استفاده از چراغ خواب براي جلوگيري از ترس شبانه کودکان (و حتي بعضي بزرگسالان) از تاريکي و براي افزايش روشنايي محيط داخلي منزل در رفت و آمدهاي ديرهنگام (مثلا براي نوشيدن آب يا رفتن به دستشويي) در خيلي از خانوادهها رايج است. اما استفاده از اين نور مصنوعي شبانه ممکن است مشکلاتي هم در پي داشته باشد. به همين منظور نکات مربوط به استفاده از انواع چراغخواب را مورد بررسي قرار داديم تا با آگاهي بيشتري اقدام به خريد و استفاده از آن بکنيد.
نتايج تحقيقات پژوهشگران نشان داده است که امکان کاهش قدرت بينايي در کودکاني که هنگام خواب شبانه، چراغخواب در اتاقشان روشن است بيشتر از کودکان و نوزاداني است که در تاريکي مطلق ميخوابند. اين تحقيقات که روي 479 کودک 2 تا 16 ساله انجام شد، نشان داد که کودکاني که قبل از 2 سالگي عادت به خوابيدن در اتاق روشن را داشتند امکان ضعيف شدن بينايي چشمشان 5 برابر بيشتر از ساير کودکان بود.
بچهها و چراغخواب
دکتر ريچارد استون، يکي از چشمپزشکان موسسه چشمپزشکي پنسيلوانيا، معتقد است که خطر ابتلا به نزديکبيني در بين کودکاني که در دوران نوزادي از خوابيدن در محيطهاي کاملا تاريک محروم بودند، خيلي بيشتر از کودکاني است که در تاريکي مطلق ميخوابيدند. حالا اگر فرزند شما خيلي از تاريکي ميترسد و اين ترس را بهانهاي براي تنها خوابيدن در اتاق خودش کرده، ما چند پيشنهاد برايتان داريم:
• کودکان زير 2 سال کمتر مفهوم ترس را درک ميکنند، بنابراين نيازي به روشن گذاشتن چراغ خواب در اتاق آنها نيست.
• براي فرزندان بالاتر از 2 سالتان چراغخوابهاي تايمرداري که بعد از 30 تا 90 دقيقه خاموش ميشوند را خريداري کنيد. در اين صورت چراغ بعد از به خواب رفتن کودکان بهطور اتوماتيک خاموش ميشود.
• اگر از چراغخوابهاي معمولي استفاده ميکنيد، بعد از اينکه از خواب بودن فرزندتان مطمئن شديد، به اتاقش برويد وچراغ خواب را خاموش کنيد.
نور آبي بهتر است
دکتر ماريانا فيلگويرو، پژوهشگر، بر اساس تحقيقاتي که روي افراد مختلف انجام داده به اين نتيجه رسيده است که در بين چراغخوابهاي فراوان موجود در بازار، آنهايي که نور آبي ملايم دارند، از بقيه بهترند. او ميگويد: «هرچند ساعت بيولوژيک بدن طوري تنظيم شده که بهتر است خواب شبانه در تاريکي مطلق باشد اما افراد بالاي 50 سال و افراد مبتلا به آلزايمري که از اختلال خواب هم رنج ميبرند، بد نيست که در ساعات اوليه خوابشان از يک چراغ خواب با رنگ آبي استفاده کنند.» هورمون ملاتونين هورموني است که شبها در اثر تاريک شدن محيط در بدن ترشح ميشود و حس خوابآلودگي را به فرد القا ميکند. حال اگر در طول شب از چراغخوابهايي با رنگهاي زرد يا سفيد استفاده شود ترشح اين هورمون به 30 تا 50 درصد و در صورت استفاده از چراغهاي آبي رنگ، اين ترشح به 60 تا 65 درصد ميرسد. بنابراين اين چراغهاي زرد و سفيدرنگ، اختلال خواب را در افراد 50 تا 80 ساله تشديد ميکند. هر چند که به گفته دکتر فيلگويرو، استفاده از نور آبي هنگام خواب آرامبخش است اما او همچنين عنوان ميکند که استفاده از چراغخواب حتي با نور آبي بايد تنها در 90 دقيقه اوليه و نه در کل مدت خواب باشد.
