رنگين کماني از ميوه ها
حتما ميدانيد كه خوردن مرتب ميوههاي تازه يك عادت خوب است و معياري مهم براي سنجش برنامه غذايي سالم. از اين رو، مصرف هر چه بيشتر اين گروه از مواد غذايي به هر شكلي توصيه ميشود؛ از جمله در قالب خوردن سالاد ميوه (مخلوطي از ميوههاي فصلي كه با كميمغزه يا ژله مزهدار شده است) و ميتواند موجب رعايت اصل تنوع در رژيم غذايي شود و نهايتاً مواد مغذي بسياري را به بدن ما برساند.
سالاد ميوه براي خوراندن ميوه به آنهايي که به هر نحوي از خوردن ميوهها طفره ميروند گزينه بسيار مناسب و موثري است.
طرز تهيه
ابتدا ميوهها را خرد كرده و با هم در كاسهاي بزرگ مخلوط كنيد. در ظرفي ديگر، شكر را براي شيرين كردن سالاد با آب پرتقال و كمي وانيل به شكل سسي در آورده و روي تماميمحتويات سالادتان بريزيد، سپس مخلوط گردو و بادام هندي را كه از قبل كوبيده ايد به آنها اضافه كنيد. آنگاه سالاد را به مدت نيم ساعت در يخچال گذاشته و به عنوان عصرانه آن را ميل كنيد.
سيب، رفيق قلب
يكي از خواص ارزشمند ميوه بهشتي يعني سيب، جلوگيري كردن آن از بروز بيماريهاي قلبي است زيرا مطالعات نشان دادهاند، مواد غذايي كه كوئرستين فراواني دارند از جمله سيب (تركيبي با خاصيت آنتي اكسيداني که موجب كاهش كلسترول بد ميشود) احتمال ابتلاي افراد را به بيماريهاي قلبي و حتي سكته به شدت كاهش ميدهند، ميپرسيد چرا؟ براي اينكه كوئرستين مانع از تنگي عروق و بروز آرترواسكروز ميشود. از سوي ديگر، در اين ميوه تركيبي به نام پكتين وجود دارد كه جزو فيبرهاي محلول بوده كه با باند شدنشان با اسيدهاي صفراوي از جذب كلسترول جلوگيري ميكنند و به اين ترتيب موجب كاهش سطح كلسترول خون ميشوند. از اين رو، خوردن مرتب اين ميوه البته با پوست براي افرادي كه كلسترول بالايي دارند، بسيار مفيد است.
آناناس، سرشار از ويتامين C
چند سالي است كه اين ميوه براي فروش عرضه ميشود و حتي در ميادين ميوه و تره بار آن را ميتوان يافت، در حالي كه در گذشته تنها كمپوتش در دسترس بود. جالب است بدانيد 100 گرم از اين ميوه 25 درصد از نياز روزانه بزرگسالان را به ويتامين C تأمين ميكند. به علاوه، خوردن مرتبش ابتلا به ترومبوز را به صفر ميرساند زيرا داراي آنزيميبه نام بروملين است كه موجب تجزيه پلاكهايي ميشود كه ترومبوز را به دنبال خواهد داشت. اين پلاكها به مرور زمان به ديواره عروق متصل شده و كم كم موجب تنگي آنها ميشوند. اين تركيب با تحريك توليد پلاسمين، تركيبي كه تجزيه پلاكها را بر عهده دارد از بروز ترومبوز جلوگيري ميكند. جالب است بدانيد از اين تركيب قرصهايي را ميسازند كه خوردنشان به طور مرتب سطح مرگ و مير در بيماران قلبي را تا 20 درصد كاهش ميدهد. پس اگر بيماري قلبي داريد، اين ميوه را حتماً در برنامه غذايي روزانه تان بگنجانيد.
