي درباره گرد و خاک و منشأ ايجاد آن انجام داده است. او ميگويد: «گرد و خاک در خانه از دو محل بيرون و داخل خانه ايجاد ميشود.
وقتي افراد از بيرون وارد خانه ميشوند، ذرات جامد از طريق کفش و لباسهايشان وارد خانه ميشود و هنگام باز و بسته شدن در و پنجرهها هم ذرات ريز معلق هوا وارد خانه ميشود.» به گفته بيمر، ذرات و تکههاي ريز الياف فرش، مبلمان، رختخواب و اجسامي که پوسيده ميشوند، همچنين ذرات ارگانيک مانند تکههاي کوچک پوست، فضولات پرندگان خانگي و حشرات و موجوداتي که ممکن است در خانه باشند منبع ايجاد گرد و خاک در خانه هستند.
در بيشتر خانهها گرد و خاک زيادي زير مبلمان وجود دارد. مشکل اصلي گرد و خاک مواد سمي است که روي آن قرار ميگيرد و ميتواند بر سلامت افرادي که در مواجهه با اين گرد و خاک هستند تاثير نامطلوب بگذارد. بيمر در آخرين شماره مجله علم، تکنولوژي و محيط زيست منشأ ايجاد گرد و خاکهاي خانگي را مورد بررسي قرار داده است. بررسيهاي او درباره گرد و خاکهاي داخلي و خارجي نشان داده است که يکسوم گرد و خاک مربوط به منابع غيرارگارنيک داخلي مانند الياف فرش و مبلمان ايجاد ميشود و دوسوم آن را نيز ذرات معلق موجود در هوا تشکيل ميدهد. به عقيده او، دانستن نسبت، اندازه و مواد تشکيل دهنده گرد و خاک مهم است چون ورود گرد و خاک به بدن افراد و ميزان آسيب آنها در اثر استنشاق ذرات زيانآور با اندازه و نوع اين ذرات ارتباط دارد.
گرد و خاکشناسي
آندرا فرو، استاد دانشگاه کلارکسون که تحقيقات زيادي روي گرد و خاک انجام داده است، در اين باره ميگويد: «برخي ذرات آنقدر کوچک هستند که به راحتي در هوا معلق ميمانند و از طريق راههاي هوايي وارد ريه ميشوند. برخي آنقدر بزرگاند که روي سطوح پايين تهنشين ميشوند. برخي تنها از يک ماده ارگانيک يا غيرارگانيک تشکيل شده و برخي ترکيب پيچيدهاي دارند. براي مثال ذراتي که مرکز غيرارگانيک دارند و با مواد ارگانيک پوشيده شدهاند ترکيب بسيار پيچيدهاي دارند و ممکن است حاوي مواد سمي بوده و تاثيرات نامطلوبي بر سلامت افراد بگذارند.» يکي از ويژگيهاي گرد و خاک اين که به اطراف ميچسبد و بدون قدرت مکش جاروبرقي ميتواند تا مدتهاي طولاني روي سطوح باقي بماند. فرو ميگويد: «ما در بررسيهاي خود در بسياري از نمونههاي گرد و خاک ترکيباتي مانند حشرهکشها و آفتکشهايي مانند د.د.ت مشاهده کرديم. در حالي که استفاده از اين مواد چند سال است کنار گذاشته شده است و مربوط به دهههاي قبل است اما در نهايت تعجب مشاهده کرديم که ذرات اين مواد هنوز روي سطوح وجود دارند.»
بچهها بيشتر در خطرند
گرد و خاک علاوه بر اينکه ميتواند از طريق بيني و سيستم تنفسي وارد بدن شود ممکن است از طريق دهان نيز بلعيده شود. هيترا استاپلتون، استاد دانشگاه دوک، مطالعات زيادي درباره گرد و خاک و آلودگيهاي محيطي انجام داده است. او ميگويد:
«ورود گرد و خاک و آلودگيها از طريق دهان و سيستم بلع بايد مورد توجه قرار بگيرد. شايد اين موضوع به نظرتان بياهميت بيايد و بگوييد ما عادت نداريم فرش، اسباب و وسايل کف خانه را به دهان ببريم اما واقعيت اين است که کودکاني که چهار دست و پا راه ميروند و در طول روز بارها و بارها دستها يا اسباببازيهايشان را به دهان ميبرند، اين کار را به راحتي انجام ميدهند.»
کودکان بيشتر از ديگران در معرض آسيبهاي ناشي از تماس با گرد و خاک قرار دارند چون تعداد تنفسشان بيشتر است و در هر دقيقه حجم بيشتري هوا وارد ريههايشان ميشود. همچنين آنها بيشتر در سطوح پايينتر خانه که گرد و خاک تهنشين ميشود هستند و به دليل داشتن عاداتي مانند دست زدن به اطراف و بردن دستها و اجسام در دهان آلودگي بيشتري وارد بدن آنها ميشود. به عقيده محققان، تعيين نوع، ميزان تماس، اندازه، نوع مواد تشکيل دهنده و نسبت آنها در گرد و خاک کار آساني نيست اما براي حفظ و ارتقاي سلامت لازم است چنين کاري انجام شود و اين موضوع نياز به بررسي و مطالعات بيشتري دارد.
منبع: http://www.salamat.com
منبع: /ج