شستن ظرفها يکي از کارهاي تکراري خانه است که با سلامت همه افراد خانه ارتباط دارد. لابد ميدانيد که بهتر است ظرفها در اولين فرصت شسته شوند؛ چون ظروف کثيف، محل مناسبي براي رشد قارچها و ميکروبها هستند و پاي حشرات را هم به آشپزخانه باز ميکنند. براي شستن ظرفها به روش متداول، ابتدا بايد باقيمانده غذاها را از روي ظرفها پاک کرد و بعد، آنها را در سينک ظرفشويي که درپوش چاه آن را گذاشتهايم و مقداري آب گرم و چند قطره مايع ظرفشويي در آن ريختهايم، قرار دهيم. بعد از چند دقيقه بايد اسفنج ظرفشويي را مرطوب کرده و مقداري مايع ظرفشويي روي آن ريخته و تمام سطح ظروف را به دقت بشوييم. در نهايت هم بايد همه ظروف را با آب گرم به دقت آبکشي کنيم و در آبچکان قرار دهيم. اما علاوه بر اينها نکات ديگري هم هست که بايد رعايت شود. شما آن نکات را بلديد؟
ابر و اسفنج
بررسيها نشان داده است ابرها و اسفنجهاي ظرفشويي و همچنين سينک ظرفشويي از آلودهترين نقاط خانه هستند و باکتري سالمونلا که همان باکتري ايجادکننده مسموميتهاي غذايي است، در اين محلها زياد مشاهده ميشود. خيليها به اين موضوع که اسفنجها با حفرههاي ريز و مرطوبشان محل مورد علاقههاي باکتريها و ميکروبها هستند، توجه نميکنند. بررسيها نشان ميدهد 12درصد مردم فقط ماهي يک بار اسفنج ظرفشوييشان را تعويض يا ضدعفوني ميکنند و 6 درصد هم ديرتر از يک ماه اين کار را انجام ميدهند. اسفنجهاي آلوده ميتوانند سبب انتشار و انتقال آلودگي به ظروف و مواد غذايي شوند و افراد خانواده را دچار مسموميت غذايي کنند. بنابراين بايد با دقت بيشتري آنها را تميز کرد. معمولا ما بعد از شستن ظروف، اسفنج را به دقت نميشوييم و همين سبب باقي ماندن آلودگي در اسفنج ميشود. بهتر است بعد از هر بار ظرف شستن در آخر، خود اسفنج را هم با دقت با آب گرم و مايع شوينده بشوييد و خوب آن را بچلانيد تا آب داخل آن خارج شود، بعد هم آن را جايي قرار دهيد تا خشک شود. قرار دادن اسفنج کف سينک سبب ميشود با هر بار باز کردن شير آب، اسفنج مرطوب شود. بهتر است بعد از شستن ظروفي که مرغ، گوشت يا ماهي خام در آنها قرار داشته، اسفنج را با دقت بيشتري بشوييد. هنگام شستن مرغ، ماهي و گوشت مراقب باشيد خونابه آنها داخل اسفنج نرود. هرچند وقت يک بار اسفنج را ضدعفوني کنيد. براي تميز کردن و از بين بردن ميکروبهاي درون اسفنج بهترين راه اين است که آن را مرطوب کرده و به مدت دو تا سه دقيقه در ماکروويو قرار دهيد. فراموش نکنيد سيم ظرفشويي و يا ساير اسفنجهاي ظرفشويي را که درونشان فلز به کار رفته، نبايد داخل مايکروويو قرار دهيد. بعد از مايکروويو کردن اسفنج ظرفشويي، آن را بدون دستکش از مايکروفر بيرون نياوريد چون اسفنج داغ است و دست شما را ميسوزاند. از اسفنجهايي با اندازههاي کوچکتر استفاده کنيد و اسفنجهاي کهنه و فرسوده را هر دو هفته يک بار دور بياندازيد.
سينک
سينک ظرفشويي يکي از آلودهترين نقاط خانه است. توصيه ميشود بعد از هر بار شستن ظروف، شستن ميوه و سبزي و بعد از شستن و تميز کردن گوشت، مرغ و ماهي سينک را با آب گرم و مايع ظرفشويي بشوييد و با حوله يا دستمال تميز آن را خشک کنيد. خشک و تميز نگهداشتن سينک در حفظ سلامت خانواده و کاهش مسموميتهاي غذايي موثر است. بهتر است سينک ظرفشويي کنار پنجره آشپزخانه باشد تا با تابش نور خورشيد ضدعفوني شود. براي استفاده بيشتر از نور خورشيد هر روز پرده را کنار بزنيد و گاهي هم پنجره را باز بگذاريد تا هوا جريان پيدا کند و رطوبت کمتر شود. سينک ظرفشويي هم براي شستن ظروف کثيف و هم براي شستشو و تميز کردن ميوه و سبزي و گوشت استفاده ميشود و باقي ماندن آلودگي روي سطح آن ميتواند سبب انتقال آلودگي و ايجاد مسموميتهاي غذايي شود. لازم است هر چند وقت يک بار سينک را با محلول سفيد کننده کلره و آب ضد عفوني کنيد.
ارگونومي
هنگام شستن ظرفها به وضعيت بدن خود توجه داشته باشيد و با پشت صاف و شانههاي رو به عقب و آرنجهاي نزديک به بدن کار کنيد. هنگام شستن ظرفها به سمت سينک ظرفشويي خم نشويد. کمرتان را صاف و مستقيم نگه داريد. اگر يک زانو را خم کنيد، فشار کمتري به پشت وارد ميشود. در اين حالت، خم شدن به سمت جلو برايتان سختتر است و ميتوانيد به راحتي با پشت صاف، ظروف را بشوييد. براي اينکار ميتوانيد در کابينت زير سينک ظرفشويي را باز کرده و پايتان را روي کف آن قرار دهيد يا از يک چهار پايه کوچک استفاده کنيد. به جاي اينکه خودتان را به سمت سينک ظرفشويي خم کنيد، ظرفها را به سمت خودتان بياوريد و سپس آنها را بشوييد. آبچکان را در ارتفاع مناسبي نصب کنيد و به طور متناوب، جهتي که ظروف را در آبچکان ميگذاريد، تغيير دهيد.
دستکش
براي پيشگيري از آسيبهاي پوستي حتما با دستکش ظرف بشوييد. افرادي که پوست حساس دارند يا ممکن است پوست دستشان به لايه داخلي دستکش حساسيت نشان دهد، بهتر است زير دستکش پلاستيکي ظرفشويي از دستکش نخي استفاده کنند.
منبع: http://salamat.com