موز براي فشار خونيها
اين ميوه در ميان گروههاي سني مختلف طرافداران فراواني دارد، به خصوص در ميان بچهها اما جالب است بدانيد بيشترين فايده آن براي سالمندان است زيرا بررسيها نشان دادهاند خوردن يك موز متوسط 11 درصد از نياز روزانه افراد مسن را به پتاسيم تأمين خواهد كرد، به اين دليل براي افرادي كه به فشار خون (بيماري شايع در ميان سالمندان) دچار هستند يك گزينه انتخابي مناسب است. شايد باورتان نشود اما كمبود پتاسيم در ميان سالمندان و به خصوص آنهايي كه به فراموشي و افسردگي دچارند، بيشتر ديده ميشود بنابراين عادت داشتن به خوردن اين ميوه ميتواند به كاهش شدت اين عارضه كمك كند. همين جا بهتر است يادآور شويم كه اين ميوه هر قدر رسيدهتر باشد، پتاسيم بيشتري دارد و راحتتر جويده و هضم ميشود اما در مقايسه با ساير ميوهها كالري نسبتاً بالايي داشته به اين دليل بايد در ميزان انرژي روزانه به حساب آيد تا فرد با خوردن مرتبش با اضافه وزن رو به رو نشود.
كيوي، بمب آنتياكسيدان
كيوي نيز يكي از منابع مناسب ويتامين C است كه ميتواند با تقويت سيستم ايمني بدن ميزان ابتلاي افراد را به بيماريهاي عفوني به حداقل برساند، به طوري كه مطالعات نشان دادهاند، در هر عدد از اين ميوه 46 کالري انرژي و 57 ميلي گرم ويتامين C وجود دارد و به اين دليل متخصصان تغذيه آن را منبع عالي اين ويتامين معرفي ميكنند. حتماً ميدانيد كه بررسيها نشان دادهاند افرادي كه در برنامه غذايي روزانه شان از انواع آنتي اكسيدانها استفاده ميكنند كمتر به بيماريهاي قلبيعروقي، حملات قلبي و انواع سرطانها مبتلا شده و سيستم ايمني شان در شرايط پراسترس، قويتر عمل خواهد كرد. يادتان باشد كه هر چه كيويهايتان رسيدهتر باشند، آنتي اكسيدان بيشتري خواهند داشت و مغذيتر خواهند بود، پس در سالادتان براي آنكه طعم شيرين تري نيز به خود بگيرد از انواع نرمتر اين ميوه استفاده كنيد.
توت فرنگي و پيشگيري از سرطان
با وجودي كه در زمستان هم توت فرنگي در دسترس بود اما هر چه جلوتر ميرويم به فصل اين ميوه نزديكتر شده و كم كم خانواده آن را ميتوانيم وارد برنامه غذايي روزانه مان كنيم. در صدر اين گروه توت فرنگي از نظر ميزان طرفداران، قرار دارد. البته در رقابتي تنگاتنگ با شاه توت اما اگر بخواهيم گزيدهاي از خواص آن را نام ببريم بايد بگوييم كه خوردن 8 عدد از آن، 140 درصد از نياز روزانه افراد را به ويتامين C ، 12 درصد از نياز روزانه به فيبر، 6 درصد از نياز روزانه به فولات و 210 ميليگرم پتاسيم را تأمين خواهد كرد، در حالي كه فقط 45 كالري انرژي داشته و به دليل فقدان سديم، كلسترول و ساير اسيدهاي چرب اشباع، ضرر و زياني متوجه مصرفكنندهاش نخواهد بود. علاوه بر موارد ياد شده، مطالعات اخير نشان دادهاند كه اين ميوه داراي تركيباتي به نام فيتوكميكالهاست كه در اين گروه فلاونوييدها و آنتوسيانيدينها جاي ميگيرند و دريافت شان از طريق مواد غذايي به خصوص خوردن اين ميوه، احتمال ابتلا به بيماريهاي مزمني نظير انواع سرطانها، بيماريهاي قلبي عروقي و متابوليكي را پايين ميآورد.