برخي افراد اعتقاد دارند چراغخوابهايي که از خود نور سفيد يا زرد ساطع ميکنند موجب آسيب ديدن پوست و افزايش احتمال ابتلا به سرطان ميشوند. دکتر اميرهوشنگ احساني، متخصص پوست و مو، با اطمينان ميگويد: «نه تنها چراغ خواب، بلکه هيچ چراغ ديگري به اندازهاي نور ماورايبنفش ندارد که براي پوست مضر باشد.»
7 توصيه درباره چراغخواب
1 از چراغخوابهاي سقفي يا ديواري که بالاي تخت نصب ميشوند و نورهاي سفيد، زرد و قرمز دارند، استفاده نکنيد. استفاده از اين چراغخوابها در طولاني مدت احتمال ابتلا به اختلال خواب را افزايش ميدهد.
2 از چراغخوابهاي حبابدار يا انواع روميزي آنها که اطرافاش با پارچه پوشيده شده است، استفاده کنيد.
3 در صورت امکان از قرار دادن چراغخواب داخل اتاق خودداري کنيد. در غير اين صورت، بهتر است آن را پايين تخت بگذاريد و از کمنورترين چراغ موجود در بازار استفاده کنيد.
4 از چراغخوابهايي که طيفهاي مختلفي از نور را در اتاق پخش ميکنند يا مدام خاموش و روشن ميشوند، استفاده نکنيد؛ چون با اين کار، به جاي رسيدن به آرامش هنگام خواب، بيشتر عصبي ميشويد.
5 سعي کنيد چراغخواب را در آشپزخانه يا پذيرايي نصب کنيد تا اگر نيمههاي شب هم احتياج به رفت و آمد در منزل پيدا کرديد برخورد با وسايل منزل شما را به دردسر نيندازد يا ترس از تاريکي برايتان مشکلساز نشود.
6 از شمع به جاي چراغخواب استفاده نکنيد. آتشسوزي در اثر افتادن شمع روي فرش يا رختخواب يکي از رايجترين علل آتشسوزيهاي خانگي است.
7 از چراغخوابهايي که روکش سيمشان از بين رفته استفاده نکنيد زيرا ممکن است در صورت برخورد دستتان با سيم برق بدون روکش هنگام خواب دچار برق گرفتگي شويد.
با چراغ خواب مخالفم
بهطورکلي توصيه ميشود محل خواب افراد تاريک باشد و از چراغخواب استفاده نشود. بهطور طبيعي در ساعات پاياني روز با تاريک شدن هوا ترشح هوررمون ملاتونين که به هورمون خواب هم معروف است در بدن افزايش پيدا ميکند. اين هورمون به خواب راحت کمک ميکند و در بهبود کيفيت خواب موثر است.
قرار گرفتن افراد در معرض هر نوع نور مصنوعي موجب کاهش ترشح اين هورمون و تاثير نامطلوب بر کيفيت خواب ميشود. روشن بودن چراغخواب نيز به دليل اينکه هنگام تاريکي نور را افزايش ميدهد و موجب کاهش ترشح هورمون ملاتونين در بدن ميشود روي کيفيت خواب تاثير به سزايي دارد و موجب کاهش کيفيت خواب ميشود. به همين دليل توصيه ميشود هنگام خواب از چراغ خواب استفاده نشود. گاهي وقتها افراد مجبور به روشن گذاشتن چراغخواب و روشن نگهداشتن فضاي خانه هستند. به عنوان مثال برخي از خانوادهها به دلايل مختلفي مانند راه رفتن فرزندان در خواب، ترس خود کودک از تاريکي يا حتي شيردادن به نوزاد مجبور به روشن گذاشتن چراغخواب هستند، بنابراين به همه افرادي که به هر دليل مجبور به خوابيدن با چراغ روشن هستند توصيه ميشود که از چراغخوابهايي با کمترين نور ممکن استفاده کنند. چراغ خواب را در نزديکي محل خواب قرار ندهند و دورترين فاصله ممکن نسبت به محل خواب را براي قرار دادن چراغ خواب انتخاب کنند. توصيه ديگر اينکه اگر مجبور به روشن نگهداشتن فضاي اتاق و استفاده از چراغ خواب هستند هنگام خواب از چشمبند استفاده کنند.
منبع:www.salamat.com /ج