مواد لازم ( براي چهار نفر)
سيب 3 عدد
آناناس خرد شده 2 ليوان
موز 2 عدد
كيوي 4 عدد
توت فرنگي 1 ليوان
مخلوط گردو و بادام هندي 1 ليوان
آب پرتقال نصف ليوان
شكر و وانيل به ميزان دلخواه
همراه سالاد ميوه
همان طور كه گفتيم اين غذا يك ميان وعده مناسب و مغذي براي تماميگروههاي سني است اما شما ميتوانيد به جاي شكر از عسل استفاده كنيد زيرا علاوه بر خاصيت شيرين كنندگي خواص تغذيهاي ديگري نيز دارد. به علاوه، در صورتي كه مشكل اضافه وزن نداريد و يا براي فرزندتان كه در سنين رشد است، اين سالاد را تهيه ميكنيد، بهتر است به آن بستني و يا كميژله اضافه كنيد تا ارزش غذايي اين ميان وعده بيشتر شده و طعم دلپذيرتري پيدا كند.
کهنگي و ماندگي
درباره اين سالاد به شما هرگز اجازه نميدهيم كه اضافات آن را در يخچال بگذاريد و بعد از يك تا دو روز آن را ميل كنيد زيرا ميوههاي ياد شده ويتامينهاي حساس فراواني دارند كه در صورت قرار گرفتن در محيط يخچال به دليل اكسيژن بيشتر به سرعت از ميان رفته و خاصيت خود را از دست ميدهند. در صورت اضافه آمدن اين سالاد، آن را با كميشير در مخلوط كن ريخته و به صورت نوشيدني در آورده و هر چه سريعتر آن را ميل كنيد تا كمترين آسيب به ارزش غذايي اجزاي تشكيل دهندهاش وارد شود.
اگر زخم معده داريد
اگر زخم معده داريد، در صورت مبتلا بودن به زخم معده از خوردن آناناس اجتناب كنيد يا حداقل نوع نارس آن را ميل نكنيد زيرا داراي مقدار اسيد بالايي بوده و ميتواند زمينههاي پيشرفت بيماري شما را فراهم آورد. در صورت تمايل از مقدار كم اين ميوه، آن هم به صورت كمپوت شده استفاده كنيد. علاوه بر آناناس، توت فرنگي نيز براي افرادي كه معده حساسي دارند، توصيه نميشود، پس اين دو ميوه را با احتياط به سالادتان بيفزاييد و به جايشان مقدار سيب و موز را بيشتر كنيد.
اگر آلرژي داريد
اگر حساسيت داريد، توت فرنگي مانند بسياري از مواد غذايي ديگر براي برخي از افراد آلرژي زا بوده و علايم آزاردهندهاي را ايجاد ميكند. از علايم آن ميتوان به اگزما، دانههاي قرمز روي پوست، سردرد، آبريزش بيني، اشك ريزي، سرگيجه و حتي اختلالات گوارشي اشاره كرد كه توصيه ميشود بي هيچ شكي اين ميوه مصرف نشود، به خصوص براي كودكان زير يك سال كه تازه اجازه خوردن ميوه به آنها داده شده است.
اگر فشار خون داريد
اگر فشار خون داريد، معمولاً براي كساني كه فشار خون دارند، كنترل انرژي دريافتي بسيار حايز اهميت است بنابراين براي شيرين كردن طعم اين سالاد به آن شكر و حتي عسل نزنيد اما از ميوههاي رسيدهتر استفاده كنيد كه هم شيرينتر هستند و هم پتاسيم بيشتري دارند تا به اين ترتيب مقدار بيشتري از اين ماده معدني را دريافت كرده و بيماري تان به بهترين نحوي كنترل شود.
روزي نيم کيلو ميوه بخوريد
ميوه، مائدهاي بهشتي است كه از گذشتههاي دور انسان به خواص معجزهآسايش پي برده و هم اكنون در سبد غذايي بيشتر خانودهها جايگاه ويژهاي دارد. اما نكات مهميدر مورد درست مصرف كردن آنها وجود دارد؛ مثلا اين مواد غذايي زماني كه پوست كنده و خرد ميشوند بايد بلافاصله مورد استفاده قرار گيرند زيرا داراي ويتامينهاي حساسي هستند كه در صورت قرار گرفتن در معرض هوا و اكسيژن به سرعت از ميان ميروند.
بعضي ميوهها نيز مانند سيب و موز با خرد شدن، رنگ خود را از دست داده و قهوهاي ميشوند كه ميتوان با چكاندن چند قطره ليموترش از اين تغيير جلوگيري كرد ولي كلاً وقتي ميوهاي را خرد ميكنيد؛ يا بايد بلافاصله آن را بخوريد يا در ظرف دردار پلاستيكي براي مدت 1 تا 2 روز در يخچال نگهداري كنيد. حتي ميتوانيد روي اين ظروف را با پلاستيكهاي يكبار مصرف بپوشانيد تا حداقل هوا در آن نفوذ كند و باعث خرابي زودرس نشود.
ميتوان انواع ميوهها در رنگهاي مختلف را در ظروف كوچك بستنيخوري همراه با چند مغز مثل بادام، گردو، فندوق و يا تخم آفتابگردان و كدو تزيين كرد تا وعده غذايي مصرفي، مغذيتر شده و به عنوان يك وعده ناهار و يا شام براي كساني كه رژيم لاغري ميگيرند، مصرف شود زيرا به سير شدنشان كمك بيشتري ميكند. اما به تازگي در برخي رستورانها و منازل متداول شده كه سالاد ميوه را با خامه يا شكلات تزيين ميكنند كه اين روش توصيه نميشود. به جاي خامه و ديگر تنقلاتي كه باعث چاقي و مشكلات گوارشي ميشوند، بهتر است از ميوههاي متنوع همراه با مغزهاي مفيد يك غذاي مناسب تهيه و در كنار يكديگر ميل کرد. اين روش براي همه به خصوص افرادي كه بخواهند ساعت 6 تا 7 بعد از ظهر غذاي اصلي را به عنوان شام ميل كنند، مناسب است. ترجيحاً بايد زمان مصرف ميوه با زمان خوردن غذا فاصله داده شود؛ البته به غير از ميوههايي كه منبع ويتامين C هستند، زيرا همان طور كه ميدانيد، ويتامين C باعث جذب آهن گياهي غذا ميشود. از اين رو، ميتوان همراه با غذا از انواع سالاد ميوههاي حاوي اين ماده مغذي بهره گرفت.
زياد خوردن ميوهها هم خوب نيست زيرا هم قند و كالري دارند و هم باعث تحريك دستگاه گوارش شده و در هضم و جذب ساير غذاها اختلال ايجاد ميكنند. طبق مطالعات مصرف 500 تا 700 گرم ميوه در روز مناسب است. به علاوه از قديم توصيه شده است كه اگر در روز 4 ميوه ميل ميكنيد، يكي از آنها مركبات باشد و اكنون علم تغذيه براي تكميل اين فرضيه ميوهها را به سه دسته تقسيم ميكند:
اول: ميوههاي ممتاز؛ ميوهايي كه به رنگ بنفش، قرمز و صورتي هستند، مانند شاه توت، توت سياه، آلبالو، انار و...
دوم: ميوههاي متوسط؛ مثل سيب، گلابي، انگور، طالبي، خربزه،هلو سوم: ميوههاي پايين؛ مثل موز، خيار، گوجه سبز و چغاله بادام. بهتر است بيشتر ميوههاي مصرفي روزانه از نوع ممتاز و متوسط باشند. در انتها نيز توصيه ميشود كه کلا براي مصرف گروه ميوهها ارزش ويژهاي قايل شويد و در سفره پذيراييتان ظروفي از انواع متنوع و رنگارنگ آنها بچينيد كه علاوه بر داشتن ارزش غذايي بالا، باعث تحريك اشتهايتان شود. فقط به زمان خوردنشان هم دقت داشته باشيد و در ميانوعدهها از آنها ميل کنيد.
منبع:http://www.salamat.com /ج